<![CDATA[www.0372.ua: Новини Чернівців]]> http://www.0372.ua Sun, 30 Aug 2015 17:33:00 +0300 Mon, 31 Aug 2015 06:59:54 +0300 http://www.0372.ua/designsite/logo.png <![CDATA[www.0372.ua: Новини Чернівців]]> http://www.0372.ua Zend_Feed uk http://blogs.law.harvard.edu/tech/rss <![CDATA[Буковинське активісти допомагають прикордонникам патрулювати кордон]]> http://www.0372.ua/news/942973 http://www.0372.ua/news/942973 Громадські формування прикордонних сил патрулюють територію Буковини разом з прикордонниками Чернівецького прикордонного загону. Про це повідомляє «Молодий буковинець» з посиланням на прес-службу Чернівецького прикордонного загону.

 Так, на кордоні несуть службу члени громадських формувань сіл Старий Вовчинець і Біла Криниця. Разом з прикордонниками вони займаються перевіркою автотранспорту.

 «Одне із останніх затримань контрабандних сигарет наші прикордонники виявили завдяки місцевим мешканцям, які входять у громадські формування», - розповів т.в.о. начальника відділу прикордонної служби «Черепківка» майор Олександр Цимбал. Тоді «уловом» прикордонників стало десять ящиків з сигаретами.

 Члени громадських формувань отримують відповідні посвідчення та спецзасоби - гумові палиці, газові балончики та наручники.

 Основна «фішка» представників громадських формувань - знання місцевого колориту.

 Важливо, що законодавство дозволяє активістам не тільки оглядати, а також затримувати порушників і здійснювати проти них процесуальні процедури.

]]>
Sun, 30 Aug 2015 17:33:00 +0300
<![CDATA[Лісівники Буковини розкажуть громадськості про наболіле в галузі]]> http://www.0372.ua/news/942959 http://www.0372.ua/news/942959 Як повідомляє прес-служба Чернівецького обласного Управління лісового та мисливського господарства, 31 серпня пройде прес-конференція керівництва Управління та директорів районних лісгоспів на тему взаємодії з громадськими організаціями.

 Основні питання, які передбачаються до обговорення: взаємодія лісівників та громадських організацій; реальний стан речей у лісовій галузі; перевірка роботи лісових підприємств області та люстрація співробітників лісового господарства на Буковині.

 Голова громадської організації «Патріотична громада Буковини» Ігор Жижиян вже відреагував на заплановану прес-конференцію. На своїй сторінці у Фейсбуці він написав: «У лісівників своя правда... Друзі, приходьте, 31 серпня 2015 року, на 15:00 год. Місце проведення: ДП «Чернівецьке ЛГ» (м. Чернівці, вул. Руська, 203А, зал засідань, І поверх). Лісівники мають на меті зібрати ручні громадські організації та провести чергове окозамилювання. Прийдемо послухаємо».

 З 14 по 20 серпня урядова комісія, яка складалася з фахівців Держлісагентства України, ВО «Укрдержліспроект», ДСЛП «Івано-Франківськлісозахист», лісгоспів Хмельницького і Житомирського обласних управлінь лісового та мисливського господарства, перевіряла діяльність семи державних лісогосподарських підприємств Буковини. За результатами перевірки було оголошено, що обсяги використання лісосічного фонду головного використання не перевищують річну розрахункову лісосіку. Незаконних рубок лісу виявлено не було.

 Нагадуємо, що 25 серпня учасники громадської організації «Патріотична громада Буковини» під стінами Чернівецької ОДА організували мітинг. Вони вимагали припинення незаконного вивозу лісу з Буковини та люстрації представників місцевої влади.

]]>
Sun, 30 Aug 2015 16:00:00 +0300
<![CDATA[Україна сумує: Річниця Іловайського котла]]> http://www.0372.ua/news/942945 http://www.0372.ua/news/942945 Україна відзначає трагічну річницю - вихід українських військових підрозділів з Іловайська.

 18 серпня за донецький Іловайськ розгорнулися запеклі бої між збройними силами України і незаконними збройними формуваннями так званої ДНР за підтримки російських збройних сил.

 За два дні українцями була звільнена значна частина Іловайська, проте потім російським командуванням була почата контратака.

 29 Серпня 2014 року українські батальйони намагалися вирватися з оточення, потрапили в засідку і були змушені повернутися на вихідні позиції. На вищому рівні було домовлено про створення коридору для виведення з оточення сил АТО. Планувалося, що вони зможуть вийти разом зі зброєю. Однак, при виході українських бійців стали розстрілювати частини російської армії.

 Доктор медичних наук, полковник медичної служби, який очолював медслужбу батальйону «Миротворець» Всеволод Стеблюк в ефірі Громадського радіо розповів:

 «За два дні до моєї відпустки ми з хлопцями прибули на позиції і на День Незалежності майже урочисто увійшли в Іловайськ. Зайняли ДЕПО, де вже до нас тримався батальйон Херсон, якщо можна назвати 20 відчайдушних і надзвичайно хоробрих хлопців батальйоном. Саме в іловайському ДЕПО пройшли 5 складних і трагічних днів до 29 серпня, коли, я вважаю, відбулася найбільша трагедія в історії сучасної України, коли кожен третій, хто виходив з Іловайська (добровольці, МВС, Збройні сили) назавжди залишився там. Кожен другий отримав поранення. Близько 200 хлопців не повернулися і вважаються зниклими безвісти, але вони залишаються живими для нас та їх батьків».

 Медик стверджує, що під час операції в Іловайську його медики приймали до 150 поранених в день.

 Раніше військовий прокурор України Анатолій Матіос оприлюднив офіційні дані про кількість загиблих і поранених в Іловайськ котлі: «В результаті вторгнення, яке відбулося військовими силами РФ, українські військові потрапили в засідку, піддалися величезним обстрілам з боку збройних сил РФ і підконтрольним їм НВФ. Наслідком цих дій стала загибель 366 військовослужбовців Збройних сил, Нацгвардії і добровольчих батальйонів, а також отримали поранення різного ступеня тяжкості 429 військовослужбовців та знищено військової техніки та іншого майна Збройних сил на загальну суму 298 млн грн». Також офіційні джерела називають кількість полонених - 128 чоловік, а зниклих безвісти - 158.

 Однак самі військові з цими даними не згодні. Вони кажуть, що тільки один батальйон «Донбас» втратив у виході з котла 331 людину, а загальна кількість загиблих становить близько тисячі чоловік.

 Напередодні трагічної річниці в Мережі з'явилося відео, присвячене пам'яті загиблих в одному з найтрагічніших подій в житті сучасної України.

]]>
Sun, 30 Aug 2015 14:32:00 +0300
<![CDATA[Буковинські волонтери доставили черговий вантаж в зону АТО]]> http://www.0372.ua/news/942915 http://www.0372.ua/news/942915 Про це волонтери об'єднання «Буковина - українському війську» повідомили на своїй сторінці у Фейсбуці.

 «Як би там не було – закриті Піски, Мар"їнка – але волонтери на передову таки добираються! Черговий вантаж знайшов своїх адресатів. Наш волонтер Василь Назарко проїжджає у найменш доступні точки форонту! І у найбільш небезпечні!

 Справжньою радістю для наших бійців стали передані свіжі овочі і фрукти, нова форма (її тут же приміряли), пральна машина, бінокль нічного бачення... Волонтерів уже знають і зустрічають всі військові. Хай береже Бог наших бійців та тих, хто їх щоденно підтримує! Слава Україні!», - йдеться в повідомленні.

]]>
Sun, 30 Aug 2015 13:00:00 +0300
<![CDATA[На Буковину прибули румунські сенатори]]> http://www.0372.ua/news/942891 http://www.0372.ua/news/942891 Як повідомляє прес-служба Чернівецької ОДА, до столиці Буковини прибули сенатори з Румунії і вчора вони побували у Герцаївському районі.

 Гості з Румунії побували на міжнародному пункті пропуску «Дяківці» і познайомилися зі станом робіт. Там же вони зустрілися з народними депутатами України, та обговорили питання завершення будівництва.

 Після цього відбулася зустріч сенаторів і представників буковинської влади з головами сільських рад Герцаївського району. Основні питання, які обговорювалися на зустрічі, - об'єднання територіальних громад, а також розвиток румуномовного регіону Буковини.

 «Рівноправний розвиток всіх національностей, які проживають на Буковині – це шлях до єдності, порозуміння та будівництва сильної Української держави у Європейському просторі», - зазначив заступник голови Чернівецької ОДА Руслан Сенчук.

 Також вчора на зустрічі румунських сенаторів з керівниками Буковини були оговорені питання децентралізації в Україні, проблеми транспортного сполучення між Буковиною і містами-побратимами в Румунії, а також сторони домовилися про нові транскордонні проекти, які допоможуть будувати відносини між країнами і сприятимуть розвитку територій.

]]>
Sun, 30 Aug 2015 11:30:00 +0300
<![CDATA[У Чернівцях на вулиці Героїв Майдану зіткнулись два автомобілі]]> http://www.0372.ua/news/942717 http://www.0372.ua/news/942717 29 серпня ввечері на вул. Героїв Майдану трапилось ДТП. Постраждалих немає.

Очевидці події повідомили про ДТП у ФБ. Попередня причина зіткнення - перевищення швидкості. Автомобіль Пежо зіткнувся із іншим іноземним авто у районі вулиць Героїв Майдану, Сторожинецької, Щербанюка. Автор посту у ФБ додає, що на цій ділянці дороги варто встановити світлофор та пішохідний перехід для зниження швидкості руху автомобілів. Він вже неодноразово звертався з цією пропозицією до відповідних органів, але безрезультатно.

]]>
Sat, 29 Aug 2015 22:27:00 +0300
<![CDATA[На Буковині у костелі Серця Ісуса виявили останки польських легіонерів часів Першої світової війни]]> http://www.0372.ua/news/942609 http://www.0372.ua/news/942609 59 польських легіонерів та один козак покоїлися у підвалі римо-католицького костелу Найсвятішого Серця Ісуса з тридцятих років ХХ століття.

Спочатку легіонерів поховали у с. Рідківці. Згодом польський уряд вирішив перепоховати загиблих на батьківщині. Але Друга світова війна стала на заваді. Останки перепоховали у підвалі костелу.

У часи УРСР у  приміщенні костелу організували архів. Про перепохованих ніхто й не згадував.

Під час проведення реставраційних робіт у храмі архіви стали доступними. Знайдені документи, фотографії, і комісійні підписи підтверджують, що тут дійсно були поховані ці солдати. 

Наразі планують створити профільну комісію, яка вирішуватиме питання перепоховання. Повідомили польській стороні. О. Пушкова, начальник відділу охорони культурної спадщини Чернівецької міськради, розповіла, що скоріш за все останки залишаться у підвалі костелу.

За матералами ТВА.

 

]]>
Sat, 29 Aug 2015 15:24:00 +0300
<![CDATA[Виявили хабарників в Чернівецькому прикордонному загоні]]> http://www.0372.ua/news/942527 http://www.0372.ua/news/942527 У службовому автомобілі прикордонників виявили  987 гривень та декілька купюр у іноземній валюті. Співробітники ВВБ припускають, що  гроші отримані за прийняття неправомірних  рішень

28 серпня у пункті пропуску "Мамалига-авто" Чернівецького загону провели раптову перевірку зміни прикордонних нарядів. У результаті обшуку службового автомобіля виявили хабарників серед прикордонників.

Триває розслідування. За матеріалами ДПС України.

]]>
Sat, 29 Aug 2015 13:45:00 +0300
<![CDATA[Дороги Чернівеччини ремонтуватимуть за новітніми технологіями]]> http://www.0372.ua/news/942489 http://www.0372.ua/news/942489 Автомобільну дорогу Н-10 (Стрий - Івано-Франківськ - Чернівці – Мамалига) ремонтують за новими технологіями «Ремікс» та «Мультимак».

Технологія «Ремікс» полягає у повторному використанні старого дорожнього покриття. У Службі автомобільних доріг області розповіли, що старе покриття використають  у верхньому шарі після його розігріву, зрихлювання, регенерації, укладання й ущільнення.

Технологія «Ремікс» дозволяє добре заощадити на ремонті, не погіршуючи при цьому якість покриття. Вартість ремонту 1 км траси знижується майже вдвічі.

Ще одна інновація «Мультимак». Технологія передбачає прокладання тонкошарового покриття з литих емульсійно-мінеральних сумішей машиною «Мультимак». У такий спосіб прокладають верхній шар покриття.

«Мультимак» має ряд суттєвих переваг:

- зниження вартості ремонту;

- прискорення темпів виконання робіт приблизно на 30%;

- організація ремонту без перекриття руху;

- можливість виконання робіт під час несприятливих погодних умов.

За матеріалами ТВА.

]]>
Sat, 29 Aug 2015 13:25:00 +0300
<![CDATA[На Буковині пенсіонерка намагалась перешкодити зловмисникові, за що отримала смертельні удари ножем]]> http://www.0372.ua/news/942471 http://www.0372.ua/news/942471 69- річна мешканка Глибоцького району почула, як до її будинку заліз злодій. Пенсіонерка намагалась завадити йому, за що отримала декілька ударів ножем.

СГЗ УМВС у Чернівецькій області повідомили, що затримали вбивцю старенької. Ним виявився раніше судимий чоловік, мешканець села Старий Вовчинець. У 2004 році чоловік звільнився з місць позбавлення волі за скоєння вбивства. Стареньку він знав, неодноразово був у  її будинку.

Зловмисник зізнався у скоєному. Йому загрожує довічне ув’язнення.

]]>
Sat, 29 Aug 2015 12:20:00 +0300
<![CDATA[Буковинські родини отримали другу частину допомоги з Польщі]]> http://www.0372.ua/news/942443 http://www.0372.ua/news/942443 28 серпня діти з багатодітних сімей переселенців, одинокі матері та дітки-інваліди отримали гуманітарну допомогу від польського міста-побратима Конін.

Нагадаємо, що Олексій Каспрук розповів президентові міста Конін Йозефові Новіцкі про ситуацію в Україні. Поляки відгукнулись й вирішили допомогти діткам з родин переселенців та бійців АТО, які проживають на Буковині.

Під час акції «Конін-Чернівці: допоможемо дітям України» небайдужі мешканці Коніна зібрали 3,6 тонни гуманітарної допомоги на суму 47 тисяч злотих,- повідомили на сайті міськради.

Першими отримали подарунки від польських друзів сім’ї загиблих учасників АТО, а також сім’ї учасників бойових дій. Про що ми повідомляли раніше.

 Сьогодні в приміщенні товариства Червоного хреста допомогу отримали багатодітні родини переселенців, одинокі матері та сім’ї, в яких виховуються діти інваліди. Допомогу отримали 46 сімей, в яких виховується 107 дітей.

