16 серпня 2014, Київ 11:02
Аудіо меню
Internet TV
Розклад
Наші хвилі
Як слухати

Online TV Радіо Свобода
YouTube
 Міліціонери «Київщини» після відпочинку повертаються в зону АТО

Політика

Дипломати ЄС замовили в Єврокомісії «пакет санкцій»

©Shutterstock
Віталій Єреміца

Брюссель – Міністри закордонних справ ЄС, обговорюючи на черговій нараді українське питання та катастрофу міжнародного авіалайнера над Донбасом, домовилися щодо частини заходів для тиску на Росію. Щоправда, про їхнє негайне впровадження не йдеться, а воно буде можливим тільки у випадку, якщо Москва не погодиться на сприяння розслідуванню та деескалації конфлікту.

Трагедія в українському небі з літаком малайзійських авіаліній розкрила очі об’єднаної Європи на сутність української кризи, викликаної агресивною політикою Росії. Дипломати від кожної з держав ЄС в один голос повторювали, що настав час зайняти твердішу позицію, щоб, натиснувши на Москву, припинити в Україні кровопролиття, частиною якого стали і самі європейці.

Франс Тіммерманс
x
Франс Тіммерманс

Франс Тіммерманс, міністр закордонних справ Нідерландів, громадян яких у катастрофі літака загинуло найбільше, виступив головною дійовою особою на консультаціях. Після закінчення переговорів він заявив, що дипломати «вирішили дати завдання Єврокомісії розглянути низку потенційних заходів у сферах, включно з оборонною галуззю, обмеження, що мають бути накладені на товари подвійного застосування, високі технології, включно з енергетичною галуззю та фінансовими послугами». Єврокомісія поінформує Раду ЄС щодо цього вже незабаром.

Як стало відомо, до наявного «чорного списку» мають додати нові імена та компанії, що залучені до підтримки анексії Криму та дестабілізації на сході України і які стануть відомі вже найближчим часом, після публікації в Офіційному журналі ЄС.

Єврокомісія надасть санкційні пропозиції 24 липня

Водночас головним підсумком дня переговорів у Раді ЄС стало рішення дати завдання Єврокомісії підготувати основу для впровадження ембарго на продаж Росії зброї; на продаж товарів, які можуть мати подвійне, зокрема, воєнне застосування; знайти спосіб обмежити доступ Російської Федерації до фінансового ринку, йдеться про банківські трансакції та інші операції; припинити комерційні відносини із чутливими галузями, включно з енергетичним сектором.

Все це буде подане на обговорення у четвер постійним представникам країн ЄС при євроустановах.

Катрін Аштон
x
Катрін Аштон

Голова європейської дипломатії Катрін Аштон, підсумовуючи консультації міністрів закордонних справ ЄС, зауважила, що Росія повинна використати свій вплив на незаконні збройні об’єднання та докласти зусиль для деескалації конфлікту в Україні.

Ми закликаємо Росію зупинити потік зброї і бойовиків через кордон

«Ми закликаємо Російську Федерацію активно використати свій вплив на незаконні збройні угруповання, щоб домогтися доступу до місця (катастрофи), – заявила вона. – Ми закликаємо Росію зупинити потік зброї і бойовиків через кордон з тим, щоб домогтися швидких і відчутних результатів у деескалації ситуації. Ми також закликаємо її відвести додаткові військові формування від (українських) кордонів».

Важливі не «рівні» санкцій, а одностайність і солідарність ЄС – Клімкін 

Павло Клімкін
x
Павло Клімкін

Тим часом голова українського МЗС Павло Клімкін, якого теж запросили до Брюсселя на засіданні у форматі «Східного партнерства», каже, що збитий літак – «це рубікон, це розуміння для кожного у світі та ЄС, до чого призводить те, що відбувається у Донецьку та Луганську».

Порушується питання щодо того, що «ДНР» і «ЛНР» – це терористичні організації

«Вже порушується питання щодо того, що «ДНР» і «ЛНР» – це терористичні організації, і важливо, щоб такими їх визнали формально, – каже міністр. – Політично таке розуміння в ЄС вже є. Міністри закордонних справ Євросоюзу прекрасно розуміють, що постійні втручання Росії слід зупинити. Пакет заходів для цього, можливо, оголосять нині. Інші кроки можливо дещо пізніше оголосять голови урядів і держав ЄС».

