This version of the page http://news.liga.net/consultation/99-grytsenko.htm (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2015-04-23. The original page over time could change.
Вопросы и консультации на тему "парламентские выборы-2012, национальная безопасность, евроинтеграция Украины"
USD:  22.10  24.20   EUR:  23.47  25.94  
Погода в Киеве

Вопросы политикам и экспертам

ИА "ЛІГАБізнесІнформ" не несет ответственность за содержание и достоверность информации, предоставленной автором консультации
Анатолий Гриценко
народный депутат Украины, глава комитета по вопросам нацбезопасности и обороны, лидер партии Громадянська позиція
Темы: парламентские выборы-2012, национальная безопасность, евроинтеграция Украины
Прием вопросов окончен
  • все вопросы (156)
  • ответы
  • без ответов
  • об эксперте
ВЛАДЛЕН
21.05.2012 11:43
Добрый день! Такой вопрос о украинской армии: Большинство призывников идут в армию: 1)либо нету возможности избежать призыва; 2) просто нужен военный билет;. О патриотичности сейчас никто не думает. Та и что можно научится за 1 год (9 месяцев с В.О.)?? Сколько было обещаний сделать армию контрактной, но, любимая фраза чиновников и власти - "Денег нет". Когда можно ожидать полностью контактную службу? Лично у меня много знакомых, которые с удовольствием пошли бы на контракт, но не на срочку! Спасибо.
Анатолий Гриценко
21.05.2012 20:31
Армія повинна бути професійною і з контрактним принципом формування. Це моя принципова позиція. Частину аргументів Ви вже навели у своєму питанні. А щодо коштів? Не можна оцінювати вартісні показники армії, яка комплектується за контрактом, виключно порівнюючи рівень грошового забезпечення, харчування, забезпечення житлом та інші побутові витрати. Адже армія – це силова структура, головним показником якої має бути боєздатність. Якщо порівнювати армію, що будується за контрактним принципом і за призовом з точки зору боєздатності, то результати порівняння, абсолютно очевидно, на користь контрактної армії. Приміром, для підготовки аеромобільної бригади необхідно витратити 10 млн. гривень на рік. Цими коштами можна навчити солдат-строковиків виконувати стрибки з парашутом, здійснювати певні тактичні дії. Однак після завершення служби солдати строкової служби звільняються, і на їх місце приходить новий контингент. І наступного року все починається з нуля. Знову витрачаються мільйони і знову наприкінці року немає боєздатних підрозділів у бригаді. Гроші викидаються на вітер, тому що в будь-який момент часу не можна розраховувати на боєздатність бригади і на її спроможність виконувати серйозні завдання. Водночас, для підготовки солдата-контрактника не треба циклічно повторювати одні й ті ж вправи і тактичні дії. Солдат-контрактник за період служби – 10, 15, а то й 20 років – спроможний освоїти кілька військових спеціальностей і тим самим забезпечити вищий рівень боєздатності підрозділу, частини чи з’єднання на випадок бойових дій. Можна порівнювати й інші показники. Наприклад, неофіційна статистика свідчила, що за часів радянської армії кожен другий водій - солдат строкової служби попадав у ДТП і розбивав бойову машину внаслідок низького рівня кваліфікації. Не буду наводити всі аргументи, але повірте: професійна армія – це дійсно те, що нам потрібно. Коли вона буде збудована? Знаю точно, що не за Януковича. Це вже завдання для наступного Президента.
Олексій Северин (Полтава)
21.05.2012 05:47
Шановний Анатолій Степанович! На виборах Президента України я брав активну участь (в тому числі і фінансову) участь у Вашій передвиборчій агітації. Результат виборів - відомий. Відсутність скоординованості дій, згуртованої команди та матеріального забезпечення призвели до низького рейтингу "Громадянської позиції". Листи з пропозиціями на адресу київського офісу партії закінчувались словами відомого гумориста "Жильцам от начальніка ЖЕКа" (тобто залишались без компетентної відповіді). На сьогоднішній день мені та більшості мого оточення не цікаво підтримувати Вас на виборах.
