11 серпня 2014, Київ 00:25
Аудіо меню
Internet TV
Розклад
Наші хвилі
Як слухати

Online TV Радіо Свобода
 Щоб допомогти армії у Дніпропетровську провели доброчинний фестиваль
ВАША СВОБОДА

Суспільство

Як позбутися стресу після перегляду новин?

©Shutterstock
x
©Shutterstock

Також на цю тему

  • В Україні можуть заборонити ретрансляцію ще чотирьох російських телеканалів
  •  Телеканал «Росія 24» використовує відео Радіо Свобода і спотворює його зміст
  • У Донецьку на вимогу «ДНР» відключають українські телеканали

Мультимедіа

Аудіо
  • Як позбутися стресу після перегляду новин?

Яна Полянська

Київ – Слід обговорювати свої переживання з близькими та більше займатися творчістю. Саме так експерти радять знімати стрес, в якому українці живуть останні півроку. Про те, як не захворіти на депресію через інформаційну атмосферу страху та тривоги має знати кожен українець, наголошують фахівці.

Ситуація в країні так чи інакше викликає в людини стрес і тривогу, незалежно від того, дивиться вона новини чи ні. Такої думки дотримується психоаналітик Наталія Глухенька. На її думку, останні півроку українці живуть в інформаційній атмосфері війни, страху та безпорадності. Таким чином, порушується базова потреба людини почуватися в безпеці, зазначає вона.

Набагато гірше, коли людина не відчуває нічого, не переживає, коли каже «мені байдуже»

«Багато людей переживають депресивний стан – це нормально. Набагато краще, коли ми в такій непростій ситуації можемо в собі відстежувати основні стани: стан страху не може не викликати гнів, відчуття провини. Також злість на те, що ми не можемо з цим нічого зробити. Відчуття провини, що ми не в гарячій точці. Набагато гірше, коли людина не відчуває нічого, не переживає, коли каже «мені байдуже», – констатує фахівець.

Експерти радять психологічно прийняти той факт, що йде війна

Українцям потрібно усвідомити і змиритися з тим, що триває україно-російсько війна, і люди щодня гинуть. Так вважає директор департаменту інформаційної політики Держкомтелерадіо України Богдан Червак. На його думку, журналісти повинні об’єктивно інформувати про війну, не уникаючи реальних фактів, що можуть шокувати вразливу аудиторію.

«Суспільство повинно трансформуватися і почати жити в умовах тих жорстоких реалій, які є. Тому треба показувати все як є, нічого не приховувати, показувати ті жертви, які є», – зауважує Богдан Червак.

Він переконаний, що саме в такий спосіб медіа допомагають суспільству виробити інформаційний імунітет та акумулювати сили для подальшої боротьби. На думку соціального психолога Олега Покальчука, раніше український медіапростір створював враження, що смерті взагалі не існує, а хвороби і негаразди існують десь у паралельному вимірі. Саме тому люди переживають шок від того, що війна дуже близько.

Людина мала би не ототожнювати напряму події, про які вона чує або читає, із собою безпосередньо

«Варто якісь речі прийняти як очевидні й тоді щонайменше вполовину зменшиться кількість прикрих емоцій, які виникають. Людина мала би не ототожнювати напряму події, про які вона чує або читає, із собою безпосередньо. Отаке дистанціювання допоможе людям зберегти рівновагу», – переконує соціопсихолог.

Малюйте та ходіть на концерти, радить психолог

На думку Наталії Глухенької, найкращий спосіб позбутися стресу – обговорювати свої страхи та переживання. Психоаналітик переконана – якщо людина придушуватиме такі сильні емоції в час соціальних потрясінь, це обов’язково виллється в агресію стосовно рідних або колег.

«У таких ситуаціях завжди з’являється внутрішнє напруження, і цьому напруженню треба дати вихід. Хтось дає цей вихід через спів, хтось – через скандал із чоловіком. Якщо ви відчули, що вам хочеться сісти помалювати, а вам уже багато років – сядьте помалюйте, навіть якщо ви цього ніколи не робили», – радить психоаналітик.

