This version of the page http://www.dontsov.info/index.php?limitstart=72 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2014-07-02. The original page over time could change.
Дмитро Донцов - апостол української ідеї

«Провідна верства, коли вона дійсно є такою, – це зовсім інша порода людей…» Д. Донцов

 

Дмитро Іванович Донцов народився 30 (17 за старим стилем) серпня 1883 року в степовій Україні, у місті Мелітополі, що на Запоріжжі. Предки його, як згадував сам Донцов, походять із Слобідщини, а саме з Вороніжчини.

 Детальніше....

Єдине, що є на потребу
Написав Донцов   
Середа, 24 березня 2010, 12:32

Тема "найвищого ідеалу" нації та доріг, якими до нього ідеться, така оклепана, як жадна інша.

Хочу підійти до неї з боку, з якого у нас не люблять до неї підходити. Цю нову точку повинна собі засвоїти особливо молодь, першим кличем якої - навіть в неполітичних організаціях (як напр. в Пласті), - є "вірність своїй країні".

Державницька ідея є тепер у всіх на устах. Навіть у тих, що за неї у Києві під стінку ставлять, або у тих, що пропонують свої услуги для її поборювання. Але й від чесних прихильників тої ідеї чує молодь не раз: "Шануймо наш запал і посвяту - але не товчіть шиб і сідайте за книжку!" А дальше літанія: "Учись, трезвись, молись, а решта анархія"..

Не знаю більше облудної науки! Бо є одна річ, одне "щось", без якого жадна освіта не поможе; ніяке освідомлення не врятує, а ні запал, ні посвята... Цим "щось", цією найважнішою силою є характер. Нема поняття більш несхопимого від поняття "характер"; з ним, як з душею: хто скаже що є душа? Але подібно, - як кожен з нас відріжнить мертвого від живого, так і того, хто має характер від того, хто його заступає фразою.

Моторами історії, які здвигають і валять народи, - є одиниці, за якими тягнеться маса. В мирні часи, і в критичні, в монархіях і в республіках. А тою чудодійною силою, яка ті одиниці взносить в гору, даючи їм владу над числом - є їх сила характеру. Командує над іншими не завжди інтелігентніший, не завше найдужчий, але все - завзятіший, той, що виявляє найтвердішу вдачу.

 
Більше статтей...
  • Від держиморди царського до большевицького
  • Царське вчора і большевицьке нині
  • "SECOND SIGHT" і большевицька "морда"
  • Своя традиція або чужий кий
  • Хаос сучасности і молодь
  • Церква і націоналізм
  • До старих Богів
  • Великий бенкет
  • Bellua sine capite. "Бестія без голови"
« ПочатокПопередня71727374757677787980НаступнаКінець »

Сторінка 73 з 82

Книги для Вас

  "Дух РОСІЇ"

Справа Унії. Церква і націоналізм

"Поміж містикою і політикою" Олег Баган

Наша кнопка



Наші друзі

 

 

Main page Search