Що змінилось в "Громадянській позиції" та чи плануєте змінювати підходи до своєї діяльності?
Анатолий Гриценко
21.05.2012 12:12
Пане Олексію, кого підтримувати на виборах, це буде Ваше рішення. А що змінилося з того часу? «Громадянська позиція» стала міцнішою. Ми залишилися твердими і послідовними у своїх цінностях і люди те побачили. Останнє опитування Центру Разумкова і Фонду демократичних ініціатив зафіксували збільшення рейтингу до 3,5%. Працюватимемо і далі у цьому напрямку.
Данил
20.05.2012 22:53
Здравствуйте, у нас в стране очень ужасная ситуация с милицией, постоянно берут взятки, ГАИ в том числе, и одной из причин является малая зарплата. Хотел бы выслушать ваше мнение по поводу следующего, что если сделать так, что бы каждый ГАИшник получал 50% от штрафа? Т.е. остановил нарушителя, штраф 500 грн., оформил бы его по правилам, а 250 себе как честный, законный заработок... Взятки к сожалению не перестали бы брать, но часть бы точно одумалась, и меньше нарушителей бы стало. А то получается что штрафы огромные есть, а их никто не платит, останавливают и за 50-200 грн. можно договорится.
Анатолий Гриценко
21.05.2012 12:13
Я би не підтримав такого рішення. Не можна ставити зарплату правоохоронних та контрольних органів, а їх більше 60 в Україні, в залежність від розміру штрафу за порушення, які вони фіксують. Це неправильний підхід. Має бути гідна зарплата і жорстке дотримання закону. Вимоги щодо дотримання закону до правоохоронців повинні бути жорсткішими, ніж щодо рядових громадян.
Михайло
20.05.2012 22:17
Як Ви відноситесь до питання оновлення Воєнної доктрини України 2004 року, про яку було оголошено на засіданнні РНБО ще у 2010 р.?
Анатолий Гриценко
21.05.2012 12:15
Ви праві. І завдання щодо схвалення нової Воєнної доктрини, дійсно, було визначено Указом Президента ще у грудні 2010 року. Навіть термін був указаний – протягом місяця після схвалення Стратегії національної безпеки України. Пройшло вже понад півтора роки, а Воєнна доктрина так і не схвалена.
Воєнну доктрину треба змінювати тоді, коли змінюються ключові, визначальні фактори, які впливають на стан воєнної безпеки країни. Одним із таких ключових факторів стало рішення про позаблоковість. Якщо до липня 2010 року Україна планувала вирішення завдань оборони і ширше – воєнної безпеки спільно із партнерами і союзниками, то після липня 2010 року ситуація змінилася кардинально. Як позаблокова держава Україна має покладатися виключно на власні сили і ресурси. Однак, відповідних змін до Воєнної доктрини не внесено дотепер. Це треба було зробити вже давно. І зараз потрібно зробити невідкладно.
У згаданому вище Указі Президента від 10 грудня 2010 року завдання по підготовці проекту Воєнної доктрини було покладено на Міністерство оборони. На мій погляд, це помилка. Тому, що оборона держави – це завдання, яке виходить далеко за рамки військового відомства і Збройних Сил. А, якщо врахувати особистісні фактори (недостатній рівень професійної підготовки і відповідальності тих людей, яких Янукович призначав на пост Міністра оборони), то очікувати від них системного, цілісного, виваженого і ефективного проекту воєнної доктрини – марна справа.
Я думаю, що професійну неспроможність нинішнього міністра оборони, так само, як і його попередника, зрозумів уже і Янукович. Мій прогноз – протягом двох місяців Саламатіна на посту Міністра оборони замінить хтось інший.
МИХАИЛ
20.05.2012 18:20
