This version of the page http://zib.com.ua/ (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2014-12-17. The original page over time could change.
Газета "Закон і Бізнес". Законодавство, влада, права людини
  • Від першої особи

    Суддя ВСУ, заступник голови ВККС Микола Патрюк:

    Ніколи не думав про те, що треба змінити професію. Суд для мене — моє життя. Навіть під час відпусток намагався бути в курсі справ. Погодився на пропозицію працювати у ВККС. Не хочу прощатись із суддівським світом.

  • Події і коментарі

    Заступник міністра юстиції у 2013—2014 рр. М.Райко:

    Повністю вільного доступу до ринків ЄС угода не передбачає, а подальша лібералізація, подальше відкриття європейських ринків можливі тільки тоді, коли ЄС прийме відповідне рішення. І вплинути ми жодним чином не зможемо.

  • До уваги передплатників

    Вийшов друком ще один спарений випуск газети (№47—48). З грудня «ЗіБ» виходитиме у звичному режимі — щосуботи. Нагадуємо, що також у грудні всі передплатники жовтня отримають спеціальний збірник (№№41—44), в якому буде вміщено новий Закон про прокура…

  • Події і коментарі

    Голова ВКДКА Валентин Загарія:

    Складається враження, що в голови ВКДКА з’явився борг перед Радою адвокатів України. Мені дали зрозуміти, що правильне, на думку членів РАУ, вирішення справ якось пов’язано з рівнем фінансування ВКДКА.

  • Дійсний член НАПрН України Владлен Гончаренко:

    У випадку, коли викладач збуджує емоційну пам’ять студента, то розважаючи його, то змушуючи сумувати, знання всотуються набагато легше, ніж від монотонного викладу. Я знаю це по собі.

    Коментарів: 1
  • Вітаємо зі святом!!!

    Щорічно 8 жовтня в Україні відзначається професійне свято – День юриста. З цієї нагоди свої привітання правникам висловили Голова Верховного Суду України, очільники вищих спеціалізованих судів та міністр юстиції України.

Судова практика

Недоторканність житла: гарантії та винятки

Ця частина узагальнення судової практики щодо розгляду клопотань про надання дозволу на проведення обшуку житла чи іншого володіння особи присвячена аналізу обгрунтованості таких документів.

Події і коментарі

Квартирний хаос

Цього року тільки 10 суддів отримали службове житло, майже всі — за рахунок місцевих кошторисів. У держбюджеті гроші на ці потреби не виділяються.

Події і коментарі

Недоочищена Феміда

На тижні в Кабміні знову заговорили про необхідність проведення судової реформи. Чи то про її продовження. Утім, починати перебудову планується не зі структурних змін, а з чистки кадрів у судах.

Коментарів: 1
Законодавча влада

Помилки законодавця?

Законодавчі норми, а точніше спосіб їх конструювання, можуть увести в оману навіть фахівців. На перший погляд просте питання — чи можна призначити ліквідатором адвоката — додало роботи ВКДКА.

Судова влада

Економічне підгрунтя реформи

Господарські суди — це не новація часів незалежності. Необхідність в них не відпала навіть після націоналізації підприємств: після ліквідації комерційних судів вони відродились у формі держарбітражу.

Коментарів: 4
Події і коментарі

Тандем права і фінансів

Появу у президії ВР жінки можна було б пояснити бажанням дотримуватися рекомендацій про гендерну рівність. Втім, дотримуватися «жіночої» квоти під час формування КМУ навіть не намагалися.

З Днем працівників суду!

Щороку 15 грудня професійне свято відзначають працівники судової системи. Своїх колег вже привітали голова ВС Ярослав Романюк, голова ВГС Богдан Львов, голова ВАС Олександр Нечитайло та голова ВСС Борис Гулько.

Законодавча влада

Директор розчерком пера

Завдяки новому закону використання печаток підприємствами стає необов’язковим. Проте такі зміни можуть спричинити й негативні тенденції, наприклад сплеск рейдерства.

Судова влада

Недоторканність житла: гарантії та винятки

У ВССУ узагальнили судову практику розгляду клопотань про надання дозволу на проведення обшуку житла чи іншого володіння особи.

Юридична практика

ВКДКА в цифрах

У секретаріаті Вищої кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури дослідили скарги, що надійшли до Комісії, та рішення, винесені за результатами їх розгляду за увесь період діяльності органу.

Події і коментарі

Конституційне невезіння

Чи не кожен український Президент, прийшовши до влади, ставив перед собою високу мету — вдосконалити положення Конституції. Для цього створювалися відповідні органи. Однак результати роботи кожного з них виявлялися нікому не потрібними.

Судова влада

Під вартою часу,

Голови апеляційних судів на нараді у ВСС виявляли складні питання, що виникають під час розгляду справ і стосуються осіб, котрих тримають під вартою. Як з’ясувалося, володарі мантій дуже невдоволені роботою правоохоронних органів.

