10 серпня 2014, Київ 06:44
Аудіо меню
Internet TV
Розклад
Наші хвилі
Як слухати

Online TV Радіо Свобода
 Прихильників Кернеса закидали яйцями
ВАША СВОБОДА

Політика

Угоду України і ЄС підписано. Санкції проти Росії можуть ухвалити без зволікань

Петро Порошенко дає прес-конференцію після підписання Угоди з ЄС в Брюсселі, 27 червня 2014 року

Мультимедіа

Аудіо
  • Угоду України і ЄС підписано. Санкції проти Росії можуть ухвалити без зволікань

Віталій Єреміца

Брюссель – Підписана у п’ятницю економічна частина Угоди про асоціацію стала символічним жестом незворотності України на шляху євроінтеграції. Водночас, цей, названий і лідером України, і керівниками ЄС, «величний день» був позначений пошуком у Брюсселі вирішального зусилля, щоб змусити Росію припинити роздмухувати військовий конфлікт на сході України.

Ручка, скористатись якою минулої осені у Вільнюсі відмовився Янукович, у п’ятницю була задіяна у Брюсселі: український президент Петро Порошенко разом із головами країн ЄС підписав Угоду про асоціацію.

Президент Порошенко, звертаючись насамперед до населення та підприємців Донбасу, пояснив деякі переваги, які їм відкриває Угода з ЄС.

Підписання Угоди про асоціацію означає нові інвестиції, нові правила без корупції, нові найбільші ринки світу

«Підписання Угоди про асоціацію означає для них нові інвестиції, нові правила без корупції, нові найбільші ринки світу. При цьому я передбачаю, що ми внаслідок цього не втратимо жодного ринку, на якому ми присутні, включно із російським», – зазначив Порошенко.

Порошенко обіцяє ввечері вирішити, чи продовжувати перемирʼя на Донбасіi
▶ || 0:00:00
... ⇱
 
🔇
X
27.06.2014
Президент України Петро Порошенко після повернення у Київ сьогодні ввечері обговорить із силовиками можливе продовження режиму перемирʼя, запровадженого на Донбасі. Про це сам глава держави заявив у Брюсселі. (Відео Reuters)

Єврокомісар з політики сусідства та розширення Штефан Фюле протягом кількох років був, так би мовити «на передовій лінії» приготувань, консультацій та переговорів щодо Угоди про асоціацію із Україною. Нинішнє підписання цього документа викликають водночас і радість, і сум.

«Коли президент Порошенко показав ручку, якою він підписав угоду, і на якій викарбувана дата Вільнюського саміту, я думав про всі ті життя, які можна було врятувати, якби вона була укладена саме у Вільнюсі. Але я щасливий, що ми це зробили сьогодні, спираючись на вільну та суверенну волю українського народу», – поділився своїми враженнями єврокомісар Фюле.

ЄС сподівається на низку кроків до 30 червня

Водночас із урочистою частиною, на саміті у Брюсселі голови європейських держав та установ ЄС разом міркували, як погасити пожежу, що палає на сході України.

Лідери ЄС дали зрозуміти, що можуть у будь-який момент застосувати вже підготовлені обмеження для Росії. Водночас, вони вирішили, що до 30 червня будуть зроблені кілька негайних кроків. По-перше, ухвалять угоду про механізм контролю з боку ОБСЄ для припинення вогню і для ефективного контролю на кордонах. По-друге, мають повернути українській владі три контрольно-пропускні пункти «Ізварине», «Должанський» та «Краснопартизанськ».

Голови держав ЄС також закликали звільнити заручників, включно зі всіма спостерігачами від ОБСЄ та започаткувати реальні переговори із реалізації мирного плану президента Порошенка.

Сам український президент каже, що то неправда, ніби всередині ЄС існують розбіжності щодо України.

«Не існує різних думок всередині Європейської ради, – каже український керівник. – Всі абсолютно одностайні в тому, що треба продемонструвати солідарність з Україною, що її слід підтримати і що питання європейських цінностей, свободи та демократії – понад усе».

Нам не потрібні санкції заради санкцій, нам потрібен мир

«Нам не потрібні санкції заради санкцій, нам потрібен мир», – резюмував Порошенко.

Кримські товари без української сертифікації до ЄС не пустять

Європейські лідери у своєму підсумковому рішенні також кажуть, що шкодують із приводу того, що припинення вогню, якого дотримувалася українська влада, не призвело до повної зупинки військових дій на сході України. Голови держав та урядів ЄС «закликали Російську Федерацію активно скористатися своїм впливом на незаконні озброєні формування та припинити потоки зброї й військовиків через кордон. Це необхідно для отримання швидких та надійних результатів у деескалації напруги».