]]>
Sat, 29 Aug 2015 11:15:00 +0300
<![CDATA[У Чернівцях встановлять пам'ятник Ференцу Лісту]]> http://www.0372.ua/news/942087 http://www.0372.ua/news/942087 Як повідомляє прес-служба Чернівецької міської ради, питання, яке було розглянуто на зустрічі - встановлення у Чернівцях пам'ятника відомому угорському композитору і піаністу Ференцу Лісту, який двічі давав концерти у Чернівцях у 1847 році.

«В Україні та Угорщині є багате спільне минуле, є великий потенціал в розвитку економічної і культурної співпраці. В Чернівцях відчувається дух Європи. Увіковічнення пам’яті видатному угорському композитору в Чернівцях слугуватиме подальшому зміцненню дружніх відносин між Угорщиною і Чернівцями» – сказав Ласло Віда.

Пам'ятник планується встановити на площі Філармонії. Встановлення та розміщення пам'ятної стели візьме на себе Генеральне консульство Угорщини.

Олексій Каспрук у свою чергу запропонував, щоб поряд з пам'ятним знаком звучала і музика композитора. Цю ідею підхопили розробники ескізного проекту.

Встановлення пам'ятного знака в Чернівцях планується до Дня міста та Дня народження композитора в жовтні цього року.



]]>
Fri, 28 Aug 2015 19:33:00 +0300
<![CDATA[Буковинські волонтери закликають чернівчан допомогти з благоустроєм території біля обласної психлікарні]]> http://www.0372.ua/news/942002 http://www.0372.ua/news/942002 Ми вже писали про те, що чернівецькі волонтери закінчують ремонт у реабілітаційному центрі для бійців АТО, який знаходиться на території обласної психіатричної лікарні у Чернівцях. Сьогодні волонтер Наталя Крилова на своїй сторінці у Фейсбуці звернулася до всіх небайдужих чернівчан із закликом допомогти з благоустроєм прилеглої території.

«Закликаємо спільними зусиллями зробити затишне місце відпочинку, адже краса навкруги, свіже повітря та наша турбота дуже необхідні нашим захисникам, які проходять реабілітацію!

...поспілкувалися з Іриною Сеймовою (Ірина займається ландшафтним дизайном та розводить рослини) на рахунок озеленення та благоустрою території біля реабілітаційного центру для бійців АТО, що розташований по вулиці Мусорського -2, Відділення -15. Висадка рослин по рекомендації Ірини планується орієнтовно: 15 вересня - 1 жовтня. Є дужі цікаві ідеї, наприклад, доріжка під кодовою назвою "Тропа здоров'я".

Вона облаштовується у вигляді кола з різних природних елементів - дерева, каміння, піску, трави, моху, тощо...пройтися босоніж такою тропою дуже корисно! Також дуже сподобалася задумка про "Сад ароматів"- висаджуються багаторічні рослини, аромати яких буде чути далеко за межами реабілітаційного центру! Всі цікаві ідеї зараз на стадіїї роздумів та обговорення.

Отже, наразі ми маємо:

- територію для благоустрою та подальшого комфортного відпочинку наших захисників на свіжому повітрі.

- домовленності про рослини - пів України відгукнулося, щоб передати квіти, дерева та кущі для реабілітаційного центру! Дякуємо!) Необхідно підготувати грунт, викопати, перевезти і висадити квіти, дерева та кущі

Залишаються необхідними такі речі:

- річкове каміння. Прохання до всіх, хто буде найближчим часом біля річки- наберіть каміння різного розміру для благоустрою доріжок та клумб та передайте у відділеня N 15, або волонтерам ОДА каб: 101 або 131.Чим більше каміння - тим гарніше буде облаштована територія)

- пісок- для висадки рослин та створення доріжок.

- лопати, граблі, відра, лійки, робочі рукавиці, пакети для сміття, мотузочки, брус/рейки для підв'язки рослин, добрива- це все знадобиться для найскорішого ходу роботи.

- дерев'яні альтанки , лавочки , тротуарна плитка та бордюри , будматеріали для облаштування альпійської гірки , фонтану , водопаду , паркану , спортивної площадки...

- насіння газонної трави.

- також потрібна буде ваша допомога, робота знайдеться для кожного: перекопати землю, принести відро води, посадити, підв'язати рослини.

Отже, приблизно такий об'єм робіт попереду, ближче до справи напишемо дати та час: всі бажаючі можуть долучитися до благоустрою території біля реабілітаційного центру військових у відділенні № 15 психіатричної лікарні. Підготовчу роботу можна починати вже зараз, телефонуйте.

Гарний настрій та пара рукавиць обов'язкові!)

Звертайтесь до волонтерів «Буковина-українському війську»:
м.Чернівці, вул. Грушевського, 1 ОДА, каб. 101 або 131.

Якщо у вас є ідеї, пропозиції, природні матеріали та бажання допомогти, телефонуйте:
050 861 50 17 - Віталій
050 916 07 30 - Людмила Федорівна
050 104 76 42 - Алла
050 175 65 24 - Анатолій
096 006 32 95 — Любов».

]]>
Fri, 28 Aug 2015 18:42:00 +0300
<![CDATA[У Сторожинці зіткнулись авто та гужовий транспорт]]> http://www.0372.ua/news/941994 http://www.0372.ua/news/941994 П’яний погонич коня не впевнився в безпечності проїзду. У результаті Мерседес Спринтер збив тварину.

У Сторожинці на вул. Б. Хмельницького зіткнулись автомобіль «Мерседес Спринтер» та гужовий транспорт.

Як пояснив водій мікроавтобуса – він рухався в напрямку виїзду з міста, а гужовий транспорт, на якому було багато пасажирів, перетинав проїжджу частину, повідомив Сторожинець.ІНФО.

У результаті зіткнення постраждала лише тварина. У коня рвані рани голови. 

]]>
Fri, 28 Aug 2015 18:00:00 +0300
<![CDATA[Буковинські правоохоронці кажуть, що не застосовували фізичну силу по відношенню до солдата-дезертира]]> http://www.0372.ua/news/942129 http://www.0372.ua/news/942129 Прес-служба Управління МВС України в Чернівецькій області надала офіційну інформацію щодо затримання буковинця-дезертира.

Правоохоронцям Буковини прийшли матеріали про розшук військовослужбовця, який самовільно покинув військову частину по вулиці Московської Олімпіади, 6 і довгий час переховувався.

Співробітники карного розшуку встановили місцезнаходження розшукуваного і затримали його. І дезертиру, і його сестрі, яка знаходилася поруч, були пояснені причини затримання, проте жінка намагалася перешкоджати діям співробітників міліції і погрожувала їм.

Правоохоронці наполягають на тому, що ніяких спецзасобів та фізичної сили вони при затриманні не застосовували.

До солдата були допущені два адвокати, однак від послуг безкоштовного адвоката він відмовився, мотивуючи це наявністю свого адвоката.

Солдат був затриманий і поміщений в ізолятор тимчасового утримання.

]]>
Fri, 28 Aug 2015 17:49:00 +0300
<![CDATA[18-річний буковинець виловив з приватного ставка риби на 2 тисячі гривень]]> http://www.0372.ua/news/941929 http://www.0372.ua/news/941929 Як повідомляє прес-служба Управління МВС України в Чернівецькій області, до правоохоронців Кіцманського райвідділу міліції звернувся 43-річний власник ставка в селі Южинець, який розповів, що невідомі особи виловили з його ставка риби на 2000 гривень.


Правоохоронці змогли встановити особу злочинця - ним виявився 18-річний хлопець, який пояснив, що рибу він ловив рибальської сіткою.


За фактом відкрито кримінальне провадження за статтею Кримінального кодексу «Крадіжка». Слідство триває.

]]>
Fri, 28 Aug 2015 17:23:00 +0300
<![CDATA[Сторожинецький лісовий коледж привітав нового директора]]> http://www.0372.ua/news/941585 http://www.0372.ua/news/941585 Проте на керівній посаді він пробуде лише до кінця жовтня.

Сторожинецький лісовий коледж привітав тимчасового виконувача обов’язків директора Брижака Петра Михайловича.

У попереднього очільника коледжу закінчився контракт, - повідомили Сторожинець.ІНФО.

Наступні вибори директора відбудуться наприкінці жовтня.

]]>
Fri, 28 Aug 2015 16:47:00 +0300
<![CDATA[У Чернівцях двоє буковинців пограбували дівчину, погрожуючи ножем]]> http://www.0372.ua/news/941901 http://www.0372.ua/news/941901 Як повідомляє прес-служба УМВС України в Чернівецькій області, до правоохоронців звернулася 27-річна мешканка села Красноїльськ зі скаргою, що на вулиці Гагаріна у Чернівцях на неї напали двоє і, погрожуючи ножем, відібрали у неї мобільний телефон вартістю 400 доларів, 600 гривень і особисті документи.

Співробітники батальйону патрульної служби оперативно затримали злочинців - ними виявилися 34-річний житель села Драниця Новоселицького району та 35-річний житель Кіцмані. Один з них вже був судимий за вбивство, другий - за скоєння крадіжок.

Дівчина впізнала злочинців, які її пограбували. У них були вилучені речові докази - ніж та особисті документи. Гроші вони вже витратили на алкоголь, а телефон здали в ломбард.

Злочинцям оголосили про підозру у скоєнні злочину за статтею Кримінального кодексу «Розбій». Вони взяті під арешт. Покарання, яке їм загрожує, - до десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.

]]>
Fri, 28 Aug 2015 16:16:00 +0300
<![CDATA[У ЧНУ ім. Ю. Федьковича нарешті розповіли, на що витратили півтора мільйона гривень]]> http://www.0372.ua/news/941485 http://www.0372.ua/news/941485 Активіст Н. Бабинська нарешті дочекалась відповіді від керівництва ЧНУ ім. Ю. Федьковича.

Сьогодні, 28 серпня, Н. Бабинська отримала відповідь від керівництва ЧНУ ім. Ю. Федьковича, про що повідомила у ФБ.

Н. Бабинська зацікавилась наступним: у листі-відповіді вказано, що 1 572 769 грн. було витрачено на виплати пільговим категоріям студентів (діти-сироти, позбавлені піклування) за вартість обіду (42 грн. на одну особу), а у фінансовій звітності університету зазначено, що  ці кошти використали на продукти харчування.

Н. Бабинська звертається до студентів пільгових категорій ЧНУ із проханням повідомити, хто отримував такі виплати і в яких розмірах.

Нагадаємо, що раніше ми писали про те, як Н. Бабинська виграла судову справу проти ЧНУ.

]]>
Fri, 28 Aug 2015 15:43:00 +0300
<![CDATA[Під Маріуполем загинув буковинський боєць]]> http://www.0372.ua/news/941704 http://www.0372.ua/news/941704 Як повідомляє прес-служба Чернівецької ОДА, під Маріуполем загинув буковинський солдат Іван Ротар.

Боєць був сержантом 40-ї окремої артилерійської бригади Збройних Сил України.

«Наш краянин проходив службу під Маріуполем Донецької області. Він віддав найдорожче, захищаючи наше мирне небо.

Пам'ятаймо справжнього патріота та захисника рідної землі.

Нехай Господь дасть сили перенести непоправну втрату всім, хто знав цю прекрасну людину. Світла пам'ять та безмежна вдячність за вірність Вітчизні  навіки залишиться у серцях вдячних буковинців.

Хай рідна земля буде йому пухом!

Вічна пам’ять Герою!», - йдеться в повідомленні облдержадміністрації.

]]>
Fri, 28 Aug 2015 15:13:00 +0300
<![CDATA[Буковинські митники попередили спробу незаконного експорту деревини]]> http://www.0372.ua/article/941435 http://www.0372.ua/article/941435 Як повідомляє прес-служба ДФС Буковини, цими днями митники Буковини вкотре попередили спробу незаконного експорту понад 55 м3 лісоматеріалів до Румунії.

Невідповідність інформації, зазначеної в електронній митній декларації та ТСД, виявлено при здійсненні в п/п “Вадул-Сірет-Вікшани” митного поста “Вадул-Сірет” митного огляду товару з його повним вивантаженням. У результаті в залізничному вагоні виявлено пиловник хвойних порід сосна, що не відповідає інформації, що міститься у поданих до митного контролю документах, де зазначено вантаж пиловник ялиновий.

Таким чином, співробітником лісомисливського господарства Житомирщини вчинено дії, спрямовані на переміщення товарів через митний кордон України з приховуванням від митного контролю шляхом надання документів, що містять неправдиві відомості щодо найменуваня товарів.

Зазначені дії мають ознаки ПМП, передбаченого ч.1 ст.483 МКУ. Санкція статті передбачяає накладення штрафу в розмірі 100 відсотків вартості товарів - безпосередніх предметів порушення митних правил з конфіскацією цих товарів.

Відповідно до складеного протоколу про ПМП товар, оцінений у понад 30 тис. грн., вилучено до рішення суду.

]]>
Fri, 28 Aug 2015 14:44:00 +0300
<![CDATA[Кельменеччина «гучно святкує» траурні дні жалоби]]> http://www.0372.ua/news/941385 http://www.0372.ua/news/941385 У Кельменецькому районі 27-28 серпня оголошено днями жалоби за загиблим у зоні АТО Ротарем Іваном Петровичем. Проте це не стало на заваді святкуванню храмів у селах Перківці, Комарів, Коновка.

ГО «Автомайдан-Чернівці» на сторінці у ФБ повідомили, що 27-28 серпня у Кельменецькому районі огосили днями жалоби за 43-річним молодшим сержантом І. П. Ротарем, який загинув на буремному Сході України. Молодший сержант Ротар – уродженець с. Коновка. Проте сьогодні у його рідному селі святкують храм, не зважаючи на втрату бійця.

Також активістам ГО «Автомайдан-Чернівці» повідомили, що голова Кельменецької РДА В. Швець знехтував днями жалоби й долучився до святкування. Автомайданівці обурюються такими вчинками Кельменеччини.

]]>
Fri, 28 Aug 2015 13:47:00 +0300
<![CDATA[У Сокирянському районі у ставку потонув чоловік]]> http://www.0372.ua/news/941355 http://www.0372.ua/news/941355 Як повідомляє прес-служба Управління ДСНС України в Чернівецькій області, вчора, 27 серпня, у ставку в селі Василівка Сокирянського району загинув місцевий житель.

62-річний чоловік відпочивав на березі і вирішив скупатися. Він відплив на 10 метрів від берега і почав тонути. Люди, які знаходилися на березі, побачили це і кинулися йому на допомогу, проте допомогти, на жаль, не змогли.

Чоловік був піднятий на поверхню, проте, вже без прінаков життя.

Тіло загиблого було направлено на судово-медичну експертизу в Сокирянську лікарню для встановлення причин смерті.

