професійна асоціація корпоративного управління

  • UKR
  • RUS

18.09.2015

Як за два дні створити свій тренінг з антикорупційного комплаєнс розповіли 15-16 вересня в Києві

Надати методичну підтримку представникам громадських організацій, професійних асоціацій, торгово-промислових палат, освітніх і консультаційних організацій, що ведуть (які планують) освітню та консультаційну діяльність у сфері боротьби з корупцією в бізнесі - такою була основна задача дводенного тренінгу для тренерів «Антикорупційний комплаєнс, як інструмент боротьби з корупцією в бізнесі », який проходив 15-16 вересня в готелі «Русь».

Відповідно до вимог розділу Х Закону України «Про запобігання корупції», який набрав чинності в 2015 році, багатьом компаніям необхідно розробити і впровадити антикорупційну програму. При цьому далеко не всі розуміють, що це таке, крім того, в Україні практично повністю відсутній досвід підготовки фахівців, які могли б виступити в якості викладачів, тренерів навчальних заходів з антикорупційної тематики, відсутні навчальні посібники та матеріали. Більше того, не у всіх консультантів поки є чітке розуміння того, що є послугою у сфері боротьби з корупцією, як такі продукти краще позиціонувати і просувати на ринок.

Розуміючи необхідність розвитку саме цієї складової антикорупційної діяльності, фахівцями Проекту «Впевнений бізнес – заможна громада», який реалізується за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), Центру міжнародного приватного підприємництва (CIPE) і Професійної асоціації корпоративного управління (ПАКУ) був розроблений і представлений даний тренінг.

Відкриваючи перший день, голова правління ПАКУ Олександр Окунєв познайомив учасників з Проектом, його завданнями та основними заходами. Після цього детально зупинився на понятті «комплаєнс», обговорив з учасниками, чому корупційний бізнес нестійкий і чому вести бізнес, вільний від корупції, вигідніше. З огляду українського та міжнародного антикорупційного законодавства в бізнесі учасники дізналися, що більшість антикорупційних законів припускають кримінальне переслідування за хабарництво, вчинене в іншій країні, наприклад, Конвенція Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) «Про запобігання хабарництва», Закон Великобританії «Про протидію корупції» і Foreign Corrupt Pracmces Act (FCPA). Були наведені приклади виявлення корупції та притягнення до відповідальності великих компаній на Україні і в СНД. При цьому пан Окунєв акцентував увагу на тому, що наявність ефективної антикорупційної програми захищає від відповідальності; крім того співпраця з владою і наявність системи комплаєнс є аргументами для зменшення розміру штрафів. На основних елементах антикорупційної програми зупинилися докладніше. Деякі елементи, такі як «Лінія довіри» і «Кодекс етики» були відомі більшості учасників, а про деякі вони дізналися тільки на тренінгу.

Підводячи підсумки, Олександр Окунєв підкреслив, що будь-яка програма не буде ефективною без strong voice from the top !!!

Жваве обговорення викликали методичні рекомендації - практикум «Громадська антикорупційна експертиза», представлені Аллою Марговською, залученим експертом Центру міжнародного приватного підприємництва.

 

 

Бізнес-тренер Юлія Веретельнікова розповіла про оцінку потреб у навчанні та розробці навчальної програми. Детальніше зупинилися на тому, як навчаються дорослі, особливостях і типах їх сприйняття, чим відрізняється навчання відкритих і корпоративних груп. Учасники познайомилися з різними методами оцінки потреби в навчанні: анкетуванням, опитуванням, спостереженням і центром оцінки.

Цікавим було порівняння методів навчання і розвитку, що включає в себе тренінг, семінар, практикум, менторинг, коучинг, канселінг, робоча група, модерація або фасилітація.
Після цього перейшли до підготовки власної програми. За словами Юлії Веретельнікової, перше, що потрібно зробити - це визначитися з форматом і цільовою аудиторією, сформулювати мету і завдання тренінгу, скористатися методом побудови «будиночка тренінгу», і, звичайно ж, продумати пакет навчальних матеріалів.