Після березневого рішення Європейської ради не визнавати незаконну анексію Криму і Севастополя, Євросоюз нині привітав послідовність роботи, виконаної Єврокомісією для здійснення цієї політики, та ухвалив рішення заборонити імпорт на європейський ринок товарів із Криму та Севастополя, які не мають української сертифікації.

Нарешті, рішення щодо продовження терміну припинення вогню має бути ухвалене у п’ятницю вечором після консультацій із урядом та військовими, заявив президент Петро Порошенко у Брюсселі.


Віталій Єреміца

Кореспондент Радіо Свобода у Брюсселі з 2008 року. Родом із Буковини. Після Прикарпатського університету імені Василя Стефаника (1993 рік) вчителював, викладав східні єдиноборства у спортивних клубах. Стажувався в польській Gazeta wyborcza та економічних виданнях Литви.

Читати @yeremitsa


Щоб залишити коментар і мати більшу можливість у спілкуванні з іншими учасниками форуму, Ви можете зареєструватися. Частина важливих публікацій потрапляє і на сторінку Радіо Свобода у Facebook. Там коментувати можна без участі модератора.


ПОВЕРНУТИСЯ НА ГОЛОВНУ

Важливе на Свободі

МВС ідентифікувало й починає затримання осіб, які співпрацювали з «ДНР» і «ЛНР»

Росія готувалася ввести «миротворців», провокацію зірвано – Чалий

Уряд пропонує дозволити заочний суд над чиновниками, які перебувають у розшуку

Українські санкції проти Росії і «Сім’ї»: на кону банки, транзит, ліцензії

У разі вторгнення в Україну Росію чекає глибока ізоляція – генсекретар НАТО

 Спецслужби Росії знищують ватажків терористів – РНБО

Анексія Криму вже вдарила по авіакомпаніях Росії

Замість «Боїнга» бойовики планували збити літак «Аерофлоту» – Наливайченко


Форум закрито
Відсортувати коментарі:
Коментарі
     
від: OlegRoman Місто: Bratislava
10.07.2014 22:46
Нехай Господь Бог Вам допоможе, пане президенте України, в болісних для українського народу реформах. Постсовєтська епоха злодіїв сплюндрувала господарство, економіку держави. Сьогодні ворожі залишки совєтчиків, путінські рашисти намагатимуться руйнувати Вашу снагу, поступи, розумні рішення. Деякі коментарі недругів характеризуються плюгавством, зеківською мовою, злобою аби принизити честь і гідність президента.
Болючими реформами, очистою пройти необхідно, аби назавжди ліквідувати рабську залежність України від кремлівського рашизму. Необхідно також, щоб українська держава разом з іншими миролюбними країнами світу розбудовувала власну демократію, економіку, власне господарювання у державі, що зродить стимул для ідей, ініціатив, розвитку, прогресу. А це означає поступовий добробут кожного громадянина європейської держави України.
Словаччина пережила важкий досвід кремлівської «братньої» дружби По ній ми без вагань обрали свободу від Кремля. Пережили надзвичайно важкі часи необхідних реформ. Успішно їх подолали. Сьогодні ми активними членами ЄС та НАТО. Хочемо жити в мирі, злагоді з усім прогресивним світом без диктатур і окупацій
Bratislava Praha.

від: В Місто: Х
29.06.2014 18:10
Санкции? Не смешите, Европа куплена дешевым русским газом, особенно комсомолка из Германии.
Европа руками Порошенко отдаст Путину и Донбасс, и Юг, а потом и всю Украину, лишь бы дядя не оскорбился.
Газовые проститутки.

від: если будут расти цены Місто: новый майдан с кострами
29.06.2014 11:17
если после подписания соглашения будут расти цены и тарифы - будет реальный всеукраинский майдан с кострами, на которых будут судить предателей!

від: Анонім
28.06.2014 15:51
П.Порошенко - наш Вы президент, вводити военное положение на Донбассе - наш Вы главнокомандующий. Во время перемирья воруют взрослых людей из дома, убивают наших солдат и мирных жителей, если бы лишились Вы своих кровных детей и внука, тогда бы были приняты адекватные меры, а Вы продлеваете еще перемирье. Где сенс в этом?

