17 серпня 2014, Київ 10:46
Аудіо меню
Internet TV
Розклад
Наші хвилі
Як слухати

Online TV Радіо Свобода
YouTube
 До опорних пунктів українських військ направлені підрозділи посилення

Суспільство

Маки пам’яті замість «георгіївської стрічки»

Мультимедіа

Аудіо
  • Маки пам’яті замість «георгіївської стрічки»

Володимир Носков
Восьмого травня по всьому світу в церквах, меморіалах та в родинах згадували полеглих у Другій світовій війні. Пізнього вечора 8 травня 1945 року була підписана капітуляція нацистської Німеччини. В ці святкові дні – 8 і 9 травня – Інститут національної пам’яті України та національна телекомпанія України пропонують причепити до свого одягу «червоний мак» – ця квітка є символом пам’яті жертв Першої світової війни, а згодом – жертв усіх військових та цивільних збройних конфліктів. Автори ідеї певні, що попередній символ Дня Перемоги – «георгіївська стрічка» – дискредитована учасниками російської агресії проти України та й низкою українських політиків.
 
У полі Фландрії поміж хрестами
Гойдає вітер мак рядами,
Щоб знали місце, де ми є;
Там жайвір ноту дістає
Ледь чутно між гармат місцями.
 
Нас більш нема. Хоч цими днями
Жили, стрічали сонце з вами.
А зараз ложе в нас он де
У полі Фландрії.
 
Забудьте свари з ворогами,
Слабкими кидаєм руками
Вам факел, хай снаги стає.
Без клятви не заснем ніде,
Хоч маки і ростуть над нами
У полі Фландрії.
 
x
Це рядки поеми «У полі Фландрії», написані в травні 1915 року канадським військовим лікарем Джоном Макрейєм, він переживав смерть свого товариша, офіцера Алексіса Гелмера. Згодом, під впливом цієї поеми викладачка Університету Джорджії Моїні Майкл напише свого вірша «Ми збережемо Віру», у якому заприсягнеться носити «Червоний мак» у пам’ять за загиблими Першої світової війни. І вже з часом мак став символом пам’яті жертв усіх воєн.
 
Згадуючи драматичну історію масштабного військового протистояння на початку 20-го століття, Харківська дослідниця Першої світової Любов Жванко зазначає, що «мак як пам’ятний символ добре вписується і в український історичний контекст».
 
«Український письменник Михайло Стельмах переповідав легенду про козака Мака, який від ординців рятував дівчат і був знищений ворогами. Вороги покрошили його на мак. Думали, що вже про нього ніколи пам’яті не буде, а навесні в тих полях розквітли маки. Дійсно, цей символ є пам’ятним для всіх загиблих українців у різні часи, різних війн», – розповіла про українське коріння символічних маків доктор історичних наук Любов Жванко.
x


Над графічним зображенням «червоних маків», які тепер можна побачити в заставках, присвячених Дню Перемоги на телеканалах, інтернет-сайтах та під час офіційних урочистостей, працювала група харківських дизайнерів «3Z студіо».
 
Один із авторів Сергій Мішакін розповів, що в їхньому баченні «Червоні маки» нагадують слід від кулі, довкола якого розтікається кров, а поруч із квіткою бачимо дати початку і закінчення Другої світової війни та слова заклику «Ніколи знову». «Те що ми побачили в цьому червоному маці – це рана. Кожна квітка – конкретна смерть, конкретна рана», – зауважив Мішакін у розмові з Радіо Свобода.
 
Просять порозуміння
 
У Харкові 9 травня з’являться пам’ятні «червоні маки», проте головною символікою для ветеранів залишатимуться «георгіївські стрічки». Ветерани Другої світової війни просять з порозумінням поставитися до близького їм символу, хоча вони ображені на заколотників і політиків, які його сплюндрували.
 
«Зрозумій одне, тим ветеранам, яким уже по 90 років, вони з тією символікою помруть, зі стрічкою. Це ж у них на орденах, медалях. Вони вважають за образу, що ці тітушки взяли цю символіку. Але нову символіку харківські ветерани не сприймуть, не ображайтеся», – звертається до молодого покоління виконавчий директор Харківської обласної Асоціації громадських організацій інвалідів і ветеранів війни Валентина Дрободько.
 
