This version of the page http://gazeta.dt.ua/archives/1001 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2015-04-15. The original page over time could change.
Архів номерів - gazeta.dt.ua
Читати @zn_ua

Архів номерів

Зміст «Дзеркало тижня. Україна» №620 лютого — 27 февраля 2015

Влада

Внутрішня політика

Сергій Рахманін Два відтінки хакі Ми видушуємо з себе накопичене десятиліттями, а то й століттями рабство по краплі. У нас менше рабства з кожною пролитою краплею крові. Минув рік відтоді, як ми отримали перше щеплення від страху вирішувати свою долю. Коли відчайдушні хлопці ціною власного життя навчали нас не боятися.  Володимир Кравченко "Блакитні каски" у донецькому степу Миротворчий контингент у зоні конфлікту означає його заморожування, а не вирішення. При цьому центральна влада втрачає контроль над територією, контрольованою сепаратистами. А відтак — і суверенітет. Так сталося в Абхазії, Південній Осетії, Придністров`ї. Нині вони нехай формально й не визнані міжнародним співтовариством, але фактично — незалежні держави. Володимир Горбулін У пошуках асиметричних відповідей: кіберпростір у гібридній... Можна по-різному оцінювати нинішню готовність держави вести активну фазу збройного протистояння з агресором, однак кіберпростір — це те місце, де ми справді можемо й повинні дати гідну відсіч противнику. Кіберпростір має стати одним із елементів нашої асиметричної відповіді на агресію, дієвим фронтом нашого спротиву. Держава має для цього майже все необхідне, а чого не має держава — мають її громадяни. Інна Ведернікова Утримання "ДНР" і "ЛНР": ціна питання Річ у реальному — ментальному, енергетичному, політичному відриві окупованих територій від України. Саме тому так зухвало поводиться командування "республік". Відрив відбувся. І крапка. Як би боляче й соромно не було. Особливо перед тими, хто там досі живе з Україною в серці. Марина Ставнійчук Мінські домовленості та конституційний процес. Без... Об`єктивний політико-правовий аналіз дає підстави стверджувати, що, попри всі публічні владні рефрени: "ніякої автономії", "ніякої федерації", "усе супер і буде про що розказати", — українську державу по факту таки вправно завели на поле "федералізму".

Міжнародна політика

Олексій Коваль Путін: "прорив" у Європу через Угорщину Угорський прем`єр Віктор Орбан намагався вичавити з візиту Путіна максимум корисного. І всі "корисності" від даних переговорів для нього лежали у площині економічній. Путін був готовий платити майже не торгуючись, а Орбану це було дуже доречно, щоб показати своїм критикам як усередині країни, так і в Брюсселі: ось, дивіться, "російський ведмідь" може бути щедрим і поступливим, головне — правильний підхід. Анжела Гремаде Трикутник Румунія—Молдова—Україна: час зруйнувати усталені... Стосовно ж двосторонніх відносин між Бухарестом і Києвом зазначимо, що 2014 року, зокрема і в результаті подій, що відбулися в Україні, в них нарешті намітилися позитивні зрушення. Румунська сторона зробила низку кроків, які дозволяють говорити про завершення періоду взаємної недовіри у відносинах між двома державами.

Право

Є. Захаров, О. Мартиненко, В. Жмінько, Яким має бути закон про національну поліцію Запропоновані в Раді варіанти реформи правоохоронних органів свідчать про сучасний підхід їх авторів, містять цікаві інновації та положення, які заслуговують уваги. У той же час їм притаманні системні проблеми, які несуть загрозу чергового фальстарту. Одні положення є поверхневими, недосконалими, інші - занадто деталізовані, перевантажені подробицями, які заважають їхньому розумінню і не повинні бути предметом закону. Олексій Хмара Україна 2015: рік без Януковича, та з корупцією За рік після втечі Віктора Януковича та його відсторонення від управління країною влада України справді помітно змінилася. У країні обрані новий президент і парламент, двічі переформатовано уряд, уже готуються місцеві вибори на всіх територіях, підконтрольних Києву. Нова владна команда таки підписала Угоду про Асоціацію з Європейським Союзом і зобов`язалася здійснити ключові реформи, пов`язані із євроінтеграцією. За великим рахунком, на цьому успіхи й закінчуються.

