This version of the page http://ntb.pstu.edu/index.php?id=4 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2014-07-08. The original page over time could change.
НТБ ПГТУ: Історія бібліотеки

Головна
Про бібліотеку
Історія бібліотеки
Структура бібліотеки
Правила користування
Cлайд-шоу
Архів новин
Інформаційні ресурси ПДТУ
Інтернет-ресурси
Науковому працівнику
Інформаційне обслуговування
Культурно - просвітницька діяльність
Подаруй книгу бібліотеці
Контакти



Історія бібліотеки ПДТУ

 Літопис бібліотеки

Історія бібліотеки ПДТУ бере початок з листопаду 1930 року, коли було засновано Маріупольський металургійний інститут. На жаль, про масштаби роботи бібліотеки в довоєнний період відомо дуже небагато.

В 1930 році фонд бібліотеки складав 2000 томів. Почалось поповнення фонду навчальними посібниками, конспектами лекцій та іншими матеріалами. В 1940 році бібліотечний фонд нараховував більш ніж 8500 томів. Під час фашистської окупації всі фонди та архівні документи бібліотеки загинули.

Діяльність інституту, отже, і бібліотеки було відновлено в грудні 1943 року. Місцева рада, краєзнавчий музей та металурги міста надали допомогу в комплектуванні бібліотечного фонду. Завдяки зусиллям технічних бібліотек різних міст країни, зокрема Сибірського металургійного інституту, Іркутського гірничо-металургійного інституту та інших, фонд бібліотеки почав зростати.

В лютому 1944 року у відбудованому приміщенні контори "Провіданс" бібліотеці було надано одну кімнату, в якій розмістився фонд та читальня (9 столів). Студенти займалися в читальні до 23 години, тому що на весь курс був лише один підручник зі спеціальної дисципліни. В штаті бібліотеки було три працівника.

В серпні 1951 року бібліотека розмістилась в новому корпусі інституту по вулиці Апатова, в чотирьох кімнатах на першому поверсі. Загальна площа цього приміщення була 220 кв. м. На той час фонд бібліотеки складав 25000 примірників, якими користувалися 919 читачів.

В 50-ті роки фонд поповнювався навчальною літературою, науковою літературою за профілем інституту, передплачувалась велика кількість вітчизняних та зарубіжних журналів, почалось формування фонду реферативних журналів. До початку 60-х років бібліотека сформувала доволі значний фонд художньої літератури. В цей же період з'явилися перші каталоги.

Значно поширився обсяг роботи бібліотеки. Щорічне зростання контингенту інституту, в першу чергу студентів, сприяло збільшенню кількості читачів, відвідувань бібліотеки, книговидачі.

В 1962 році бібліотека була переведена в нове приміщення, що займало площу 930 кв. м. Відбулися зміни і в структурі бібліотеки. Були створені нові підрозділи: абонемент, відділ комплектування та наукової обробки літератури, було відкрито читальний зал на 94 місця. В 1964 році почалась організація фонду довідково-бібліографічних видань.

1970-80-ті роки - період інтенсивного розвитку бібліотеки. Зросли всі показники роботи бібліотеки, активно поповнювалися фонди наукової та навчальної літератури – щорічно надходили 35-40 000 екземплярів нових видань. Це був час позитивних змін і в структурі бібліотеки: були засновані відділи навчальної та наукової літератури, відкрито читальний зал довідково-бібліографічних видань та читальний зал історичної літератури.

Бібліотека постійно вдосконалювала форми та методи своєї роботи. Прогресивним на той час було впровадження єдиного читацького квитка, диференційованого обслуговування читачів, групового методу обслуговування студентів першого курсу; введення відкритого доступу у відділі художньої літератури та в читальних залах.

Фонди бібліотеки привертали увагу не тільки студентів і співробітників інституту, а й читачів з інших навчальних закладів та промислових підприємств міста.

З 2001 року серед приоритетних завдань бібліотеки головним стає впровадження інноваційних форм і методів роботи. В 2000-2001 роках бібліотека отримала перші ПК та програмне забезпечення. В наступні чотири роки після масштабної роботи з ретроконверсії традиційних каталогів, було створено електронний каталог бібліотеки ПДТУ. Для формування максимально повної електронної картотеки в 2005 та 2006 роках бібліотека стала учасником двох корпорацій - російської МАРС (Міжрегіональний аналітичний розпис статей) та української ЦУКК (центрально-український корпоративний каталог). За цей час суттєво виріс парк комп'ютерної техніки, зал каталогів надав можливість безкоштовного користування мережею Інтернет, електронний каталог бібліотеки став доступний віддаленим користувачам.

Сьогодні Науково-технічна бібліотека Приазовського державного технічного університету одна з найбільших бібліотек ВНЗ Донецького регіону. Її фонди складають більш ніж 500 000 екземплярів різних видань, які задовольняють запити професорсько- викладацького складу, наукових робітників, студентів, аспірантів та магістрантів.

НТБ ПДТУ – це бібліотека сучасного типу, що поєднує традиційні та комп'ютеризовані форми бібліотечно-інформаційного обслуговування. У роботу бібліотеки впроваджуються такі сучасні форми обслуговування як автоматизована книговидача, електронна доставка документів, доступ до цифрових повнотекстових джерел наукової інформації.

Бібліотека ПДТУ прагне до того, щоб бути не тільки сховищем першоджерел, а й реальним інформаційним центром, що здатен забезпечити своїх споживачів усім спектром інформаційних послуг.

Інформаційні ресурси ПДТУ





Передплачені бази даних



Діючі тестові доступи



Центральна міська бібліотека ім. В. Г. Короленка Наукова бібліотека Маріупольського державного університету Електронна бібліотека України
Карта сайту http://ntb.pstu.edu © 2011-2014