HTTP/1.1 200 OK Cache-Control: post-check=0, pre-check=0 Connection: close Date: Sat, 25 Mar 2017 00:41:06 GMT Pragma: no-cache Server: nginx/1.2.1 Vary: Accept-Encoding Vary: Accept-Encoding Content-Type: text/html; charset=utf-8 Expires: Mon, 1 Jan 2001 00:00:00 GMT Last-Modified: Sat, 25 Mar 2017 00:41:06 GMT Client-Date: Sat, 25 Mar 2017 00:41:06 GMT Client-Peer: 194.116.233.62:80 Client-Response-Num: 1 Client-Transfer-Encoding: chunked Content-Base: http://pdp.org.ua/caps Link: ; rel="stylesheet"; type="text/css" Link: ; rel="stylesheet"; type="text/css" Link: ; rel="stylesheet"; type="text/css" Link: ; rel="stylesheet"; type="text/css" Link: ; rel="stylesheet"; type="text/css" Link: ; rel="stylesheet"; type="text/css" Link: ; rel="stylesheet"; type="text/css" P3P: CP="NOI ADM DEV PSAi COM NAV OUR OTRo STP IND DEM" Set-Cookie: e6033c873faf659ec0ddf4b406150f78=b94804b238381311b9b34810d43bc52b; path=/ Title: Мережа Пунктів Доступу Громадян (ПДГ) до інформації органів державної влади у бібліотеках України X-Meta-Author: Serhiy H. Cherednichenko X-Meta-Description: X-Meta-Generator: Joomla! 1.5 - Open Source Content Management X-Meta-Keywords: Україна, Парламент, Верховна Рада, Посібники, Законотворчість, Законодавство, ПСП, PDP, Університет Індіани, Університет Огайо X-Meta-Robots: index, follow X-Meta-Title: Мережа Пунктів Доступу Громадян (ПДГ) до інформації органів державної влади у бібліотеках України X-Powered-By: PHP/5.2.17
This version of the page http://pdp.org.ua/caps (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2017-03-25. The original page over time could change.
Мережа Пунктів Доступу Громадян (ПДГ) до інформації органів державної влади у бібліотеках України
 
  • ENG
  • Web-mail
  • Кориснi посилання
  • Пошук
  • Тренінгові програми
  • Карта сайту

Головне Меню

БІБЛІОТЕКА: Публікації та дослідницькі матеріали ПСП та ПСП ІІ


Мережа Пунктів Доступу Громадян (ПДГ) до інформації органів державної влади у бібліотеках України
Українська Бібліотечна Асоціація з 2009 року впроваджує проект ПСП II по створенню пунктів доступу громадян до інформації органів державної влади у бібліотеках України.

Мережа Пунктів доступу громадян (ПДГ) започаткована Українською бібліотечною асоціацією у червні 2009 року в рамках ґранту Програми сприяння Парламенту України ІІ (ПСП ІІ) за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID); діяльність Мережі ПДГ координується УБА у партнерстві з ПСП II.

 

Пункти Доступу Громадян – це інформаційні Центри, відкриті у бібліотеках України, де громадяни мають можливість отримати інформацію органів державної влади та дізнатись, яким чином можна долучитись та впливати на законодавчий процес.

Проект Програми сприяння Парламенту II "Створення Мережі Пунктів Доступу Громадян до інформації органів державної влади" впроваджується у тісній співпраці з українським партнером – Українською Бібліотечною Асоціацією.

Етапи реалізації Першої фази Проекту (травень, 2009 – березень, 2010):

  • Проведення Фокус-семінару «Інформація органів влади для громадян у публічній бібліотеці: пошук, доступ, консультування» на базі Національної Парламентської бібліотеки України (Червень, 2009);
  • Проведення 6-ти регіональних тренінгів, з охопленням всіх регіонів України, для працівників районних (міських) публічних бібліотек (грудень 2009 – березень 2010).
  • Створення Пунктів Доступу Громадян до офіційної інформації у бібліотеках, які брали участь у тренінгах.

В рамках реалізації Другої фази проекту (травень 2010 – лютий 2011), Мережа ПДГ розширюється завдяки залученню бібліотек, які отримали комп’ютери як переможці Програми «Бібліоміст».

