This version of the page http://zib.com.ua/ (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2014-05-31. The original page over time could change.
Газета "Закон і Бізнес". Законодавство, влада, правосуддя, права людини. Ми інформуємо перших!
  • Юридична практика

    Керівник Київського відділення АПУ Сергій Гребенюк:

    Коли починаєш працювати над цікавим проектом, повірте, фінансові питання не є основою мотивації. Головне, щоб робота подобалася, щоб було відчуття драйву, одержимості.

  • Від першої особи

    Голова ВССУ Борис Гулько:

    ВСС ще на етапі становлення забезпечував ефективну взаємодію з громадськістю. Власне, затвердження комунікативної стратегії стало продовженням обраного нами курсу на прозорість і гласність.

  • Юридична практика

    Партнер ЮК «Правовий Альянс» Анатолій Меньшиков:

    Велика кількість спеціалістів, які не є правниками, надають послуги правового характеру. Концепція регулювання юрринку має полягати в тому, щоб кожен, як-то кажуть, ніс свою валізу.

  • Події і коментарі

    Партнер ЮБ «ЄПАП» Олексій Рєзников:

    В будь-якому демократичному суспільстві існують різні думки, симпатії та антипатії, позиція й опозиція. Це нормально. Проте нехтування загальнолюдською культурою поведінки не можна вважати нормальним.

    Коментарів: 4
  • Іменем закону

    Перший заступник Генпрокурора Микола Голомша:

    Ми прийняли рішення про те, щоб кандидати на посади прокурорів були оприлюднені на сайті. Тоді люди зможуть дати їм оцінку. Більше того, ми хочемо запропонувати такий метод усім прокурорам областей.

    Коментарів: 3
  • Від першої особи

    Заступник Голови ВСУ Валентин Барбара:

    Якщо ми на демократичних засадах сформуємо ВРЮ, ВККСУ, якщо до складу цих органів увійдуть люди, яким суспільство довірятиме, то вони зможуть самотужки забезпечити контроль за очищенням суддівського корпусу.

    Коментарів: 1
Судова практика

Вітчизняна конституційна юрисдикція. Стор. 22

В другій половині 2013 року одною з основних тенденцій в конституційній юрисдикції стали вердикти у справах щодо правових проблем правосуддя.

Судова влада

Дев’ять кроків назустріч довірі

Відновлення довіри — одне з питань, що обговорюватимуться на позачерговому ХІІ з’їзді суддів. Є кілька заходів, які не потребують унесення змін до законодавства, але приведуть до бажаного результату.

Юридична практика

Коаліція допомоги

USAID представив кращі практики з надання безоплатної правової допомоги. Одне з головних досягнень проекту «Правова країна» — створення Всеукраїнської коаліції з надання правової допомоги. Також було проведено церемонію нагородження правників.

Події і коментарі

Відносне в абсолюті

Вибори-2014 стали другими, коли для визначення переможця виявилося достатньо одного дня голосування. Перемога Петра Порошенка була прогнозованою, тому безспірною.

Законодавча влада

Знати всіх поіменно!

Кожна агітаційна кампанія в Україні коштує дорожче від попередньої. Група народних депутатів вирішила, що настав час узяти на облік кожну гривню, яка витрачається на такі цілі.

Законодавча влада

Податки в обмін на свободу

Схеми з використанням «податкових ям», які застосувалися ще з 1990-х років, набули загрозливого розмаху — річні збитки бюджету сягають 100 млрд грн. Зарадити може тільки компроміс держави й бізенесу.

Коментарів: 1
Події і коментарі

Хочеш миру — шукай злагоди

Через 3 місяці після зміни влади в країні нардепи нарешті зробили перший крок до порозуміння. В ухваленому 20 травня документі під назвою «Меморандум миру та злагоди» визначено невідкладні заходи щодо конституційної реформи.

Події і коментарі

«Довіру» піддали сумніву

76 нардепів звернулися до КСУ з поданням щодо відповідності закону про люстрацію суддів Конституції. Вони наголошують: створюється нікому не підпорядкована тимчасова спецкомісія.

Події і коментарі

«Трактуй мене повністю!»

Зміни в діяльності судової системи, пов’язані з реалізацією закону «Про відновлення довіри до судової влади», дещо дестабілізували роботу органів суддівського самоврядування.

Юридична практика

Стратегічна місія

Делегати з’їзду ААУ обрали нового очільника та посадових осіб організації, а також визначилися зі стратегічними цілями. Захисники продемонстрували одностайність, а дехто з них навіть змалював новообраному президенту його «перспективи».

Події і коментарі

Зв’язок терміну й посади

КС встановив, що обраний на позачергових виборах Президент має перебувати на посаді повний термін. Чи стане це прецедентом, який дозволить і новому меру Києва також подовжити термін повноважень?

