16 серпня 2014, Київ 23:43
Аудіо меню
Internet TV
Розклад
Наші хвилі
Як слухати

Online TV Радіо Свобода
YouTube
 Кримські татари знову під загрозою

Суспільство

Гранати, кров, поранені, а «Путін і Янукович померли» – малюнки дітей

Війна та кров у дитячих альбомах з малюванняi
▶ || 0:00:00
... ⇱
 
🔇
X
30.05.2014
Поранені та вбиті, люди з автоматами та мирне населення - такі сюжети останнім часом з’являються у альбомах з малювання харківських дітей. Батьки, занепокоєні змінами в поведінці дітей, почали звертатися до психологів по допомогу. У результаті спеціальних занять розпочався соціально-реабілітаційний проект «Зміни в Україні дитячими очима». В рамках цього проекту відбулася презентація виставки дитячих малюнків про відчуття і погляди малечі на стосунки між Росією та Україною.

Війна та кров у дитячих альбомах з малювання

Мультимедіа

Аудіо
  • Гранати, кров, поранені, а «Путін і Янукович померли» – малюнки дітей

Володимир Носков
Гранати, військові літаки, люди з автоматами, кров і прохання про мир – такі сюжети останнім часом з’являються на альбомних аркушах харківських дітей. Стривожені змінами в поведінці п’ятилітніх дітей та школярів, батьки почали звертатися до психологів по допомогу, аби спеціалісти пояснили, чому їхні діти стали агресивнішими і, як зарадити їхнім страхам. В результаті спеціальних занять народився благодійний соціально-реабілітаційний проект «Зміни в Україні дитячими очима». В рамках цього проекту в п’ятницю відбулася презентація виставки дитячих малюнків про відчуття і погляди малечі на «гібридну» війну між Росією та Україною.
 
«Намалюю місто і війну. Війну закреслю», – шестирічний Сава на альбомному аркуші пензлем хоче передати, щоб Росія подружилася з Україною. На заняття із психологом Савко прийшов із сестрою Софійкою, їй теж хочеться, аби люди жили без війни і допомагали одне-одному. Четвертокласниця каже, раніше малювала принцес, ляльок а тепер: «Не той час».
 
Мати Савка та Софії Оксана Мазур не на жарт засмутилася коли побачила, в які ігри бавляться її діти та їхні друзі на подвір’ї.
 
Вони ж граються у снайперів. Ми ж у дитинстві теж гралися у війнушки, але так як зараз… засідки, снайпери, на деревах конструюють собі схованки, звідки, ніби, вбивають. Рахують кількість вбитих людей. Такого ж у нас в дитинстві не було», – зауважила у розмов з Радіо Свобода Оксана Мазур.
 
Діти стали мішенню інформаційних війн, кажуть психологи. Малеча звідусіль чує розмови про терористів, «зелених чоловічків», із телеекранів бачить кров, поранених, зброю, барикади і людей, які щось агресивно вигукують. В одному зі шкільних початкових класів психолог Тетяна Балан спостерігала наступну картину.
 
«У групах запитувати дітей: «В якій країні ми живемо?». Вони відповідають: «Україна». «А що відбувається в Україні?». «Війна!». Діти кричали голосно хором «війна», – згадує керівник благодійного проекту «Зміни в Україні дитячими очима» Тетяна Балан.
 
Психологи, які впродовж останніх півтора місяців працювали з дітьми, кажуть, що тривожна і агресивна ситуація в країні та й у самому Харкові призвела до виникнення страхів у дітей. Вони відмовлялися йти до дитячого садка і школи, бо думають, що на них можуть напасти. Побільшало випадків нічних страхів. Поведінка дітей стала агресивнішою.
 
«Путін і Янукович померли»
 
До того ж, на психологічний стан дитини безпосередньо впливає і атмосфера в родині, а дорослі надзвичайно заполітизовані. Ця сама заполітизованість передалася і малечі, запевняє психолог Тетяна Сиріцина. На дитячих малюнках можна побачити людей, схожих на російського президента Володимира Путіна і виконувача обов’язків президента України Олександра Турчинова.
 
А в сюжеті, де хмарки немов наступають одна на одну – хмарки символізують Україну та Росію. Сам сюжет підписаний: «Путін і Янукович померли».
 
«Я вважаю, що діти дошкільного віку і молодшого шкільного віку мають бути не настільки поінформовані про імена та прізвища наших політиків. Вони повинні почуватися безпечно в країні. Мають знати, де живуть, хто у них президент, але не більше», – вважає психолог Тетяна Сиріцина.
 
