11 серпня 2014, Київ 03:19
Аудіо меню
Internet TV
Розклад
Наші хвилі
Як слухати

Online TV Радіо Свобода
 Щоб допомогти армії у Дніпропетровську провели доброчинний фестиваль
ВАША СВОБОДА

УСІ НОВИНИ / Політика

МЗС протестує проти «незаконного вивезення до Росії захопленої терористами Надії Савченко»

Надія Савченко, архівне фото

Міністерство закордонних справ України висловило «рішучий та категоричний протест у зв’язку з незаконним вивезенням на територію Росії Надії Савченко – військовослужбовця Збройних сил України, яка раніше була захоплена представниками терористичних збройних формувань, що діють на сході України».

«Це є ще одним підтвердженням того, що терористи планують і реалізовують свої злочини на території України у тісній зв’язці зі спецслужбами Російської Федерації», – наголошено в заяві.

Відкрито викрадаючи громадян України на її території, російська влада не лише порушує всі можливі норми міжнародного права, а й вже переступає елементарні норми пристойності і моралі, й такі дії не залишаться без адекватної відповіді з боку України і міжнародної спільноти, заявляє Київ.

Україна вимагає від російської сторони невідкладно надати українським офіційним представникам повну та вичерпну інформацію про обставини незаконного вивезення Надії Савченко до Росії, об’єктивно розслідувати цей факт і покарати винних, а також негайно допустити до громадянки України українського консула для надання правової допомоги.

«Очікуємо від російської сторони вжиття заходів із метою безумовного звільнення Надії Савченко з-під варти та її повернення найближчим часом на Батьківщину. Закликаємо міжнародне співтовариство засудити протиправні дії Росії, спрямовані на систематичне порушення прав та свобод громадян України, посилити тиск на російську владу, яка сьогодні, відчуваючи вседозволеність, перетворюється на реальну загрозу цивілізованому світові», – мовиться в заяві МЗС України.

Раніше стало відомо, що захоплена сепаратистами під Луганськом льотчиця Надія Савченко перебуває під вартою у слідчому ізоляторі в місті Воронежі в Росії. Там її підозрюють у причетності до загибелі двох російських журналістів під час антитерористичної операції в Україні, повідомила Радіо Свобода молодша сестра полоненої Віра Савченко з посиланням на її російського адвоката. За його словами, Надія Савченко перебуває в Росії ще з 23 червня.

Надія Савченко, офіцер-льотчик, брала участь в антитерористичній операції як доброволець і потрапила в полон до сепаратистів біля міста Щастя під Луганськом 18 чи 19 червня.

​(Відео допиту Надії Савченко невдовзі після захоплення її бойовиками угруповання «ЛНР», яке в Україні визнане терористичним)

17 червня в селищі Металіст під Луганськом загинули працівники Всеросійської держтелерадіокомпанії Ігор Корнелюк і Антон Волошин. За повідомленнями, вони потрапили в Україну нелегально і працювали серед бойовиків під час їхніх нападів на українські війська. За словами українських силовиків, російські журналісти надавали інформаційний супровід одній із терористичних груп.

Надія Савченко



Щоб залишити коментар і мати більшу можливість у спілкуванні з іншими учасниками форуму, Ви можете зареєструватися. Частина важливих публікацій потрапляє і на сторінку Радіо Свобода у Facebook. Там коментувати можна без участі модератора.


ПОВЕРНУТИСЯ НА ГОЛОВНУ

Важливе на Свободі

 У лавах бойовиків – паніка, «Стрєлок» готується відступити – сили АТО

Українські військові ведуть бої за Красний Луч – РНБО

МВС ідентифікувало й починає затримання осіб, які співпрацювали з «ДНР» і «ЛНР»

Росія готувалася ввести «миротворців», провокацію зірвано – Чалий

Уряд пропонує дозволити заочний суд над чиновниками, які перебувають у розшуку

Українські санкції проти Росії і «Сім’ї»: на кону банки, ліцензії

У разі вторгнення в Україну Росію чекає глибока ізоляція – генсекретар НАТО

 Спецслужби Росії знищують ватажків терористів – РНБО

Анексія Криму вже вдарила по авіакомпаніях Росії

Замість «Боїнга» бойовики планували збити літак «Аерофлоту» – Наливайченко


Форум закрито
Відсортувати коментарі:
Коментарі
     
від: Петро Місто: Артема, Донецкая обл.
09.07.2014 14:28
Незаконный вывоз в Россию захваченной террористами Надежды Савченко является неопровержимым доказательством того, что Путин сотрудничает и поддерживает терроризм-сепаратизм в Украине.

