«По плодах їх пізнаєте їх…»

Благим наміром розпочиналась подія 13 листопада, яка в підписанні «Меморандуму про єдину Україну та єдину Українську Помісну Православну Церкву»  мала стати першим кроком до примирення віруючих людей в тяжкому питанні міжконфесійного протистояння. Але, події, які трапились після цього підписання, відкривають справжні наміри розкольників щодо примирення. Так, роблячи офіційні заяви, якими так ряснить офіційний сайт  Рівненської єпархії УПЦ КП, на кшталт «Ні в якому разі не заражайтеся духом злоби…», «Завжди будьте стриманими…», «Зберігайте християнську гідність… », в своїй основі мають тільки голосні слова. Та, насправді, 16 листопада, незважаючи на підписаний Меморандум, на рівні районних благочинних УПЦ КП провокації не припинялися. Так, в селі Бадівка (Острозького району), о 12 год. 30 хв. до храму Святої Рівноапостольної Марії Магдалини УПЦ прибула група людей на чолі з благочинним Острозького району УПЦ КП Юрієм Лукашиком, які в черговий раз намагалися спровокувати конфлікт між віруючими.  Така сама спроба відбулася і в Дубенському районі в селі Птича. В той самий день, приблизно о 16 год. , зібравши своїх прихильників, духовенство  УПЦ КП Дубенського району знову тримали в напруженні не тільки віруючих людей, а й представників влади та правоохоронних органів.

Продовжити читання

Заява Митрополита Рівненського і Острозького Варфоломія

Всечесні отці, браття і сестри.

13 листопада представники деяких християнських конфесій Рівненської області підписали так званий Меморандум, один із пунктів якого мав принести у майбутньому до мирного врегулювання релігійних конфліктів. Щиро надіючись, що захоплення православних храмів більше не буде, а всі релігійні конфлікти у майбутньому будуть вирішуватись мирно і справедливо, я, як Керуючий Рівненською єпархією Української Православної Церкви, підписав Меморандум.

Продовжити читання

Захоплено ще один храм в с. Повча Дубенського району

21 жовтня 2014 року, в Рівненській єпархії відбувся захват ще одного храму.

Так, громадою УПЦ КП с. Повча, Дубенського р-ну, Рівненської обл., та духовенством УПЦ КП було в зламано і захоплено Свято-Троїцький храм цього села, який належить громаді УПЦ.

Продовжити читання

Міжконфесійна сутичка у Свято – Троїцькій парафії, с. Повча Дубенського району

19 жовтня знову відбулася міжконфесійна сутичка у Свято – Троїцькій парафії, с. Повча Дубенського району, Рівненської області. По благословінню Високопреосвященнійшого Варфоломія, митрополита Рівненського і Острозького до сільського храму прибув секретар єпархії протоієрей Віталій Герлінський.

Так, о 09:00  настоятелем прот. Сімеоном Головчуком вже звершувалась літургія.  У настоятеля було вияснено, що за попередньою домовленістю з духовенством УПЦ КП, а саме з благочинним Дубенського району Ігорем Загребельним, після завершення богослужіння нашою громадою, мають намір звершувати службу представники «Київського патріархату». Отець Віталій поставив до відома настоятеля,про те, що Владика не благословив почергового служіння.  Священик не став заперечувати, але було видно, що він був дуже наляканий, як вияснилось пізніше небезпідставно. На священика чинили тиск і залякували вже не один раз.

Продовжити читання

100-річчя освячення Катеринівського храму Здолбунова

18 жовтня парафіяни Катеринівського храму що в м. Здолбунів відсвяткували 100-річчя від дня освячення храму.

На запрошення громади до храму прибув Високопреосвященніший Варфоломій, митрополит Рівненський і Острозький, який очолив святкову Божественну літургію. Владиці співслужили благочинний Здолбунівського округу митрофорний протоієрей Олександр Карпюк, намісник Михайлівського Грушівського монастиря архімандрит Петро Країло (Хустська єпархія) та духовенство єпархії. На святкуванні були присутні Голова Районної Ради Тимощук В.О. та начальник вагонного депо Гаврищак Й.В.

Продовжити читання

Свято Покрови Божої Матері у селі Грушвиця

14 жовтня в день свята Покрови Пресвятої Богородиці своє престольне свято відзначає Свято-Покровська парафія села Грушвиця Рівненського району. Розділити молитовну радість з парафіянами, на запрошення церковної громади, прибув благочинний Рівненського району та м. Рівне протоієрей Валерій Капітанюк. Йому співслужили настоятель храму протоієрей Сергій Ничипорук, духовенство єпархії, а також, молилися чисельні богомольці.За традицією, після читання Святого Євангелія, протоієрей Валерій Капітанюк виголосив проповідь, у якій розповів про свято Покрова Богородиці, а також про численні чудеса звершені Богородицею тим, хто з гарячою вірою і любов’ю молиться до неї.

Продовжити читання

90-та річниця храму села Дружба-Березина Радивилівського району

16 жовтня село Дружба-Березина святкувало 90-річчя від заснування і 25-ту річницю від відкриття свого храму.

Свято-Троїцький  храм з 1964р. по 1989р. було закрито, але завдяки прихожанам, які їздили в Москву до Патріарха вдалося відкрити і продовжувати богослужіння в своєму селі.
На торжество храму прибув Високопреосвященіший Митрополит Варфоломій і з численним духовенством звершили Божественну літургію.Радість свята розділила велика кількість прихожан, місцева влада, а також багато гостей з сусідніх сіл.

Продовжити читання

Чергова спроба захоплення православного храму на Рівненщині

12 жовтня 2014р. в с. Повча, Дубенського району, Рівненської області з боку представників так званого УПЦ КП та деяких силових структур відбулася спроба захоплення православного храму. Події розгорталися наступним чином. Після проведення пропагандистської агітації за перехід до Київського патріархату, представники розкольників оголосили референдум на 12 жовтня вказаного року. До того ж, референдум проводився по домівках і збирали підписи власне самі агітатори з наперед заготовленими фразами: «Ви за Київ чи за Москву?». Та й самі бюлетені були складені неправильно, адже в них містилося два варіанти: пропонували голосувати або за Українську Православну Церкву Київського патріархату, або за Українську Церкву Московського патріархату, хоча офіційна назва останньої – Українська Православна Церква. Тобто такими своїми діями, словами і бюлетенями посланці УПЦ КП заздалегідь вводили в оману людей.

Продовжити читання

Величне свято православ’я в с. В. Омеляна (Рівненського р-ну)

Щирими молитвами до Матінки Божої розпочалась Божественна літургія в Свято-Покровському храмі села Омеляна Рівненського благочиння, очолив яку протоієрей Петро Бас, настоятель Миколаївського храму с.Студінки (Дубенського благочиння).

Молитовні піснеспіви  старшого та молодіжного хорів розносились навколо храму незвичайно урочисто, адже омелянські миряни святкували храмове свято Покров Пресвятої Діви Владичиці нашої Богородиці.

Продовжити читання

Святкування в обителі

14 жовтня, коли Свята Православна Церква святкує Велике свято Покров Пресвятої Богородиці, Високопреосвященніший Варфоломій  митрополит Рівненський і Острозький прибув у Свято-Покровський жіночий монастир що в смт.Гоща, де у храмі Архистратига Божого Михаїла  очолив святкову Божественну літургію. Владиці співслужили намісник Свято-Троїцького Межирицького монастиря архімандрит Феодор Мельничук, намісник Свято-Успенського Липенського  монастиря архімандрит Єрмоген Сачук та духовенство Гощанського благочиння.

Продовжити читання