Гроші

Макрорівень

Юлія Самаєва, Юрій Сколотяний Бюджетний "дрейф" із прицілом на інфляцію Маючи реальну можливість внести принципові зміни до держбюджету, Кабмін пропонує косметичні поправки, які анітрохи не змінюють суті документа. Закладаючи відносно реальні макропоказники, уряд продовжує наполягати на цілком нереальних обсягах наповнення бюджету, повністю відмовляючись урізати його видаткову частину.

Фінанси

Сергій Пінчук Податок на багатоповерхівки як засіб захисту приватної... Навряд чи хтось наважився би внести на розгляд Верховної Ради законопроект про оподаткування допоміжних приміщень багатоквартирних будинків — такі непопулярні кроки важко пояснювати не лише виборцям, а й самим народним депутатам. Такий документ не мав би жодних шансів на ухвалення, а його автора було би піддано загальному суспільному осуду. І все ж це сталося, правда, саме по собі. Сергій Рибалка Урятувати кровоносну систему економіки Сьогодні в країні також системна банківська криза. Це вже друга криза в нашій банківській системі за останні шість років. Вирішення подібних криз банків у багатьох країнах обійшлося в більш як 20% від ВВП. Нам коштуватиме значно більше. Щоб зрозуміти, як лікувати цю хворобу, важливо розуміти її причини. Держбюджет поза реаліями війни Складається таке враження, що за цим бюджетом, погодженим із МВФ, нібито війни вже немає. Вона якось закінчилася, сьогоднішні воїни приїхали додому і почали жити мирним життям. Але ж це не так — війна іде. Є ще 6 млрд грн державних гарантій для оборонпрому, закладених не у видатки, а в держборг, та близько 2,9 млрд на інші органи та структури з оборони країни. Проте навіть з цим загальний обсяг фінансування оборони становить лише 90 млрд грн, або 4,9% прогнозованого ВВП.

Промисловість

Роман Івченко Металургія: війна на всіх фронтах На радість російським і китайським металургам виробництво сталі в Україні з серпня 2014 р., коли бойові дії перейшли в гарячу фазу, скоротилося на чверть. У січні 2015-го виплавка сталі становила 1,87 млн т, що на 25% нижче показника торішнього січня. Головна причина — кожне метпідприємство в Донбасі, що раніше забезпечувало половину виробництва української сталі, прямо чи побічно зачепила війна.

Енергоринок

Алла Єрьоменко Амос Гохштейн: "Уряди, як і люди, починають діяти,... DT.UA розпитувало про логіку майбутніх енергетичних реформ українського енергетичного ринку, про те, як вони вписуються в контекст європейської енергетичної стратегії та практики, а також про можливі наслідки урядових реформ для кожного громадянина країни спеціального посланника і координатора з міжнародних енергетичних питань, керівника Бюро енергетичних ресурсів у Державному департаменті США Амоса ГОХШТЕЙНА. Михайло Гончар Енерго-інформаційні маніпуляції Кремля в гібридній... Інформаційно-психологічні операції в тилу противника — один з елементів ведення гібридної війни Росією проти України. Їх мета — дестабілізація суспільного життя через деморалізацію зсередини, що створює підґрунтя для успішного здійснення агресором політичних, економічних і військових дій. Сергій Куюн Бензин: кому за 25? При нинішніх параметрах зовнішнього ринку та курсі долара на рівні 28 грн вартість бензину А-95 і дизельного палива вже в лютому перевищить 24 грн/л. З огляду на те, що долар на міжбанку тримається останніми днями стабільно вище та вже здолав позначку 29 грн, досить імовірна й кругла "дата". Сергій Куюн Ринок нафтопродуктів: із вогню та в полум`я На зміну задушливим схемам "кривавого режиму" прийшла економічна криза, а з нею підвищення податків і падіння споживання. Конкуренція між постачальниками та напрямками поставок посилилася, але всі вони знову опинилися перед проблемою протистояння з тіньовим ринком. І якщо раніше превалювала контрабанда, то нині проблема перемістилася на нелегальні виробництва всередині країни.

