This version of the page http://itk.ua/ua/page/tv-panel/ (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2016-09-04. The original page over time could change.
ТВ панель / Дослідження телевізійної аудиторії / Діяльність / ИТК - Индустриальный Телевизионный Комитет
  • ru
  • ua
  • en

Діяльність

ТВ панель

Основна мета дослідження телевізійної аудиторії - це створення та надання стандартизованої валюти на телевізійному ринку України.

Панеллю називається група людей, що відібрана для проведення дослідження. Суть панельного дослідження полягає в тому, щоб безперервно отримувати протягом деякого періоду часу інформацію від кожного з учасників панелі. Інформація збирається щосекунди. Домогосподарства, що беруть участь в дослідженні відбираються за спеціальною методикою.

Завдяки тому, що обрані домогосподарства за своїми соціально-демографічними та технічними (тип прийому телесигналу, телевізійне обладнання та ін.) характеристиками відтворюють структуру населення України, вони формують розгорнуту картину телеперегляду всіма глядачами країни.

Робота ТВ панелі здійснюється за допомогою спеціальної технології. В кожному домогосподарстві, що бере участь в дослідженні, встановлюється спеціальний пристрій - піплметр. Він під’єднується до кожного телевізора і за його допомогою дивлення кожного члена домогосподарства (у віці від 4-х років) реєструється.

Клієнтами ТВ панелі є телеканали, сейлз-хаузи, рекламні агенції та рекламодавці. Дані дослідження телевізійної аудиторії, які отримуються в результаті роботи ТВ панелі, є важливим інструментом для оцінки ефективності програмування ТВ-каналів, аналізу аудиторії програм та рекламних повідомлень.

З 2002 по 2013 роки оператором ТВ панелі була міжнародна дослідницька компанія GfK Ukraine. Дослідження з вимірювання телевізійної аудиторії проводиться в більшості країн з розвинутим телевізійним ринком. 

Протягом 2002-2007 років GfK Ukraine вимірювала телевізійну аудиторію в містах України з населенням більше 50 тис. мешканців (загалом 92 міст).

З початку 2008 року GfK Ukraine досліджувала телевізійну аудиторію по всій Україні: у великих та малих містах, а також селах. Всього було 16,6 млн. домогосподарств, які мають телевізори, чи 42,6 млн. телеглядачів.

До 2013 року учасниками ТВ панелі були 2,5 тис. домогосподарств чи 6,5 тис. глядачів у віці від 4 років, які мешкають в 354 населених пунктах по всій Україні.

З 2014 року Індустріальний Телевізійний Комітет (ІТК) надає ринку дані дослідження телевізійної аудиторії (ТВ панель), яке по замовленню ІТК готують дослідницькі компанії Nielsen та Комунікаційний Альянс. Договір з Nielsen було укладено на 5 років. Телевізійна панель базується на загальнонаціональній вибірці з 3740 домогосподарств,  де 2540 домогосподарств (в 2013 році – 1600 домогосподарств) розташовані в містах з населенням більше 50 тис. людей і 1200 (в 2013 – 940 домогосподарств) домогосподарств в містах з населенням менше 50 тис. людей та селах.

Для побудови вибірки використовуються параметри, які визнані, як такі, що впливають на поведінку глядачів. Ці параметри можна поділити на три основні групи:

  • характеристики обладнання в домогосподарстві (наявність ефірного, кабельного чи супутникового прийому; наявність аналогового чи цифрового телебачення; кількість телевізорів в домогосподарстві; характеристики основного телевізора; наявність додаткового обладнання (DVD-програвача тощо); наявність стаціонарного телефону);
  • соціально-демографічні характеристики домогосподарства (кількість осіб в родині; наявність дітей до 17 років; наявність людей понад 60 років; основна мова в домогосподарстві; вік голови домогосподарства; дохід домогосподарства);
  • соціально-демографічні характеристики кожного глядача (стать, вік, освіта, зайнятість на роботі кожного з членів домогосподарства).

Для визначення розподілу цих параметрів використовуються дані Державного Комітету Статистики України та спеціального дослідження, що проводиться компанією Киівським міжнародним інститутом соціології  (Установче дослідження) на замовлення Індустріального Телевізійного Комітету.

Про Nielsen

Nielsen Holdings N.V. (NYSE: NLSN) ‒ світова інформаційно-вимірювальна компанія, яка займає провідні позиції на ринку в області маркетингу та споживчої інформації, телебачення та виміру інших засобів масової інформації, онлайн медіа, мобільних вимірювань та пов'язаних сферах. Nielsen має представництва у 100 країнах, зі штаб-квартирою у Нью-Йорку, США та Дімені, Нідерланди.

Nielsen – світовий лідер в області телевізійних вимірювань. Проводить дослідження в понад 36-ти країнах світу. Досвід телевізійних вимірювань компанії складає 37 років. В дослідженні Nielsen участь приймає більш ніж 78 000 домогосподарств. Дослідник має унікальний досвід у запуску нових панелей. Команда українського підрозділу складається з 12 міжнародних менеджерів і 115 спеціалістів з України.

Офіційний сайт: www.nielsen.com

Пропонуємо порівняльну інформацію з телевізійних панельних досліджень у всьому світі. Джерелом даних є видання (16 видання) "Телебачення: 2009 (міжнародні ключові факти)" з показниками за 2008 рік та зведенні окремі дані панельних досліджень за 2010 рік (джерело:  http://www.ip-network.com/rd/htm/tvkeyfacts.aspx)

Дані за 2008 рік можна завантажити за посиланням.

Дані за 2010 рік можна завантажити за посиланням.

Завантажити

  • Панелі світу 2008
  • Панелі світу 2010