Третя фаза Проекту (Лютий 2012 - Вересень 2012) передбачає оптимізацію Мережі ПДГ та її подальше розширення завдяки залученню як бібліотек-переможців Програми "Бібліоміст", так і освітянських бібліотек. Метою Третьої Фази Проекту є сприяння розбудові правового суспільства, створення умов доступності та прозорості рішень влади для громадськості шляхом розбудови Мережі пунктів доступу громадян (ПДГ) до офіційної інформації у бібліотеках України.

Станом на 10 липня 2013 року Пункти Доступу Громадян (ПДГ) діють у 881 бібліотеці створюючи Мережу ПДГ, яка охоплює всі регіони України.


Переглянути Мережа ПДГ на карті більшого розміру
  • Завантажити СПИСОК БІБЛІОТЕК МЕРЕЖІ ПДГ у PDF:
  •  

    (станом на 10.07.2013 в Мережі ПДГ 881 бібліотека)

    • Завантажити ІНФОРМАЦІЙНИЙ ЛИСТОК ПРО МЕРЕЖУ ПДГ у PDF:
    • Завантажити ЗРАЗОК ПРЕС-РЕЛІЗУ

    Українська бібліотечна асоціація разом з Програмою Сприяння Парламенту ІІ пропонує Вашій увазі зразок прес-релізу про створення Пункту доступу громадян до інформації органів державної влади у Вашій бібліотеці. Даний прес-реліз Ви можете використовувати при поданні інформаційних матеріалів у місцеві та центральні ЗМІ.

    • Працює мережевий ПДГ-блог: «Доступ громадян до інформації органів державної влади: роль бібліотек». Запрошуємо до спілкування за адресою: http://govinfolibrary.wordpress.com/

    УВАГА! Відвідайте новий Розділ "ДОКУМЕНТИ" на Мережевому блозі:

    Звіт про діяльність Мережі пунктів доступу громадян до офіційної інформації у 2009-2012 рр.

    Пакет документів для реєстрації персональних даних користувачів бібліотек

    Дослідження «Оцінка ефективності діяльності Мережі пунктів доступу громадян до офіційної інформації в бібліотеках»

    Досвід роботи бібліотек-учасниць Мережі пунктів доступу громадян до офіційної інформації

    Рекомендації щодо впровадження навчальної програми «Бібліотеки та електронне урядування» у навчальних закладах ІІІ-ІV рівнів акредитації, що здійснюють підготовку бібліотечних кадрів

    Результати анкетного опитування учасників Мережі ПДГ (березень – квітень 2011 року)

    • Сторінка Мережі ПДГ на Фейсбуці за посиланням: http://on.fb.me/xHNrY0
    • Сторінка Мережі ПДГ на Twitter.com за посиланням: https://twitter.com/#!/PDG_UBA
    • Завантажити "Три питання і відповіді про Мережу ПДГ" та ЛИСТ-ЗАЯВУ для вступу у Мережу ПДГ

    Три питання і відповіді про Мережу ПДГ

    Що таке Мережа ПДГ?

    Мережа пунктів доступу громадян до інформації органів державної влади (Мережа ПДГ) почала створюватися за проектом Української бібліотечної асоціації у межах грантової діяльності з Програмою сприяння Парламенту України ІІ (ПСП ІІ) з червня 2009 року.

    ПДГ у бібліотеці – це спеціально облаштоване комп’ютерне місце з підключенням до Інтернету, де користувачі можуть самостійно або за допомогою бібліотекаря отримати доступ до інформації органів влади будь-якого рівня. ПДГ має бути відповідно оформлений спеціальним плакатом, інструкціями-порадами щодо здійснення пошуку інформації, навігаційними ресурсами, бібліографічними списками, рекламними буклетами УБА, виданими за проектом ПДГ. Поруч може бути розташована виставка-перегляд видань ПСП ІІ, що їх бібліотека систематично отримує поштою. Рекомендується також надавати доступ до повнотекстових матеріалів, що їх ПСП надсилає до бібліотек-учасниць Мережі засобами електронного зв’язку.

    Які переваги вступу бібліотеки до Мережі ПДГ?

    1. Систематичне отримання е-поштою найновішу інформацію про події, що відбуваються в центральних органах влади.

