10 серпня 2014, Київ 11:58
Аудіо меню
Internet TV
Розклад
Наші хвилі
Як слухати

Online TV Радіо Свобода
 Це санкції Росії проти Росії – власник ресторану у Москві
ВАША СВОБОДА

Політика

Проект «Схеми» розслідував, хто дарував Януковичу надкоштовні подарунки

Також на цю тему

  •  «Перший національний» запускає 15 нових проектів наживо
  • Радіо Свобода починає на телеканалі новин «24» проект «Крим.Реалії»

Мультимедіа

Аудіо
  • Проект «Схеми» розслідував, хто дарував Януковичу надкоштовні подарунки

Яна Полянська

Київ – Вже сьогодні о 20:00 на «Першому Національному» глядачі зможуть переглянути прем’єру авторського проекту Наталки Седлецької «Схеми». Це буде програма розслідувань про корупцію у великій політиці, зловживання владою, про оборудки, афери та схеми. Радіо Свобода фінансує «Схеми», а «Перший Національний» надає ефірний час. Що цікавого глядачі побачать у першому випуску розказала Наталка Седлецька в інтерв’ю Радіо Свобода.

– У першому випуску ми окреслюємо той перелік тем, який буде лягати в основу нашої програми і в подальшому. Скажімо, ми зробили рейтинг непотистів – це кумівство, таке ганебне явище, коли політики приводять у владу своїх родичів. Ми звернулися до таких людей, які це робили, із питанням чому вони вирішили привести своїх родичів до влади. 

У нас буде багато різнопланових ідей для екранізації теми корупції. Скажімо, частина нашої програми – це частина проекту ЯнуковичLeaks. Це документи, знайдені в Межигір’ї, втоплені Віктором Януковичем, які викривають усю корупційну імперію. Ми досі аналізуємо ті матеріали, і вони також лягатимуть в основу матеріалів програми «Схеми».

Скажімо, вже для цього випуску Сергій Андрушко зробив прекрасний матеріал про те, які подарунки і хто саме дарували Віктору Януковичу. І там такі речі, просто артефакти якісь! Там є речі з другого сторіччя до н.е. В нас є документи, які прямо вказують на те, хто робив такі подарунки. Сергій Андрушко звернувся до кожного дарувальника і запитав, звідки у нього були кошти, щоби робити такі подарунки президенту. Чи не вважають вони, що це пряме порушення антикорупційного законодавства, о це конфлікт інтересів, що це таке подання царю?

– «Схеми» позиціонують себе лише як проект розслідувань, чи ви прагнете впливати на політику та контролювати її?

– У нашому першому випуску ми будемо розповідати які об’єкти інфраструктури потрібно буде відновлювати на сході України і у скільки бюджетних державних коштів це може «вилитися». Але про це багато говорять і інші. Але ми будемо говорити про це з точки зору нагляду за витрачанням кожної бюджетної гривні. Щоб не дай бог якийсь чиновник не надумав збагатитися на горі своїх співгромадян. Ми будемо стежити, щоб чиновники не надумали наживатися на державних закупівлях. Отже, в першому випуску ми показуємо, яка інфраструктура постраждала, які міністерства будуть за це відповідати, і скільки коштів на це може піти. Обіцяємо, що ми будемо стежити за витрачанням кожної гривні.

Також ми будемо велику увагу приділяти питанню і проблеми поєднання політики і бізнесу. Коли чиновники приходять до влади, але при цьому вони мають свій бізнес. Подекуди це викликає великий конфлікт інтересів і вони сприяють розвитку цього бізнесу. У першій програмі ми розкажемо доволі несподівану, як на мене, річ про те, що бізнес є не лише в президента Порошенка. Статутний капітал у підприємствах приватних також є і у прем’єр-міністра Арсенія Петровича Яценюка. І таким чином ми будемо розвивати тему проблеми поєднання бізнесу та політики.

– Як «Схеми» планують зацікавити пересічних глядачів темою корупції та оборудок? 

– Я думаю, що українське суспільство вже мало шанс зрозуміти, що дії чиновників і їхні злодіяння в корупційних оборудках прямо стосуються усіх і кожного. Україна за часи правління Віктора Януковича значно збідніла і це відобразилося на кожній бабусі. І тому тема зловживання своєю владою та службовим становищем, можливо, на перший погляд здається далекою від повсякденного життя людини. Але насправді прямо відображається на рівні життя кожного громадянина України.