Вже 21 людина загинула з початку року у водоймах Буковини. З них семеро дітей.

]]>
Fri, 28 Aug 2015 12:47:00 +0300
<![CDATA[На Буковині у пожежі загинув чоловік]]> http://www.0372.ua/news/941213 http://www.0372.ua/news/941213 Загорілось ліжко й матрац буковинця, котрий палив у будинку. У результаті необережного поводження з вогнем чоловік загинув.

Прес-служба УДСНС України у Чернівецькій області повідомила, що у будинку знайшли тіло чоловіка. На місце пригоди пожежну бригаду не викликали. Вогонь самоліквідувався. Сусіди помітили, що з вікон будинку йшов дим. Згоріли лише ліжко й матрац.

Впродовж 27 серпня сталось 4 пожежі в Чернівецькій області.

]]>
Fri, 28 Aug 2015 12:16:00 +0300
<![CDATA[О. Фищук посів одне з останніх місць у рейтингу губернаторів України]]> http://www.0372.ua/news/941149 http://www.0372.ua/news/941149 Видання «Слово і Діло» опублікувало рейтинг українських губернаторів.

Рейтинг складали за рівнем відповідальності губернаторів. До уваги брали виконання посадових обіцянок. О. Фищук серед посадовців, які виконали менше третини власних обіцянок

.

]]>
Fri, 28 Aug 2015 11:15:00 +0300
<![CDATA[У Сторожинецькому районі 19-річний злодій награбував 25 тисяч гривень]]> http://www.0372.ua/news/940960 http://www.0372.ua/news/940960 У с. Великий Кучурів невідомий пограбував будинок жінки. Вартість награбованого майна склала 25 тисяч гривень.

Правоохоронці Сторожинецького райвідділу встановили особу зловмисника. Ним виявився односельчанин потерпілої 19-річний хлопець. Із будинку господині він виніс золоті прикраси, фотоапарат та портативний комп’ютер.

Досудове розслідування триває.

За матеріалами СГЗ УМВС у Чернівецькій області.

]]>
Fri, 28 Aug 2015 10:51:00 +0300
<![CDATA[На Буковині військова прокуратура затримала дезертира]]> http://www.0372.ua/news/940937 http://www.0372.ua/news/940937 За словами очевидців події, солдатові, який переступив закон, заламували руки, застосували сльозогінний газ. Затримали військового посеред білого дня на вулиці.

Свідки події розповіли депутату Л. Сорохан про побачене на вулиці. За чоловіком, який перебував в АТО, стежили невідомі. Спочатку упродовж кількох годин вони спостерігали за ним із авто, згодом схопили його на вулиці, заламали руки, в очі пустили сльозогінний газ. Сусіди злякались і розповіли усе депутатові Л. Сорохан, вона ж у свою чергу вирішила дізнатись, що трапилось насправді.

Володимир Кобилянський, старший оперативної групи військової частини, повідомив Л. Сорохан, що затриманий виявився дезертиром.

За неофіційною інформацією, Ігор Федів втік із зони АТО ще минулого року та довгий час переховувався за кордоном.

Депутат Л. Сорохан розповіла про подію журналістам ТВА. Жінка висловила невдоволення такими методами затримання. Адже сусіди затриманого розповідали, що сльозогінний газ потрапив і в очі дитини. Заламування рук також відбувалось привселюдно на вулиці.

]]>
Fri, 28 Aug 2015 10:20:00 +0300
<![CDATA[У Чернівцях затримали небезпечного злочинця, який перебуває на обліку в психдиспансері]]> http://www.0372.ua/news/940836 http://www.0372.ua/news/940836 Як повідомляє прес-служба УМВС України в Чернівецькій області, правоохоронці зібрали докази причетності жителя Вижницького району до серії серйозних злочинів, та змогли затримати його.

 Чоловік здійснював розбійні напади, грабежі та зґвалтування на території Чернівецької та Івано-Франківської області. Правоохоронці зібрали докази, які підтверджують його причетність до скоєння 4-х грабежів на території Путильського району та Чернівців. Він напав на 82-ю мешканку села Підзахаричі у власному будинку і забрав у неї 4 300 гривень, у 71-річної мешканки того ж села він забрав 7000 гривень. 86-річну жительку села Товарниця Путильського району злочинець пограбував на 3000 гривень, а 28-річна чернівчанка позбулася двох мобільних телефонів і 800 гривень.

 Більше того, злочинець підозрюється у скоєнні зґвалтування неприродним способом 19-річної чернівчанки в жовтні 2014 року.

 Також 4 пограбування було їм скоєно в трьох районах Івано-Франківської області.

 Відомо, що злочинець уже притягувався до кримінальної відповідальності за згвалтування, більше того, він перебуває на обліку в психіатричній клініці.

 Складність затримання полягала в тому, що чоловік не мав постійного місця проживання і ховався в лісах. Він часто залишав межі області, тому зловити його вдалося тільки після того, як правоохоронці взяли під контроль всі виїзди з області.

 Він був затриманий 25 серпня на автовокзалі Чернівців після скоєння чергового злочину: в селі Комарівці Сторожинецького району злочинець, погрожуючи ножем, відібрав у 63-річної мешканки 2000 гривень та мобільний телефон.

 Наразі правоохоронці інкримінують йому злочини, передбачені статтями Кримінального кодексу «Розбій», «Грабіж» і «Насильницьке задоволення статевої пристрасті неприроднім способом». Приймається рішення про запобіжний захід для підозрюваного.

]]>
Fri, 28 Aug 2015 09:23:00 +0300
<![CDATA[У чернівецькому аеропорту відкриють експозицію про історію буковинської авіації]]> http://www.0372.ua/news/940798 http://www.0372.ua/news/940798 Як повідомляє прес-служба Чернівецької міської ради, експозицію «Історія авіації на Буковині» розмістять в актовому залі адміністративного корпусу «Міжнародного аеропорту «Чернівці».

 Це рішення було прийнято виконавчим комітетом Чернівецької міськради після того, як туди звернувся Чернівецький музей авіації та космонавтики.

 Тепер чернівчани можуть ознайомиться з історією розвитку авіації на Буковині, а також з історією самого аеропорту.

]]>
Fri, 28 Aug 2015 08:34:00 +0300
<![CDATA[До кінця підходить ремонт реабілітаційного центру для бійців АТО в Чернівцях]]> http://www.0372.ua/article/940449 http://www.0372.ua/article/940449 Волонтер Віталій Дронь на своїй сторінці у Фейсбуці розповів про те, як просувається ремонт в реабілітаційному центрі для бійців АТО.

«27.08.2015.року продовжуемо ремонт реабілітаційного центру для бійців АТО що розташований по вулиці Мусорського -2 , корпус- 15. Ремонтуемо фасад приміщення. Роботи на завершальній стадії.

Дякуемо за вирішення питання по ремонту фасада першому заступнику голови ОДА пану Кулішу Володимиру. Заказали фасадні пластикові двері. Сьогодні мають вставити. Дякуемо директору фірми Болена Кіндрачуку Богдану за надані безкоштовно фасадні двері. Нехай не збідніе рука дающого. Всевишній вам воздасть.

З допомогою звертайтеся за адресою: вулиця Грушевського -1 . ОДА -101 та 131 кабінети . Ваші волонтери-добротворці об’еднання «Буковина українському війську».

]]>
Thu, 27 Aug 2015 20:00:00 +0300
<![CDATA[«Учорашній» боєць повіз допомогу з Буковини в зону АТО]]> http://www.0372.ua/news/940481 http://www.0372.ua/news/940481 ГО Координаційний штаб «Буковина - українському війську» відправив чергову допомогу на схід.

Учасниця ГО Координаційний штаб «Буковина - українському війську» Любов Василик на сторінці у ФБ повідомила, що допомогу на передову доставить волонтер, а в минулому боєць АТО. Такі хлопці завжди відкликаються на прохання допомогти. Хто, як не вони, найкраще розуміють, що потрібне там, - зазначила Л. Василик.

]]>
Thu, 27 Aug 2015 19:33:00 +0300
<![CDATA[У Чернівцях ремонтують дворові проїзди]]> http://www.0372.ua/news/940400 http://www.0372.ua/news/940400 Як повідомляє прес-служба Чернівецької міської ради з посиланням на Департамент житлово-комунального господарства, з початку року у Чернівцях виконано ремонт 15-ти дворових проїздів.

Ремонт виконано вздовж будинків № 7 і 9 на вул. Ф. Полетаєва, № 208-210 і 216 на вул. Головній, 90-Г на просп. Незалежності, проїзд від вул. П. Каспрука вздовж будинків № 5, 7 на вул. Алма-Атинській до № 114-А на просп. Незалежності, проїзд від вул. Героїв Майдану до будинку № 83-Д на вул. Героїв Майдану, Героїв Майдану, 101-А-103-А, 111-115, проїзд від вул. Руської, 249 до ДНЗ № 44 і ЗОШ № 28, бульвар Героїв Сталінграду, 16.

Також завершено роботи з обладнання пішохідних доріжок до контейнерного майданчика між просп. Незалежності, 80, 84-А та вул.Небесної Сотні, 10-А; капітального ремонту проїзду вул.Руській, 219 (в’їзд в мікрорайон в районі магазину «Норма»), просп. Незалежності, 117, просп. Незалежності, 68 (біля гімназії № 1); Привокзальній, 21-21-А; В. Комарова, 40-А-40 (1-7 під’їзди); проїзд від вул. О. Щербанюка до будинку № 45-Б на вул. Героїв Майдану та капітального ремонту тротуарного покриття вздовж будинків № 9 і 9-А (10-11 під’їзди) на бульварі Героїв Сталінграду. На сьогодні тривають аналогічні роботи на вул.Ф.Полетаєва, 8-10; Південно-Кільцевій, 19-А, В.Комарова, 31-Г (тротуар).

]]>
Thu, 27 Aug 2015 19:05:00 +0300
<![CDATA[Буковинка Наталка Лупу потрапила до фіналу Чемпіонату світу 2015]]> http://www.0372.ua/news/940404 http://www.0372.ua/news/940404 Спортсменка із Новоселиці показала сьомий результат у півфіналі Чемпіонату світу.

Наталка Лупу – вихованиця тренерів А. Якимчука та В. Степанова.

У своєму забігу дівчина фінішувала другою із результатом 1.58,57.

Фінал відбудеться у суботу 29 серпня.

За матеріалами SportBuk.com.

]]>
Thu, 27 Aug 2015 18:10:00 +0300
<![CDATA[Буковинський лікар не пройшов атестацію на професійність]]> http://www.0372.ua/news/940512 http://www.0372.ua/news/940512 Головний лікар Першого пологового будинку  у Чернівцях не пройшов атестацію на професійність.

Д. Манчуленко, головний лікар пологового будинку, домагався поновлення на посаді у судовому порядку. Раніше його звинуватили у занедбанні гінекологічного відділення.

27 серпня суд задовольнив прохання позивача за умови, що він пройде фахову перевірку на професійність.

Д.  Манчуленко так і не дочекався результатів комісії. Журналістам ТВА у атестаційній комісії повідомили, що професійні якості Д. Манчуленка не відповідають задовільним.

Наразі Д. Манчуленко проходить курс лікування. Журналіста повідомив, що у нього ниркова хвороба. Коментувати висновків комісії не став та попросив покинути палату.

Але юристи вважають, що хвороба є приводом для поновлення на посаді, адже допоки Д. Манчуленко перебуватиме на лікарняному, рішення комісії не зможе прийняти силу.

]]>
Thu, 27 Aug 2015 17:31:00 +0300
<![CDATA[Буковинські медики за 8 місяців здійснили близько 1200 візитів до демобілізованих учасників АТО]]> http://www.0372.ua/news/940242 http://www.0372.ua/news/940242 Обласний госпіталь інвалідів Великої Вітчизняної війни є координатором з надання медичної допомоги учасникам АТО. Там створюється реєстр саме цієї категорії пацієнтів. Про це повідомляє прес-служба Департаменту охорони здоров'я Чернівецької ОДА.

На місцях медичне обслуговування демобілізованих здійснюють лікарі загальної практики. Станом на кінець серпня буковинські медики відвідали вже 409 військових і близько 1200 візитів було вчинено.

Заступник директора Департаменту - начальник управління організаційно-ресурсного забезпечення Юрій Лесюк відзначає, що найбільш ефективно в плані надання медичної допомоги працюють лікарі Чернівецької обласної психіатричної лікарні.

]]>
Thu, 27 Aug 2015 17:16:00 +0300
<![CDATA[Через низькі результати ЗНО з української мови на Буковині звільнятимуть учителів]]> http://www.0372.ua/news/940187 http://www.0372.ua/news/940187 Чернівецька область посіла у рейтингу результатів ЗНО з української мови та літератури одне з останніх місць. За погані результати відповідатимуть директори шкіл та учителі-предметники.

«Середній бал по області становить 4, 8 за 12-бальною системою, – повідомила директор Департаменту освіти області Оксана Палійчук. – Проблема дуже глибока і давня. Ми провели аналіз, чому саме такі результати. В окремих школах причина та, що досить часто мінялися вчителі. Та найбільше відтягнули область на передостаннє місце райони з румунською мовою викладання у школах. Якщо ми візьмемо Сторожинецький, Глибоцький і Новоселицький райони, то там середній бал за результатами ЗНО – три».

Директор департаменту освіти і науки повідомила, що з початку року проходитимуть перевірки шкіл з найнижчими показниками.

«Буде поставлено питання про доцільність перебування директора на посаді, якщо відповідні управлінські заходи забезпечення контролю за якістю оцінювання не були вжиті. Також розглядатимемо доцільність права викладання вчителів, які не забезпечили відповідний рівень знань учнів».

]]>
Thu, 27 Aug 2015 16:32:00 +0300
<![CDATA[На Франківщині один з Департаментів ОДА очолив «метальник яєць» у Януковича]]> http://www.0372.ua/news/940313 http://www.0372.ua/news/940313 В Івано-Франківській області начальником Департаменту євроінтеграції та розвитку туризму став відомий громадський діяч, викладач Прикарпатського університету Дмитро Романюк. Про це повідомляє firtka.if.ua.

Широко відомий він тим, що в 2004 році, ще будучи студентом, кинув яйце в тодішнього президента Віктора Януковича. Останній після цього навіть потрапив до лікарні Івано-Франківська.

Призначення Романюка відбулося ще минулого тижня, однак сьогодні він був представлений колективу.

Дмитро Романюк був кандидатом у народні депутати по 83 виборчому округу, однак, перед виборами він зняв свою кандидатуру.

