11 серпня 2014, Київ 00:22
Аудіо меню
Internet TV
Розклад
Наші хвилі
Як слухати

Online TV Радіо Свобода
 Щоб допомогти армії у Дніпропетровську провели доброчинний фестиваль
ВАША СВОБОДА

Політика

Чи варто вести переговори з сепаратистами?

Олександр Бородай, громадянин Росії, «прем’єр-міністр» угруповання «Донецька народна республіка», яке в Україні визнане терористичною організацією, під час переговорів, Донецьк, 23 червня 2014 року

Мультимедіа

Відео

Керівництво «ДНР» стверджує, що Київ не припинив бойових дій

Аудіо
  • Чи варто вести переговори з сепаратистами?

Яна Полянська

Київ – Чи варто було проводити переговори з сепаратистами, і що означає понеділкова зустріч у Донецьку для врегулювання ситуації на сході України? Багато експертів критично оцінюють її результати, але дехто зазначає, що вести переговори потрібно. Попри те, що після переговорів бойовики заявили, що готові пристати на перемир’я і припинити вогонь до 27 червня, а вже у вівторок під Слов’янськом Донецької області був збитий український вертоліт Мі-8, в результаті чого загинуло 9 українських військових.

Єдиний, хто представляє Україну у переговорах щодо ситуації на Сході, – це другий президент Леонід Кучма. У цьому запевнив речник інформаційного центру РНБО Володимир Чеповий. Цю інформацію підтвердила уповноважена президента з мирного врегулювання ситуації в Донецькій та Луганській областях Ірина Геращенко. За її словами, міністр закордонних справ Павло Клімкін 23 червня був у Люксембургу, тож Порошенко обрав Леоніда Кучму.

Леонід Кучма (праворуч) на переговорах щодо ситуації на Сході, Донецьк, 23 червня 2014 року

«До речі, цей крок позитивно було сприйнято і на Сході України і в світі, адже очевидно, що Кучма добре орієнтується і у внутрішній, і в українсько-російській проблематиці», – написала у «Фейсбук» Ірина Геращенко.​

Прес-служба ОБСЄ у своєму звіті із тристоронньої зустрічі зазначила, що Віктора Медведчука нещодавно призначили в якості представника від «ДНР» і «ЛНР», які Україна визнала терористичними організаціями. У повідомленні йдеться, що про це місії повідомив самопроголошений «міністр інформації» угруповання «ДНР».

Між тим прес-секретар «Українського вибору» Олег Бабанін запевняє, що Віктор Медведчук представляв саме українську сторону на тристоронніх переговорах. За словами прес-секретаря, політик виступає за мирний шлях урегулювання конфлікту.

«З проханням допомогти в питанні врегулювання ситуації на Сході до Віктора Медведчука звернувся Петро Порошенко», – зауважив прес-секретар.

«Є обмежений, але реальний результат» – політолог

Зустріч представників України, Росії та ОБСЄ 23 червня закінчилась домовленістю про ненапад з обох сторін. На думку політолога Вадима Карасьова, подібні зустрічі цілком можуть стати майданчиком для реалізації «мирного плану» Петра Порошенка. Проте поки їх варто називати лише «переговорами про переговори».

«Є обмежений, частковий, але при цьому реальний результат. Це офіційна згода керівництва самопроголошених сепаратистських угрупувань і «республік» щодо припинення вогню і перемир’я», – зазначає Карасьов.

Вести тристоронні перемови потрібно, вважає політолог Олеся Яхно. На її думку, це дозволяє підштовхнути Росію до міжнародних переговорів та підписання нового документа за зразком Варшавського мирного договору. Проте політолог переконана: переговори – це не панацея для вирішення проблем Сходу України.

«Навіть якщо вдасться публічно припинити військові дії, ми можемо мати дуже великий ризик такої підпільної діяльності сепаратистської на рівні терактів проти конкретних людей і загалом мирного населення», – застерігає політолог.

Переговори легалізують сепаратистів, які мають сидіти в тюрмі – Ляшко

Олег Ляшко
x
Олег Ляшко

Народний депутат Олег Ляшко переконаний: не можна вести переговорів із терористами. На його думку, це легалізує сепаратистів, які мали би сидіти в тюрмі за вбивства українських військових. Окрім того, це заморожує, а не вирішує конфлікт.