Зацікавити темою корупції ми також хочемо за рахунок спрощення того, про що ми говоримо. А саме надання більш простої, зрозумілої форми та мови поняттям «відкатів», оборудок, хабарів. І тому форма схеми також була обрана тому, що ми будемо робити велику ставку на графіку. І за допомогою графічного зображення ми будемо зображати сумнозвісні корупційні оборудки. 

– Радіо Свобода фінансує цей проект, а також надає техніку та журналістів. Як це відобразиться на виробничому процесі та кінцевому результаті?

– Радіо Свобода – це видання із незаплямованою репутацією, яке вже 60 років підтримує свій чистий авторитет, видання із незалежними професійними високими журналістськими стандартами; а з іншого боку – це «Перший Національний», який зараз взяв курс на створення на своїй базі суспільного мовлення, що виключає, в принципі, будь-який тиск на редакційну політику програми. Цей тандем дає нам сподіватися, що ніхто ніколи нам не буде вказувати, які теми ставити в ефір, а які теми знімати. Ми будемо керуватися виключно редакційними високими журналістськими стандартами та журналістською етикою.



Щоб залишити коментар і мати більшу можливість у спілкуванні з іншими учасниками форуму, Ви можете зареєструватися. Частина важливих публікацій потрапляє і на сторінку Радіо Свобода у Facebook. Там коментувати можна без участі модератора.


ПОВЕРНУТИСЯ НА ГОЛОВНУ

Важливе на Свободі

МВС ідентифікувало й починає затримання осіб, які співпрацювали з «ДНР» і «ЛНР»

Росія готувалася ввести «миротворців», провокацію зірвано – Чалий

Уряд пропонує дозволити заочний суд над чиновниками, які перебувають у розшуку

Українські санкції проти Росії і «Сім’ї»: на кону банки, транзит, ліцензії

У разі вторгнення в Україну Росію чекає глибока ізоляція – генсекретар НАТО

 Спецслужби Росії знищують ватажків терористів – РНБО

Анексія Криму вже вдарила по авіакомпаніях Росії

Замість «Боїнга» бойовики планували збити літак «Аерофлоту» – Наливайченко


Додати коментар
Коментарі
     
У цьому форумі немає жодного коментаря. Будьте перші.

Матеріали цього автора

  • Захист кримських татар прискорить повернення Криму – експерти
  •  Чи варто блокувати пропагандистські сайти?
Інші матеріали
ДОЛУЧАЙСЯ!

 

Життя після звільнення Карлівки. Історія Павла і Катерини 

 

Українська армія укріплює свої позиції під Донецьком

 

СХЕМИ: Шило на мило. Хто після зміни влади заробляє на страхуванні пасажирів Укрзалізниці?

 

Спецслужби Росії знищують ватажків терористів – РНБО

 В лавах бойовиків – паніка, «Стрілок» готується відступити – сили АТО

Гіркін поставив ультиматум Росії, погрожуючи втечею з України – Матюхін

Ситуація в зоні АТО 9 серпня

Замість «Боїнга» бойовики планували збити літак «Аерофлоту» – Наливайченко

Провідні постачальники продовольства до Росії (2013)

 

 

Перелік необхідних речей для мобілізованих

ФОТОГАЛЕРЕЇ

Майдан після очищення від барикад

Сатирою по сепаратистах. Художники підпілля Донбасу

ОСТАННІ НОВИНИ 

11:22

 В лавах бойовиків – паніка, «Стрілок» готується відступити – сили АТО

11:08
США завдали нових авіаударів по позиціях бойовиків на півночі Іраку
10:38
Внаслідок авіакатастрофи біля Тегерана загинуло щонайменше 40 людей
10:17
72-гу бригаду планують доукомплектувати й посилити – Гелетей
09:40
Нагірний Карабах: азербайджанський військовий загнув внаслідок обстрілу з боку Вірменії
ВСІ НОВИНИ

Український прикордонник після нічного нападу проходить повз уламки снаряду, містечко Мілове, Луганська область

ФОТОЩОДЕННИК РАДІО СВОБОДА
Погода
Погода у Києві

вологість:

тиск:

вітер:

В інших ЗМІ
В інших ЗМІ