ПОДПИСАНИЕ "ХАРЬКОВСКИХ " СОГЛАШЕНИЙ - ЭТО ПРЕДАТЕЛЬСТВО НАЦИОНАЛЬНЫХ ИНТЕРЕСОВ УКРАИНЫ ИЛИ НЕТ?
Анатолий Гриценко
21.05.2012 20:36
Так, підписання і ратифікація «харківських угод» - це зрада національних інтересів України. І таку оцінку я дав ще тоді, у квітні 2010 року.
Владимир Александрович
20.05.2012 17:17
Здравствуйте, Анатолий Степанович.
С уважением отношусь к вашей деятельности и знаю, что она требует огромного запаса энергии. С грубой энергией ясно, достаточно сбалансированного питания, а вот с тонкой (той, которая связана с душой и духом человека) у многих людей проблемы. Вопрос: как восполняете огромные затраты именно тонкой энергии, что или кто является её источником ?
Анатолий Гриценко
21.05.2012 20:41
Дійсно, робота у Верховній Раді не є психологічно комфортною, так само як і загалом негативний інформаційний фон. Що тримає на плаву в такій ситуації, що підтримує? Мабуть те, що закладено в характері і в життєвих цінностях – Богом, батьками, вчителями. Плюс дружина, діти, друзі, колеги-однодумці.
Святослав
20.05.2012 12:05
Сегодня развитие украинского общества является заложником тоталитарного сознания пожилых людей. Именно в результате их выбора рождаются комично-трагичные недоразумения, всплывающие на позиции мера или президента. Вопрос: почему для подростков есть возрастной ценз на выборах, а для пожилых нет, ведь у пожилых людей маразм намного сильнее, чем у подростков. Предложение: ввести возрастной ценз для пожилых людей, например 70 лет. Тогда наша страна будет развиваться намного динамичнее.
Анатолий Гриценко
21.05.2012 21:02
Пане Святославе, ця тема неодноразово звучала у питаннях дописувачів. Для її вирішення треба провести загальнонаціональну дискусію, оскільки питання не є простим. Мабуть, Ви слідкуєте за публікаціями і дискусіями з цього питання в Україні, так само як і в інших країнах світу. Нерідко обговорюється питання щодо більшої адекватності під час виборів тих людей, які виробляють продукт і сплачують податки, ніж тих, хто очікує на якісь блага з бюджету. Тобто, пропонується встановити ценз, залежно від того, хто є платником податків, а хто ним не є. Дехто пропонує, як Ви, встановити віковий ценз, причому не лише для людей похилого віку, а й навпаки, збільшити кількість виборців за рахунок молодих людей, давши право голосувати тим, хто не досяг 18-річного віку, як це визначено нашою Конституцією. Є й інші пропозиції, частково слушні, частково дискусійні. Думаю, що питання треба обговорювати. Готового рішення зараз немає.
Олег Гук
20.05.2012 11:45
Анатолію Степановичу! Чому до цьго часу не розглянуто Комітетом ВРУ зпитань національної безпеки і оборони, головою якого Ви є, проект Постанови ВРУ "Про відзначення 20-ї річниці участі України у миротворчих операціях ООН та встановлення Дня українських миротворців" №10339 від 12.04.2012 року народного депутата України, Почесного члена Громадської ради при Міністерстві оборони України В.Колесніченко.
Цей проект Постанови був створений за ініціативи та за участі миротворців, воїнських, правоохоронних і ветеранських громадських організацій. Прийняття зазначеної Постанови багато років чекають більше 40 тисяч миротворців всіх силових відомств та членів їх сімей. З особливою надією цього чекають сім'і 50-і загиблих військових, які з честю виконали свій воїнський обов'язок. Не прийняття цієї Постанови наступного сесійного тижня викличе справедливе обурення військових і членів їх сімей. Чекаемо Вашої відповіді.
Честь маю!
Голова Ради організацій військовослужбовців, правоохоронців і ветеранів,
член авторського колективу, перший заступник голови громадської ради при Міністерстві оборони України, гвардіі полковник запасу Гук Олег Іванович.
Анатолий Гриценко
21.05.2012 21:13