«Терористи умовою переговорів називають виведення українських військ. Наша сторона на це, зрозуміло, не погодиться. У підсумку матимемо переговори, які триватимуть до безконечності», – додав політик.

Окрім того, Олег Ляшко вважає, що переговори тривають за сценарієм Путіна. На його думку, українську сторону представляють дуже сумнівні перемовники.

«Якщо Кучма, Медведчук чи Шуфрич діють за дорученням президента, як про це повідомив російський посол Зурабов, то я вкрай обурений таким вибором президента Порошенка», – наголосив Ляшко.

Ситуація в східних частинах України погіршилася порівняно з періодом, охопленим останньою доповіддю Управління верховного комісара ООН з прав людини, заявив помічник генсекретаря ООН із прав людини Іван Шимонович.



Щоб залишити коментар і мати більшу можливість у спілкуванні з іншими учасниками форуму, Ви можете зареєструватися. Частина важливих публікацій потрапляє і на сторінку Радіо Свобода у Facebook. Там коментувати можна без участі модератора.


ПОВЕРНУТИСЯ НА ГОЛОВНУ

Важливе на Свободі

 У лавах бойовиків – паніка, «Стрєлок» готується відступити – сили АТО

Українські військові ведуть бої за Красний Луч – РНБО

МВС ідентифікувало й починає затримання осіб, які співпрацювали з «ДНР» і «ЛНР»

Росія готувалася ввести «миротворців», провокацію зірвано – Чалий

Уряд пропонує дозволити заочний суд над чиновниками, які перебувають у розшуку

Українські санкції проти Росії і «Сім’ї»: на кону банки, ліцензії

У разі вторгнення в Україну Росію чекає глибока ізоляція – генсекретар НАТО

 Спецслужби Росії знищують ватажків терористів – РНБО

Анексія Криму вже вдарила по авіакомпаніях Росії

Замість «Боїнга» бойовики планували збити літак «Аерофлоту» – Наливайченко


Форум закрито
Відсортувати коментарі:
Коментарі, сторінка з 2
    Вперед 
від: Іван Місто: Київ
25.06.2014 17:37
З ким переговори, з убивцями, це не переговори це піар.....

від: Алекс
25.06.2014 14:55
Президент с этим позорищем под названием "переговоры" сливает свой рейтинг ниже плинтуса. Скажи он про это до выборов наврядли он бы стал президентом.

від: НВ Місто: ua
25.06.2014 13:22
Бандюков нужно уничтожать, как паразитов!
Переговоры вести только с адекватными, не запятнаными кровью, захватами, грабежами, хотя таких наверное не найдется - и всеравно они будут под статусом терористов-сепаратистов и никаких им поблажек - только капитуляция!

від: blukatsch
25.06.2014 10:02
Перемовини з терористами вести потрібно, бо в них є заручники. Так з терористами діє весь цивілізований світ - через перемовини... Головне, щоб терористи ДНР-ЛНР до кінця усвідомили, що з ними ведуть перемовини як з терористами і ніяк інакше...

від: владимир Місто: Украина
25.06.2014 09:43
молодец Парошенко наконец имеют право голоса наши представители от России Бородай и еще несколько человек ,правильно он делает что отдает Луганск и Донбас России нет войне а чья земля какая разница,пусть забирают,