]]>
Thu, 27 Aug 2015 16:00:00 +0300
<![CDATA[У Чернівцях водії авто не втомлюються порушувати ПДР]]> http://www.0372.ua/news/939956 http://www.0372.ua/news/939956 Читачі сайту 0372.ua прислали до редакції фото-фіксацію чергових грубих порушень Правил дорожнього руху на вулицях Чернівців.

На залізничному переїзді в районі вулиці Кармелюка автомобіль BMW виїхав вперед колони автомобілів, які стояли перед закритим шлагбаумом, і став під самими рейками. Після того, як водій побачив потяг, що рухався, і зрозумів, що став невдало, він переїхав через рейки і поїхав далі.

Згідно Правил дорожнього руху, водій транспортного засобу повинен зупинитися перед закритим шлагбаумом.

]]>
Thu, 27 Aug 2015 15:33:00 +0300
<![CDATA[Хорватія привітно зустріла дітей з Буковини]]> http://www.0372.ua/news/939857 http://www.0372.ua/news/939857 В Управлінні молоді та спорту Чернівецької ОДА розповіли про те, як проходить відпочинок дітей у Хорватії.

На сторінці у ФБ Управління молоді та спорту Чернівецької ОДА повідомили, що умови для дітей на острові Раб не можуть не радувати. Маленькі буковинці задоволені харчуванням, комфортом, природою та погодою. Закордонні ЗМІ також пишуть про дітей українських героїв. Декілька юних буковинців дали інтерв’ю.

]]>
Thu, 27 Aug 2015 15:00:00 +0300
<![CDATA[Голова Чернівецької облради запропонував доплачувати кращим вчителям]]> http://www.0372.ua/news/939832 http://www.0372.ua/news/939832 Як повідомляє прес-служба Чернівецької обласної ради, у конференції працівників освіти Буковини взяв участь голова обласної ради Михайло Гайничеру.

Він зазначив, що в місцевих бюджетах є кошти, які можна використовувати на потреби освіти. І, крім поліпшення матеріальної бази закладів освіти, необхідно пам'ятати про матеріальну підтримку вчителів. Він запропонував розглянути можливість закласти в місцеві бюджети витрати на доплати кращим вчителям.

«Обласний бюджет також не повинен залишатись осторонь. Треба віднайти можливість наповнити фінансовим змістом конкурси вчителів з різних предметів», - зазначив голова облади.

]]>
Thu, 27 Aug 2015 14:16:00 +0300
<![CDATA[На Вижниччині молода жінка вкрала телефон у односельця]]> http://www.0372.ua/news/939795 http://www.0372.ua/news/939795 Як повідомляє прес-служба Управління МВС України в Чернівецькій області, до правоохоронців звернувся 65-річний житель села Карапчів зі скаргою, що з його будинку був вкрадений мобільний телефон.

В результаті проведених заходів міліціонери встановили особу крадія - ним виявилася 27-річна односельчанка потерпілого.

Виявилося, що вона скористалася тим, що чоловік пішов і забув закрити вхідні двері в будинок, зайшла і вкрала телефон.

Жінка вже зізналася у скоєному. Виявилося, що телефон вона вже встигла продати своєму знайомому.

За даним фактом відкрито кримінальне провадження за статтею Кримінального кодексу «Крадіжка». Жінці загрожує покарання у вигляді позбавлення волі до трьох років. Слідство триває.

]]>
Thu, 27 Aug 2015 13:44:00 +0300
<![CDATA[Історичну територію ЧНУ ім. Ю. Федьковича забудовують місцеві бізнесмени]]> http://www.0372.ua/news/939503 http://www.0372.ua/news/939503 На вул. М. Вовчка поблизу Резиденції будують перукарський салон. Дозвіл на будівництво у історичному ареалі міста надало Міністерство культури України.

Журналісти fakty.cv.ua повідомили, що на адресу Управління Держархбудінспекції у Чернівецькій області було направлено лист із проханням здійснити позапланову перевірку зазначеного об’єкта містобудування.

У відповідь прийшов лист із висновками, що порушень не виявлено. На містобудівну раду чи громадські слухання об’єкт не виносився.

Поруч із будівництвом проживає колишній міністр інфраструктури М. Бурбак. Чоловік відверто обурюється таким нехтуванням історичної зони міста: «Якщо біля ЧНУ збудують перукарню, я побудую супермаркет в ботанічному саду!»

]]>
Thu, 27 Aug 2015 13:16:00 +0300
<![CDATA[В одному із Вижницьких барів пограбували дівчину]]> http://www.0372.ua/news/939632 http://www.0372.ua/news/939632 У с. Банилів у барі з сумки дівчини поцупили телефон та гроші. Міліція встановила особу зловмисника.

До вижницьких правоохоронців звернулась за допомогою 21-річна жителька Вашківців. Із сумки дівчини зник телефон та гроші.

Слідчі з’ясували, що пограбував дівчину 24-річний житель Івано-Франківська. Гроші він витратив на власні потреби, а телефон залишив у себе.

Зловмиснику загрожує позбавлення волі терміном до 3-ох років. Слідство триває.

За матеріалами СГЗ УМВС у Чернівецькій області.

]]>
Thu, 27 Aug 2015 12:45:00 +0300
<![CDATA[В Альтернативному Кінозалі у Чернівцях покажуть фільми Львівського фестивалю короткометражок]]> http://www.0372.ua/news/939750 http://www.0372.ua/news/939750 4 вересня в Альтернативному КІНОЗАЛІ по вулиці Доброго, 5 в Чернівцях відбудеться показ фільмів-переможців Львівського фестивалю короткометражних фільмів Wiz-Art 2015.

Wiz-Art  – щорічний міжнародний фестиваль короткометражних фільмів. Фестиваль започаткований мистецькою формацією Wiz-Art, яка була заснована у 2008 році. Фестиваль щороку демонструє понад 100 найсвіжіших робіт короткого метру. Wiz-Art – це потужна культурна та освітня платформа, яка об'єднує українських та іноземних діячів кіно та знайомить українських глядачів із досвідом професіоналів.

В програмі:

• Гран-прі: «Хащі сатани», реж. Віллі Ганс;

• Найкращий режисер: «Буревісники», реж. Леа Майсюс;

• Найкращий сценарій: «Мистецтво», реж. Адріан Сітару;

• Найкраща операторська робота: «Корабельна аварія», реж. Морґан Кніббе;

• Найкращий український фільм: «Віддалік», реж. Катерина Горностай.

Сеанси: 20.00 та 22.00.

]]>
Thu, 27 Aug 2015 12:15:00 +0300
<![CDATA[Два буковинських педагоги не повернулись із АТО]]> http://www.0372.ua/news/939604 http://www.0372.ua/news/939604 На серпневій конференції працівників освіти області повідомили, що новий навчальний рік розпочнеться без директора Старобросківецької ЗОШ та педагога-організатора із Вижниччини. Загиблих вшанували хвилиною мовчання.

Директор Старобросківецької ЗОШ, Чікал Юрій Дмитрович -- старший солдат  80-ї окремої аеромобільної бригади високомобільних десантних військ Збройних Сил України.

Загинув 31 липня 2014 року під час виконання військового обов’язку в зоні АТО, біля Шахтарська під час обстрілу російськими найманцями.

Діяконюк Іван Васильович, педагог-організатор, вчитель музичного мистецтва Банилівської ЗОШ І-ІІІ ст. Вижницького району. У Книзі пам’яті зазначено, що Іван Васильович загинув 14 липня 2014 р. в бою під Луганськом. Колона військової техніки потрапила у засідку диверсійної групи та була обстріляна з протитанкової зброї. Діяконюк І. В. був сержантом 80-ї окремої  високо-мобільної десантної бригади.

]]>
Thu, 27 Aug 2015 11:40:00 +0300
<![CDATA[Громадські активісти зупинили черговий вантаж із лісом на Буковині]]> http://www.0372.ua/news/939657 http://www.0372.ua/news/939657 У ніч із 26 на 27 серпня місцеві активісти затримали о 5-ій ранку лісовоз із деревиною без жодних документів.

Про подію розповів І. Жижиян на сторінці у ФБ. Активісти поскаржились, що міліція їхала на виклик дві з половиною години, хоча відстань від райвідділу до місця події 7 км.

Розпочато досудове слідство.

Громадські активісти обурюються місцевій владі в особі губернатора. Який,попри обіцянки, мовчки спостерігає, як міліція та прокуратура набиває кишені, за словами І. Жижияна.

]]>
Thu, 27 Aug 2015 11:01:00 +0300
<![CDATA[Буковина отримала нового головного освітянина]]> http://www.0372.ua/news/939452 http://www.0372.ua/news/939452 Начальником управління освіти міської ради від 31 серпня офіційно назначили Сергія Мартинюка.

Раніше С. Мартинюк  працював на посаді замісника начальника управління освіти.

Колишній головний освітянин області Григорій Олійник перейшов до викладацької діяльності. За сумісництвом його призначили радником міського голови у питаннях освіти на громадських засадах, - повідомили на сайті міськради.

]]>
Thu, 27 Aug 2015 10:30:00 +0300
<![CDATA[На Кіцманщині загорілась господарська будівля з дровами]]> http://www.0372.ua/news/939525 http://www.0372.ua/news/939525  26 серпня у с. Дубівці Кіцманського району загорівся під навіс із дровами. Рятувальникам вдалось зупинити вогонь.

Вогнеборці Державної пожежно-рятувальної частини № 9 міста Кіцмань вчасно прибули на місце події. На офіційному сайті ДСНС у Чернівецькій області повідомили, що існувала загроза перекидання вогню на житлові будинки. Рятувальники загасили полум’я. Постраждалих та травмованих немає.

]]>
Thu, 27 Aug 2015 10:00:00 +0300
<![CDATA[У Чернівцях стався конфлікт між главою митниці та директором заводу]]> http://www.0372.ua/news/939425 http://www.0372.ua/news/939425 У Чернівцях побилися начальник обласної митниці Микола Салагор і директор машзаводу Віктор Сідляр. Про причини конфлікту розповіли podrobnosti.ua.

 Конфлікт стався на вулиці, на якій живуть обидва учасники подій - на вулиці Шипинській. За словами жителя вулиці Дениса, раніше тут зовсім не було дороги, тому мешканці вулиці склалися на ремонт і виклали тротуарною плиткою більше кілометра дороги.

 Потім жителі вулиці вирішили встановити бетонну плиту поперек дороги, щоб зберегти свіже покриття. Плита і стала каменем спотикання. Начальник заводу обурився наявністю такого шлагбаума, а головний митник Буковини став на захист.

 Як говорять очевидці, Віктор Сідляр вдарив голову митниці, а й здачі теж отримав.

 «Подробиці» цитують свою розмову з учасниками події:

 Віктор Сідляр: "Я кажу: Микола Миколайович, тут перекрито вулицю, хто перекрив? - Я перекрив. - На якій підставі? - Тому що я так захотів.

 Мене зачепило не те, що вулиця перекрита, а його хамська поведінка", - стверджує директор ТОВ "Машзавод " Віктор Сідляр.

 Микола Салагор: "Уявляєте собі мене і Сідляра? Ну як він мене може побити? Я здачі дам, правильно?"

 Конфлікт викликав бурхливе обговорення, до ситуації підключилися і співробітники ДАІ. Судячи з усього, бетонну плиту з дороги приберуть, бо її наявність там незаконна.

]]>
Thu, 27 Aug 2015 09:29:00 +0300
<![CDATA[На території військової частини у Чернівцях побили військового]]> http://www.0372.ua/news/939366 http://www.0372.ua/news/939366 Як повідомляє promin.cv.ua, 23-річний чернівчанин Микола Гуцкан 25 серпня прийшов на територію військової частини по вулиці Московської Олімпіади для того, щоб отримати довідку про проходження військової служби.

 Документи хлопцю потрібні були для того, щоб стати на облік у Центр зайнятості.

 Микола довгий час перебував у зоні АТО. Торік він був поранений - підірвався на міні в районі аеропорту Луганська. Потім проходив лікування.

 Коли він прийшов в частину, на КПП його зустрів старшина роти, який пригрозив, що вдарить табуреткою Гуцкана, якщо той не покине території частини. Однак, той продовжував вимагати довідку, і, в результаті, отримав удар в обличчя.

 Зараз Микола в лікарні - у нього поламана щелепа у двох місцях. Їсти він тепер може тільки через трубочку

 За фактом відкрито кримінальне провадження, проводяться слідчі дії. За словами військового прокурора, якщо провина старшини буде доведена, йому загрожує до трьох років позбавлення волі. Правова оцінка також буде дана і діям командування частини.

]]>
Thu, 27 Aug 2015 08:40:00 +0300
<![CDATA[Майже 35 тисячам буковинців призначені житлово-комунальні субсидії]]> http://www.0372.ua/news/939094 http://www.0372.ua/news/939094 Як повідомляє прес-служба Чернівецької ОДА, вчора на апаратній нараді губернатор краю Олександр Фищук підняв питання призначення субсидій на оплату житлово-комунальних послуг.

За словами начальника Департаменту соціального захисту населення Олени Вериги, з початку року за субсидіями звернулося 45 тисяч 902 буковинця. «Станом на 25 серпня, субсидії призначено 34 тис. 894 буковинським сім’ям», - зазначила вона.

Голова облради доручив направити фахівців з профільного департаменту в кожен район з метою вивчення та вирішення проблемних питань.

]]>
Wed, 26 Aug 2015 20:30:00 +0300
<![CDATA[У Герцаївському районі син викрав у батька 600 грн.]]> http://www.0372.ua/news/938806 http://www.0372.ua/news/938806 У селі Горбово Герцаївського району син виніс з дому гроші, не попередивши батьків.

До правоохоронців звернувся чоловік із заявою про пограбування. За його словами, його будинок обікрали. Викрали 600 грн.

Правоохоронці з’ясували, що до злочину причетний син 37-річний син потерпілого. Він планував витратити гроші на власні потреби.

Наразі слідчі перевіряють чи не причетний 37-річний злодій до схожих правопорушень.

За матеріалами СГЗ УМВС у Чернівецькій області.

]]>
Wed, 26 Aug 2015 19:41:00 +0300
<![CDATA[Держсанепідслужба Буковини попереджає про випадок зараження людини чумою]]> http://www.0372.ua/article/938986 http://www.0372.ua/article/938986 Держсанепідслужба України попереджає, що Каліфорнійський департамент охорони здоров'я оголосив про другий за останній час зареєстрований випадок зараження людини чумою у Йосемітському національному парку в Каліфорнії. За їхніми словами, збудник  чуми підхопив гість зі штату Джорджія.