Бізнес

Єгор Сердюк Кому заважає біоетанол? Xастину імпортного бензину дуже легко замінити вітчизняним паливом, виготовленим на основі етилового спирту. Для цього в нас є все — потужності спиртзаводів, що простоюють, і надлишок сировини. Бракує лише політичної волі. Роман Якель "Зелений" тариф у природоохоронній зоні "Зелений" тариф і надалі спокушає приватний бізнес вкладати значні кошти в малу гідроенергетику. Воно й не дивно, адже коли державні великі ГЕС змушені продавати вироблену електроенергію оптовому ринку по 49 коп за кВт/год, то малі й міні-ГЕС відпускають струм за значно вищою ціною — від 2,05 грн до 3,43 грн за кВт/год.

Конфлікт інтересів

Сергій Лаврик Гості з минулого Чи може прибічник скинутого злочинного режиму, який втік із країни, розраховувати на одержання регулярного прибутку в Україні через рік після перемоги Революції гідності? Так, якщо він усе ще має вплив на судову та правоохоронну системи. Понад те, цей заробіток може приносити майно вартістю в десятки мільйонів доларів, яке за фактом такому персонажу не належить.

Людина

Персоналії

Володимир Малинка Блакитна каска Майдану Сьогодні, через рік по тих подіях, батько Устима Голоднюка Володимир збирає на війну солдатів української армії. Він голова Штабу національного спротиву Збаразького району, його допомога солдатам у грошовому еквіваленті вже давно перевалила за 3 млн грн. А ще — Володимир завідувач сектора взаємодії з правоохоронними органами, оборонної та мобілізаційної роботи апарату Збаразької РДА.  Катерина Гладка Боєць "Азова" Олександр Бобровицький: "Ніколи не забуду... У минулому Олександр Бобровицький був підприємцем і навряд чи колись міг уявити, що стане командиром "Граду". Він був на Майдані, був усередині Будинку профспілок, коли той горів. Хоча має три контузії після боїв в Донбасі та поранення, знову лаштується повертатися на фронт. Інакше не може… У розмові з DT.UA він спробував згадати, якими ці дні лютого були рік тому. Олександр Артеменко Фотоживопис Миколи Шибика Микола Шибик не вважає себе професійним фотографом, тим більше фотохудожником. Так його називають ті, кому довелося побачити знімки, зроблені Миколою Олександровичем за допомогою простенької фотокамери, позбавленої будь-яких "наворотів".

Освіта

Є. Стадний, І. Когут, Менше грошей — менше ВНЗ? Відповідно до останніх змін до Бюджетного кодексу, починаючи з 2017 року підготовка кадрів у коледжах фінансуватиметься з місцевих бюджетів. Таке нововведення не додає їм упевненості в майбутньому, тому, швидше за все, чимало коледжів шукатимуть об`єднання з університетами та інститутами — закон дозволяє їм бути структурними підрозділами інших ВНЗ. Василь Кремень Чому ми бідні, якщо такі освічені? Українці є однією з найосвіченіших націй у світі. Але чому ж українці в цілому живуть набагато гірше, ніж інші народи, в яких, до речі, немає такого чорнозему, корисних копалин, гірші кліматичні умови? Чого навчають у школах "народних республік"? Орієнтація на "ценности Русского Мира" у середніх школах "ЛНР" і "ДНР" залишається незмінною. Так, "міністри освіти ЛНР та ДНР" Леся Лаптєва й Ігор Костенок заявили, що у січні 2015-го розпочинається перехід на російські стандарти освіти, замість 12-бальної запроваджується 5-бальна система оцінювання, і здійснюватиметься обов`язкова перепідготовка всіх вчителів. 

