This version of the page http://www.pohlyad.com/news/n/10783 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2014-05-29. The original page over time could change.
Геннадій Москаль: «Якщо я можу розпити зі Жванією пляшку вина – це не означає, що я підтримую Партію регіонів чи зсучився» 
Новий Погляд, інтернет-видання
На шахтах вибухівку від терористів сховали під землю•  Завербованим диверсантам у тренувальних таборах не дозволяють дивитися нічого, окрім телеканалу «Росія24»•  З’явилося відео падіння українського гелікоптера з військовими•  У Макіївці чи то бойовики, чи просто любителі солоденького обчистили кондитерський склад Порошенка•  В Алчевську депутати визнали Луганську народну республіку, проти були двоє•  Затриманими бойовиками міліціонерів у Горлівці катували•  Під носом у терористів у Луганську вивісили український прапор•  П’ять КамАЗів з бойовиками прорвали український кордон на Луганщині•  Харабара знову не проти очолити Львівське обласне ДАІ•  Маленькі кримчани у Львові ліпили піцу і катались на чудо-поїзді•  
04.03.2013   17:18 Роман Онишкевич

Геннадій Москаль: «Якщо я можу розпити зі Жванією пляшку вина – це не означає, що я підтримую Партію регіонів чи зсучився»

Призначення нового керманича Львівської області, як завжди у таких випадках, викликає багато запитань. Що він собою являє? Яка його місія? Хто його пролобіював? Не виняток ситуація із Віктором Шемчуком, який 4 березня приступив до виконання своїх нових обов’язків.

Можливо, в українській політиці немає людини, яка б знала Віктора Вікторовича краще, ніж нинішній народний депутат Геннадій Москаль. Коли останній в епоху президентства Ющенка був його представником у Криму, Шемчук там же працював прокурором. Згодом, у 2007-му році, обоє прийшли до Верховної Ради у списку НУНС за квотою «Народної самооборони Юрія Луценка. І хоча з часом шляхи Москаля та Шемчука розійшлися, колишній міліціонер про колишнього прокурора відгукується тільки добре. Про Шемчука, його стосунки з Давидом Жванією та Партією регіонів Геннадій Москаль розповів в інтерв’ю «Погляду».

- На Львівщині представили нового губернатора Шемчука…

- Я щиро вітаю львів’ян з такою подією!

- Ви іронізуєте чи серйозно?

- Ні, абсолютно серйозно. Я знаю Шемчука як порядну людину. Він – людина нормальних ділових якостей, виважена, розумна, добрий юрист. Шемчук, як то кажуть, - людина при пам’яті. Я був із Шемчуком в одній партії «Народна самооборона». Ми тісно співпрацювали, коли я був представником президента у Криму, а він там прокурором. Нічим себе не скомпрометував. І «золоті верби» в його руках не росли.

- Але нині ви все-таки по різні боки барикад. Москаль – опозиціонер, а Шимчук – ставленик Януковича і Партії регіонів.

- Скажу, що Шемчук ніколи не був людиною Партії регіонів. Ніколи не був її членом. І я думаю, йому вистачить розуму туди і не вступати.

- Але свого часу його у парламенті його називали тушкою.

- Не пригадую, щоб він кудись переходив.

- 6 вересня 2011 року Шемчука виключили з фракції НУНС.

- Я не пригадую цього моменту.

- Бог з ним, давайте поговоримо про сьогоднішній день. Дехто вважає, що Шемчука на посаду про лобіював Давид Жванія, з яким, до речі, його колись виключали з фракції за співпрацю з Партією регіонів.

- Я ж казав: із владою Януковича Шемчука нічого не зв’язує. І я ніколи не помічав, щоб він дружив зі Жванією. Не знаю навіть, чи вони останнім часом бачилися. Я й сам давно не бачив Шемчука. До речі, а що Жванія? Я, наприклад, із ним в добрих стосунках вже багато років. Тепер що змінювати друзів і знайомих через те, що хтось став «білим», а хтось «червоним»? Якщо я можу зустрітися із Жванією і розпити пляшку вина, то це ж не означає, що я підтримую Партію регіонів? Чи я від того зсучився.

- Ну йдеться зараз про Шемчука. І про те, наскільки він пов'язаний зі Жванією?

- Як на мене, Шемчук – абсолютно самодостатня фігура. Скажу вам відверто. Ви знаєте, що в «Народній самообороні» було два акціонери – Луценко і Жванія. Так от, я у 2007-му році йшов у парламент по квоті Жванії, а Шемчук – по квоті Луценка. Так що…

- Закінчуючи своє депутатство, нинішній львівський губернатор сказав в одному з інтерв’ю, що не проти був би повернутися прокурором у Крим. Але потрапив до Львова головою ОДА. Це підвищення чи заслання?

- Однозначно підвищення! Ви що? Раніше прокурор Криму був ще й заступником Генерального прокурора України. Тепер цю приставку вже зняли, тобто певну статусність посада втратила. А губернатор – це є губернатор. Та й що таке Крим. Одна набережна в Ялті і два заводи. Населення Львівщини 2 мільйони 540 тисяч. А у Криму тільки 1 мільйон 900.

- На початку нашої розмови ви привітали львів’ян із новим губернатором. Справді вважаєте, що він буде добре керувати?


- Не знаю, чи є в Україні людина, яка б йому позаздрила. Я розумію, що він підписався на пекельний труд. Йому потрібно буде постійно балансувати між політичними реаліями, які є на Львівщині, і Адміністрацією президента та Кабінетом міністрів. Гроші, на жаль, в Києві. Але, скажу, що кращої кандидатури для Львова годі було б знайти. Тут потрібна була якась компромісна фігура. Інакше було б, як у нас у Верховні Раді – одні крики, штовханина і протистояння. Будь хто-небудь інший, Львівську обладміністрацію пікетували вже б у день призначення. А щодо Шемчука… Не можу, сказати, хто до нього може мати претензії.

- Але політика є політикою…

- Так, але при цьому областю мусить хтось керувати. Школи мають працювати, дороги – ремонтувати, транспорт – їздити. Зрештою, все залежатиме від самого Шемчука. Наскільки йому вдасться знайти той компроміс, про який я говорив. 

RedTram