11 серпня 2014, Київ 03:22
Аудіо меню
Internet TV
Розклад
Наші хвилі
Як слухати

Online TV Радіо Свобода
 Щоб допомогти армії у Дніпропетровську провели доброчинний фестиваль
ВАША СВОБОДА

УСІ НОВИНИ / Політика

У Росії заявляють, що затримали Надію Савченко «без документів, під виглядом біженки»

Надія Савченко

Слідчий комітет Росії заявляє, що українську льотчицю Надію Савченко затримали «без документів, під виглядом біженки», коли вона сама перетнула кордон Росії.

«І при перевірці документів в одному з населених пунктів вона була затримана для встановлення особи. Після цього з’ясувалося, що Савченко проходить як підозрювана у кримінальній справі про вбивство російських журналістів», – заявив представник Слідчого комітету Росії Володимир Маркін.

Як заявляє прес-служба російського відомства, затримання проводили «в суворій відповідності до російського законодавства». «Звинувачення Савченко пред’являлося у присутності адвоката і перекладача, а про сам факт затримання відразу ж було повідомлено посольство України в Росії», – мовиться в повідомленні на сайті СКР.

За повідомленням, Савченко обвинувачують «в причетності до вбивства журналістів ВДТРК поблизу Луганська». За клопотанням слідства судом щодо Савченко обрано запобіжний захід у вигляді взяття під варту, заявили в Слідчому комітеті. Льотчиці висунули звинувачення за статтею «пособництво у вбивстві двох і більше осіб у зв’язку із здійсненням службової діяльності, суспільно небезпечним способом, з мотивів політичної ненависті, вчинене групою осіб».

(Відео допиту Надії Савченко невдовзі після захоплення її бойовиками угруповання «ЛНР», яке Україна визнане терористичним)

«Встановлено, що Савченко є військовослужбовцем Збройних сил України за військовою спеціальністю «оператор-навідник вертольота Мі-24». За даними слідства, під час воєнних дій в районі Луганська в червні поточного року Савченко взяла відпустку і вступила в батальйон «Айдар». Дізнавшись координати розташування групи російських журналістів ВГТРК та інших цивільних осіб під Луганськом, вона передала їх бойовикам. Після цього саме за цими координатами був проведений мінометний обстріл, в результаті якого загинули співробітники ВДТРК Ігор Корнелюк і Антон Волошин», – мовиться в повідомленні російського Слідчого комітету.

Міністерство закордонних справ України напередодні висловило «рішучий і категоричний протест у зв’язку з незаконним вивезенням на територію Росії Надії Савченко – військовослужбовця Збройних сил України, яка раніше була захоплена представниками терористичних збройних формувань, що діють на сході України».

«Це є ще одним підтвердженням того, що терористи планують і реалізовують свої злочини на території України у тісній зв’язці зі спецслужбами Російської Федерації», – наголошено в заяві.

Надія Савченко
x
Надія Савченко

Раніше стало відомо, що захоплена сепаратистами під Луганськом льотчиця Надія Савченко перебуває під вартою у слідчому ізоляторі в місті Воронежі в Росії. Там її підозрюють у причетності до загибелі двох російських журналістів під час антитерористичної операції в Україні, повідомила Радіо Свобода молодша сестра полоненої Віра Савченко з посиланням на її російського адвоката. За його словами, Надія Савченко перебуває в Росії ще з 23 червня.

Надія Савченко, офіцер-льотчик, брала участь в антитерористичній операції як доброволець і потрапила в полон до сепаратистів біля міста Щастя під Луганськом 18 чи 19 червня.

Російські журналісти загинули біля селища Металіст під Луганськом 17 червня, коли вони у складі групи збройних бойовиків-сепаратистів висвітлювали їхній напад на українських військових.

Надія Савченко



Щоб залишити коментар і мати більшу можливість у спілкуванні з іншими учасниками форуму, Ви можете зареєструватися. Частина важливих публікацій потрапляє і на сторінку Радіо Свобода у Facebook. Там коментувати можна без участі модератора.