від: Денис Місто: Київ
25.06.2014 08:26
"Добре, що Росія показала на телеканалі «Россия-24» хоч один епізод про так звані переговори-консультації. Я б рекомендував подивитися цей матеріал двічі. Перший раз подивитися і послухати цих мудреців. Особливо зверніть увагу на ФРАЗУ цього ВАТАЖКА ТЕРОРИСТІВ Бородая і його спільника про те, що ФІКСУЄТЬСЯ СТАТУС-КВО на ПЕРЕСУВАННЯ ВІЙСЬКОВИХ в межах «республіки», і НІХТО з протилежного стола, ні Кучма і хтось інший, не заперечив. Це ОЗНАЧАЄ, що Луганськ, Слов'янськ, а може, і Донецьк НЕ НАЛЕЖАТЬ Україні, а цій самозваній «республіці». Адже Україна де-факто їх НЕ КОНТРОЛЮЄ і ними НЕ КЕРУЄ.Хто і де проводив ці переговори? Так вони будуть заявляти. Що ці терор-переговорники ПРИПИШУТЬ собі ще, можна сміливо здогадуватися. Тобто, СТАТУС-КВО зафіксований, як ПЕРЕГОВОРНИЙ ресурс цієї БАНДИ. .Другий важливий момент - це виступ посла Росії Зурабова і, особливо, його репліка про те, що «Медведчук і Шуфрич упродовж усього наступного періоду за ДОРУЧЕННЯМ Президента Порошенко і в КООРДИНАЦІЇ з російською стороною (це вельми цікаво) здійснювали ПОСЕРЕДНИЦЬКУ місію, щоб ця зустріч відбулася». Як кажуть, без коментарів. Що тут додаси. Путін визначив переговорників, похвалив Медведчука і дав вказівку бандитам зустрітися. І щодо цього дуже важливий другий момент у виступі Зурабова, коли він говорить: «Зараз проходять консультації, які будуть передувати переговорам (і далі, увага!). У разі виконання цілої низки умов (і, щоб не сказати словами, чиїх умов, Зурабов вказує правою рукою на цього Бородая і його банду) тристоронньої контактної групи, яка посилена тими, хто здійснював посередницькі місії (Медведчук і Шуфрич) для того, щоб сьогоднішня робота почалася».Тепер розшифруємо сказане Зурабовим. Перше: переговори можуть початися в разі ВИКОНАННЯ ВИМОГ БАНДИ Бородая до Києва, і початися вони можуть, коли Росія ВВАЖИТИМЕ за потрібне. А друге: контактна, тобто де-факто ПЕРЕГОВОРНА група, буде ПОСИЛЕНА Медведчуком і Шуфричем. Це два перших головних меседжі Зурабова. І далі ще більш цікаве в його виступі: «Ми очікуємо, що найближчим часом ПОЗИЦІЯ представників Донецька та Луганська (тобто БАНДИТІВ і ТЕРОРИСТІВ, а не легітимної влади) найближчим часом буде додатково доопрацьована (а сам подумав: те, що ми їм напишемо, те й доопрацюють) і вони заявлять нам (тобто, ВСІ будуть ЧЕКАТИ, поки вони ЗВОЛЯТЬ!?) про свою готовність продовжити консультації з тим, щоб розв’язати дві проблеми: перше - це досягнення стійкого перемир'я, стійкого миру, непоновлення вогню, друге - це запуск інтенсивного переговорного процесу».Хочеться додати до спічу Зурабова:... преговорного процесу, як щодо Придністров'я. Зараз там, здається, формат 3+2, а по Донбасу буде 7+2 або 10+3 і буде там і ОБСЄ, і США, і ЄС, і Росія. І так років на 50, а там подивимося. Тож Зурабов розставив всі крапки над і. Молодець. Ось тільки не знаю, чи дійсно Царьов очолюватиме цю «республіку», чи все ж таки привезуть Януковича з Пшонкою?" (Євген Марчук).

від: просто так
25.06.2014 08:12
Порошенко готовит Украине аншлюс и полную капитуляцию , после 27 числа будет продолжение кровавого" мирного плана" Порошенко

від: читач Місто: Україна
25.06.2014 07:57
Юридично Кучма веде переговори "ні з ким" тобто з терористами - кримінальними злочинцями які висувають неприйнятні умови. Як це було в Грузії всі переговори путлерівських шісток направлені на затягування конфлікту та укріплення позицій бандитів що підтверджують провокації на окупованих територіях. Оскільки Путлер наймав терористів не для ведення переговорів а для терору та диверсій то вони і будуть займатися тим за що їм плятять. Переговори закінчаться безрезультатно або капітуляцією України. Адже Кучма відзначався капітулянтською позицією перед Росією під час свого керування. Необхідна люстрація а не плазування корумпованих кадрів перед кремлівським кукловодом

від: Геннадий
25.06.2014 07:54
Я тоже считаю бандиты и убийцы должны сидеть в тюрьме, все смерти на руках этих людей. Им дали срок до 27 покинуть территорию Украины, если не покинут, должны быть уничтожены и без вариантов. И скоро наступит время когда придется признать, что раша ведет не объявленную войну с Украиной.

