This version of the page http://www.dontsov.info/index.php?limitstart=78 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2014-07-02. The original page over time could change.
Дмитро Донцов - апостол української ідеї

"Найбільш гнітять того, хто найменше вимагає" Д. Донцов

 

Дмитро Іванович Донцов народився 30 (17 за старим стилем) серпня 1883 року в степовій Україні, у місті Мелітополі, що на Запоріжжі. Предки його, як згадував сам Донцов, походять із Слобідщини, а саме з Вороніжчини.

 Детальніше....

Церква і націоналізм
Написав Донцов   
Вівторок, 23 березня 2010, 18:06

Націоналізм 19 віку, що вийшов із принципів 1789 року, був виразно антицерковний, або як звикли в нас говорити "антиклерикальний". Таким він був у Франції, де в останній декаді минулого віку (за Вальдека і Комба) прийшло до одвертого конфлікту між урядом і церквою; таким був він на Апенінах, де по зайняттю Риму королем (1870) папа зірвав зносини з представником визволеної Італії: таким він був у Чехії і почасти в Польщі, де ціла лівиця з ППС вела війну з "клерикалізмом". Явно ворожо ставився до церкви і наш націоналізм минулого віку: Драгоманів там, Франко й Павлик - тут. Так само як і церква до нього. Не хочу сказати, що церква відверталася від служіння національному ідеалові. Коли перед революцією таке можна було твердити про українське духовенство за Збручем, то ні в якому разі про галицьке або буковинське. Але до головних представників нашого націоналізму в ті часи церква відносилася негативно.

 

Останнє оновлення на Вівторок, 23 березня 2010, 18:26
 
Більше статтей...
  • До старих Богів
  • Великий бенкет
  • Bellua sine capite. "Бестія без голови"
« ПочатокПопередня71727374757677787980НаступнаКінець »

Сторінка 79 з 82

Книги для Вас

  "Дух РОСІЇ"

"Поміж містикою і політикою" Олег Баган

Справа Унії. Церква і націоналізм

Наша кнопка



Наші друзі

 

 

Main page Search