Але, на думку Павла Клімкіна, ЄС зрозумів, що саме мирний план президента Петра Порошенка – це єдина рамка для владнання ситуації. «Мова вже не про «рівні санкцій, а про одностайну та спільну позицію і солідарність з боку ЄС», – наголосив український міністр.


Віталій Єреміца

Кореспондент Радіо Свобода у Брюсселі з 2008 року. Родом із Буковини. Після Прикарпатського університету імені Василя Стефаника (1993 рік) вчителював, викладав східні єдиноборства у спортивних клубах. Стажувався в польській Gazeta wyborcza та економічних виданнях Литви.

Читати @yeremitsa


Щоб залишити коментар і мати більшу можливість у спілкуванні з іншими учасниками форуму, Ви можете зареєструватися. Частина важливих публікацій потрапляє і на сторінку Радіо Свобода у Facebook. Там коментувати можна без участі модератора.


ПОВЕРНУТИСЯ НА ГОЛОВНУ

Важливе на Свободі

 Під прикриттям «гуманітарного конвою» можна завезти два батальйони – полковник

ЄС застеріг Росію від вторгнення в Україну під будь-яким приводом

Стрєлков пішов з посади «міністра оборони» угруповання «ДНР»

Сили АТО звільнили ще три міста – РНБО

У Маріуполі скинули пам'ятник Леніну

 Спецслужби Росії намагаються вивести до Криму співробітників з угруповань «ДНР-ЛНР» – СБУ

 СБУ затримало «парламентаря» угруповання «ЛНР». До і після

 Спецслужби Росії знищують ватажків терористів – РНБО


Відсортувати коментарі:
Додати коментар (1)
Коментарі
     
від: КакЦап (Москаль)
23.07.2014 07:18
Відповісти
"Вже порушується питання щодо того, що «ДНР» і «ЛНР» – це терористичні організації, і важливо, щоб такими їх визнали формально", – каже голова українського МЗС Павло Клімкін.

Терористи - невеликі групи людей, озброєнних легкою зброєю. Танки, "Гради", "Буки" терористи масово не використовують. В донецькій області йде війна між Україною і Росією.
ДОЛУЧАЙСЯ!

Українські футбольні фанати об'єднуються для боротьби зі спільним ворогом

 

Родини загиблих бійців вимагають зустрічі з Путіним

 

Ми Разом / Чому кремлівській пропаганді вдалося примусити росіян ненавидіти українців?

Сили АТО звільнили ще три міста – РНБО

«Сили АТО наступають і завершують оточення загонів бойовиків у Луганську» – Лисенко

Ситуація в зоні АТО 15 серпня

Your JavaScript is turned off or you have an old version of Adobe's Flash Player. Get the latest Flash player.
Правила безпеки в разі виявлення вибухонебезпечних предметів (відео)i
▶ || 0:00:00
... ⇱  
  • 270p / 2,0MB
  • 360p / 2,0MB
  • 720p / 6,0MB
 
🔇
X
15.08.2014
«Вибухонебезпечні предмети та боєприпаси становлять загрозу життю та здоров’ю мешканців сходу України та є фактором ускладнення соціально-економічного відновлення та розвитку звільнених територій», – зазначив голова ДСНС України Сергій Бочковський.

Правила безпеки в разі виявлення вибухонебезпечних предметів (відео)

У Маріуполі скинули пам'ятник Леніну

«Пам’ятник упав на плити і розколовся»

Склад і класифікація бронежилетів

 

 

Перелік необхідних речей для мобілізованих

ФОТОГАЛЕРЕЇ

Український гуманітарний конвой досяг Старобільска

Російський «гуманітарний конвой» на шляху до України

ОСТАННІ НОВИНИ 

10:53

Світовий конгрес українців закликає світ надати військову допомогу Україні

10:33
У Донецьку обстановка залишається напруженою, але комунальні служби працюють – міськрада
09:55
І бойовики, і військові зараз перегруповують сили − Тимчук
09:22
Джемілєв: Путін тільки те й робить, що «піариться»
02:30
Росія не має права посилати в Україну будь-який вантаж без згоди Києва – США
ВСІ НОВИНИ

Водії «гуманітарного конвою» Росії показали вміст своїх вантажівок у таборі поблизу населеного пункту Каменськ-Шахтинський, Ростовської області, 15 серпня 2014 року

ФОТОЩОДЕННИК РАДІО СВОБОДА
Погода
Погода у Києві

вологість:

тиск:

вітер:

В інших ЗМІ
В інших ЗМІ