This version of the page http://www.delta-pilot.ua/ris (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2016-11-18. The original page over time could change.
Річкова інформаційна служба | www.delta-pilot.ua

VTS block

Річкова інформаційна служба


Річкова Інформаційна Служба України (РІС) - структурний підрозділ філії "Дельта-лоцман" державного підприємства "Адміністрація морських портів України", створений наказом Міністерства інфраструктури України від 25.02.2011 № 7 «Про комплекс заходів щодо створення річкової інформаційної служби на внутрішніх водних шляхах України» з метою забезпечення умов безпечного судноводіння на внутрішніх водних шляхах України (річках Дніпро і Дунай) та відповідно до європейських стандартів і директив ЄЕК ООН.
 
Ядром РІС є: апаратно-програмний комплекс, мережа базових станцій АІС Т-214 (AIS Network), канал передачі даних і мережа Інтернет. Сенсором системи є суднові транспондери і базові станції АІС.
 
Склад РІС України:

- Головний центр РІС (м.Одеса);
- РІС «Дніпро» - підрозділи РІС «Дніпро» розташовані на шлюзах Дніпровського каскаду (Каховському, Запорізькому, Дніпродзержинському, Кременчуцькому, Канівському та Київському);
- 24 автоматичних пости (базова станція АІС) РІС, що дозволяє обслуговувати всю українську частину ріки Дніпро;
- РІС «Дунай» - на р.Дунай функції РІС виконують пости регулювання руху суден в містах Вилкове, Ізмаїл та Рені.

Всі об'єкти РІС з'єднані між собою мережею Інтернет через головний центр.

Головний центр РІС - центральний підрозділ РІС України, який забезпечує управління підрозділам РІС, контроль і функціонування обладнання, надання інформаційних послуг - повідомлень судноводіям (Notices to Skippers, NtS), які доступні користувачам за посиланням http://ukrris.com.ua/ris/notices/search/index.php. Уніфікована форма NtS містить відомості про рівні води, про стан суднового ходу, метеорологічні і льодові повідомлення, відомості про зміни в роботі засобів навігаційної обстановки і фактори, які впливають на умови навігації. NtS РІС відповідають технічним вимогам регламенту Європейської комісії № 416/2007 для повідомлень судноводіям і надаються в форматах  XML-повідомлення, Text і Code. На сайті РІС реалізована система розсилки сповіщень судноводіям. Авторизований користувач сайту має можливість отримати інформацію про рух суден у зоні дії РІС на електронній карті AІС.

Підрозділи (субцентри) РІС виявляють і відстежують рух суден у зоні їх дії, встановлюють радіозв'язок з судами, взаємодіють з береговими службами та організаціями з питань, пов'язаних з інформаційним забезпеченням безпеки руху суден, передають цю інформацію для подальшої обробки в головний центр РІС, сповіщають судноводіїв по ОВЧ, АІС про небезпеки судноводінню.

Зв'язок з суднами здійснюється на ОВЧ-каналах морської рухомої служби. Судна, які знаходяться в зоні дії РІС, постійно несуть радіовахту на робочих каналах РІС і при вході (виході) в (з) зону дії РІС повідомляють про це оператору відповідного субцентру РІС.

Детальна інформація про РІС України, перелік послуг та контактні данні на сайті http://ukrris.com.ua