від: Vainqueur Місто: Hom.U.S.A.
25.06.2014 00:51
Вести переговори з терористами і шпигунами, за цими персонам тільки один вирок-електричний стул.Порошенко, що ви робите, розум у них спрямований на обогощения, і рідних це кодла відправило вже до москалів, а простий народ залишається на українській землі, а хто заплатить , за тих хлопців, які полягли за Україну виконуючи свій долг.В черговий раз, помилилися з виборами президента-олігарха, якщо його заводи в РП.Веліколепний жанр вимальовується? Що наступне проїде, якщо ворог диктує вам свої умови, на українській земле.Путін і його країна-це ЗЛО, і дітям передайте від покоління до покоління не дружити з недругом вашого народу, проклята нація з двухглавий орлом дерьмофрадіт потомства монголо-татарського ярма яничаров.Видворяйте лютого ворога, будуйте пошвидше стіну заввишки в двадцять метрів, і товщиною в десять метрів, замініруют все, що можна і по мінному полю відкрийте кордон для терористів ...
У відповідь

від: Михаил Місто: С-Пб
25.06.2014 08:55
Как вам из США то видны все проблемы Украины. И все сразу по полочкам, и врага сразу нашли. Удобно правда? Вы мне только расскажите что делала единая и независимая Украина на протяжении 23 лет получив в наследство от СССР экономику равную ФРГ и отсутствие внешнего госдолга? Расскажите про украинских наемников в Чечне, расскажите как в 90 годах прошлого века Украина делила ЧФ , беря штурмом подразделения ЧФ РФ в Одессе?
У відповідь

від: Moscow Місто: USSR
25.06.2014 01:32
Ну ты точно больной! )
Столько ненависти к Русским!)
Приятно, значит в Советской армии тебя русские сержанты гоняли как последнюю су...
У відповідь

від: Хома Місто: Неверующий
25.06.2014 13:43
Сколько любви у 83% россиян проголосовавших (Левада) за оккупацию Крыма, чего ж вы так не равнодушны к чужой собственности? Возьми ВВП Японии и Параши и сравни, в ваше счастье рабов только силой загнать можно, иметь столько богатств и жить в полной нищете.
Коментарі, сторінка з 2
    Вперед 

Матеріали цього автора

  • Захист кримських татар прискорить повернення Криму – експерти
  •  Чи варто блокувати пропагандистські сайти?
Інші матеріали
ДОЛУЧАЙСЯ!

 

«Доведеться менше їсти» – москвичка про санкції 

 

Українська армія укріплює свої позиції під Донецьком

 

Крим Реалії: Чому в анексованому Криму неможливо купити чи продати квартиру або будинок?

Спецслужби Росії знищують ватажків терористів – РНБО

 У лавах бойовиків – паніка, «Стрєлок» готується відступити – сили АТО

Гіркін поставив ультиматум Росії, погрожуючи втечею з України – Матюхін

Ситуація в зоні АТО 10 серпня

Замість «Боїнга» бойовики планували збити літак «Аерофлоту» – Наливайченко

Провідні постачальники продовольства до Росії (2013)

 

 

Перелік необхідних речей для мобілізованих

ФОТОГАЛЕРЕЇ

Майдан після очищення від барикад

Сатирою по сепаратистах. Художники підпілля Донбасу

ОСТАННІ НОВИНИ 

10 серпня 2014 23:53

На Луганщині заарештували дівчину, яка знімала кіно – російський режисер

23:16
З Росії продовжується постачання зброї бойовикам – прес-центр АТО
22:52
Туреччина: остаточні результати президентських виборів оголосять у понеділок
22:25
Ізраїль і «Хамас» погодилися на нове перемир'я
21:54
Порошенко запросив Червоний Хрест для координації гуманітарної допомоги
ВСІ НОВИНИ

Український прикордонник після нічного нападу проходить повз уламки снаряду, містечко Мілове, Луганська область

ФОТОЩОДЕННИК РАДІО СВОБОДА
Погода
Погода у Києві

вологість:

тиск:

вітер:

В інших ЗМІ
В інших ЗМІ