Він сам вирішив пройти перевірку, дізнавшись, що частина парку була закрита у зв'язку зі смертю від чуми декількох тварин і зараження людини. У кемпінговому парку провели дезінсекцію, обробили місця де можуть мешкати теплокровні господарі – потенційні носії бліх. Санітарні лікарі повідомляють про низьку вірогідність поширення хвороби, проте рекомендують вжити заходів проти хвороби. Зокрема, щоб уникнути впливу на людину чуми варто пам’ятати:

- Ніколи не  годуйте білок, інших гризунів і не торкайтеся хворих або мертвих тваринок. Уникайте нір гризунів. Носіть довгі штани, заправлені в шкарпетки або халяви чобіт, щоб уникнути укусів бліх. Використовуйте спреї від комах. Боріться із дикими гризунами у будинках, причепах, господарських спорудах та і місцях перебування домашніх тварин.


«Територія України не є ендемічною щодо чуми, однак природно - кліматичні умови сприятливі для виживання переносників і носіїв збудника чуми, -  зазначає начальник управління соціально-гігієнічного моніторингу та аналізу ризиків Держсанепідслужби України Світлана Доан. Більш того розвинута мережа транспортних шляхів сполучення, міжнародні вантажні та пасажирські потоки не виключають занесення збудника в країну.

Донецька та Луганська області України межують з крупним природним Прикаспійським північно-західним степовим осередком чуми Ростовської області РФ. Зважаючи на високу сприйнятливість людини до цієї інфекції, здатність збудника чуми до блискавичного розповсюдження необхідним є посилення заходів із попередження завозу інфекції в Україну».


Довідково

Раніше чума була поширена всюди (крім Австралії та Антарктиди). Нині понад 90% випадків захворювання реєструють в Африці. Природнім резервуаром інфекції є дикі гризуни. У кожному природному осередку –  специфічні резервуари інфекції (піщанки, полівки, бабаки, білки та ін.), в антропургічних осередках – пацюки, переносником інфекції – є блохи та деякі види кліщів. Механізм передачі від людини до людини різниться у залежності від клінічної форми захворювання. При легеневій – крапельний, при укусі інфікованої комахи – трансмісивний, через пошкоджену шкіру або слизові – контактний, через інфіковані харчові продукти – аліментарний.

]]>
Wed, 26 Aug 2015 19:00:00 +0300
<![CDATA[У лісі на Вижниччині два брати побили битою односельчанина]]> http://www.0372.ua/news/938885 http://www.0372.ua/news/938885 Так чоловіки хотіли залякати потерпілого після того, як один із братів наїхав йому на ногу автомобілем.

Потерпілий розповів журналістам ТВА, що в неділю, 23 серпня, пішов порибалити. До ставу під’їхав один із нападників та викликав на розмову. За декілька хвилин автомобіль зупинився у лісі. До них приєднався ще один чоловік. Упродовж «розмови» потерпілому нанесли чималу кількість ударів битою, відлили водою, щоб не втратив свідомості, та залишили у лісі.

Чоловік подав позов до міліції, проте зловмисників не затримали. Пояснили це тим, що за свідченням експертів, удари були легкими. Родина потерпілого переживає, адже брати належать до «сільської еліти».

]]>
Wed, 26 Aug 2015 18:31:00 +0300
<![CDATA[Україна готує позов до Європейського суду з прав людини щодо справи з О. Сенцовим]]> http://www.0372.ua/news/938745 http://www.0372.ua/news/938745 Прем’єр-міністр України А. Яценюк повідомив, що Українська сторона  подає позов до Європейського суду з прав людини проти Росії щодо сфальсифікованої справи О. Сенцова.

У соцмережі ФБ з’явилось повідомлення А. Яценюка. Премєр наголошує а тому, що це вже за рахунком четвертий позов до ЄСПЛ проти незаконних рішень Росії.

«Учорашній вирок так званого суду Олегові Сенцову та Олександрові Кольченку – це політична розправа над українцями. Україна вимагає невідкладно прийняти позов і притягнути Російську Федерацію до відповідальності за порушення норм міжнародного права».

Нагадаємо, що 25 серпня, суд РФ виніс вирок українському режисерові – 20 років позбавлення волі у колонії строгого режиму.

]]>
Wed, 26 Aug 2015 18:28:00 +0300
<![CDATA[О. Каспрук назначив нового керівника чернівецького аеропорту]]> http://www.0372.ua/news/938843 http://www.0372.ua/news/938843 З 27 серпня до своїх прямих обов’язків зможе приступити новий керівник аеропорту Борис Морський.

На сайті міської ради повідомили, що Директором комунального підприємства «Міжнародний аеропорт «Чернівці» став Б. Морський.

Б. Морський підписав трудовий строковий контракт терміном у 1 рік.

«Новий директор аеропорту фахівець в галузі авіаційної справи, добре обізнаний з Чернівецьким аеропортом, вболіває за його долю, знає ситуацію в авіаційній галузі України, має налагоджені зв’язки зі своїми колегами в інших регіонах України та авіаперевізниками, гарний менеджер, вміє відстоювати професійні інтереси авіаторів. Переконаний, що Борис Морський спрацюється з колективом аеропорту і йому під силу вирішити нагальні проблеми, які на сьогоднішній день має підприємство, та забезпечити розвиток летовища Чернівців, що має гарну історію та реальні перспективи», – зазначив міський голова Олексій Каспрук.

]]>
Wed, 26 Aug 2015 18:00:00 +0300
<![CDATA[Військкомати не хочуть відписувати першокурсників ЧНУ ім. Ю. Федьковича]]> http://www.0372.ua/news/938920 http://www.0372.ua/news/938920 Студенти-першокурсники ЧНУ скаржаться, що їхні місцеві військкомати не надають права на відписку.

Військкомати аргументують це тим, що у них немає підстав відписувати вчорашніх школярів. Адже фактично вони ще не студенти.

В університеті знайшли вирішення проблеми: студентам дозволили поселятись у гуртожитки та отримувати нове місце прописки. А у тижневий термін їм видадуть довідки про те, що вони є дійсно студентами. Тоді ситуацію можна буде спокійно владнати.

]]>
Wed, 26 Aug 2015 17:34:00 +0300
<![CDATA[На Героїв Майдану в Чернівцях сталося ДТП за участю трьох машин]]> http://www.0372.ua/news/938849 http://www.0372.ua/news/938849 Сьогодні у Чернівцях в районі перехрестя вулиць Героїв Майдану та Рівненській сталося ДТП. На дорозі зіткнулися три машини - Ніссан Мікра, Опель та мінівен з номерами Великобританії.

На місці події працюють співробітники ДАІ. Обставини аварії з'ясовуються.

]]>
Wed, 26 Aug 2015 17:14:00 +0300
<![CDATA[Автомобіль, який передали вижницькі волонтери бійцям АТО, помітили на «АКВІ»]]> http://www.0372.ua/news/938784 http://www.0372.ua/news/938784 Волонтери Вижниччини за підтримки меценатів передали для потреб батальйону «Донбас» автомобіль Mitsubishi Pajero. Проте очевидці розповідають, що вчора бачили автомобіль на території відпочинкового комплексу «АКВА».

Військовому, який мав доставити автомобіль у зону АТО, вручили ключі від автомобіля, а волонтери передали національні прапори з дитячими побажаннями та футболки з гербом Вижниці.

Проте сьогодні у ФБ з’явились свідчення очевидців, що автомобіль перебував деякий час на території «АКВИ».

Одним із доброчинців, які збирали гроші на авто, виявився І. Жижиян, який прокоментував слова очевидців. За словами І. Жижияна, він  просто відвіз бійців пообідати.

Нагадаємо, що про церемонію передачі автомобіля ми писали сьогодні.

]]>
Wed, 26 Aug 2015 16:37:00 +0300
<![CDATA[30-річний буковинець грабував прикарпатських пенсіонерок]]> http://www.0372.ua/news/938778 http://www.0372.ua/news/938778 Як повідомляє прес-служба Прокуратури Івано-Франківської області, відкрито кримінальне провадження стосовно 30-річного жителя Чернівецької області, який грабував пенсіонерів Косівського та Снятинського району Франківщини.

У червні і липні цього року чоловік забирався в будинки до літніх людей, і насильницьким шляхом забирав у них гроші та цінності. Відбувалося це, як правило, вночі. Потім він зв'язував пенсіонерів та збігав.

У результаті такого «полювання» постраждали чотири жінки. Загальна сума награбованого — 13 тисяч гривень.

Чоловікові оголошено про підозру у вчиненні злочинів за статтею Кримінального кодексу «Розбій». Досудове розслідування триває.

]]>
Wed, 26 Aug 2015 16:00:00 +0300
<![CDATA[Чернівчани скаржаться на безпритульних тварин]]> http://www.0372.ua/news/938723 http://www.0372.ua/news/938723 Жителі міста розповіли, що поруч з їхнім будинком поселилась зграя з 11-ти  собак. Батьки побоюються відпускати малечу гратись у двір.

 

Жителі вулиць О. Щербанюка та Мініна скаржаться на зграю з 11-ти собак, яка оселилась поруч із будинком. Люди розповідають, що бояться ходити вулицею, про велосипед не може й бути мови. У дворі граються п’ятеро діток віком від 2 до 4 років.

Жителі будинку звернулись за допомогою на сайт Відкрите Місто та до профільних установ міста. Мешканці будинку побоюються, що тварини можуть напасти на дітей.

]]>
Wed, 26 Aug 2015 15:14:00 +0300
<![CDATA[У Хотині на підприємстві «Цегельник» загинув працівник]]> http://www.0372.ua/news/938666 http://www.0372.ua/news/938666 Як повідомляє прес-служба Управління Госпраці в Чернівецькій області, створена комісія з розслідування загибелі випальнувальника підприємства «Цегельник».

18 серпня в Хотині на КП «Цегельник» був знайдений мертвим чоловік 1953 народження. Він був знайдений в робочому цеху біля кільцевої печі, однак, за попередніми даними, смерть наступила через природні причини.

У територіальному управлінні Держгірпромнагляду була створена комісія, яка розслідуватиме смертельний випадок на підприємстві. Проводяться опитування свідків, вивчаються документи, встановлюються причини.

]]>
Wed, 26 Aug 2015 14:15:00 +0300
<![CDATA[Волонтери Буковини готуються до зими]]> http://www.0372.ua/news/938463 http://www.0372.ua/news/938463 На черговій прес-конференції волонтерського руху Буковини громадські активісти повідомили про нові потреби бійців АТО.

З настанням холодного періоду виникла потреба у «буржуйках», постільній білизні, маскувальних сітках для зимового періоду.

Волонтери планують зібрати шкільне приладдя та передати його діткам, які проживають та навчаються на території АТО.

Повідомили, що зі скринь, які були встановлені у ЧНУ ім. Ю. Федьковича, зібрали 2 216 грн. Кошти нададуть пораненому бійцю  Юрію Герасим’юку.

Для придбання тепловізорів волонтери розпочали збір макулатури.

Принесті необхідні речі усі охочі можуть за адресою м. Чернівці, вул. Ватутіна, 11.

]]>
Wed, 26 Aug 2015 14:11:00 +0300
<![CDATA[Із 67-ми демобілізованих буковинців лише восьмеро знайшли роботу]]> http://www.0372.ua/news/938264 http://www.0372.ua/news/938264 Як повідомила Служба зайнятості у Чернівецькій області, із 67-ми демобілізованих учасників АТО офіційно працевлаштовані восьмеро.

 

Представник Служби зайнятості повідомила журналістові 5 каналу, що демобілізованим буковинцям допомагатимуть знаходити роботу, а також сприятимуть у відкритті власної справи.

Із восьми працевлаштованих двоє знайшли роботу самостійно. Також троє буковинців отримали матеріальну допомогу на відкриття власної справи.

Щоб відкрити власний бізнес необхідно пройти безкоштовний курс навчання, скласти бізнес-план, захистити його. У випадку затвердження держава сприятиме матеріально.

Демобілізовані чоловіки розповіли, що робота для них – це не лише заробіток. Це можливість повернутись до життя.  

]]>
Wed, 26 Aug 2015 13:19:00 +0300
<![CDATA[С. Семенченко вирішив контролювати процес люстрації на Буковині]]> http://www.0372.ua/news/938221 http://www.0372.ua/news/938221  С. Семенченко поділився враженнями від мітингу під стінами Чернівецької ОДА та наголосив, що як народний депутат, він проконтролює виконання поставлених вимог.

На своїй сторінці у соціальній мережі ФБ нардеп С. Семенченко розповів, що завдяки громадським організаціям Буковини та місцевій міліції вчорашній мітинг під ОДА пройшов мирно.

За словами Семенченка, буковинці дали владі тиждень на виконання вимог громади. Через 7 днів люди знову прийдуть під стіни ОДА. Нардеп контролюватиме дії губернатора та місцевих чиновників.

]]>
Wed, 26 Aug 2015 12:30:00 +0300
<![CDATA[Голова Чернівецької ОДА зустрівся з пікетувальниками]]> http://www.0372.ua/news/938190 http://www.0372.ua/news/938190 Учора, 25 серпня, голова Чернівецької ОДА О. Фищук вийшов до активістів, які виступили проти його політики у лісовій галузі. О. Фищук обґрунтував позиції влади.

Прес-служба Чернівецької ОДА повідомила, що губернатор краю поділяє настрої активістів, адже лісогосподарська галузь одна із пріоритетних на Буковині. Влада докладе зусиль, щоб створити «прозорі правила гри».

О. Фищук наголосив, що при ОДА створена робоча група, до складу якої увійшли представники від влади, громадських організацій, підприємців також до групи запросили представників лісового господарства.

Губернатор додав : «Робоча група – це той механізм, який можуть використати громадські активісти, які мають конструктивні пропозиції для удосконалення роботи галузі».

Голова облдержадміністрації запевнив мітингарів у тому, що в області безумовно виконуватимуть  Закон України «Про очищення влади» і усі чиновники пройдуть процедуру люстрації.

]]>
Wed, 26 Aug 2015 11:41:00 +0300
<![CDATA[Чоловік із кримінальним минулим пограбував магазин у Лужанах]]> http://www.0372.ua/news/938144 http://www.0372.ua/news/938144 Невідомий виніс продукти харчування, побутову хімію та програвач. Сума награбованого майна склала 10 тисяч гривень.

 

До правоохоронців м. Кіцмань звернувся власник магазину. Чоловік повідомив, що з його магазину у населеному пункті Лужани невідомий виніс продукти харчування, побутову хімію та програвач. Сума награбованого майна склала 10 тисяч гривень.

Слідчі райвідділу знайшли грабіжника, 26-річного жителя с. Зелений Гай. У СГЗ УМВС у Чернівецькій області повідомили, що підозрюваний вже притягувався до кримінальної відповідальності.

Зловмиснику загрожує позбавлення волі терміном до 6-ти років. Слідство триває.

За матеріалами СГЗ УМВС у Чернівецькій області.