На відміну від військового пафосу, до якого нас привчила радянська пропаганда, «червоні маки», за задумом дизайнерів, більшою мірою говоритимуть людям про страждання і пам’ять.
 

Володимир Носков



Щоб залишити коментар і мати більшу можливість у спілкуванні з іншими учасниками форуму, Ви можете зареєструватися. Частина важливих публікацій потрапляє і на сторінку Радіо Свобода у Facebook. Там коментувати можна без участі модератора.


ПОВЕРНУТИСЯ НА ГОЛОВНУ

Важливе на Свободі

 Під прикриттям «гуманітарного конвою» можна завезти два батальйони – полковник

ЄС застеріг Росію від вторгнення в Україну під будь-яким приводом

Стрєлков пішов з посади «міністра оборони» угруповання «ДНР»

Сили АТО звільнили ще три міста – РНБО

У Маріуполі скинули пам'ятник Леніну

 Спецслужби Росії намагаються вивести до Криму співробітників з угруповань «ДНР-ЛНР» – СБУ

 СБУ затримало «парламентаря» угруповання «ЛНР». До і після

 Спецслужби Росії знищують ватажків терористів – РНБО


Форум закрито
Відсортувати коментарі:
Коментарі, сторінка з 2
    Вперед 
від: Богдан Місто: Львів
10.05.2014 17:05
Христос Воскрес!
Воістину Воскрес!

Звертаюсь до всіх християн. Пятикутна черовна зірка це не Божий символ а навпаки. Йому поклонятися не можна. Поклонятися вічному вогню і класти до нього квіти також не можна. Це вогнепоклонство і язичництво. Почитайте Біблію. Там написано про місце де вічний вогонь. Здогадалися де це? Ветерани цього не розуміють, бо виховані безбожною владою а ми повинні розуміти. Тільки хресту можна і треба поклонятися. Все інше від лукавого.

від: Fr. Victor Місто: Ukraine
10.05.2014 11:48
О, Боже! В природе столько прекрасных цветов!

Мак специально выбрали, чтобы был повод раздуть антипропаганду о источнике энергии, дающей ход реформам?

А нельзя было взять розу или ту же калину?

від: Ернст Місто: Харків
09.05.2014 22:50
А колоради нехай повзуть до Москви, бо на сході як цунамі над нею нависає Китай!

від: dnipro Місто: dnipropetrovsk
09.05.2014 21:59
Мені дуже больче дивитись на наших ветеранів. Бо зараз у них відбирають не тільки право святкувати один раз на рік день Перемоги, а і просто розтоптують їхні подвиги та славу покидьки нацисти та радикальні націоналісти.
У відповідь

від: Я Місто: Бандерштадт
10.05.2014 09:27
та хто кому боронить? У Львові ветерани спокійно вшанували пам'ять загиблих, всі бажаючі могли піти на Пагорб Слави, і мер Львова був першим, хто поклав квіти... Та, і Вічний Вогонь горить там щороку, так що - шануємо і пам'ятати, і не треба на тій темі без кінця спекулювати! Думайте трошки головою і дивіться не лише ОРТ!
У відповідь

від: ЗУреспубліка Місто: Львів
09.05.2014 23:27
це свято Путіна. хто святкує - зрадник і наш ворог. памятай про це, колорадоСС..
У відповідь

від: ЗУреспубліка Місто: Львів
10.05.2014 12:00
dnipro Місто: dnipropetrovsk..
я тебе прошу.....налякав)
ви зажди були нам ворогами, і коли разом з росіянами Захгдну Україну плюндрували, і винищували наше населення. і коли Янука обирали.
У відповідь

від: dnipro Місто: dnipropetrovsk
10.05.2014 07:18
Якщо вашими ворогами став народ на сході, то нашими стане народ на заході. Вся Дніпропетровщина святкує це свято, і не яким покидькам не вдастся його сплюндрувати.

від: Богдан Місто: Львів
09.05.2014 20:38
Христос Воскрес!