Малюнки з тривожними мотивами з’явилися в результаті реабілітаційної роботи психологів із півсотнею дітей. Спеціалісти проводили діагностику та заняття, як під час особистих прийомів, так і в школах. Хоча керівництво останніх побоювалося проводити зустрічі психологів, присвячених дитячим душевним травмам.
 
Благодійний соціально-реабілітаційний проект «Зміни в Україні дитячими очима» триватиме і надалі. Втім, уже зараз на виставці малюнків фахівці й звичайні харків’яни можуть побачити переживання маленьких українців. А в їхніх малюваннях сюжети про захоплення Криму так званими «зеленими чоловічками» і озброєні напади на Луганщині та Донеччині. На їхніх альбомних аркушах ллється кров, летять гранати в бік ворожих російських літаків та зображені поранені жінки. Проте, всі малюнки об’єднує одне дитяче прохання – припинити війну.
 
Роблячи останній штрих, 6-річний Савко каже, що в мирний час люди мають дружити, і ділитися один з одним. Із Росією хлопчик поділився б: «Свободою і миром».

Володимир Носков



Щоб залишити коментар і мати більшу можливість у спілкуванні з іншими учасниками форуму, Ви можете зареєструватися. Частина важливих публікацій потрапляє і на сторінку Радіо Свобода у Facebook. Там коментувати можна без участі модератора.


ПОВЕРНУТИСЯ НА ГОЛОВНУ

Важливе на Свободі

 Під прикриттям «гуманітарного конвою» можна завезти два батальйони – полковник

ЄС застеріг Росію від вторгнення в Україну під будь-яким приводом

Стрєлков пішов з посади «міністра оборони» угруповання «ДНР»

Сили АТО звільнили ще три міста – РНБО

У Маріуполі скинули пам'ятник Леніну

 Спецслужби Росії намагаються вивести до Криму співробітників з угруповань «ДНР-ЛНР» – СБУ

 СБУ затримало «парламентаря» угруповання «ЛНР». До і після

 Спецслужби Росії знищують ватажків терористів – РНБО


Форум закрито
Коментарі
     
У цьому форумі немає жодного коментаря. Будьте перші.
ДОЛУЧАЙСЯ!

Українські футбольні фанати об'єднуються для боротьби зі спільним ворогом

 

Родини загиблих бійців вимагають зустрічі з Путіним

 

СХЕМИ / Хто б'є поклони прокурорам з ГПУ?

Збройні сили України визволили Жданівку − Порошенко

Цього тижня від бойовиків угруповань «ДНР» та «ЛНР» звільнено цілу низку населених пунктів

Ситуація в зоні АТО 16 серпня

Your JavaScript is turned off or you have an old version of Adobe's Flash Player. Get the latest Flash player.
Правила безпеки в разі виявлення вибухонебезпечних предметів (відео)i
▶ || 0:00:00
... ⇱  
  • 270p / 2,0MB
  • 360p / 2,0MB
  • 720p / 6,0MB
 
🔇
X
15.08.2014
«Вибухонебезпечні предмети та боєприпаси становлять загрозу життю та здоров’ю мешканців сходу України та є фактором ускладнення соціально-економічного відновлення та розвитку звільнених територій», – зазначив голова ДСНС України Сергій Бочковський.

Правила безпеки в разі виявлення вибухонебезпечних предметів (відео)

У Маріуполі скинули пам'ятник Леніну

«Пам’ятник упав на плити і розколовся»

Склад і класифікація бронежилетів

 

 

Перелік необхідних речей для мобілізованих

ФОТОГАЛЕРЕЇ

Український гуманітарний конвой досяг Старобільска

Російський «гуманітарний конвой» на шляху до України

ОСТАННІ НОВИНИ 

23:20

Мінсоцполітики визнало вантаж МКЧХ гуманітарною допомогою

22:43
СБУ: знешкоджено терористичну групу, яку координували з Росії
22:03
Україна і Росія домовилися щодо «гуманітарного конвою» – Червоний Хрест
21:36
Порошенко розповів Байдену про нелегальну зброю для бойовиків
20:49
Українці вибороли золото, срібло і бронзу на чемпіонаті Європи з легкої атлетики
ВСІ НОВИНИ

Водії «гуманітарного конвою» Росії показали вміст своїх вантажівок у таборі поблизу населеного пункту Каменськ-Шахтинський, Ростовської області, 15 серпня 2014 року

ФОТОЩОДЕННИК РАДІО СВОБОДА
Погода
Погода у Києві

вологість:

тиск:

вітер:

В інших ЗМІ
В інших ЗМІ