This version of the page http://www.informjust.ua/text/577 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2015-01-18. The original page over time could change.
ДП Iнформацiйний Центр Мiнiстерства юстицiї України

Порядок роботи користувача з особистим ключем електронного цифрового підпису (ЕЦП) у Єдиних та Державних реєстрах інформаційної системи Міністерства юстиції України

Порядок роботи користувача
з особистим ключем електронного цифрового підпису (ЕЦП)
у Єдиних та Державних реєстрах інформаційної системи
Міністерства юстиції України


1. Робота користувача з особистим ключем ЕЦП:

1.1. Запуск Реєстру (два варіанти):

Вибрати пункт «Програми» -> «ІЦ–<Назва реєстру>» -> «<Назва реєстру>» або Натиснути на ярлик, з відповідною назвою Реєстру, розташований на робочому столі ПК

1.2. Ввести ім’я (логін) та пароль користувача у відповідні поля «Логін користувача» та «Пароль користувача»

1.3. Зі списку «Тип підключення» вибрати необхідний тип підключення до Реєстру (учбове або робоче)

1.4. Встановити носій, на якому знаходиться особистий ключ ЕЦП (дискету, CD/DVD-диск або Flash-носій) у пристрій зчитування ПК і вибрати тип цього носія у полі «Носій».

! Якщо у списку в полі "Носій" відсутній необхідний тип пристрою зчитування, потрібно натиснути кнопку [Поновити].

! Якщо носієм особистого ключа ЕЦП є електронний ключ eToken PRO (та подібні), у поле «Пароль доступу» необхідно ввести пароль доступу даного носія (надається разом з носієм).

1.5. Вказати пароль захисту особистого ключа ЕЦП (надається разом з носієм ключа) у полі «Пароль захисту особистого ключа».

! За необхідності, пароль захисту особистого ключа ЕЦП можна змінити (якщо пристрій зчитування та носій особистого ключа дозволяють виконати запис зміненої інформації), натиснувши кнопку [Змінити] та коректно заповнивши поля у вікні «Зміна пароля».

! Якщо пароль доступу до носія особистого ключа та пароль захисту особистого ключа ЕЦП однакові, можна не вводити останній, а просто встановити позначку «Використовувати пароль доступу».

1.6. Натиснути кнопку [Увійти] або клавішу .

2. Встановлення сертифікату відкритого ключа:

Виключно у випадку, коли ключ ЕЦП використовується на даному робочому місці вперше, на моніторі з’являється відповідне повідомлення: „Ваш сертифікат відсутній у сховищі сертифікатів. Виберіть указаний сертифікат на локальному диску або на носії інформації. Вибраний Вами сертифікат буде збережено у сховищі сертифікатів. Продовжити?"

Після натискання кнопки [Так] з’являється форма вибору електронного сертифікату, на якій треба вказати місце збереження електронного сертифікату (електронний сертифікат записується на носій інформації CD-ROM та міститься у пакеті з ключем ЕЦП разом із паперовими копіями сертифікату). Всі електронні сертифікати відкритих ключів ЕЦП зберігаються на сайті Акредитованого центру сертифікації ключів „MASTERKEY": www.masterkey.com.ua

У разі вибору свого електронного сертифікату та зчитування його з’явиться повідомлення: „Сертифікат збережено у сховище сертифікатів. Переконайтеся, що носій ключа знаходиться у пристрої для зчитування." Для продовження роботи треба виконати дії, вказані у повідомленні та натиснути [Закрити].

3. Реєстрація Користувачем нового особистого ключа ЕЦП:

При спробі вперше увійти до Реєстру з новим особистим ключем ЕЦП, користувачу необхідно виконати зазначені в п.п. 1.1-1.6 кроки. Після натискання кнопки [Увійти] або клавіші автоматично з’явиться форма «Створення заявки про реєстрацію ключа». На формі необхідно здійснити наступне:

2.1. Очистити поле «Додаткові відомості для Адміністратора» (обов’язково).

2.2. За необхідності написати повідомлення Адміністратору (не обов’язково).

2.3. Натиснути кнопку [Так].

Таким чином Адміністратору Реєстру буде відправлено заявку про реєстрацію особистого ключа ЕЦП, про що з’явиться відповідне вікно повідомлення, в якому необхідно натиснути кнопку [Закрити]. Одразу після цього з’явиться повідомлення про неуспішність входу до Реєстру – адже для подальшої роботи з Реєстром необхідно зачекати, поки Адміністратор зареєструє особистий ключ ЕЦП в Системі (для закриття вікна даного повідомлення слід натиснути кнопку [Закрити]), та після певного часу спробувати повторно увійти до Реєстру, виконавши кроки, зазначені в п.п. 1.1-1.6.