ПОВЕРНУТИСЯ НА ГОЛОВНУ

Важливе на Свободі

 У лавах бойовиків – паніка, «Стрєлок» готується відступити – сили АТО

Українські військові ведуть бої за Красний Луч – РНБО

МВС ідентифікувало й починає затримання осіб, які співпрацювали з «ДНР» і «ЛНР»

Росія готувалася ввести «миротворців», провокацію зірвано – Чалий

Уряд пропонує дозволити заочний суд над чиновниками, які перебувають у розшуку

Українські санкції проти Росії і «Сім’ї»: на кону банки, ліцензії

У разі вторгнення в Україну Росію чекає глибока ізоляція – генсекретар НАТО

 Спецслужби Росії знищують ватажків терористів – РНБО

Анексія Криму вже вдарила по авіакомпаніях Росії

Замість «Боїнга» бойовики планували збити літак «Аерофлоту» – Наливайченко


Форум закрито
Відсортувати коментарі:
Коментарі, сторінка з 5
    Вперед 
від: eyvropeec3
10.07.2014 21:53
Сьогодні на фронті Донбасу за територіальну цілісність та європейський вибір Українського народу б’ються з бандитами та найманцями з Росії бійці АТО. Маю надію, що ми переможемо та Схід України отримає належний спокій та мир.
Як відомо,головною внутрішньою загрозою України є корупція. Ні про яку євроінтеграцію не може бути і мови поки ми суттєво не приборкаємо корупцію. Ніякі вітчизняні та особливо іноземні інвестиції нам не допоможуть. Пам’ять про загиблих Героїв Небесної сотні на Майдані та Патріотів на фронті Донбасу, наша солідарність з долею захопленою в російський полон Надією Савченко зобов’язує всіх нас робити все для того, щоб європейський вибір нашого народу став реальністю. Інакше ганьба нам.
Хто в нашій країні несе відповідальність щодо боротьби з корупцією згідно Конституції України, діючого законодавства? Всі державні інституції, а фактично ніхто. 102-а стаття конституції проголошує, що гарантом наших прав та свобод є президент. Вибачте, на заборі також багато чого написано…
Президент України Петро Порошенко в надісланих ним у Верховну Раду конституційних змінах пропонує передати йому під контроль три ключові державні посади в питанні приборкання корупції – Генерального прокурора України, Голову Служби безпеки України та керівника Державного бюро розслідувань(ДБР). Вважається, що Державне бюро розслідувань буде безпосередню вести розслідування корупційних діянь високопосадовців - членів уряду, народних депутатів України та інших і буде підконтрольним лише президенту. Але до сіх пір Верховна Рада України сьомого скликання не прийняла закон про створення та повноваження ДБР і невідомо чи прийме.
На мою думку, у разі прийняття вище запропонованих главою держави конституційних змін вся відповідальність за боротьбу з корупцією покладається особисто на Президента України. І це добре. Виборці чітко будуть усвідомлювати, хто в державі повинен забезпечити подолання корупції та кого, в першу чергу, треба підтримувати або змінити. Дехто вважає, що такі повноваження президента приведуть до узурпації влади. По-перше, Петро Порошенко, як вихована та освічена людина ніколи не піде на узурпацію влади. По-друге, і це головне, якщо Український народ подолав кримінально-олігархічний режим на чолі з колишнім зеком, вихідцем із лав корумпованої номенклатури КПРС-КПУ Януковичем, то він більше ніколи не допустить до влади злодія.
ВО "Свобода" в своїх змінах до конституції, з урахуванням вимог Майдану, запропонувала зменшити кількість депутатів парламенту з 450-ти до 300-т, зняти недоторканність з народних депутатів, суддів та президента. Народний депутат України М.Томенко в ефірі "5" телеканалу 6.07. заявив, що президент підтримує пропозиції ВО "Свобода".
Якщо пропозиції Президента України П.Порошенка щодо конституційних змін поділяють читачі української РС, то, мабуть, треба відповідно діяти. Інакше дійсно корупція спаплюжить всю нашу боротьбу за демократичний розвиток нашої країни з європейськими стандартами життя та остаточно кине нас в азіатчину, на задвірки цивілізації.



