11 серпня 2014, Київ 01:27
Аудіо меню
Internet TV
Розклад
Наші хвилі
Як слухати

Online TV Радіо Свобода
 Щоб допомогти армії у Дніпропетровську провели доброчинний фестиваль
ВАША СВОБОДА

Політика

Скарби «Межигір’я» – півтисячі експонатів на десятки мільйонів доларів

Скарб Януковича – 500 предметів за 50 мільйонів доларівi
▶ || 0:00:00
... ⇱  
  • 270p / 12,0MB
  • 360p / 17,0MB
  • 720p / 46,0MB
 
🔇
X
Левко Стек
25.04.2014
В Національному художньому музеї України відкривається виставка «Кодекс Межигір’я», де кожен охочий зможе переглянути речі, які ще донедавна прикрашали інтер’єри президентської резиденції. Тут і ікони, і картини, і годинники, вази, книги, зброя і ще безліч предметів розкоші.

Скарб Януковича – 500 предметів за 50 мільйонів доларів

Також на цю тему

  • 28 друзів Януковича. Усередині найтаємнішого клубу країни

Мультимедіа

Фотогалерея

Дім Януковича «Острів» під Сухолуччям

Фотогалерея

Дім Януковича «Акація» під Сухолуччям

Фотогалерея

Мисливські угіддя Януковича під Сухолуччям

Фотогалерея

Екскурсія в «Межигір'я»

Левко Стек
У Києві в Національному художньому музеї України в суботу, 26 квітня, відкривають виставку «Кодекс Межигір’я», де кожен охочий зможе переглянути речі, які ще донедавна прикрашали інтер’єри президентської резиденції. Тут і ікони, і картини, і годинники, вази, книги, зброя і ще безліч предметів розкоші, які зібрав для себе Віктор Янукович. Загалом до музею передали 518 експонатів. Загальна їх вартість – щонайменше 50 мільйонів доларів.

Втім, відкриттю експозиції передував ледь не гостросюжетний американський бойовик. Боротьба за колекцію президента розпочалась одразу після втечі Януковича. Охороняли скарб у різний час від 30 до 150 бійців «Самооборони» і «Правого сектора». Грабіжники неодноразово погрожували охоронцям зброєю, силою вривались в резиденцію. Сутички виникали й між оборонцями, частина з яких спокушалась на трофеї.

«Ми не витримували. Ми більше трьох тижнів там провели. Голова йшла обертом. Тому що кожні дві години не знаєш, що буде далі. Приїжджали цілі машини від нових можновладців, які казали, що будуть вивозити це в якісь безпечні місця», – пригадує боєць «Самооборони» Павло Павлов.

Частина коштовностей безслідно зникла

Відтак, до музею потрапили далеко не всі коштовності Януковича. Чого тільки варта колекція вогнепальної і холодної зброї, яка налічувала 700 екземплярів, і безслідно зникла. Те, що вберегли, необхідно було транспортувати. Допомоги від влади практично не було, пригадують активісти. Лише під кінець процесу ДАІ почала виділяти для дороговартісних вантажів машину супроводу.

«Доводилось наймати свої машини, наймати буси, «газелі», платити свої гроші. «Музейники» теж збирали гроші. Одним словом, хто як міг допомагав», – згадує активістка Самооборони Світлана Карабут.

Серед «скарбів Януковича» – картина за чотири мільйони фунтів

Експонати, що все-таки потрапили в музей, неабияк вразили тутешніх працівників. У колекції Януковича опинились справді виняткові екземпляри. Серед них стародруки, живопис, ікони. Музейники демонструють найкоштовніші експонати.

«Це «Апостол» Федорова, про якого багато говорили. Ходили навіть чутки, що він був вкрадений з якогось з українських музеїв. Але насправді це не так. Це є дуже коштовним предметом антикваріату, вартість книжки може сягати 150 тисяч доларів, але вона є тиражною. І ми встановили, що це просто дорогий подарунок», – розповідає генеральний директор Мистецького Арсеналу Аліса Ложкіна.

Далі ціни межигірських цінностей зростають в десятки разів.

«Це полотно російського художника Василя Палєнова «Христос та грішниця» і ми точно знаємо, що воно було продане на аукціоні «Бонхемс» у Лондоні за чотири мільйони фунтів стерлінгів. Тобто, це дуже коштовна робота».

Більшість речей із Межигір’я експерти називають кітчем та несмаком

Поруч у маєтку президента красувався відвертий непотріб, розповідають мистецтвознавці. Частину експонатів називають вершинами несмаку.

«Це такий брутальний кіот під ікону XIX століття і якщо відкрити цей кіот, то ікона починала співати, – з подивом розповідає Ложкіна. – Такий неймовірний несмак в оздобленні. Все це нагадує якісь двері до лазні чи пивбару, але точно не кіот до об’єкту сакрального мистецтва».

Дороговартісні цяцьки складають більшу частину колекції. Наприклад, дерев’яні статуї за триста тисяч фунтів стерлінгів. Також тут десятки канделябрів, ваз, годинників. Якоїсь мистецької цінності вони не мають, пояснюють музейники.