]]>
Wed, 26 Aug 2015 11:11:00 +0300
<![CDATA[На Заставнівщині вчора гасили будинок і суху траву]]> http://www.0372.ua/news/938126 http://www.0372.ua/news/938126 Як повідомляє прес-служба Управління ДСНС України в Чернівецькій області, вчора в місті Заставна по вулиці Буковинській загорівся житловий будинок.

 У будинку ніхто не проживав, тому люди побачили пожежу тільки тоді, коли вогонь захопив площу в 80 кв. метрів. Небезпека була в тому, що поблизу знаходився житловий будинок.

 Вогнеборці, які прибули на пожежу, локалізували, а потім і погасили вогонь.

 Попередньою причиною називають дитячі пустощі з вогнем.

 Також вчора в Звенячині Заставнівського району горіла суха трава. Вогонь охопив площу в один гектар. Траву гасили пожежна команда села Костичани і рятувальники Заставни.

]]>
Wed, 26 Aug 2015 10:44:00 +0300
<![CDATA[На Сторожинеччині затримано вантажівку з нечіпованою деревиною]]> http://www.0372.ua/news/938055 http://www.0372.ua/news/938055 Як повідомляє storozhynets.info, вчора ввечері співробітники Сторожинецького районного управління СБУ України в Чернівецькій області в районі села Чудей зупинили автомобіль Урал, який перевозив необроблений ліс.

 Виявилося, що на деревині не були встановлені чіпи, які зазвичай використовують для обліку вивезеної деревини.

 На місце прибула оперативна група Сторожинецького райвідділу міліції. Вантажівку було затримано, водій давав пояснення. На даний момент відкрито кримінальне провадження. Деревина вилучена до з'ясування обставин.

]]>
Wed, 26 Aug 2015 10:02:00 +0300
<![CDATA[Олександр Фищук сьогодні візьме участь у засіданні Кабінету міністрів України]]> http://www.0372.ua/news/937936 http://www.0372.ua/news/937936 Як повідомляє прес-служба Чернівецької ОДА, сьогодні, 26 серпня, губернатор Буковини Олександр Фищук у Києві візьме участь у засіданні Кабінету Міністрів на чолі з Прем'єр-міністром Арсенієм Яценюком.

 Питання на засіданні обговорюватимуться самі різні - від підготовки до навчального року та опалювального сезону до призначення субсидій і заходів щодо стимулювання населення до впровадження заходів з енергоефективності.

]]>
Wed, 26 Aug 2015 09:26:00 +0300
<![CDATA[Вижницькі волонтери передали в зону АТО автомобіль]]> http://www.0372.ua/news/937862 http://www.0372.ua/news/937862 Як повідомляє прес-служба Вижницької районної ради, вчора, 25 серпня, черговий автомобіль був переданий в зону АТО. «Волонтери Вижниці» за підтримки благочинців передали для потреб батальйону «Донбас» автомобіль Mitsubishi Pajero.

 Голова районної адміністрації Михайло Андрюк подякував всім тим, хто взяв участь у зборі коштів, а також розповів, що Вижниця, крім регулярної гуманітарної допомоги, вже відправила в зону АТО не один автомобіль.

 Представник організації «Волонтери Вижниці» Людмила Мацюк вручила військовому, який доставить автомобіль на схід країни, національні прапори з дитячими побажаннями, а також футболки з гербом Вижниці.

]]>
Wed, 26 Aug 2015 08:36:00 +0300
<![CDATA[У Сторожинці молодий чоловік «обчистив» гараж]]> http://www.0372.ua/news/937617 http://www.0372.ua/news/937617 Як повідомляє прес-служба управління МВС України в Чернівецькій області, в Сторожинецький райвідділ міліції звернувся 39-річний місцевий житель, який розповів, що його гараж було пограбовано - звідти було вкрадено два двигуни від човна і запчастини від автомобіля на загальну суму 20 000 гривень.

На місце події виїхала слідчо-оперативна група. Були проведені оперативно-розшукові заходи, в результаті яких особу злодія було встановлено ​​- ним виявився 31-річний житель Сторожинця. Крадене він вже встиг здати на металобрухт.

Відомо, що злочинець вже мав проблеми із законом після скоєння крадіжок.

За даним фактом відкрито кримінальне провадження за статтею Кримінального кодексу «Крадіжка». Чоловікові загрожує покарання у вигляді позбавлення волі до шести років. Слідство триває.

]]>
Tue, 25 Aug 2015 20:01:00 +0300
<![CDATA[В Чернівцях відбудеться лекція німецького театрала Франка Бобрана]]> http://www.0372.ua/article/937455 http://www.0372.ua/article/937455 2 вересня о 18:00 в Literatur Cafе́ по Центральній площаді, 10 відбудеться лекція Франка Бобрана на тему "Естетика перформативного".

Франк Бобран — німецький перформансист, режисер та актор.
Стажувався в якості режисера медіа в інституті “IComm” (м. Гайдельберг), педагога театру в Академії м. Ремшайд, у Центрі практики театру “toc” м. Ганновер. Також у бразильського режисера Аугусто Боала, театрах “Le Théâtre du Soleil” і “Grotowski Laboratorium”.

Брав участь у навчанні майбутніх педагогів театру в співпраці з Shakespeare Company (Бремен) та Theaterwerk Albstedt. Зараз є керівником освітнього дому Bredbeck – Bildungsstätte des Landkreises Osterholz, викладачем в галузі культурної освіти.

Режисер і автор театральних, мультимедійних та кінематографічних робіт, зокрема для таких радіостанцій, продюсерських центрів і театрів як Radio Bremen, Trifilm GmbH, Asap GmbH, Stadttheater Hildesheim, театру Osterholz, “Teatre du pain”, “Malik Theater”, CLAC Padua.

Автор та актор у бременському кабаре “Verschärfte Himbeerbrause”, музичних гуртах “Cowpokes” та “I Crucchi”, ансамблі духових інструментів “Lauter Blech” і театрі “Junge Bühne Hildesheim”.

Художній керівник театральних та перформативних проектів в Німеччині та закордоном.

]]>
Tue, 25 Aug 2015 19:00:00 +0300
<![CDATA[На Сторожинеччині знайшли труп літньої жінки]]> http://www.0372.ua/news/937553 http://www.0372.ua/news/937553 Як повідомляє storozhynets.info, тиждень тому в Сторожинецький райвідділ міліції звернувся житель села Панка із заявою, що в нього пропала бабуся.

Чоловік розповів, що бабуся вже неодноразово покидала будинок без попередження, тому правоохоронці вирішили, що це якраз такий же випадок.

Однак, 23 серпня до райвідділу надійшла інформація про те, що в селі Панка був знайдений труп жінки. І, як виявилося, це було тіло тієї самої зниклої бабусі.

На даний момент відкрито кримінальне проваження. Міліція проводить слідчі дії.

Також, вчора в селі Комарівці злочинець увірвався в приміщення, в якому жили дві літні жінки - мати і дочка. Він пограбував жінок, а потім, погрожуючи ножем, примусив одну з них вступити з ним у статевий зв'язок.

На даний момент злочинець затриманий. Проводяться слідчі дії.

]]>
Tue, 25 Aug 2015 18:00:00 +0300
<![CDATA[Буковинські митники вилучили автомобіль, який віз цигарки до Румунії]]> http://www.0372.ua/news/937405 http://www.0372.ua/news/937405 Як повідомляє прес-служба Головного управління ДФС в Чернівецькій області, в ці вихідні співробітники буковинської митниці при поглибленому огляді автомобіля VW PASSAT виявили близько тисячі пачок сигарет «Marble», які були заховані від митного контролю.

Автомобіль, за кермом якого перебував громадянин України, рухався в Румунію.

Частина сигарет була захована в паливному баку під багажним відділенням, інша частина - в порожнині передній панелі салону автомобіля.

В результаті і сигарети, і автомобіль були конфісковані. Загальна сума вилученого склала 40 тисяч гривень. Відносно порушника було складено протокол.

]]>
Tue, 25 Aug 2015 17:30:00 +0300
<![CDATA[Розбився водій мотоцикла у ДТП поблизу Сонячної Долини ]]> http://www.0372.ua/news/937000 http://www.0372.ua/news/937000 Дорожньо-транспортна пригода з важкими наслідками трапилась на відрізку дороги поблизу Сонячної Долини.

Наразі інформації обмаль. На запит редакції 0372.ua Управління ДАІ УМВС у Чернівецькій області підтвердили факт аварії та смерть водія мотоцикла. Водій ВАЗ-2107 виїжджав із другорядної дороги на трасу поблизу села Бояни. У цей же час у бік відпочинкового комплексу "Сонячна долина" головною дорогою рухався мотоцикл "Ducati" під керуванням 27-річного мешканця села Малинівка Новоселицького району.

За непідтвердженими словами очевидців є ще одна потерпіла – дівчина у важкому стані, перебуває у реанімації.

]]>
Tue, 25 Aug 2015 17:08:00 +0300
<![CDATA[Плату за проїзд у громадському транспорті не підвищуватимуть]]> http://www.0372.ua/news/937521 http://www.0372.ua/news/937521 Оплата за проїзд у громадському транспорті з 1 вересня залишилась без змін. Прогнозованого збільшення  до 3.50 грн. не буде.

У соціальній мережі у ФБ депутат міської ради В. Бешлей повідомив, що відбулось обговорення цін на проїзд у громадському транспорті.

Депутати прийшли висновків, що підвищення тарифів є економічно необґрунтованим. Голосували члени виконкому наступним чином:

- Каспрук Олексій Павлович – «ЗА»

- Кушнірик Ярослав Денисович – «ЗА»

- Городенський Ярослав Доринович – «ЗА»

- Леонтій Георгій Георгійович – «ЗА»

- Коломієць Олексій Миколайович – «ПРОТИ»

- Когутяк Ярослав Миронович – «ПРОТИ»

- Курко Ярослав Степанович – «УТРИМАВСЯ»

- Стецевич Олег Іванович – «УТРИМАВСЯ».

Основні причини недовіри до перевізників:

-         Завищено витрати на дизпаливо (від 17.40 грн./л до 19.50 грн./л),

-         Відсутні погодження департаменту економіки та фінансового управління міської ради щодо економічного обґрунтування тарифу на проїзд,

-         Проект рішення виконкому не був поданий департаментом економіки на розгляд постійної комісії з питань житлово-комунального господарства та охорони навколишнього середовища відповідно до вимог Регламенту Чернівецької міської ради.

«Висновок: Тариф в розмірі 3,50 грн. на проїзд на автобусних маршрутах є економічно необґрунтованим та не може бути затвердженим виконавчим комітетом з порушенням чинного законодавства.»

]]>
Tue, 25 Aug 2015 17:00:00 +0300
<![CDATA[Вижницькі першокласники отримали у подарунок шкільні портфелі]]> http://www.0372.ua/news/936847 http://www.0372.ua/news/936847 Представники соціальних служб подарували першокласникам із малозабезпечених сімей шкільні ранці.

Напередодні святкування Дня Знань дітки Вижниччини отримали 22 портфелі. Ранці дарували діткам, родини яких є малозабезпеченими чи перебувають в складних життєвихи обставинах, - повідомили на сайті Вижницької РДА.

]]>
Tue, 25 Aug 2015 16:42:00 +0300
<![CDATA[Гурт «DZIDZIO» планує мегапозитивний концерт у Чернівцях]]> http://www.0372.ua/news/936603 http://www.0372.ua/news/936603 Український гурт «DZIDZIO» поділився з журналістом 0372.ua секретами свого успіху та планами на майбутнє у ексклюзивному інтерв’ю.

Журналіст сайту 0372.ua мав нагоду поспілкуватись із лідером гурту. 4 вересня «DZIDZIO» вітатиме чернівчан та гостей міста зі сцени Літнього театру.

Які напрямки у музиці Вам подобаються? Що вплинуло на вибір вашого пісенного стилю?

Дзідзьо: Ми слухаємо абсолютно різну музику! Нині такий настрій, завтра інший. Можемо слухати і класику, і поп-музику, Лесик наприклад дуже любить рок! А деколи слухаємо щось зарубіжне фірмове для натхнення. До речі, постійно слідкую за новинками, що з'являються на iTunes! І для себе щось нове послухати і зрозуміти, що слухають люди.

Що вплинуло на наш стиль? Скажу так: ми ніколи не рівняємося на якісь формати. Нам часто говорять, що музика гурту DZIDZIO - це не формат. А ми орієнтуємося на те, що хоче чути народ. Вийдіть на люди, і ви одразу зрозумієте, що треба бути простішим, щирішим і ближчим до людей. Отак і створюється наша музика.

В Україні готуються до вшанування пам'яті до Дня народження А. Кузьменка (Скрябіна), Ви берете участь у подібних заходах?

Звичайно ж! Ми брали участь у концерті пам'яті Кузьми в Києві в Палаці Спорту. У Львові нажаль не змогли, бо мали концерт в іншому місті, де люди вже купили квитки. Ми ж не могли їм відмовити і відмінити концерт, бо люди на нас чекали.

Чого чекати в майбутньому від Дзідзьо,  Лесика та Юліка?

Багато позитиву, нових пісень, кліпів, короткометражних фільмів! А ще на наступний рік готуємо велике шоу. подробиці поки що не хочу розказувати, бо то вже буде не цікаво.

]]>
Tue, 25 Aug 2015 16:00:00 +0300
<![CDATA[Чернівчани вирішуватимуть яким бути парку «Жовтневому»]]> http://www.0372.ua/news/936878 http://www.0372.ua/news/936878 На сайті міської ради чернівчан закликають до публічного обговорення діяльності та розвитку парку «Жовтневий».

Повідомляють, що проводитимуть публічні опитування та анкетування.

Місця проведення опитування :

- в парку «Жовтневий»  (поблизу мотузкового атракціону),

- в ТЦ “Майдан” – навпроти кас «Сільпо»,

 - в ТЦ «Формаркет» -центральний вхід, перед магазином «Артишок». Опитування триватиме з 10:00 до 20:00.

]]>
Tue, 25 Aug 2015 15:19:00 +0300
<![CDATA[У Чернівцях невідомий викрав велосипед вартістю 4500 грн.]]> http://www.0372.ua/news/937243 http://www.0372.ua/news/937243 До Садгірського райвідділу міліції надійшло повідомлення від 20-річного чернівчанина про крадіжку велосипеда.

Транспортний засіб викрали на території підприємства. Слідчі інспектори та дільничі міліціонери швидко вийшли на особу зловмисника. Ним виявився 28-річний житель обласного центру. Тепер йому загрожує покарання у вигляді позбавлення волі терміном до шести років. За матеріалами  СГЗ УМВС України у Чернівецькій області.

]]>
Tue, 25 Aug 2015 14:39:00 +0300
<![CDATA[Під стінами Чернівецької ОДА організували мітинг]]> http://www.0372.ua/news/936938 http://www.0372.ua/news/936938 До півсотні людей прийшли до приміщення Чернівецької ОДА вимагати люстрації місцевих чиновників та припинення незаконного вивезення лісу.