У радянсько-німецькій війні загинуло 31 млн. громадян СРСР
У складі польського війська з Гітлером 1 вересня 1939 року почало боротьбу до 200 тис українців-галичан (Це щодо питання про нібито любов галичан до Німеччини) У операції "Оверлорд" в Нормандії у 1944 р. в складі військ союзників брало участь 40 тисяч етнічних українців. І ще одне. ПІСЛЯ 1945 р КОНЦТАБОРИ НІМЕЧЧИНИ В РАДЯНСЬКІЙ ЗОНІ ОКУПАЦІЇ СТАЛИ ПІДПОРЯДКОВАНІ НКВС.

http://tyzhden.ua/History/71736

Пора українській владі і суспільству припинити сидіти на шпагаті між 8 та 9 травня, між європейським днем памяті полеглих і Сталінськими танцями на кістках. Соромно в цей день їхати на шашлики і танцювати.

від: Ернст Місто: Харків
09.05.2014 18:40
Солдат ВВВ мені сказав: " Ми перемогли, але не звільнили ні себе ні вас!" Переможці повертались в колгоспне рабство, а організований Москвою Голодомор 47р. забрав життя ще у одного мільона українців. Половина з них діти!
9 травня святкують московські імперіалісти, які тоді в 45р. поширили свою імперію аж до Ельби.

від: OlegRoman Місто: Bratislava
09.05.2014 17:51
Шизофренику рос-фюрэру Путину крымское рускоязычное стадо на фиг надо. Ему нужно кагебистское сластие гипертрофировного военного оргазма. Как кслород необходим ореол боевой славы "великого“ кремлёвского вседержца и победителя! За Путина! За Родину и за народ?!...Ура, товарищи, уррра!!!... Рашизм – наше светлое будущее!!!
Мы будем властелинами планеты!
Bratislava Praha.

від: ВСЕХ С ДНЕМ ПОБЕДЫ ! Місто: УРА ! УРА ! УРА !
09.05.2014 13:22
ВСЕХ С ДНЕМ ВЕЛИКОЙ ПОБЕДЫ ВЕЛИКОГО НАРОДА !
СИМВОЛОМ ПОБЕДЫ БЫЛА ЕСТЬ И БУДЕТ ГВАРДЕЙСКАЯ (НЕ ГЕОРГИЕВСКАЯ) ЛЕНТА !
А МАКИ И ГРУСТЬ В ЭТОТ ДЕНЬ ПУСТЬ ЗАСУНУТ ПОГЛУБЖЕ СЕБЕ РАЗНЫЕ ПСЕВДОНАЦИОНАЛЬНЫЕ И ПСЕВДОДЕМОКРАТИЧЕСКИЕ ИДЕОЛОГИ, ПОЛИТОЛОГИ И ПРОЧЕЕ ...!
С ПРАЗНИКОМ ! УРА ! УРА ! УРА !
У відповідь

від: ЗУреспубліка Місто: Львів
09.05.2014 23:29
колорадосс, ваш Путін- ваше свято
У відповідь

від: OlegRoman Місто: Bratislava
09.05.2014 16:14
Георгіївська лєнта-шмата - символ совєтського рашизму, а сьогодні путінської брехні, підлості та злочину проти людскості! Кожний бандитсьйий режим неволі чекає крах. На черзі є пограбована кремлівським бандитом Росія.
Путіну належиться всесвітна кара!
Bratislava Praha.
У відповідь

від: Иван Місто: Россия
09.05.2014 20:55
Крах, у тебя в трухлявой голове!
От боязни и отсутствия своего ума!
Таких как ты,(предателей) в блокадном Ленинграде ели зимой! ))

від: ВоинКиевскойРуси Місто: Киев
09.05.2014 08:14
Мы сегодня празднуем ПОБЕДУ и поминаем погибших за нас и демократию, а недобитые фашисты пусть скорбят о своей участи-НЮРНБЕРГСКИЙ ПРОЦЕСС-2 ГРЯДЕТ!!!
У відповідь

від: ЗУреспубліка Місто: Львів
09.05.2014 23:31
ті єто спой родственикам тех 20 марупольських жуків.))
про победу)) Путін хоч пенсії ім назначить?))