    2. Отримання електронних повнотекстових документів і матеріалів, зміст яких відповідає завданням Програми сприяння парламенту ІІ.

    3. Систематичне поповнення фондів бібліотеки друкованими виданнями, що видаються або розповсюджуються ПСП ІІ.

    4. Урізноманітнення послуг бібліотеки, надання спеціальних консультацій громадянам, організація громадських приймалень, навчання користувачів, володіння навичками розширеного інформаційного пошуку тощо.

    5. Можливість брати участь у заходах Української бібліотечної асоціації за проектом з ПСП ІІ (наради, конференції, семінари, спеціальні тренінги)та отримувати спеціальні друковані і електронні видання УБА, підготовлені і видані за проектом з ПСП ІІ.

    6. Можливість на мережевому блозі УБА: http://govinfolibrary.wordpress.com знайомитися з новою інформацією та обговорювати свою діяльність, обмінюватись досвідом зі своїми колегами.

    7. Співпраця з органами місцевої влади, сприяння розвитку електронного урядування, можливість брати участь в інших, споріднених за змістом, програмах і проектах.

    Що треба зробити для вступу у Мережу ПДГ?

    1. Співробітник бібліотеки, до професійних обов’язків якого входить безпосереднє спілкування із читачами (із подальшим наданням консультацій на Пункті доступу громадян) має пройти навчання на тренінгу «Інформація органів влади для громадян у бібліотеці: пошук, доступ, консультування» в Головному або Регіональному тренінговому центрі, створеному в кожній ОУНБ за програмою «Бібліоміст».

    2. Колектив і керівництво бібліотеки мають виявити бажання створити ПДГ у своїй бібліотеці, про що скласти та направити до УБА лист-заяву наступного змісту:


    Листи-заяви просимо надсилати на ЕМ-адресу Української бібліотечної асоціації

    Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду до уваги виконавчого директора УБА п. Ярослави Сошинської


    Лист-заява для вступу у Мережу ПДГ

    _________________________ бібліотека зацікавлена в створенні Пункту доступу громадян до офіційної інформації. Бібліотека забезпечена комп’ютерами і має доступ до Інтернету, знає потреби користувачів, а бібліотекарі вже мають досвід інформаційного обслуговування.

    Після проходження тренінгу ________________________________________ (назва тренінгу, місце та дата проведення тренінгу) нашим працівником _____________________________________ (ПІБ, посада) на базі ­­­­­­­­­­­­­­­­­________________________ бібліотеки, просимо приєднати нас до мережі ПДГ.


    Ми поділяємо прагнення до розвитку інформаційного суспільства. Беручи участь у роботі мережі ПДГ ми разом зможемо вдосконалювати існуючі методики роботи та створювати нові шляхом розширення та якісного покращення доступу громадян до офіційної інформації за допомогою інформаційних ресурсів, налагодження зворотного зв'язку з владними структурами, активізації участі громадськості в законодавчому процесі.

    Це сприятиме залученню громадян до обговорення нових законопроектів і допоможе вивести взаємодію народу із владою на якісно новий рівень.


    Дата ________________

    Підпис директора бібліотеки___________________


    Контактна особа:

    ПІБ ______________________

    Посада _________________________

    Контакти бібліотеки:

    Область _______________________________

    Місто _______________________________

    Індекс _______________________________

    Вулиця _______________________________

    Номер будинку _______________________________

    Телефон _______________________________

    Електронна адреса (адреси) для отримання інформаційних повідомлень загальної розсилки по Мережі ПДГ _______________________________


    Увага! Про зміну цієї адреси просимо Вас повідомляти на адресу електронної пошти Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду , вказуючи попередню та нову адреси, назву бібліотеки, ім’я та телефон контактної особи. На цю ж адресу просимо повідомляти про відсутність повідомлень «Учасникам Мережі ПДГ:…» в темі.

    ________________________________________________________________________________

     

    ПРЕЗЕНТАЦІЇ, ДОСЛІДЖЕННЯ

     

     

    ДОСЛІДЖЕННЯ УБА «Оцінка ефективності діяльності Мережі пунктів доступу громадян до офіційної інформації в бібліотеках» за проектом «Інформація органів влади для громадян у бібліотеці: пошук, доступ, консультування» (Листопад, 2012).