Мітинг організували учасники ГО «Патріотична громада Буковини». Серед мітингарів більшість студентів та пенсіонерів. Напередодні мітингу організатори побоювались втручання силових структур, - про це неодноразово повідомляв І. Жижиян на сторінці у ФБ. Мітингарі, за словами І. Жижияна, виступають проти бездіяльності губернатора області О. Фищука. Вимагають від Президента П. Порошенка звільнення обласного очільника.

Питання, які хочуть вирішити таким чином наступні:

1) Негайна «люстрація» в органах державної влади за участі ЗМІ та громадських активістів;

2) Заборонити видання сертифікатів, пов’язаних з експертними операціями деревини, приватним підприємствам.

Фото із видання ПРО ЗАХІД.

]]>
Tue, 25 Aug 2015 14:00:00 +0300
<![CDATA[Біля залізничного вокзалу в Чернівцях зупинили авто з перебитими номерами]]> http://www.0372.ua/news/936677 http://www.0372.ua/news/936677 Як повідомляє прес-служба Управління ДАІ України в Чернівецькій області, співробітники ДАІ в районі залізничного вокзалу Чернівців зупинили автомобіль «Мазда» з явними ознаками перебитого номера кузова.

 Як виявилося, підробленим було і свідоцтво про реєстрацію автомобіля, яке пред'явив правоохоронцям 51-річний водій - житель Чернівців.

 На даний момент автомобіль затриманий. Обставини з'ясовуються.

]]>
Tue, 25 Aug 2015 13:30:00 +0300
<![CDATA[Сліпі чернівчани презентували концерт «Струни серця»]]> http://www.0372.ua/news/936653 http://www.0372.ua/news/936653 Чернівецьке відділення Українського товариства сліпих святкувало своє 60-ти річчя.

Святкування проходило у Літньому театрі центрального парку ім.  Т. Шевченка. Відбувся благодійний концерт «Струни серця». Виступали творчий мистецький колектив «Черемшина» Чернівецького УТОСу, Народний-аматорський вокальний ансамбль «Марічка» Центрального Палацу культури, Народний ансамбль хореографічного мистецтва «Неогалактика» та інші, - повідомили журналісти Чернівецького Променя.

]]>
Tue, 25 Aug 2015 12:45:00 +0300
<![CDATA[На Буковині у пожежі загинув чоловік]]> http://www.0372.ua/news/936743 http://www.0372.ua/news/936743 Як повідомляє прес-служба Управління ДСНС України в Чернівецькій області, вчора, 24 серпня, в селі Дністрівка Кельменецького району сталася пожежа в житловому будинку.

 У будинку проживав чоловік 1962 років народження. Сусіди помітили, що з вікон його будинку йде дим. Коли вони зайшли всередину, виявилося, що господар будинку вже був без ознак життя.

 Сусіди змогли самостійно загасити пожежу, пожежників вони не викликали.

 Вогнем було знищено постільні приналежності. За попередніми даними причиною пожежі стало паління господаря будинку.

 На вихідні ще дві пожежі трапилися у Чернівцях. Так, по вулиці Севастопольській горів столярний цех. Вогнем було частково знищено покриття будівлі, а також зіпсовані стіни.

 Також, по вулиці Полєтаєва виникла пожежа в житловому будинку. Однак пожежники на подію не викликалися - пожежа самоліквідувалася. Вогнем була зіпсована меблі.

]]>
Tue, 25 Aug 2015 12:13:00 +0300
<![CDATA[Буковинські прикордонники виявили партію сигарет і чоловіка з радіостанцією]]> http://www.0372.ua/news/936786 http://www.0372.ua/news/936786 Як повідомляє прес-служба Державної прикордонної служби України, буковинські прикордонники затримали чергову партію сигарет, які готувалися до переправлення через державний кордон.

 Вчора, близько 6.00 ранку, прикордонний патруль відділу «Черепківка» виявив 10 ящиків сигарет, а неподалік і особу, ймовірно, причетну до контрабанді, що готувалася. Це був громадянин України, який при собі мав радіостанцію.

 На даний момент відносно чоловіка проводиться перевірка.

 Потім на ділянці «Красноїльськ» в районі 7.00 ранку біля загороджувального паркану було виявлено 8 ящиків сигарет, які явно чекали переправлення через кордон.

]]>
Tue, 25 Aug 2015 11:42:00 +0300
<![CDATA[До бійців АТО вирушила гуманітарна допомога з Буковини]]> http://www.0372.ua/news/936559 http://www.0372.ua/news/936559 Олександр Руснак, учасник організації «Автомайдан», вирушив у зону бойових дій.

О. Руснак отримав завдання привезти бійцям гуманітарну допомогу, а саме: воду, продукти харчування, засоби гігієни, військову форму . Назад О. Руснак повертатиметься не сам, а з героєм, який потребує курсу реабілітації.

Голова Чернівецької міської організації товариства Червоного Хреста України Запухляк Алла Степанівна передала три медичних набори. Також на передову відвезуть велику партію води та військову форму,- повідомили у ГО «Автомайдан-Чернівці» на сторінці у ФБ.

]]>
Tue, 25 Aug 2015 11:24:00 +0300
<![CDATA[Екс-міністр Клименко зняв ролик про жорсткий футбол]]> http://www.0372.ua/article/936856 http://www.0372.ua/article/936856 У мережі з'явилося вірусна політична реклама за участю екс-міністра Олександра Клименко. Користувачі соцмереж вважають, що таким чином політик почав свою виборчу кампанію. Про це повідомляють "Українські новини".

Відео «Матч за Україну», яке вчора, до Дня незалежності, виклав в мережу політик Олександр Клименко, викликало справжній бум в мережі - його подивилися за один день вже майже 140 тисяч людей.

«24 роки наша країна пропускала голи у свої ворота, так і не навчившись грати в нападі», - заявляє Клименко. У досить провокаційному відео з катами, автоматниками і сокирами він порівнює українську політику з жорстоким футбольним матчем, стверджуючи, що, «кожен раз позбавляючись від гравців колишньої команди, країна втрачає роки досвіду і знань».

Дивитися повну версію ролика: 

Експерти в соцмережах відразу ж припустили, що таким провокаційним способом Клименко цілком можливо готує своє повернення до України. Викладене в мережі відео фактично може ознаменувати старт виборчої кампанії на місцевих виборах.

Ця версія не виглядає неймовірною на тлі серії виграних Клименко судів проти СБУ і ГФС про визнання його невинним у подіях в Одесі в травні 2014 року і непричетним до «схемам» часів президентства Януковича.

У мережі також з'явився сайт політика http://oleksandr-klymenko.com/, де він від першої особи розповідає про своє життя, події до і після Майдану, і навіть виклав свої дитячі фотографії.

]]>
Tue, 25 Aug 2015 10:57:00 +0300
<![CDATA[У Герцаївському районі водій «БМВ» збив пішохода і втік]]> http://www.0372.ua/news/936625 http://www.0372.ua/news/936625 Як повідомляє прес-служба Управління ДАІ України в Чернівецькій області, вночі 24 серпня в Герцаївському районі був збитий 42-річний чоловік. Винуватець ДТП з місця події втік.

 Пригода сталася в селі Горбова у Герцаївському районі. 42-річний чоловік з численними травмами був доставлений в реанімаційне відділення лікарні швидкої допомоги у Чернівцях.

 У результаті оперативно-розшукових заходів був встановлений автомобіль, який скоїв наїзд на пішохода - це автомобіль «БМВ», за кермом якого перебував 27-річний уродженець Молдови.

]]>
Tue, 25 Aug 2015 10:50:00 +0300
<![CDATA[Чернівецькі автомайданівці вшанували загиблих за Незалежність]]> http://www.0372.ua/news/936533 http://www.0372.ua/news/936533 24 серпня у свято Незалежності країни учасники ГО «Автомайдан-Чернівці»  вшанували хвилиною мовчання героїв на Алеї Слави.

Учасники обласного та місцевого осередку оголосили хвилину мовчання на Алеї Слави, де спочивають їхні герої. До могил героїв принесли квіти та вінки, - повідомили про це у ФБ.

«У цей день ми вирішили висловити свою честь, повагу та величезну подяку тим, хто ціною власного життя боровся за нашу з вами незалежність та волю! Героям слава!»

]]>
Tue, 25 Aug 2015 10:38:00 +0300
<![CDATA[У Чернівцях встановили стели без відома міської влади]]> http://www.0372.ua/news/936461 http://www.0372.ua/news/936461 23 серпня у День прапора України  на Центральній площі міста Чернівці встановили макет майбутньої стели без відома архітектурно-містобудівної ради.

Наталя Хілько, головний архітектор Чернівців, обурена таким вчинком. Адже проект стел міська рада підтримала. Домовились разом розробляти макети стел та долучити до обговорення громадськість.

На час встановлення макета Н. Хілько перебувала у Львові. На своїй сторінці у ФБ повідомляє наступне : «Щойно повернулась зі Львова і персонально для Вас привезла фото стел, які своїм виглядом та конструкцією вже морально застаріли та фото нових стел, які встановлюють та користуються попитом у містян та гостей міста, візитівки виробників які працюють з новими сучасними матеріалами». Повідомлення головний архітектор міста адресувала Андрію Брязкалу, який без її відома вирішив встановити ще не затверджений макет.

Нагадаємо, що про встановлення стели на Центральній площі міста ми писали раніше.

]]>
Tue, 25 Aug 2015 10:03:00 +0300
<![CDATA[Буковинські волонтери в День Незалежності провели благодійний концерт і ярмарок-продаж]]> http://www.0372.ua/news/936399 http://www.0372.ua/news/936399 Вчора волонтери об'єднання «Буковина українському війську» провели благодійний концерт і виставку-продаж сувенірів на користь бійців АТО, а також для завершення ремонту в реабілітаційному центрі бійців АТО. Про те, як це було, розповідає волонтер Віталій Дронь на своїй сторінці у Фейсбуці.

 «24.08.2015 року об’єднання волонтерів - добротворців «Буковина українському війську» провели благодійний концерт та виставку-продаж українських патріотичних сувенірів для збору коштів для потреб бійців АТО та для завершення ремонтних робіт в реабілітаційному центрі для бійців АТО.

 Дякуемо за участь всім небайдужим хто долучився до нашої акції - артистам , волонтерам-добротворцям, бійцям клубу рукопашного бою «Цитадель», та всім жителям та гостям нашого міста.

 Разом ми сила. Разом до перемоги.

Слава Богу. Слава Ісусу Христу.

Слава Україні.

 Просимо всіх не байдужих - долучайтеся до нашої роботи. Ворог ще топче нашу землю. Хлопцям потрібна наша з вами допомога. Нас можна знайти за адресою: вулиця Грушевського -1 . ОДА -101 та 131 кабінети. Завжди ваші волонтери-добротворці об’єднання «Буковина українському війську».

 Також волонтерка Наталія Бочарова на своїй сторінці у Фейсбуці написала:

 «У нас було справжнє свято . Гарна погода, гарний настрій, гарні люди. Гарна , моя Україно, зі святом тебе! Твоя Незалежність лиш тепер народжується у боротьбі з підступним "братом" , народжується зі сльозами вдів і матерів, народжується з усвідомленням патріотичної гідності в серцях людей, які мають право називати себу українцями. Саме такі настрої панували на нашій добродійній акції волонтерів " Буковина-українському війську" , митців, воїнів АТО, бійців клубу " Цитадель" до дня Незалежності. На заході можна було придбати патріотичні сувеніри, насолодитися виступами артистів (Браво Ірина Стиць! Любомир Равлюк), долучитися до виносу Прапора, прикрасити обличчя патріотичним аквамакіяжем, написати побажання для бійців на прапорі. А найменшенькі учасники з задоволенням залишали тепло своїх маленьких ручок на стягові, який буде переданий воїнам. Справжнім сюрпризом і родзинкою свята був прихід легендарного бійця ДУКу ПС "Яструба", який завтра уже знову повертається з побратимами на війну. Щиро дякуємо усім , хто долучився до акції. Щира подяка небайдужим патріотам. Свято відбулося! Слава Україні!»

]]>
Tue, 25 Aug 2015 09:21:00 +0300
<![CDATA[По вулиці Винниченка у Чернівцях сталася аварія]]> http://www.0372.ua/news/936329 http://www.0372.ua/news/936329 Як повідомляє facty.cv.ua, вчора, 24 серпня, по вулиці Винниченка у Чернівцях сталася аварія - зіткнулися мікроавтобус з автомобілем «Волга».

 Сталася це подія в районі «Багатопрофільного ліцею для обдарованих дітей».

 «Волга» їхала в правому ряду вниз по вулиці Руській, а мікроавтобус їхав назустріч. За словами водія, мікроавтобус наїхав на люк, в результаті, задню частину автомобіля підкинуло, і він вилетів на зустрічну смугу. Обидва водії гальмували, однак, зіткнення уникнути не вдалося.

 На місці працювали співробітники ДАІ.

 Водій «Волги» отримав травми шиї. З ним в машині знаходилася дівчина, у якої діагностували перелом ноги і руки. Вони були передані в руки медиків швидкої допомоги.

]]>
Tue, 25 Aug 2015 08:34:00 +0300
<![CDATA[Вижницю відвідала делегація з Китаю]]> http://www.0372.ua/news/935984 http://www.0372.ua/news/935984 Як повідомляє прес-служба Вижницької районної ради, вчора в Вижницький район з робочою поїздкою приїхала делегація з Китаю.

 Члени делегації побували на урочистому мітингу на честь Дня Державного Прапора України, а також провели зустріч з керівництвом району.

 У рамках зустрічі були обговорені питання соціально-економічного розвитку міста та перспективи подальшої співпраці в різних областях - торгово-економічній, інвестиційній, культурної.

 

]]>
Mon, 24 Aug 2015 18:00:00 +0300
<![CDATA[У Чернівцях відкрилася фотовиставка «Правий сектор - боротьба за Незалежність»]]> http://www.0372.ua/news/935950 http://www.0372.ua/news/935950 Сьогодні у дворику Ратуші відкрилася фотовиставка «Правий сектор - боротьба за Незалежність».

 Як повідомляє bukinfo.com.ua, на виставці представлені фотографії з часів Майдану і Революції Гідності, фото з військових баз Добровольчого Українського батальйону і з місць ведення бойових дій.

 Виставка приурочена Дню Незалежності України та діятиме з 24 по 27 серпня. Час роботи виставки з 10.00 до 18.00.