Здоров’я

Ольга Скрипник Ліжко-місця для реабілітації держави В Україні гостро бракує реабілітаційних центрів та відділень. Пораненим, покаліченим бійцям ніде пройти повноцінну реабілітацію, — йдеться не лише про тілесні страждання, а й про душевні. Психологічної допомоги, на думку фахівців, потребує кожен другий із тих, хто воював, проривався з оточення, пережив смерть бойових побратимів, навіть якщо сам він залишився неушкодженим. 

Культура

Ярослав Підгора-Гвяздовський Чим займаються кінорежисери, коли на сході потрапляють... Режисер Тарас Томенко розповідає про бачене в зоні АТО жахіття, яке перед об`єктивом його камери триває вже 8 місяців і яке вже складає 80 годин вражаючих портретів-образів людей-воїнів, котрі щохвилини живуть на межі життя і смерті. Ірина Зубавіна Електричні хмари над Берліном Головний приз Берлінале "Золотий ведмідь", як уже багатьом відомо, вирушив до Ірану. Він дістався фільму "Таксі" Джафара Панахі. Таке рішення було з високим рівнем імовірності прогнозоване, з огляду на триєдність естетичних переваг цього фільму, етичних підстав і політичних контекстів присудження високої нагороди. Фільм іранця, чи то ігровий, чи то документальний, із самого початку змагання утримував лідерство в рейтингових оцінках. Олександр Карпенко Леся Українка: на пагорбах Грузії 25 лютого виповнюється 144 роки від дня народження Лесі Українки, світоча нашої духовності, великого поета, перекладача, культурного і суспільного діяча. Все життя вона прагла чистоти, висоти . І знаходила їх — не тільки в рідній Україні, а й у Грузії. 

Соціум

Олег Покальчук Очікування — судьба переможених Щойно воєнні дії вщухають, в українському суспільстві спалахують взаємні обвинувачення. Якщо вилучити з цього масиву модеровані інформаційні диверсії, то загальна стилістика й рівень змістовності обвинувачень мають досить дурнуватий вигляд. Сваряться люди однакових або схожих політичних поглядів; претензії пред`являються не за адресою, без знання предмета суперечки; сваряться примітивно, без навіть натяку на почуття гумору або можливість помилятися. Катерина Паньо Доросла правда про Попелюшку Успіх "50 відтінків сірого", що викликав стільки питань, схоже, здувається. Історія, котра стала бестселером і побила всі рекорди продажів, по виході на великий екран виявилася прісною, банальною й пустою. Дивно, втім, не це. Дивно, що за цією книжкою взагалі вирішили знімати фільм. А ще більш дивно, що автора книжки залучили до роботи над сценарієм і, судячи з публікацій, на її думку дуже зважали. Катерина Хоптинська Змінив спортивний костюм на камуфляж У нас війна, як її не називай. І саме тому я хочу знати, що людина у формі — це солдат ЗСУ, а не перевдягнений бандит, який, відстоюючи чиїсь інтереси, будь-якої хвилини може почати з ентузіазмом бити беззбройних громадян, як це вже було на Майдані. Побачивши поруч людину у формі, я хочу розуміти, що робити, — тікати, просто пройти мимо чи, за потреби, я можу попросити його допомогти.   Валентин Ткач Автобіографія Чи не є все наше життя маніпуляцією, коли нам увесь неосяжний Світ ділять на "дівчина" і "бабця", "вони" і "ми", "свої" і "чужі"? Можливо, через це ми все своє життя "втікаємо" від життя — навіть тоді, коли впевнено відповідаємо на запитання? Бо "правильна" відповідь у маніпуляції теж є неправильною.