    Дослідження «Оцінка ефективності діяльності Мережі пунктів доступу громадян до офіційної інформації в бібліотеках» (Листопад, 2012)

     

    Досвід роботи бібліотек-учасниць Мережі пунктів доступу громадян до офіційної інформації (Листопад, 2012)

    Завантажити Дослідження можна також з Мережевого блогу тут.

     

     

    ПРЕЗЕНТАЦІЇ учасників спеціального семінару «Новий етап проекту УБА з розвитку Мережі пунктів доступу громадян до офіційної інформації у бібліотеках», що відбувся 21 листопада 2012 р. в рамках Всеукраїнської науково-практичної конференції та Звітно-виборної конференції УБА (Київ, 21-23 листопада 2012 р., Державна науково-педагогічна бібліотека України ім. В.О. Сухомлинського).

    Завантажити ПРЕЗЕНТАЦІЇ з МЕРЕЖЕВОГО блогу ТУТ.

     

    Презентація Елеонори Валентайн, директора Програми сприяння Парламенту II, підготовлена для семінару «Доступ громадян до офіційної інформації у бібліотеках», що відбувся 14 вересня 2012 року в рамках ІІІ Львівського бібліотечного форуму «Бібліотека у новому вимірі: долаємо стереотипи» у Львівській обласній універсальній науковій бібліотеці:

    «Нові інформаційні ресурси: постійна робота бібліотекаря»:

    1 Нові інформаційні ресурси

    2 Веб-портал Верховної Ради України

    3 Веб-сайти комітетів Верховної Ради

    4 Ресурси уряду для громадян

     

     

    Про розвиток Мережі ПДГ та, зокрема, планів реалізації Другого етапу проекту (05.2010 – 02.2011) дізнайтеся, будь ласка, у Презентації Української Бібліотечної Асоціації "Мережа пунктів доступу громадян до офіційної інформації: реалізація та перспективи спільного проекту УБА та ПСП II" на цьому сайті:

    Презентація УБА "Мережа пунктів доступу громадян до офіційної інформації: реалізація та перспективи спільного проекту УБА та ПСП II"

     

    Про історію виникнення та запровадження ідеї створення Пунктів Доступу Громадян дізнайтеся з Презентації Програми сприяння Парламенту II на цьому сайті:

    Пункти доступу громадян (ПДГ) до офіційної інформації: Можливості ефективного використання офіційних електронних джерел в Україні (презентація ПСП II, Львів, 7 жовтня 2009)

     

    «Ближче до влади: організація доступу до інформації органів влади в бібліотеках. На прикладі роботи Пункту доступу громадян Луганської ОУНБ ім. М. Горького» Презентація І. В. Кувічки, тренера РТЦ Луганської ОУНБ ім. М. Горького ( Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду )

     

    Матеріал Тренінгу "Пункти доступу громадян (ПДГ) до інформації органів державної влади:ґендерна проблематика"

     

    ВКЛЮЧЕНІ до ЕМ-Розсилки МЕРЕЖЕЮ ПДГ:

     

    "ВІСНИК ГРОМАДСЬКИХ РАД" Видання Секретаріату Кабінету Міністрів України за сприяння ПСП II.

    Починаючи з №2 у Віснику розміщена "Постійна сторінка Мережі ПДГ"


     

    "Вісник громадських рад" № 4, 2013

    ("Постійна сторінка Мережі ПДГ" - на стор. 43-44)

    Продивитись Вісник № 3 з сайтів: "Громадянське суспільство і влада" та ПСП II.

     

    "Вісник громадських рад" № 3, 2012

    ("Постійна сторінка Мережі ПДГ" - на стор. 19)

    Продивитись Вісник № 3 з сайтів: "Громадянське суспільство і влада" та ПСП II.

     

    "Вісник громадських рад" № 2, 2011

    ("Постійна сторінка Мережі ПДГ" - на стор. 22)

    Продивитись Вісник № 2 з сайтів: "Громадянське суспільство і влада" та ПСП II.

    "Вісник громадських рад" №1, 2011

    Продивитись Вісник №1 з сайтів: "Громадянське суспільство і влада" та ПСП II.