Цей законопроект планується розглянути на засіданні нашого Комітету завтра, 22 травня, о 15:00. Але, пане Олеже, Ви ж свідомі того, що для вирішення тих питань, які Вас турбують, насправді ніякої постанови Верховної Ради не потрібно – якби на місці був уряд, і якби він використовував надані йому законом повноваження для вирішення тих питань, що турбують миротворців. Так само, як і пан Колесніченко, який є членом провладної більшості, міг би замість внесення законопроекту, який може лише спонукати уряд до дії, безпосередньо звернутися до Президента як Верховного Головнокомандувача Збройних Сил, або до свого однопартійця Азарова, який є головою уряду, і уряд вже давно би вирішив ці питання. Давайте не шукати довгих, шукаймо коротші шляхи для вирішення питання.
Виктор
19.05.2012 23:01
Уважаемый Анатолий Степанович!Вам нельзя не верить.Избиратель Вас поддержит за искренность и основательность намерений.Добейтесь исключения из пенсионного закона 1078 статьи 42 по сути, ставящую пенсионеров в неравные условия начисления пенсии . Это же так просто -всем по труду(стаж и заработок) с ежегодным осовремениванием по значению средней заработной за расчетный период.Строго но не жестоко. У кого недостает до уровня соцминимума-доплатить из бюджета,как компенсацию властей за допущенную безработицу и теневую экономику. Кто солидарно не пополнял Пенсионный фонд -может решить свое пенсионное обеспечение самостоятельно из доходов поступивших " в конверте".Строго но справедливо.
Анатолий Гриценко
21.05.2012 21:17
Пане Вікторе, я не знаю напам’ять усі статті пенсійного закону, мабуть так само, як і Ви. Аби не гальмувати веб-конференцію, зараз надаю відповіді з машини на трасі Житомир-Київ :). Я вивчу це питання і прийму рішення.
Юрий
19.05.2012 21:31
На каком основании седьмой год продолжается оккупация маяков и пятый год в бюджет Украины не поступает арендная плата за эксплуатацию ЧФ РФ инфраструкуры в Крыму, ведь маяков нет в соглашениях, зато имеется Договор о дружбе, сотрудничестве и партнёрстве между Украиной и РФ?
Анатолий Гриценко
21.05.2012 21:21
Пане Юрію, це дійсно проблемні питання у двосторонніх відносинах між Україною і Російською Федерацією. За наявності доброї волі з боку російської сторони воно було би вже вирішено давно. Так само, як і за наявності твердої, консолідованої і сильної позиції з боку української сторони. Нажаль, зараз немає ні першого, ні другого. Як не було цього і протягом попередніх років.
  • Политика
    Война России против Украины: последние события в Донбассе
    Хроника боевых действий против боевиков и оккупантов
  • Мнение
    Сендвич в горле: почему уголь стал инструментом реванша в Украине
    Колонка Виталия Портникова
  • Политика
    Выборы во Франции: украинский интерес
    Есть ли альтернатива пророссийским кандидатам
  • Фото 
  • Видео 
 
  • Читаемые 
  • 191773
    Война России против Украины: последние события в Донбассе
  • 31719
    Верховной Раде предложили национализировать сеть АТБ
  • 23324
    Еврокомиссия официально предъявила претензии Газпрому
  • 20817
    Евросоюз может предъявить Газпрому обвинения уже 22 апреля
  • 17420
    Почему доллар опять дорожает

Пресс-центр

  • 24.04 
  • 27.04 
Круглый стол "Транзитный статус и транспортная система Украины: конкурентно ли это преимущество сегодня"
Интернет-конференция издателя Анны Копыловой и иллюстратора Сергея Майдукова

Досье персон

  • Сивкович Владимир
    Экс-заместитель секретаря СНБО Украины
  • Джон Теффт
    Экс-посол США в Украине
  • Парубий Андрей
    Первый заместитель председателя Верховной Рады, экс-секретарь СНБО
  • Меркель Ангела
    Федеральный канцлер Германии
  • Кихтенко Александр
    Глава Донецкой ОГА, экс-командующий Внутренними войсками МВД Украины