 Фото БукІнфо

]]>
Mon, 24 Aug 2015 17:00:00 +0300
<![CDATA[Сьогодні в Берліні пройде зустріч Петра Порошенка з Меркель і Олландом]]> http://www.0372.ua/news/936001 http://www.0372.ua/news/936001 Як повідомляє korrespondent.net, глава української сторони Спільного центру з контролю і координації питань припинення вогню генерал-майор Борис Кременецький заявляє про те, що сепаратисти намагаються посилити ескалацію ситуації на сході України і пов'язано це, за його словами, з майбутньою зустріччю в Берліні Петра Порошенко, Франсуа Олланда і Ангели Меркель.

 «Напередодні тристоронньої зустрічі в Берліні і чергового раунду мінських переговорів ми відзначаємо спроби чинення тиску з боку бойовиків на керівництво країни. Спроби самопроголошених ватажків окремих районів Донецької та Луганської областей йти шляхом ескалації збройного протистояння не припиняються. Здійснюються чергові варварські спроби зірвати Мінські домовленості як основу для досягнення мирного врегулювання і спроби дискредитації переговорного процесу», - йдеться в заяві Кременецького.

 За минулу добу зафіксовано 82 випадки обстрілу з боку сепаратистів.

 Петро Порошенко сьогодні вирушив до Берліна на переговори з канцлером Німеччини Ангелою Меркель і президентом Франції Франсуа Олландом. Планується, що сьогодні Президент України проінформує західних колег про ситуацію на сході України і представить свої пропозиції з метою недопущення розвитку негативного сценарію на Донбасі.

]]>
Mon, 24 Aug 2015 16:31:00 +0300
<![CDATA[Нардеп Семенченко закликає до мирного проведення акції-попередження в Чернівцях]]> http://www.0372.ua/news/935888 http://www.0372.ua/news/935888 Ми вже писали про те, що ГО «Патріотична громада Буковини» 25 серпня планує акцію-попередження про бездіяльність керівництва Буковини. Народний депутат України Семен Семенченко в ефірі Телеканалу новин «24» застеріг про ймовірні зіткнення.

 «Інформація про провокації на Буковині - від місцевих активістів. Ще починаючи рік тому всі злочини, які здійснювалися і в області корупції, і в області незаконної вирубки - злочини не були доведені до кінця. Майже на кожному другому злочині люди, що їх виявляли, були побиті. І зараз надходить інформація, що будуть збирати місцевих бандитів і лісників, які не хочуть змін», - сказав екс-комбат «Донбаса».

 Голова «Патріотичної громади Буковини» звернувся до мера Чернівців Олексія Каспрука з проханням забезпечити громадський порядок на запланованої акції.

 «Активісти вимагатимуть, щоб керівництво області прийняло такі ж рішення, як Москаль на Закарпатті - заборонити видачу сертифікатів на експорт лісу, тому що зараз так все ріжуть, як в останній день Помпеї».

 Також на своїй сторінці в Фейсбук Семенченко закликає до мирного проведення акції:

 

 «25 серпня акція місцевих активістів у Чернівцях повинна пройти мирно. Законні вимоги людей передані влади. І повинна бути швидка і адекватна реакція від влади. Якщо це дійсно українська влада».

 

 

]]>
Mon, 24 Aug 2015 16:00:00 +0300
<![CDATA[14-річна буковинка, яка пішла з дому, хотіла потрапити в Свято-Почаївську Лавру]]> http://www.0372.ua/news/935846 http://www.0372.ua/news/935846 Ми вже писали про те, що міліція Чернівецькій області розшукує 14-річну Настю Маркелову, яка 20 серпня вийшла з дому і не повернулася. Служба розшуку дітей телекомпанії «Магнолія-ТВ» розкриває подробиці зникнення дитини.

 Дівчинка з села Вартиківці Кельменецького району хотіла піти з Хресною ходою, яка щорічно відбувається в Свято-Успенську Почаївську Лавру, проте батьки її не пустили. Після відмови батьків Настя пішла з дому і з тих пір не повернулася.

 Нагадуємо вам прикмети зниклої дівчинки: зріст 155 - 160 см, статура середня, довге темне волосся заплетене в косу, зелені очі.

 Була одягнена в коротку синю сукню, фіолетові бриджі та фіолетові гумові тапочки. З собою був пакет зі змінним одягом.

 Кому відома будь-яка інформація про безвісти зниклу неповнолітню дитину, прохання повідомити за телефонами: (0372) 59-15-73, або «102».

 

]]>
Mon, 24 Aug 2015 15:00:00 +0300
<![CDATA[Буковинські прикордонники на державному кордоні вітали українців з Днем Незалежності]]> http://www.0372.ua/news/935813 http://www.0372.ua/news/935813 Як повідомляє прес-служба Чернівецького прикордонного загону, у всіх пунктах пропуску прикордонники вручали вітальні листівки і національну символіку громадянам, які перетинали державний кордон.

 Українці, які повертались додому в ці дні, з радістю сприйняли такі поздоровлення від охоронців державного кордону.

]]>
Mon, 24 Aug 2015 14:01:00 +0300
<![CDATA[У Чернівцях планують відкрити багатопрофільну комунальну лікарню]]> http://www.0372.ua/news/935463 http://www.0372.ua/news/935463 На своїй  сторінці у ФБ міський голова Олексій Каспрук повідомив про те, що місто готується до реорганізації міської медицини.

О. Каспрук повідомив, що планують створити багатопрофільну міську комунальну лікарню із сучасним лабораторним центром на базі колишньої залізничної лікарні, яку уряд нещодавно передав місту.

 Наразі у приміщенні колишньої залізничної лікарні працює комісія, яка проводить інвентаризацію усього майна і готує акт прийому-передачі.

Для нової багатопрофільної лікарні у першу чергу потрібно повністю замінити всі інженерні комунікації, облаштувати нову вентиляційну систему, відремонтувати дах, замінити вікна, утеплити фасад, провести реконструкцію харчоблоку.

Мер міста запевняє, що у новій лікарні отримати якісну медичну допомогу можуть працівники залізниці та мешканці міста.

]]>
Mon, 24 Aug 2015 13:00:00 +0300
<![CDATA[У Чернівецькій ЗОШ №22 відкрили новий баскетбольний майданчик]]> http://www.0372.ua/news/935501 http://www.0372.ua/news/935501 На території ЗОШ №22 у м. Чернівці відкрили дитячий баскетбольний майданчик. На відкриття завітав мер міста О. Каспрук.

Про відкриття спортивного майданчика повідомив О. Каспрук на своїй сторінці у ФБ. Після урочистого відкриття та вітання зіграли у стрітбол. До любительської гри долучились діти та дорослі.

]]>
Mon, 24 Aug 2015 12:00:00 +0300
<![CDATA[24 серпня у парку Шевченка у Чернівцях відбудеться благодійний концерт]]> http://www.0372.ua/news/935566 http://www.0372.ua/news/935566 24 серпня о 13 годині у центральному  парку ім. Шевченка розпочнеться благодійний концерт.

Захід проведуть за ініціативи Об'єднання волонтерів «Буковина-українському війську». У святковій програмі виступи І. Стиць, Народного аматорського вокального ансамблю «Марічка», хорової капели «Дзвін» ЧНУ ім. Ю. Федьковича.

Також планують провести ярмарок, виручені кошти будуть спрямовані на потреби  бійців АТО та завершення ремонтних робіт в Реабілітаційному центрі при психіатричній лікарні, що на вул. Мусорського, - повідомили на сторінці  у ФБ ВО «Буковина-українському війську».

]]>
Mon, 24 Aug 2015 11:00:00 +0300
<![CDATA[Перша інформаційна стела вже з’явилась у Чернівцях]]> http://www.0372.ua/news/935448 http://www.0372.ua/news/935448 У День прапора 23.08.15 встановили першу інформаційну стелу для туристів на Центральній площі у Чернівцях.

Але макет стели потребує ще доопрацювання. Поруч із макетом вказано, що це варіант для публічного обговорення. Як встановлювали стелу відзняв сюжет Чернівецький Промінь.

До 27 вересня планують встановити п’ять остаточних варіантів стел. Ініціатором таких інформаційних табличок виступила Асоціація готельєрів Чернівців. Проект згодом отримав підтримку міської ради.

]]>
Mon, 24 Aug 2015 10:10:00 +0300
<![CDATA[Чернівчани відсвяткували День Прапора України]]> http://www.0372.ua/news/935431 http://www.0372.ua/news/935431 23 серпня на Центральній площі у Чернівцях відбулись урочистості з нагоди загальнодержавного свята Дня Прапора України.

Розпочали хвилиною мовчання в пам'ять за загиблими у боротьбі за Незалежність, учасників Революції Гідності, воїнів-захисників України, що полягли в зоні АТО.

Голова Чернівецької ОДА О. Фищук, голова Чернівецької облради М. Гайничеру, Чернівецький міський голова О. Каспрук та військовий комісар Чернівецької області, полковник В. Чурай вручили ордени “За мужність” ІІІ ступеня сім’ям військових, загиблих під час проведення АТО, - повідомили на сайті міської ради.

Згодом до підніжжя пам’ятника Т. Шевченку учасники заходу поставили квіти.

За декілька хвилин жовто-блакитний стяг замайорів над Чернівцями. Буковина вітала його Державним гімном та пострілами автоматів.

Після офіційної частини розпочався святковий концерт.

]]>
Mon, 24 Aug 2015 09:42:00 +0300
<![CDATA[На Буковині затримали контрабанду сигарет із Румунії]]> http://www.0372.ua/news/935410 http://www.0372.ua/news/935410 Спільна мобільна група, яка складалась із працівників ВВБ Чернівецького прикордонного загону, СБУ в Чернівецькій області та прикордонників відділу «Селятин», затримала осіб причетних до забороненої діяльності на українсько-румунському кордоні.

Буковинські правоохоронці затримали 3-ох чоловіків. Затримані намагалися переправити 32 ящики сигарет до Румунії  вранці 22 серпня. Ще одного зловмисника, причетного до цієї події, затримали під час відпрацювання території, яка прилягає до кордону.

 

Попередня їх кількість контрабандних цигарок становить 16 тисяч пачок. 

Ще одного громадянина України затримали прикордонники відділу «Богдан» Мукачівського загону.  Уночі 22 серпня чоловік намагався доставити на україно-румунський кордон 498 пачок сигарет марки «Marble».  

За матеріалами Державної прикордонної служби України

]]>
Mon, 24 Aug 2015 09:08:00 +0300
<![CDATA[Буковина сьогодні проводжала дітей переселенців та учасників АТО на відпочинок до Хорватії]]> http://www.0372.ua/news/935059 http://www.0372.ua/news/935059 44 дитини переселенців та учасників АТО матимуть змогу відпочити у Хорватії.

 Запрошення дітям таких соціальних категорій надіслав П. Штромар, Голова Вараждинської жупанії Республіки Хорватії.

Дітки вирушили до у дитячого табору «Вараждин», що на острові Раб в Адріатичному морі.

Батьки та чернівецькі чиновники проводжали дітей сьогодні на Театральній площі. Як повідомили у прес-службі Чернівецької ОДА, відпочинок триватиме з 25 серпня до 5 вересня.

]]>
Sun, 23 Aug 2015 15:32:00 +0300
<![CDATA[Пам’ятник засновникові та керівникові осередку Правого Сектору освятили у с. Іспас на Буковині]]> http://www.0372.ua/news/935049 http://www.0372.ua/news/935049 Пам’ятник Юрієві Дутчаку відкрили та освятили 22 серпня у с. Іспас на Буковині.

 Ю. Дутчак - засновник і перший керівник Городенківського осередку Правого Сектору в Івано-Франківській області.

Про відкриття пам’ятника на свої сторонці у ФБ повідомив громадський активіст В. Абрамів, який взяв на себе зобов’язання поставити пам’ятний знак. 

]]>
Sun, 23 Aug 2015 14:26:00 +0300
<![CDATA[Історія з Чернівецькою психіатричною лікарнею потрапила до сюжету ТСН]]> http://www.0372.ua/news/935034 http://www.0372.ua/news/935034 22 серпня у випуску Телевізійної Служби Новин на загальнонаціональному телеканалі «1+1» вийшов сюжет про Чернівецьку обласну психіатричну лікарню та проблеми, які розгорнули навколо лікарні місцеві волонтерські об’єднання.

Журналісти ТСН спілкувалися з волонтером із Канади А. Кумкою, лікарями області, місцевим волонтером В. Дронем та персоналом лікарні.

Лікарі те місцеві волонтери вважають, що скандальні фото та інформація щодо них, оприлюднені А. Кумкою, частково не відповідають дійсності. Адже приміщення лікарні ремонтують, зміни є і вони помітні. А порівнювати умови лікарні із умовами концтаборів не зовсім доречно.

Нагадуємо, події щодо психіатричної лікарні редакція сайту висвітлювала раніше.

]]>
Sun, 23 Aug 2015 13:32:00 +0300
<![CDATA[У школах на Південно-Кільцевій виявили найбільшу кількість використаних шприців]]> http://www.0372.ua/article/935000 http://www.0372.ua/article/935000 ГО «Автомайдан-Чернівці» розмістили Чернівецькі навчальні заклади за рівнем виявлення використаних шприців на території шкіл та училищ.

У соціальних мережах ГО «Авомайдан-Чернівці» розмістили таблицю з інформацією про кількість знайдених використаних шприців.

Умовно рівень поділи на низький, середній та високий. Високий рівень забруднення використаними шприцами виявили на території Чернівецької обласної психіатричної лікарні. Це єдиний заклад і з високим рівнем.

Відповідно друге і третє місце з середнім рівнем забруднення посіли Чернівецьке вище професійне училище радіоелектроніки та Чернівецька загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №11, що на вулиці Південно-Кільцевій. Неприємна ситуація і в школі №6, що вул. Комарова.

]]>
Sun, 23 Aug 2015 12:51:00 +0300
<![CDATA[Чернівчанка виграла суд проти керівництва ЧНУ ім. Ю. Федьковича]]> http://www.0372.ua/news/934968 http://www.0372.ua/news/934968 Надія Бабинська отримала повний текст судового рішення у резонансній справі проти керівництва ЧНУ. Громадська активістка вимагала, щоб ректор та проректори вузу задекларували майно та власні доходи.

21 серпня на сторінці у ФБ Н. Бабинська оприлюднила рішення суду, який постановив, що

- ЧНУ є розпорядником публічної інформації;
- відомості з декларацій керівництва ЧНУ не є інформацією з обмеженим доступом;
- ЧНУ безпідставно і необгрунтовано відмовив у задоволенні запиту;
- ЧНУ не довів безпідставність вимог позовника;
- стягнути на  користь Н. Бабинської 73, 08 грн.

До повідомлення у ФБ активістка додала фото із повним текстом рішення суду. Керівництво університету на розгляд справи не з’явилось.

 

]]>
Sun, 23 Aug 2015 11:32:00 +0300