    У цьому номері Вісника, уперше в друкованому виданні, розміщено повний список бібліотек-учасниць Мережі ПДГ

     

    "БІБЛІОТЕКИ ТА ЕЛЕКТРОННЕ УРЯДУВАННЯ: Навчальна програма курсу для студентів спеціальності "Книгознавство, бібліотекознавство та бібліографія" денної і заочної форми навчання/уклад. О. В. Бобришева. - К., 2011. - 44 с.

    Ця публікація здійснена завдяки реалізації спільного проекту ПСП ІІ та УБА "Мережа Пунктів доступу громадян до інформації органів державної влади у бібліотеках України" в рамках ґранту ПСП ІІ за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

    Завантажити публікацію з сайту Української бібліотечної асоціації "Навчальна програма курсу «БІБЛІОТЕКИ ТА ЕЛЕКТРОННЕ УРЯДУВАННЯ» для студентів спеціальності «Книгознавство, бібліотекознавство та бібліографія»

    Завантажити з сайту УБА "Рекомендації щодо впровадження навчальної програми «Бібліотеки та електронне урядування» у навчальних закладах ІІІ-ІV рівнів акредитації, що здійснюють підготовку бібліотечних кадрів"

     

     

    ІСТОРІЇ УСПІХУ

     

    Cпівпраці між Барською районною бібліотекою та Комітетом Верховної Ради України з питань культури і духовності щодо покращення стану сільських бібліотек (дата створення статті: липень, 2011)

    Завантажити статтю

     

     

    "Бібліотеки як пункти доступу громадян до офіційної інформації – місток між громадянами та органами влади" опубліковано на сайті Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) 11 вересня 2012 року

    Завантажити статтю

     

     

    "БІБЛІОНОВИНИ"

    Інформаційний Вісники Програми "Бібліоміст"

     

     

     

    Публікації ФОНДУ ПРЕЗИДЕНТІВ УКРАЇНИ

    Національної бібліотеки України імені В.І.Вернадського

    • Онлайнові інформаційні ресурси Фонду Президентів України
    • "Науково-інформаційні ресурси про президентів та інститут президентства"
    • "Україна у відгуках зарубіжної преси"

     

    Публікації НАЦІОНАЛЬНОЇ ЮРИДИЧНОЇ БІБЛІОТЕКИ (НЮБ)
    Національної бібліотеки України імені В. І. Вернадського та
    СЛУЖБИ ІНФОРМАЦІЙНО-АНАЛІТИЧНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ОРГАНІВ ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ (СІАЗ) Національної бібліотеки України ім. В. І. Вернадського

    • «Громадська думка про правотворення»
    • «Конституційна Асамблея»

    Веб-сайт Національної юридичної бібліотеки:http://www.nbuv.gov.ua/nyub/index.html

    Дізнайтеся більше: "Національна бібліотека України ім. В. І. Вернадського НАН України. Бібліотека «Конституційна Асамблея»

     


    Матеріали Всеукраїнської громадської організації

    «ІНСТИТУТ БЮДЖЕТУ ТА СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИХ ДОСЛІДЖЕНЬ»

    (ВГО "ІБСЕД" http://www.ibser.org.ua)

     

    У Розділі «Дослідження та матеріали» сайту ВГО "ІБСЕД" розміщено:

     

    • Щомісячний моніторинг основних індикаторів бюджетної та банківської систем України

    Щомісячне видання за даними офіційної статистики по результатах відповідного періоду, який містить стислий аналіз та підбірку діаграм, які ілюструють основні зміни, що відбуваються у бюджетній та банківській системах України.

    • Бюджет та Економіка

    Щоквартальне видання, яке містить стислий аналіз бюджету та економіки України за відповідні періоди, готується за оперативними даними Державного казначейства України та Державного комітету статистики України. Окреслюються основні тенденції виконання зведеного, державного та місцевих бюджетів, а також висвітлюються основні макроекономічні тенденції та їх взаємозв’язок з бюджетними показниками у відповідний період.

    • Е-Бюлетень

    Щомісячна електронна публікація проекту MFSI/ІБСЕД, яка містить аналітичні матеріали, підготовлені експертами ВГО «ІБСЕД», поточні новини про діяльність проекту, організації, а також анонси заходів на наступний місяць.

     

     

    Tweet
     

    Слідкуйте за повідомленнями:

    Програма сприяння Парламенту України (ПСП ІІ)