Юридична практика

«Щеплення» проти шпигунів

Мінімізувати можливість атаки секретних даних клієнта можна за умови дотримання нескладних правил. Яких саме — розповідають відомі вітчизняні юристи.

Судова практика

Вітчизняна конституційна юрисдикція. Стор. 21

На минулій сторінці ми обірвали розповідь, проаналізувавши кілька законопроектів, котрі так чи інакше стосувалися статусу Конституційного Суду. Серед них були й такі, що набрали сили.

Судова влада

Відповідальність у режимі очікування

Активну роботу ВРЮ припинила ще взимку. Наразі ж скаржникам не варто навіть звертатися до неї — нікому розглядати заяви. Тому «ЗіБ» вирішив розібратись, як формується та коли запрацює оновлена Рада.

Судова влада

Як уникнути конфлікту інтересів?

Обрання членів Вищої ради юстиції на з’їзді адвокатів відбувалось в умовах кипіння пристрастей. Чому так сталось, як себе повинен поводити член ВРЮ від адвокатури та яким повинен бути кандидат до складу Ради юстиції?

Події і коментарі

Цілком таємна законотворчість

6 травня, під час закритого пленарного засідання, парламент прийняв 10 законів (два — у першому читанні), 2 постанови та схвалив один указ. Наскільки узгоджується з Конституцією та Регламентом ВРУ такий спосіб законотворення?

Судова влада

«Акційне» розвантаження

Якщо суддя, окрім здійснення правосуддя, виконує інші повноваження, то може розраховувати на поблажку — розгляд меншої кількості справ, аніж колеги. А чи вправі він скористатися такою «акційною пропозицією»?

Коментарів: 9
Законодавча влада

Стежте за кожним словом

Кабмін готується позбутися Держпідприємництва. Щоправда, не назавжди — на місці старого органу відразу з’явиться новий. Підпорядковуватиметься він Мінекономіки, матиме іншу назву й, швидше за все, повноваження. В Службі з цим не згодні.

Події і коментарі

Форум — під загрозою

Наразі формування складу ВРЮта ВККС перебуває під загрозою. Усе — через неможливість проведення з’їзду. Зібратися суддям заважає відсутність у Законі «Про судоустрій і статус суддів» чітко виписаної процедури проведення конференції.

Законодавча влада

Холодне літо 2014-го

Під час закритого засідання, що відбулося 6 травня, парламент ухвалив низку законів, серед яких — зміни в порядку застосування амністії. Проаналізуємо, хто ж іще зможе вийти на волю?

Судова влада

Аргументований погляд

Пленум Вищого адмінсуду навів аргументи, чому не можна ліквідовувати адмін’юстицію. На його думку, адмінсуди потрібно відділити від судів загальної юрисдикції та згадати в Конституції про ВАС.

Фотофакт

Повернути довіру суспільства

Прийняття закону «Про відновлення довіри до судової влади в Україні» — це тільки один із кроків на шляху до відродження репутації судів. А таких кроків має бути багато.

Судова практика

Вітчизняна конституційна юрисдикція. Стор. 20

Звичайно, новітня історія Конституційного Суду має своєю складовою не тільки проведення засідань і прийняття рішень, висновків та ухвал. Як і будь-який орган держави, він еволюціонує в суспільстві.

Фотофакт

Фінансове керівництво

Рада суддів України визначилась із новим головою Державної судової адміністрації. Члени органу суддівського самоврядування вирішили не ризикувати і призначили Зеновія Холоднюка.

Іменем закону

Практичний курс «народного люстратора»

Як скористатися механізмом персональної відповідальності чиновника? Можна запропонувати такий алгоритм застосування цього принципу з використанням наявних процесуальних інструментів.

Законодавча влада

Зрадник за визначенням

Хоча Мін’юст і спробував визначити правила перереєстрації кримських компаній на материковій частині України, на думку експертів, вони не діятимуть. Натомість необхідні нагальні зміни до законодавства.

Фотофакт

Місію — здійснено

З’їзд представників юридичних вищих навчальних закладів та наукових установ виконав покладену на нього законом функцію: призначив трьох осіб, які представлятимуть вчених у Вищій раді юстиції.

Події і коментарі

Голова ВРКА Ольга Дмитрієва:

Ближче до ночі на з'їзді адвокатів розгорнулася справжня гостросюжетна драма з блокуванням сцени і істериками. Це просто жахливо, така поведінка виходить за будь-які рамки розумного.

Судова влада

Кожний голос враховано

У судах країни триває обрання керівництва. Майже всі апеляційні інстанції вже мають очільників, вочевидь, процес дещо затягнувся. З різних причин вибори відкладаються.

Коментарів: 1
Судова влада

Післявиборчі обіцянки

Обирати нового голову ДСАУ довелося з-поміж трьох кандидатів. Двоє з них були добре знайомі членам ради. А конкуренцію їм склала представниця однієї з адвокатських фірм.

Коментарів: 2
Створено в Студії Дмитра Бабича