This version of the page http://gazeta.dt.ua/archives/1003 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2015-04-15. The original page over time could change.
Архів номерів - gazeta.dt.ua
Читати @zn_ua

Архів номерів

Зміст «Дзеркало тижня. Україна» №86 березня — 13 марта 2015

Влада

Внутрішня політика

Інна Ведернікова Володимир Гройсман. Сто днів служіння Та чи буде до снаги голові Верховної Ради Володимиру Гройсману стати самостійною фігурою в політиці, здатною виконати власну місію? Адже більшість його попередників рано чи пізно перетворювалися на слухняний інструмент того чи іншого правителя, який "возсідає" на Банковій. І аж ніяк не на слугу країни, яка все ще чекає самовідданого служіння їй.    Валентина Самар Крим: "продовольство в обмін на свободу"? Варіантів лише два — або погодитися з розвалом світопорядку, заплющивши на анексію очі, або стояти на своєму до кінця, не зважаючи на ціну питання. Однак це не означає, що українська влада може сидіти склавши руки, поки ЄС і США придумають рятівний рецепт, по ходу ще й підтримуючи наші діряві штани. Тим більше  саме тепер  сформувалися  передумови для того, щоб включити свою активну роль. Дмитро Менделєєв Оборонне замовлення або Оборона "в замовленні" Та найогидніше те, що в оборонному замовленні немає й найменшого натяку на те, що хоча б одне стратегічне завдання вирішували з урахуванням досвіду бойових дій на Сході країни. Ніхто навіть не думає про налагодження масового виробництва систем високоточної зброї.  Сакен Аймурзаєв Росія після Нємцова Принаймні так, як було до вбивства Нємцова, уже точно не буде. Мій прогноз — буде гірше. Ознакою поліпшення були б найпростіші, очевидні дії російської влади. Негайне розслідування, припинення заплутування слідів та розповідей про виключених на кремлівських баштах камерах, відвідини похорону. Як просто — прямо як припинити війну на Сході. Нічого цього не відбувається.  Ганна Люта Як це робиться у Києві Гряде черговий великий переділ власності у країні. В Україні він практично неминучий після кожної зміни влади. Але цього разу, коли олігархат звільнився від гніту Сім`ї й прагне взяти реванш; коли глава держави вже не на роздачі, а всього лише ще один рот із прокурорською ложкою, — переділ може виявитися без меж і стриму.

Міжнародна політика

Віталій Кулик Навіщо Маттео Ренці лаври миротворця? 4 березня в Києві з візитом побував прем`єр-міністр Італії Маттео Ренці. Прорив української дипломатії? Хотілося б, звичайно, вірити. Однак у Маттео Ренці були й власні мотиви, які спонукали його відвідати з візитом Київ і Москву.  Олексій Коваль Китай не союзник, але може стати партнером  Київ повинен  зрозуміти, що йому навряд чи вдасться перетворити Китай на свого союзника проти Росії, однак це абсолютно не означає, що в нього немає шансів стати для Китаю партнером, у чомусь кращим  і більш передбачуваним, ніж Росія. Київ повинен довести Пекіну, що його зовнішньополітичний вибір на користь Європи не становить загрози безпеці Росії і підтриманий більшістю громадян. Такий вибір буде визнаний і підтриманий Китаєм, а також стане основою для успішного продовження партнерства навіть у нинішніх складних умовах. Василь Короткий На порозі розпаду Захоплення влади в Ємені прихильниками шиїтського Ірану створює серйозну загрозу інтересам США, його головному регіональному союзнику Ізраїлю, а також сусідній Саудівської Аравії. Тепер замість лояльного їм керівництва у Сані облаштувався військово-політичний рух "Ансарулла", лозунг якого багато про що говорить — "Аллах великий, смерть Америці, смерть Ізраїлю, прокляття євреям, перемога ісламу".

Право

Михайло Савчин Конституційний аудит і Конституційна реформа (санація) Головним пріоритетом має бути належна реалізація конституційних положень у законодавстві, адміністративній та судовій практиках. Основними орієнтирами в цьому мають слугувати основоположні цінності — гідність людини, свобода, рівність, демократія, верховенство права, суверенітет і територіальна цілісність України.

Гроші

Макрорівень

Володимир Колінько Земля і люди Земля є найбільшим надбанням людей, які на цій землі живуть. Але треба не забувати, що термін "люди" має на увазі існування в часі і просторі. Так, земля була найбільшим надбанням українців у минулому, є такою зараз і повинна бути передана майбутнім поколінням українців. Василь Пасочник Банківська система: дефібрилятори від МВФ НБУ за згоди МВФ фактично відмовився від базових принципів контролю за банківською системою в "спокійні" часи, дотримання яких, власне, й має забезпечувати стабільну роботу учасників ринку. За великим рахунком, це слугує зайвим доказом передбанкрутного (якщо не банкрутного) становища банківської системи України (в загальний "діагноз" не вписуються лише одиниці банківських установ). Ю. Сколотяний, Р. Івченко, Валютне регулювання: торжество несвободи Примітно, що останній десяток років усі уряди постійно декларували курс на полегшення регуляторного тиску на бізнес та інші спрощення, старанно оберігаючи при цьому "стабільну" (родом із початку буремних дев`яностих) систему валютного контролю. Відмовок, якими виправдовували відсутність змін, було багато (від "це не на часі" до "а як же ми їх проконтролюємо?"). Який стан справ зараз і коли, якщо не тепер, настане відповідний час?