від: Володимир Закарпатський Місто: гірський хребет Боржава
09.07.2014 14:08
Щойно дивився канал "Дождь" по спутнику - там повідомили що Савченко вибрали міру запобіжного заходу - буде "сидіти" до 11 жовтня 2014. Інкримінують їй те, що вона побачила з літака місце розташування журналістів ВГТРК, та "здала" їх українській армії - тобто іншими словами "пособничество в убийстве российских журналистов" або просто шпигунство на користь української армії. Як подають ЗМІ Росіі Савченко проникла на територію РФ без документів під виглядом біженки.Один з журналістів "Дождя" висловив думку - що найбільший жах російського військового - буди убитим жінкою-снайпером, що добре показали чеченські війни, та які слухи поширювались про біатлоністок в той період (переважна більшість із них згідно тодішніх російських ЗМІ і була снайперками з України чи Білорусії) . Відповідно жінка-снайпер перетворюється в свого роду міфологізовану "валькірію", яку ніхто не бачить, але всі бояться. А тут така нагода - чому б і не піймати цю "валькірію". Правда вона не снайпер а льотчик, але нічого - спіймали шпигуна, націонал-зрадника, а те що вона не громадянка РФ - нікого не хвилює, проте вона незаконно знаходилася в РФ і невідомо з якою метою - чи готувала теракт, чи збирала інформацію. Думаю що найближчим часом їй можуть висунути звинувачення не тільки в "пособничестве убийству журналистов ВГТРК", а й у шпигунстві

від: Володимир Місто: Київ
09.07.2014 13:54
Українська професійна військова льотчиця Надія Савченко перебуває під вартою у слідчому ізоляторі в місті Воронежі в Росії, хоч її захопили сепаратисти з Донбасу на території України. Це є прямим доказом того, що терористи на Донбасі діють під керівництвом путінської влади Росії. яке б звинувачення проти неї не висували росіяни, тим паче сфабриковане, вона була і лишається громадянкою України і викраденою з її території. ніяких злочинів на території росії вона не вчинювала і навіть там не перебувала. А якщо смерть російських журналістів в Україні потребує розслідування, то його мають здійснювати українські слідчі.

від: Л Місто: Ю
09.07.2014 11:44
Я так и не понял, она что с самолёта стрельнула по журналистах и убила их?
У відповідь

від: Денис Місто: Львів
09.07.2014 12:52
її не пустили служити в зону ато. типу пошкодували. тому вона взявши відпуск приєдалась до Айдару( якщо не помиляюсь) про наводчіцу - брєд. а рос журналістам потрібно менше біля терористів тусуватись і думати не тільки про те як більше смерті засняти( бо таке враження що то все для картинки робилось...)

від: Dimitri Remestvenski Місто: Chemnitz, Deutschland
09.07.2014 09:17
Кто-то еще сомневается, что идет не "гражданская", а русско-украинская война? Московские "гебоны" оборзели вкрай.

від: nn Місто: n
09.07.2014 06:31
ей жизнь спасли и здоровье пытаясь избежать сильного резонанса. когда все кончится она домой поедет

від: Хома Місто: Неверующий
09.07.2014 06:01
Где перекрыта граница, люди находятся не на своем месте, хабари.

від: Харків*Янка Місто: Харків
09.07.2014 01:55
Треба визволяти НАдю усіма можливими засобами. Подавати у міжгнапродний суд, обмінювати на якихось російських критинів, аби забрати її на України. Вона ж бо золотий запас українського народу.

від: reks Місто: spain
09.07.2014 00:25
MЗС нехай не протестуе,а менти кинуть до карцеру Медведчука,симоненка,ефремова,ахметова і завтра льотчиця буде в Україні.З путлерівською парашою неможливо договорюватись і вести любі перемови,а тільки шантаж і нахабство вони розуміють.

від: Роман
09.07.2014 00:16
Надя крута кобіта,коли Путін забрав до себе.Ой боїться героїчної жінки!
У відповідь

від: Vik Fedoriv
09.07.2014 03:05
Цей, даруйте за народний вислів, сц.кун у ранзі полковника та "росфюрера" боїться, навіть, слабеньких пенсіонерів-інтеллігентів, що вийшли зі словом протесту до Кремля - в мережі є відео розгону бабусь силами росдержиморд! Настя, сестричко, тримайся - ні Господь, ні ми тебе не покинемо!
У відповідь

від: lena Місто: kiev
09.07.2014 03:01
Порошенко должен сделать всё что бы вернуть ее домой. Она уже настрадалась бедная. Спасибо родителям за такую дочь! Страна должна стать на ее защиту и возврат дамой. Вот по сути сейчас можно или к посольству и требовать её возврата. Мы должны стоять друг за друга.
ДОЛУЧАЙСЯ!

 

«Доведеться менше їсти» – москвичка про санкції 

 

Українська армія укріплює свої позиції під Донецьком

 

Крим Реалії: Чому в анексованому Криму неможливо купити чи продати квартиру або будинок?

Спецслужби Росії знищують ватажків терористів – РНБО

 У лавах бойовиків – паніка, «Стрєлок» готується відступити – сили АТО

Гіркін поставив ультиматум Росії, погрожуючи втечею з України – Матюхін

Ситуація в зоні АТО 10 серпня

Замість «Боїнга» бойовики планували збити літак «Аерофлоту» – Наливайченко

Провідні постачальники продовольства до Росії (2013)

 

 

Перелік необхідних речей для мобілізованих

ФОТОГАЛЕРЕЇ

Майдан після очищення від барикад

Сатирою по сепаратистах. Художники підпілля Донбасу

В інших ЗМІ