від: Дмитро - вох
09.05.2014 04:36
Чероні маки це інтернаціональний символ крови та землі поляглих воїнів в різних війнах ,Цей символ маків визнають переможці та переможені, Зараз так звані російські шовиністи щоб відрізнитися від світової спільноти видумали так звану георгіївську стрічку,яка немає нічого спільногоз полеглими вояками,1234 коментує,що це є бандерівський прапор ,це абсурд бандеріеський прапор є прапор синьо-жовтий, а червоно чорний це прапор бійців УПА,Щодо української історії то її нам написали москалі радше московські так звані писатєлі на замовлення ЦК КПРС москви. москалі та срако лизи москалів звикли жити в брехні...
У відповідь

від: 1234 Місто: Харьков
09.05.2014 07:36
в нынешнее время "бандеровцы" это имя нарицательное и относится ко всем националистам сотрудничавшим с фашистами против коммунистического советского союза. даже если и были благородные эпизоды в этом националистическом движении, то их перечёркивают карательные эпизоды по отношению к мирному, но инкомыслящему населению. а в сегодняшнее время мы видим как сторонники этого движения(молодые девчонки), с улыбкой на лице, несут бутылки с бензином и жгут оппонентов в доме проффсоюзов. вроде бы и правильные мысли нация. народ, но где то эта программа даёт сбой. можно было бы поверить, что и здесь таится рука Москвы. но зайдите на страницы тех детей в контакте, если они их ещё не поудаляли. Они кичатся тем , что "пожарили шашлычков из колорадов". вот такие подвиги совершают сейчас сторонники бандеровского движения и совершали тогда, я не сомниваюсь в этом. если для нас написали историю советы, коммунисты, то кто вам написал ту историю,по каим источникам вы её вдруг так досконально, а главное истинно выучили, кто вам напечатал те брошюрки???
У відповідь

від: нервы украины Місто: киев
09.05.2014 15:28
героям слава, колорадам смерть!
Коментарі, сторінка з 2
    Вперед 
ДОЛУЧАЙСЯ!

До опорних пунктів українських військ направлені підрозділи посилення

 

Родини загиблих бійців вимагають зустрічі з Путіним

 

СХЕМИ / Хто б'є поклони прокурорам з ГПУ?

Збройні сили України визволили Жданівку − Порошенко

Цього тижня від бойовиків угруповань «ДНР» та «ЛНР» звільнено цілу низку населених пунктів

Ситуація в зоні АТО 16 серпня

Your JavaScript is turned off or you have an old version of Adobe's Flash Player. Get the latest Flash player.
Правила безпеки в разі виявлення вибухонебезпечних предметів (відео)i
▶ || 0:00:00
... ⇱  
  • 270p / 2,0MB
  • 360p / 2,0MB
  • 720p / 6,0MB
 
🔇
X
15.08.2014
«Вибухонебезпечні предмети та боєприпаси становлять загрозу життю та здоров’ю мешканців сходу України та є фактором ускладнення соціально-економічного відновлення та розвитку звільнених територій», – зазначив голова ДСНС України Сергій Бочковський.

Правила безпеки в разі виявлення вибухонебезпечних предметів (відео)

У Маріуполі скинули пам'ятник Леніну

«Пам’ятник упав на плити і розколовся»

Склад і класифікація бронежилетів

 

 

Перелік необхідних речей для мобілізованих

ФОТОГАЛЕРЕЇ

Український гуманітарний конвой досяг Старобільска

Російський «гуманітарний конвой» на шляху до України

ОСТАННІ НОВИНИ 

10:22

Сьогодні відбудеться інтронізація глави УПЦ (МП) Онуфрія

10:05
У Берліні відбудуться переговори у форматі Україна-Росія-ЄС
09:44
Ісламістів звинувачуюють у вбивстві сотень людей в Іраку і Сирії
00:50
«Правий сектор» висунув Порошенкові ультиматум
00:35
На Луганщині з полону звільнили керівника місцевої «Просвіти» – Доній
ВСІ НОВИНИ

Водії «гуманітарного конвою» Росії показали вміст своїх вантажівок у таборі поблизу населеного пункту Каменськ-Шахтинський, Ростовської області, 15 серпня 2014 року

ФОТОЩОДЕННИК РАДІО СВОБОДА
Погода
Погода у Києві

вологість:

тиск:

вітер:

В інших ЗМІ
В інших ЗМІ