Фінанси

Юлiя Самаєва З-під кредитної палиці Будучи ошуканими вже не одним українським урядом, функціонери Міжнародного валютного фонду стали значно жорсткіше вимагати від Києва виконання так званих попередніх умов. Отже, попри гостроту нинішніх українських проблем (особливо на валютному ринку) і виявлену лояльність у переговірному процесі, без голосування низки необхідних законів парламентом не могло бути й мови про затвердження підготовленої сторонами програми розширеного фінансування.

Промисловість

Валерій Мазур Із металевим брязкотом Про проблеми металургії в нинішніх умовах економіки України та її сегментів, про те, у що та чому це обходиться уряду й платникам податків, і як держава може заробити, мінімізуючи корупційні ризики

Енергоринок

Людмила Симонова Прозорість держфінансів — це як? Прозорість — це обов`язок держави розкривати інформацію та право громадян знати і отримати цю інформацію. Багато років у "совку" інформацію ретельно засекречували, бо боялися всіляких "ворогів народу", які підривають "молоду радянську державу". Ця держава канула в Лету ще 23 роки тому, а от звичка все засекречувати залишилася.

Бізнес

С. Следзь, В. Башта, Інфляційний податок Навіть бюджетні орієнтири, задані чиновниками, позначили планку цьогорічної інфляції на надвисокому рівні — 26%. Реально ж щодо низки товарів першої необхідності офіційного інфляційного порога досягнуто і з запасом перекрито вже до кінця лютого. Схоже, гривня заразилася ефектом "гарячої картоплі". Споживачі поспішають "скинути" її якнайшвидше, побоюючись нового зростання цін на товари першої необхідності… Василь Худицький Гроші за злітну смугу Українцям потрібно вижити, а не боротися за неіснуючі податки. Тому, вважають підприємці, законодавцям слід вчинити дуже просто. Щоб місцеві ради не сушили голову, кому давати пільги, а кому не давати, слід встановити однакову для всіх орендну плату в розмірі 2% від нормативно-грошової оцінки.

Людина

Персоналії

Володимир Усач Кому вони потрібні, ці мандарини? Сказали б юній Валі Вороніній, що через 40 років, у XXI ст., їй доведеться займатися впровадженням "передового досвіду" утримання оранжереї з дров`яним опаленням, вона таких віщунів засміяла б. Єлизавета Гончарова "Щасливі каски" замість квітів Волонтери, як і бійці, часто знають одне одного за позивними: так зручніше і, що не менш важливо, безпечніше. Тим більше що тепер важко передбачити, де лінія фронту буде завтра. Одну з найактивніших помічниць в артемівській лікарні, Олену Лав, навіть не запитують, чому хлопці так її звуть, — через любляче серце звичайної жительки Артемівська пройшли сотні доль поранених бійців.

Наука

Микола Поліщук Медична наука: чи є вона в Україні? Медична наука з клінічних дисциплін в Україні слугує суто внутрішньому користуванню, тобто це така собі квазінаука. На нас не посилаються за кордоном. Наші наукові доробки не використовують поза межами країни.

Освіта

З чого починаються нобелівські лауреати Завершився Національний етап Міжнародного конкурсу науково-технічної творчості школярів Intel ISEF (Intel International Science and Engineering Fair). У ньому взяли участь 195 українських старшокласників, які презентували 175 проектів у семи категоріях: біологія, екологічна інженерія, науки про людину, науки про Землю, навколишнє середовище, хімічна та біологічна інженерія, хімія. Кілька проектів представлятимуть Україну на Міжнародному конкурсі наукових та мистецьких проектів учнів середніх загальноосвітніх шкіл у Нью-Йорку. Один з них ─ "Отримання електроенергії з атмосфери"… Максим Гон Порочне коло Здійснювані реформи дають надії на формування такої системи вищої освіти, що відповідатиме вимогам часу. Водночас вони зумовлюють нові виклики. У цьому контексті на особливу увагу заслуговує подальша доля вишів педагогічного профілю, від яких залежить успішне функціонування усієї системи шкільної освіти України.

Здоров’я

Ольга Скрипник Як вийти із медичного котла? Громадські ради при міністерствах наказали довго жити.Кабінет міністрів своєю постановою поставив крапку в їх діяльності — розпустив. Скептики вважають, що ГР взагалі не потрібні, бо не виконують своєї місії, а перетворюються на кишенькові організації, які залюбки виконують доручення міністрів. А чиновників така ситуація влаштовувала — їм до вподоби приручена громадськість.