Коли людина тривалий час живе в стресі й не має куди викинути негативні емоції, то з часом це може позначитись на її здоров’ї, зазначає психоаналітик. Наталія Глухенька також радить: слід періодично відгороджуватись від новин про війну, ходити в кіно та на концерти, як у мирний час.



Щоб залишити коментар і мати більшу можливість у спілкуванні з іншими учасниками форуму, Ви можете зареєструватися. Частина важливих публікацій потрапляє і на сторінку Радіо Свобода у Facebook. Там коментувати можна без участі модератора.


ПОВЕРНУТИСЯ НА ГОЛОВНУ

Важливе на Свободі

 У лавах бойовиків – паніка, «Стрєлок» готується відступити – сили АТО

Українські військові ведуть бої за Красний Луч – РНБО

МВС ідентифікувало й починає затримання осіб, які співпрацювали з «ДНР» і «ЛНР»

Росія готувалася ввести «миротворців», провокацію зірвано – Чалий

Уряд пропонує дозволити заочний суд над чиновниками, які перебувають у розшуку

Українські санкції проти Росії і «Сім’ї»: на кону банки, ліцензії

У разі вторгнення в Україну Росію чекає глибока ізоляція – генсекретар НАТО

 Спецслужби Росії знищують ватажків терористів – РНБО

Анексія Криму вже вдарила по авіакомпаніях Росії

Замість «Боїнга» бойовики планували збити літак «Аерофлоту» – Наливайченко


Форум закрито
Відсортувати коментарі:
Коментарі
     
від: владимир Місто: Донецк
25.06.2014 16:55
Яна, в Донецьку немає телебачення, а в Києві це нестрашно просто дивитися новини. Може, навіть багатьом цікаво дивитися це шоу...
Знаєте, Яна, я дивився відео з бою і уявляю як батькам цих хлопців, хто на боці України. Ви будете здивовані, а ще більше читачі, тому, що атмосфера там досить... Які там були 90-ті?... Атмосфера на війни досить лиха. Кураж. Навіть тут писали, що хлопці з боку України фотографують обстріл, викладають в соціальну мережу....
А вдома - страшно. Коли мене збила машина і батько повідомив мамі, то в неї потемніло в очах. (Правда, сам батько подумав, що то - цей... Афера словом... Я ж не ходив пішки....) А новини! показують трупи, інтернет розповів, що Донбас розстріляв своїх, українські трупи їдять звіри... Жах...
Я сам знаю, бо в лютому мій батько пішов в метро в Києві, а я зателефонував і готовий був вже рушити в аеропорт, коли почув, що абонент поза зоною... (Я йому сказав, що за Лесю голосуватиму - вона тобі таке метро за ціною Лондонського зробить, будеш тоді мені як всі кияни - в жовтому автобусі, по-нормальному, по-українському...) І ще людина боїться бути самою. Недалеко від Слов'янську я кілька років тому йшов по... Там і ліс є, і степ... Заблудився... Побачив дим, а йшов по землі після пожежі... Було спекотно, а в мене не було, що пити.... Я молився і думав, що все... І вітер був теж...
І не завжди тобі є з ким поговорити... Що говорити, якщо хтось побив на вулиці? В родині буде ще гірше... Який сенс говорити в Донецьку про ситуацію, коли почуєш, що Донбас має жити сам по собі... Або ви думаєте, що вам на концерті буде краще? Мені - ні....
Я читав книгу американського психолога... Той розповідав про солдата, який був в підводному човні і його бомбили японці протягом кількох годин... солдат просто змирився зі смертю... І повернення до життя (він чудом не постраждав) змінило його... Так само і повів інший американець, коли тому сказали, що дні його пораховані... Він поїхав в навколо світову подорож... І одужав та теж змінився.... Правда, такий самий сюжет був в фільмі "поки не зіграв в ящик" з іншим кінцем... Але, все показує, що люди, чиє життя пораховане набагато спокійніше ніж рідні, які залежать від цих людей або просто людей, в кого є невідомість попереду.... Або ви читали "Яму"? Пригадуєте, тут кіносценарист буває іноді, який Яму написав і в Швеції зняв... От я читав Яму, коли подивився... Що там про російську інтелігенцію писалося, коли молода людина пішла забирати героїню? Що на дуель інтелігенції йти легше ніж до хама.... І це - правда!
Скажу, що з мого боку страшна як раз саме невизначеність... Хоча, я дивився колись дуже давно документальний фільм з серії "Щиросердне зізнання", а потім, коли з'явився інтернет, став дивитися інші на цю тему... Я закохався в дівчину Віку. вона була з Нижнього Тагілу... Після тої історії вже не так все страшно... Бо з дівчиною була страшна халепа....
На місці психолога я радив би просто не дивитися новини... і дивитися "5 канал". Він чесний. а інші вас залякують. Це премія журналістів, робота, виплата іпотеки... а потім в Україні двір на двір в кожному місті серед червоно-чорних (прапор терористів) і колорадських.... Слухати британську попсу, пити пиво і просто не думати треба всім .... І зателефонувати мамі!