Пшонка-Кутузов вразив мистецтвознавців

Окрема слабкість Януковича – портрети. В Межигір’ї був і президент-автогонщик, і президент у східному стилі, і з пшона та гороху. Однак, визнають експерти, в любові до власного обличчя Віктора Федоровича переплюнув Віктор Пшонка. Він і отримав неофіційне гран-прі за найогидніший предмет колекції.

«Там, де він в ролі Кутузова на Бородінському полі з російським генералітетом, в ролі якого виступають його колеги з Генпрокуратури. І особливо мене зачепила вивернута голова Рената Кузьміна. Це, як пишуть в інтернеті, – «Я плакаль» чи «Я під столом», – коментує виставку куратор Олександр Ройтбурд.

Виставка в художньому музеї триватиме три місяці. Що далі буде зі спадком президента, досі достеменно не відомо. Організатори експозиції хотіли б розпродати предмети на аукціоні, а виручені гроші віддати на благодійність. Експерти переконані, що знайдеться чимало охочих придбати вилки або тарілки, якими користувався Віктор Янукович.


Щоб залишити коментар і мати більшу можливість у спілкуванні з іншими учасниками форуму, Ви можете зареєструватися. Частина важливих публікацій потрапляє і на сторінку Радіо Свобода у Facebook. Там коментувати можна без участі модератора.


ПОВЕРНУТИСЯ НА ГОЛОВНУ

Важливе на Свободі

 У лавах бойовиків – паніка, «Стрєлок» готується відступити – сили АТО

Українські військові ведуть бої за Красний Луч – РНБО

МВС ідентифікувало й починає затримання осіб, які співпрацювали з «ДНР» і «ЛНР»

Росія готувалася ввести «миротворців», провокацію зірвано – Чалий

Уряд пропонує дозволити заочний суд над чиновниками, які перебувають у розшуку

Українські санкції проти Росії і «Сім’ї»: на кону банки, ліцензії

У разі вторгнення в Україну Росію чекає глибока ізоляція – генсекретар НАТО

 Спецслужби Росії знищують ватажків терористів – РНБО

Анексія Криму вже вдарила по авіакомпаніях Росії

Замість «Боїнга» бойовики планували збити літак «Аерофлоту» – Наливайченко


Форум закрито
Відсортувати коментарі:
Коментарі
     
від: Аль
26.04.2014 12:51
Выставки УКРАДЕННОГО революционерами имущества Янека и Пшонки демонстрируют великий прогресс нашего государства и власти: если раньше нами правили коррупционеры, СКРЫВАВШИЕ свои уголовные деяния, то теперь у власти воры, грабители и убийцы ГОРДЯЩИЕСЯ СВОИМИ ПРЕСТУПЛЕНИЯМИ! Самое милое то, что НЕЗАВИСИМАЯ судебная власть мгновенно стала почему то служить новой исполнительной власти и даже отдельным гражданам без всякой легальной власти, а только лишь с дубинками, массово оправдывая всяческих ранее осужденных очевидных убийц и расхитителей.
Мы все должны теперь утешаться тем, что художественный вкус воров-революционеров, которые сперли коллекцию оружия из Межигорья, явно выше художественного вкуса Пшонки, под властью эдаких эстетов мы вступаем в Эвропу и окончательное процветание!

Матеріали цього автора

  •  Бійці «Донбасу» з протитанкового комплексу обстрілюють позиції сепаратистів
  • Бої за Донецьк тривають. Є жертви
Інші матеріали
ДОЛУЧАЙСЯ!

 

«Доведеться менше їсти» – москвичка про санкції 

 

Українська армія укріплює свої позиції під Донецьком

 

Крим Реалії: Чому в анексованому Криму неможливо купити чи продати квартиру або будинок?

Спецслужби Росії знищують ватажків терористів – РНБО

 У лавах бойовиків – паніка, «Стрєлок» готується відступити – сили АТО

Гіркін поставив ультиматум Росії, погрожуючи втечею з України – Матюхін

Ситуація в зоні АТО 10 серпня

Замість «Боїнга» бойовики планували збити літак «Аерофлоту» – Наливайченко

Провідні постачальники продовольства до Росії (2013)

 

 

Перелік необхідних речей для мобілізованих

ФОТОГАЛЕРЕЇ

Майдан після очищення від барикад

Сатирою по сепаратистах. Художники підпілля Донбасу

ОСТАННІ НОВИНИ 

00:57

Перемир’я у Смузі Гази – розпочалося

00:32
Туреччина: переможець президентських виборів Ердоган заявляє про «нову еру»
10 серпня 2014
23:53
На Луганщині заарештували дівчину, яка знімала кіно – російський режисер
23:16
З Росії продовжується постачання зброї бойовикам – прес-центр АТО
22:52
Туреччина: остаточні результати президентських виборів оголосять у понеділок
ВСІ НОВИНИ

Український прикордонник після нічного нападу проходить повз уламки снаряду, містечко Мілове, Луганська область

ФОТОЩОДЕННИК РАДІО СВОБОДА
Погода
Погода у Києві

вологість:

тиск:

вітер:

В інших ЗМІ
В інших ЗМІ