від: Слава
10.07.2014 17:25
Не женское это дело - убивать людей, а потом еще этим и бахвалиться...А если эта боевая синьорита была захвачена в районе боевых действий, то с ней можно было бы поступить по законам военного времени - и только бы ее и видели...Ищи потом такую новую амазонку в прудах и лесопосадках - в полном комплекте или по частям...Если женщина открыто бахвалится тем, что убивала людей и хвастает, что вид убитых солдат для нее - ерунда, то принцип на войне как на войне на нее вполне распространяется...Жизнь - за жизнь...Занялась грязным делом - потом не скули и не проси пощады...
У відповідь

від: Панас Тарасович
11.07.2014 00:35
"с ней можно было бы поступить по законам военного времени - и только бы ее и видели...Ищи потом такую новую амазонку в прудах и лесопосадках - в полном комплекте или по частям..."
- Вот таковы представления московитов о "законах военного времени". По их мнению, эти законы вполне позволяют убить и расчленить пленного...
Варварство в чистом виде. Да и с людьми ли вообще воюют наши ребята? Судя по их троллям, это изверги, подонки, патологические садисты.

від: euvropeec3
10.07.2014 10:51
Розумним вчинком Росії Путіна було б негайне звільнення Надії Савченко. Вона патріот України в найкращому розумінні цього слова. Зверніть увагу на чисте та шляхетне обличчя цієї мужньої жінки. Якщо ж, не дай Боже, вороги її замордують, то Український народ отримає додаткові аргументи для прокляття Путіна та його фашистського оточення. Слава Героям України!
У відповідь

від: Артур Місто: Харьков
10.07.2014 17:09
"А в Ираке она тоже патриотический долг выполняла" - а что, если она служила в Ираке, то теперь ее можно похитить на территории Украины и вывезти в Россию? Прекрасно... Апофеоз цивилизованности...
У відповідь

від: Сергею Місто: Киев
11.07.2014 00:45
"сбежала от ополченцев во время бомбежки и хотела затеряться среди беженцев"- если даже это и правда, то Россия должна была интернировать ее и выдать украинской стороне, а не арестовывать. Что до наемничества, то по такой логике и вся российская армия должна быть арестована и "отвечать по закону".
Савченко-гражданка Украины и имела законное право заключать контракт с любой силовой структурой Украины. Вопреки тупому проплаченному бреду московитствующих недоумков, добровольческие батальоны- формирования не "частные", а государственные и входят в состав или ВСУ, или Национальной гвардии.
У відповідь

від: Артур Місто: Харьков
11.07.2014 00:18
@как бы от моего имени...@ Нешто ж меня можно спутать со скудоумным троллем-поденщиком:)... Вряд ли. Не льстите себе, таварищь...
У відповідь

від: Артур
10.07.2014 20:03
Несчастный Смукр теперь пишет свои нелепые цидулки как бы от моего имени...Раньше еще подписывал "Русский патриот"...Старый что малый, чем бы дитя ни тешилось...Герр Альцгеймер на марше...
У відповідь

від: Сергей Місто: Киев
10.07.2014 19:38
Да никто её не выкрадывал. Есть уже информация, что она сама сбежала от ополченцев во время бомбежки и хотела затеряться среди беженцев. Скоро сами все узнаете.
У відповідь

від: Сергей Місто: Киев
10.07.2014 15:18
О каком патриотизме вы говорите? А в Ираке она тоже патриотический долг выполняла? Туда её кто насильно посылал?
Ей бы детей рожать, а не с автоматом бегать, но если баба дура не понимает, что её место у плиты, то теперь будет там где заслужила!
Она работала наемным убийцей за деньги и должна отвечать за содеянное как и все остальные наемники, что со стороны сепаратистов, так и банды Ляшка и Коломойского!
У відповідь

від: Аль
10.07.2014 17:06
"від: Сергей Місто: Киев
10.07.2014 15:18
если баба дура не понимает, что её место у плиты"
Во время первой (и единственной) переписи населения в царской россии некий мужик, будучи спрошен об имени своей супруги, ответствовал: "А какое у ней имя? Баба она и есть баба"
Видать, отношение московитов к женщине как к матке и влагалищу, занимающимся по совместительству кухонной стряпней, не претерпело за последние сто с лишком лет заметных изменений!
Впрочем, чего ожидать от варваров: эта Орда не меняется уже лет 600, продолжая следовать кодексу Чингисхана, а мы хотим от них признания нерушимости границ, уважения международных договоров и прочей чепухи!