від: nn Місто: n
25.06.2014 16:21
убить пару колорадов

від: 1 Місто: 1
25.06.2014 16:07
не смотреть ТВ, смотреть все в Ютубе, только исходное видео.

від: Terr Місто: Kyiv
25.06.2014 11:20
И правда психоанализ дело тонкое, и благадоаря революции мы живем в Украине, а не в Малоросии, а это дорогого стоит.

від: Dmytro_Dnipro Місто: Украина
25.06.2014 10:35
Психоанализ - это сложно. Сначала украинцам надо научиться понимать причинно-следственные связи. Проголосовал за независимость - получил беднейшую страну Европы. Повоевал на Майдане - получил гражданскую войну. Покричал "Москалів на ножі" - минус Крым.
У відповідь

від: Киев Місто: Киев
25.06.2014 12:45
ДА психоанализ дело сложно, но Вам Дмитрий - по всей видимости причинно следственные связи воистину не доступны.
У відповідь

від: Abay Місто: Feodosia
25.06.2014 11:31
Popropagandiroval za СССР - zaluhuvsia na yzbicci istorii, pozbavuv maibytnego svoix ditocok....

Матеріали цього автора

  • Захист кримських татар прискорить повернення Криму – експерти
  •  Чи варто блокувати пропагандистські сайти?
Інші матеріали
ДОЛУЧАЙСЯ!

 

«Доведеться менше їсти» – москвичка про санкції 

 

Українська армія укріплює свої позиції під Донецьком

 

Крим Реалії: Чому в анексованому Криму неможливо купити чи продати квартиру або будинок?

Спецслужби Росії знищують ватажків терористів – РНБО

 У лавах бойовиків – паніка, «Стрєлок» готується відступити – сили АТО

Гіркін поставив ультиматум Росії, погрожуючи втечею з України – Матюхін

Ситуація в зоні АТО 10 серпня

Замість «Боїнга» бойовики планували збити літак «Аерофлоту» – Наливайченко

Провідні постачальники продовольства до Росії (2013)

 

 

Перелік необхідних речей для мобілізованих

ФОТОГАЛЕРЕЇ

Майдан після очищення від барикад

Сатирою по сепаратистах. Художники підпілля Донбасу

ОСТАННІ НОВИНИ 

10 серпня 2014 23:53

На Луганщині заарештували дівчину, яка знімала кіно – російський режисер

23:16
З Росії продовжується постачання зброї бойовикам – прес-центр АТО
22:52
Туреччина: остаточні результати президентських виборів оголосять у понеділок
22:25
Ізраїль і «Хамас» погодилися на нове перемир'я
21:54
Порошенко запросив Червоний Хрест для координації гуманітарної допомоги
ВСІ НОВИНИ

Український прикордонник після нічного нападу проходить повз уламки снаряду, містечко Мілове, Луганська область

ФОТОЩОДЕННИК РАДІО СВОБОДА
Погода
Погода у Києві

вологість:

тиск:

вітер:

В інших ЗМІ
В інших ЗМІ