від: просто так
28.06.2014 10:17
судя по всему ЕС и США полностью поддерживают агрессию России против Украины , ну вот хочется им сладенько кушать и мягко спать , а Путин дает денежки на это , ну а Петя Порошенко , как точно сказала Юлия Владимировна Тимошенко , это сопли и слезы и ничего больше ........да уж влипла в Петю Порошенко, вся Украина

від: если вырастут цены Місто: предатели будут гореть
28.06.2014 00:00
если вырастут цены и тарифы - будет новый майдан. и тогда гореть будут все кто предал народ Украины.

Такбир!
У відповідь

від: папа Місто: киев
28.06.2014 07:52
Извините молодой человек, но когда вы начнете сами платить за квартиру, то вы узнаете, что цены и тарифы уже выросли на 40% и не останавливаются. К зиме будет совсем плохо, от последствий вашей "перемоги".
У відповідь

від: Генадий Місто: Хмельницкий
01.07.2014 13:03
Вот уж извините, что отобрали у вас януковича! да, это НАША перемога, перемога всей Украины над тоталитарным режимом бандитов и мафии! каким же надо быть ущербным и умственно отсталым человеком чтоб не понимать реалий происходящих при "вашем" президенте, только в феврале бюджет уже был абсолютно ПУСТОЙ! 8 млн грн - вот что оставил януковичь для всей страны и если бы не майдан не то что бы крым, а всю Украину продали бы паРаше! к тому же, вы киевляне - зажрались! и так платите по самым дешевым тарифам в Украине при самой большой зп, ещё что-то не нравится! валите вон из Украины к путлеру

від: nn Місто: n
27.06.2014 22:17
гнилая гейропа. предположим фантастическую ситуацию, тупин прекращает поддержку террористов, выводит флот и войска из крыма. и что? всё? мир дружба фестиваль. санкции против россии, третий пакет, должен быть введен независимо от дальнейших действий россии, и может быть отменен только когда новое правительство россии долгосрочной последовательностью действий докажет неизменность нового курса

від: Геннадий
27.06.2014 21:43
Все таки хочется услышать, что начали реальные действия, со стороны Европы, США, Японии ... о введении санкций, которые реально могут оказать влияние на РАШУ, хочется услышать, что всех бандитов выгнали с нашей территории, а своих посадили по заслугах, хочется услышать, что Крым вздохнул с облегчением и что оккупация наконец-то закончилась.

від: Богдан Хмельницький Місто: Чиирин
27.06.2014 19:38
Фюле правильно сказав, але правильніше, то Україна зазнала взагалі колосальних людських і матеріальних жертв, все це міг вирішити один підпис яника.....дуже жаль, але краще пізно ніж ніколи.

від: Иван Місто: РФ
27.06.2014 19:22
Санкции-нет, не слышали! ))
Да сколько же можно ежа пугать голой ж...!
ДОЛУЧАЙСЯ!

 

Життя після звільнення Карлівки. Історія Павла і Катерини 

 

Українська армія укріплює свої позиції під Донецьком

 

СХЕМИ: Шило на мило. Хто після зміни влади заробляє на страхуванні пасажирів Укрзалізниці?

 

Спецслужби Росії знищують ватажків терористів – РНБО

Замість «Боїнга» бойовики планували збити літак «Аерофлоту» – Наливайченко

Ситуація в зоні АТО 9 серпня

 Бойовики захопили співробітників Червоного Хреста

Про це свідчать і телефонні розмови бойовиків

Провідні постачальники продовольства до Росії (2013)

 

 

Перелік необхідних речей для мобілізованих

ФОТОГАЛЕРЕЇ

Майдан після очищення від барикад

Сатирою по сепаратистах. Художники підпілля Донбасу

ОСТАННІ НОВИНИ 

09 серпня 2014 23:59

Обама і Меркель: навіть «гуманітарне» вторгнення Росії до України неприпустиме

23:26
Віце-президент США виключив військовий супровід гуманітарної допомоги Україні
22:46
Судно «Арктік Санрайз», арештоване Росією торік у вересні, повернулось в Нідерланди
21:49
Порошенко до Меркель: ми готові прийняти гуманітарну допомогу без жодного військового супроводу
21:24
НАТО має переглянути концепцію оборони на східному кордоні – міністр оборони Польщі
ВСІ НОВИНИ

Український прикордонник після нічного нападу проходить повз уламки снаряду, містечко Мілове, Луганська область

ФОТОЩОДЕННИК РАДІО СВОБОДА
Погода
Погода у Києві

вологість:

тиск:

вітер:

В інших ЗМІ
В інших ЗМІ