від: Українка
09.07.2014 17:13
НАДЮШКА ТРИМАЙСЯ! Заради тебе наші хлопці на БТР-ах і у Воронеж проскочуть!!!!

від: Виктор Місто: Херсон
09.07.2014 16:42
Попалась тварюка !!! )))

від: гость
09.07.2014 16:41
Патриот @Alosha_Popovich · 1 мин
Охренеть, нашу Савченко взяли под стражу до осени. (пособничество в убийстве журналиста, беженец)

А наши отпустили рос журналистов с ПЗРК ВЗЯТО С https://twitter.com/Alosha_Popovich

від: Юрий Місто: Белгород
09.07.2014 16:19
Конечно трудно во всё это поверить, если только не предположить, что ей каким-то образом под шумиху удалость сбежать вместе с беженцами от ополченцев, ведь у них там сейчас хаос и сами между собой уже грызутся. А выход возможно был только в сторону России. Впрочем истинную правду узнать можно будет только от нее самой, а не гадать тут какие СМИ больше врут - российские или украинские. Украинские СМИ тоже на выдумки горазды не меньше российских. А где сейчас находится 23-летняя так называемая российская террористка Мария Коледа, задержанная в Херсонской области в начале апреля? Её вообще кто- нибудь видел? Помнится её обвинили в подготовке диверсионных групп в Херсоне и Новой Каховке,и даже она сама призналась, что в кого-то стреляла. Только с трудом верится, что этот ребенок вообще был на территории Украины и это не очередной фэйк в информационной войне.

від: Володимир Місто: Маньківка
09.07.2014 16:12
A що наші спецслужби не можуть спіймати з десяток росіян і обміняти на Надю?
У відповідь

від: ЗУрепубліка Місто: Львув
09.07.2014 20:28
десяток..? по розповыдям Авакова ъх вже кылька сотень спыймали
. Взагалі то з тов. Путіним крім визнаного партійного псевдоніма Х..о, в мене асоціюється і більш короткий - Ч..о

від: Валерий
09.07.2014 14:56
Московские извращенцы продолжают террор Украины. путин и прочая наволочь воруют наших граждан. Пусть бог воздаст по заслугам этим проходимцам и их близким.
У відповідь

від: лена Місто: киев
09.07.2014 15:18
Видимо крутая женщина раз они так к ней пристали. На таких как она Украина держится. Надо вернуть её дамой , мы должны держатся друг за друга и только так победим путлера

від: Простий
09.07.2014 14:48
Росіяни вже проводять слідчі дії на території України? Росіянам потрібно терміново міняти хворе керівництво. То за часів Тянуковича викрадали громадян і переправляли їх до Росії. То може почати викрадати росіян? А куди переправляти - можливостей неміряно. Українська мерзота від влади обожнює використовувати дармову рабсилу. Усе схоплено. Вся інфраструктура і зв'язки з правоохоронцями - усе відпрацьовано. Ніхто не знайде. І ніхто не вийде. Фільм "Дванадцять років у рабстві" здасться дитячою забавкою.
Коментарі, сторінка з 5
    Вперед 
ДОЛУЧАЙСЯ!

 

«Доведеться менше їсти» – москвичка про санкції 

 

Українська армія укріплює свої позиції під Донецьком

 

Крим Реалії: Чому в анексованому Криму неможливо купити чи продати квартиру або будинок?

Спецслужби Росії знищують ватажків терористів – РНБО

 У лавах бойовиків – паніка, «Стрєлок» готується відступити – сили АТО

Гіркін поставив ультиматум Росії, погрожуючи втечею з України – Матюхін

Ситуація в зоні АТО 10 серпня

Замість «Боїнга» бойовики планували збити літак «Аерофлоту» – Наливайченко

Провідні постачальники продовольства до Росії (2013)

 

 

Перелік необхідних речей для мобілізованих

ФОТОГАЛЕРЕЇ

Майдан після очищення від барикад

Сатирою по сепаратистах. Художники підпілля Донбасу

В інших ЗМІ