Законодавча влада

Рада розкрила свої наміри

За лічені години після складання присяги новообраними народними депутати, апарат ВР уже зареєстрував понад 100 законопроектів. «ЗіБ» обрав 12 із них, які, на нашу думку, можна назвати ключовими.

Законодавча влада

Зобов’язання необов’язкового характеру

Готуючи коаліційну угоду, політики запевняли, що суперечки точаться не навколо кадрових питань, а довкола порядку реалізації реформ. Що ж корисного для бізнесу містять 73 сторінки домовленостей?

Події і коментарі

Уряд з іноземним елементом

Нова Верховна Рада спромоглася доволі швидко поділити урядові портфелі між учасниками різнобарвної коаліції. Щоправда, замість обіцяного раніше майдану громадського обговорення та персонального голосування міністрів призначили гуртом.

Судова влада

Заради спокою

Інноваційним механізмом, здатним усунути низку проблем українського правосуддя, є процедура досудового врегулювання спорів за допомогою судді, використовувана в Канаді. Що ж таке досудове врегулювання спорів за участю судді?

Судова влада

Реформа на межі самогубства

Перш ніж наважитися на ліквідацію господарських судів, представникам влади варто було б уважно проаналізувати, які категорії справ «господарники» розглядають і яке значення для країни мають винесені ними рішення.

Про новий кодекс і старі методи

Нещодавно виповнилося два роки, як набрав чинності новий Кримінальний процесуальний кодекс України. Про те, як в Україні прижився новий КПК, "Коментарі" говорили з експертом Центра політико-правових реформ Олександром Банчуком.

Коментарів: 3
Юридична практика

Санкції — мінімально, захист — максимально

З нового року має набрати чинності норма Податкового кодексу, яка зрівняє соціальну пільгу з прожитковим мінімумом. Розглянемо, як це позначиться на кваліфікації кримінальних правопорушень, пов’язаних з ухиленням від сплати податків і зборів.

Події і коментарі

Про що говорять адвокати

ІІІ з’їзд адвокатів України, який розпочався 20 листопада в Мукачевому, повис у повітрі. Невизначеність дати його завершення, проблеми з місцем проведення, недопущення чи неучасть столичної делегації. Чому так вийшло і чого очікувати в майбутньому?

Коментарів: 2
Законодавча влада

ВГС виконав боргові зобов’язання

Вищий господарський суд роз’яснив низку питань стосовно розгляду кредитних спорів, які викликають труднощі. Разом з тим деякі положення постанови викликали застереження в учасників пленуму. Зокрема, щодо підстав зміни чи розірвання кредитного договор…

Події і коментарі

Дайджест із очищення

Суспільні уявлення про природу, мету й процес очищення влади від спадщини минулого зазнають постійного коригування з боку законодавця, який де-не-де та й схалтурить, приймаючи суперечливі, але приємні для народу закони.

Коментарів: 1
Судова влада

«Верховний» поводир

У Верховного Суду немає механізмів запобігання неоднаковому застосуванню норм права. Які інструменти потрібні «верховникам», аби зробити судовій системі «профілактичні щеплення» проти неузгодженості практики?

Законодавча влада

Звільнення за правилами і без

Чи є перебування на певній посаді підставою для застосування до особи санкцій, незабаром вирішить Конституційний Суд, з відповідним поданням до якого звернувся Пленум Верховного Суду.

Законодавча влада

Зобов’язання з терміном придатності

В умовах надзвичайно «кволого» українського ринку цінних паперів, мабуть, один зі справді реальних цінних паперів, які перебувають в обігу, — облігація. Проте, ця сфера містить багато нез’ясованих питань.

Триває редакційна передплата на “Закон і Бізнес”

До 15 грудня річна (2015 рік) редакційна передплата на газету “Закон і Бізнес” з урахуванням вартості доставки складе для юридичних осіб - 1150 грн., а для фізичних осіб - 950 грн.

Події і коментарі

Подвійна страта

Голова Ради суддів Валентина Сімоненко вирішила відверто поспілкуватися з представниками мас-медіа. Розмова стосувалася змісту подання, яке було направлено до Конституційного Суду відповідно до рішення Пленуму Верховного Суду.

Судова влада

Від стабільності до хаосу?

Упродовж усього періоду незалежності України судова система держави зазнає змін. На жаль, реформування третьої гілки влади стало перманентним процесом, що триває не один рік і часом набуває непередбачуваних і навіть протилежних одна одній форм.

Коментарів: 1
Судова влада

Реформа: погляд зсередини і ззовні

Для того щоб зробити правосуддя доступнішим для громадян, законодавець має забезпечити зменшення навантаження на суддів та розвиток позасудових засобів вирішення спорів.

Коментарів: 1
Події і коментарі

Бачиш адвоката?.. І я не бачу. А він є!

Наприкінці жовтня з ЄРАУ раптово зникли дані про кілька тисяч столичних захисників. Згодом з’ясувалося, що інформацію було деактивовано через неперерахування Радою адвокатів м.Києва частини внесків НААУ.

Створено в Студії Дмитра Бабича