Культура

Ольга Кизлова Піаніст Павло Гінтов: "У Нью-Йорку спільно з друзями... В інтерв`ю DT.UA талановитий піаніст розповів про реакцію оркестрантів Валерія Гергієва на "українське питання", а також поділився враженнями про особливості творчої роботи на Заході й у США, зокрема. Норвегія, кінець земної тверді… У Національному музеї мистецтв ім. Богдана та Варвари Ханенків триває виставка відомої української художниці Ольги Петрової "Норвегія", влаштована за сприяння посольства Королівства Норвегії в Україні. Кожна її виставка — не фіксація краєвидів, побуту, історичних пам`яток, а емоційний образ країни, який розкривається через історію, культуру, особливості побуту.  Олександр Карпенко Життя і Віра автора українського гімну 150 років тому, 10 березня 1865 р., в Перемишлі було публічно виконано пісню "Ще не вмерла Україна…", яка стала Гімном нашої держави. Її авторові, Михайлу Вербицькому, 4 березня 2015-го виповнюється 200 років від дня народження. Сторінки його життя — це історія гідності, Віри, страждань, перемог. Катерина Константинова Костянтин Москалець: "Понад 20 років живу на відлюдді.... Поет, прозаїк, перекладач, літературний критик, музикант, нонконформіст. Це все (з довідників) — лише про одну людину, Костянтина Москальця. Унікальну постать української культури. Нинішнього року Шевченківський комітет визнав його митцем, гідним Національної премії імені Тараса Шевченка, — за книжку "Сполохи".

Історія

Ігор Суховий Земляки з Верхньодніпровська У різний час у маленькому містечку Придніпров`я з`явилися на світ два комуністи. Надалі у Володимира Щербицького дати народження й загадкової смерті трохи розминуться, а Всеволодові Балицькому соратники-чекісти забезпечили повний збіг… 16 лютого виповнилося 25 років від дня кончини Щербицького. А наступного дня його ностальгуючі шанувальники могли хильнути чарку за 97-ту річницю від дня народження вождя, який правив Україною 17 років. Роман Клочко У пошуках "мирного плану": дипломатія часів Української... У 1917–1921 рр. українцям довелося боротися за свою незалежність не лише зі зброєю в руках, а й на дипломатичному фронті. Ця боротьба теж велася в нерівних умовах — як через проросійську позицію великих європейських держав, так і через брак досвіду у більшості наших політиків.

Сімейне коло

Роксолана Гнатюк Як захистити себе від інших і самого себе? Інколи нам доводиться захищатися не лише від чужих людей та їхніх вчинків, — часом нам доводиться боротися і з самими собою, щоб продовжувати жити спокійно... Для цього наша підсвідомість вигадала способи психологічного захисту, про які далі й піде мова. О. Радченко, С. Радченко, Країна велетнів, або Дітям вхід ускладнено Природа передбачила інстинкт пізнання, а ми маємо його лише розвивати. Слід створити умови, в яких би дитина розвивалася природно, самостійно, без примусу, у своєму ритмі, сприятливому оточенні й відповідно до своїх зумовлених природою і генетикою внутрішніх налаштувань, які батьки ще муситимуть розпізнати. Олена Раскіна Прийомні діти: довгий шлях до щастя Коли вирішуєш брати в сім`ю прийомну дитину, уявляєш собі ідилічну картину: дитина була нещасна (дуже нещасна!), але щойно знайшла люблячих батьків, одразу стала найщасливішою у світі. На жаль, це не зовсім так.

Соціум

Алла Котляр Прекрасні "відьми війни" Стаючи інколи ближчими всій країні і якійсь іншій дитині, ніж своїй сім`ї; сподіваючись, що свої все зрозуміють і вибачать, адже вони, дякувати Богу, — вдома, у теплі й безпеці, ці жінки забувають про сон та їжу і, ризикуючи власним життям, доставляють на лінію вогню медикаменти, засоби захисту, харчі. Вони воюють; вони витягають на своїх тендітних плечах поранених; вивозять з-під вогню мирних жителів; збирають і розподіляють гуманітарну допомогу серед вимушених переселенців. Ігор Моісєєнко "Афганці" дали вимагачам по руках Обставини цього судового провадження корисно знати всім учасникам війни. Щоб захищати свої соціальні права, надані їм державою. Зазначу, надані не за гарні очі, а за втрачене на війні здоров`я. Це важливо особливо нині, коли вже майже рік найкращі сини України, не шкодуючи життя, відстоюють нашу незалежність у розв`язаній осатанілим кремлівським диктатором війні. Оксана Кисельова Попрощаться с патриархатом Тысячелетиями люди выстраивали патриархальную модель общества, как наиболее эффективную. Однако колоссальные изменения, произошедшие за последние пару столетий, не оставляют нам выбора. Скорее всего, какое-то время мы еще продолжим цепляться за давно неактуальные модели поведения, однако уже в недалеком будущем будем вынуждены отказаться от них и строить новое общество, более справедливое и эффективное.