Другий день був присвячений практичним вправам, в яких кожен учасник міг не тільки на ділі застосувати отриманий теоретичний матеріал, але і показати свої акторські здібності. Щоб активно почати працювати на тренінгу, бізнес-тренер Юлія Веретельнікова запропонувала учасникам розбитися на дві групи і за кілька хвилин придумати два слова, пов'язаних з антикорупційним комплаєнс, і показати іншій групі у вигляді сценки. Друга група повинна була відгадати задумані слова з трьох спроб. Обидві команди з блиском впоралися з цим завданням. У піднесеному настрої учасники перейшли до наступного завдання. Їм запропонували розбитися на групи і підготувати презентації свого тренінгу для різної цільової аудиторії. Всього було три групи, які представили свої розробки: комплаєнс для університетів, комплаєнс для бізнес-асоціацій, і антикорупційні практики для підприємств малого та середнього бізнесу (далі - МСБ). Презентації супроводжувалися жвавими обговореннями: Юлія Веретельнікова разом з учасниками детально розібрала і прокоментувала всі складові кожної з програм.

На завершення тренінгу учасники опрацювали різні методи навчання: кейси, ситуаційні вправи, симуляції, метафоричні гри.

Підсумком дводенної роботи стали проекти програм тренінгів, розроблені самими учасниками, які вони будуть застосовувати у своїй тренерській роботі.

                               

Думки учасників:

Бермес Зеновій Миколайович, президент Асоціації роботодавців Львівської області
Проблематика протидії корупції є пріоритетною для Асоціації роботодавців Львівської області. Ми плануємо проводити тренінги на цю тему. Для мене це був дуже цікавий захід, тренінг перевищив мої сподівання. Я дізнався багато нового.


Жих Віктор Володимирович, координатор з питань протидії корупції в бізнесі ГО «Громадський комітет з протидії корупції в Дніпропетровській області», керівник Дніпропетровського представництва ВГЛ малого та середнього бізнесу ФОРТЕЦЯ

Основні напрямки антикорупційної діяльності, якою я займаюся, це питання пов'язані з малим бізнесом і як малий бізнес може протистояти корупції. У цьому тренінгу для мене було цікаво ознайомиться з комплаєнс підходом, про який я не знав. Загальні намітки були, але системи, яка була подана тут, у мене не було. Дуже корисними були практичні заняття, тому що вони дали можливість з різних боків підійти до побудови структури ведення тренінгів з антикорупційного комплаєнс для різних категорій слухачів. Якщо те, що стосувалося малого бізнесу, мені було зрозуміло (хоча теж скорегував своє розуміння в результаті тренінгу), то по інших групах - це була для мене нова і корисна інформація. Хочу подякувати організаторам за відмінне проведення тренінгу.

Бойко Олег Ігорович, член Федерації професійних бухгалтерів і аудиторів України
Це один з небагатьох тренінгів, на якому я не дивлюсь на годинник. Дуже корисний,  якісний матеріал, дуже професійні тренери. Тема актуальна і цікавить мене – я збираюсь її популяризувати. Це власно те, що я шукав.

 

Бережна Світлана Олександрівна, бізнес-тренер, директор Консалтингової компанії «Ділові комунікації", м. Харків
Актуальність теми протистояння корупції в ході тренінгів для підприємців присутня завжди, але над створенням повномасштабного тренінгу тільки починаємо працювати спільно з командою Союзу підприємців Харківської області. Для мене поняття антикорупційний комплаєнс нове, і інформація, а особливо, як її подати методично у тренінгу, просто безцінна. Хочу сказати спасибі організаторам: в одному місці зібрали стільки експертів, чудових викладачів. Це результативний обмін досвідом. Я для себе отримала багато корисного і потрібного - що говорити, як говорити. Дякую викладачам за знання, за методику подачі цих знань.

Кузін Дмитро Сергійович, юридичний радник, Трансперенсі Інтернешнл Україна
Дуже цікавий і корисний тренінг.  По-перше, я отримав прикладні навички створення свого особистого тренінгу.  Було цікаво почути про іноземний досвід впровадження антикорупційного комплаєнс, як це може бути корисне для вітчизняних компаній, дізнатися, як на практиці все  це реалізується. 

 

Усі новини