This version of the page http://zib.com.ua/ (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2014-05-07. The original page over time could change.
Газета "Закон і Бізнес". Законодавство, влада, правосуддя, права людини. Ми інформуємо перших!
  • Іменем закону

    Перший заступник Генпрокурора Микола Голомша:

    Ми прийняли рішення про те, щоб кандидати на посади прокурорів були оприлюднені на сайті. Тоді люди зможуть дати їм оцінку. Більше того, ми хочемо запропонувати такий метод усім прокурорам областей.

    Коментарів: 2
  • Від першої особи

    Заступник Голови ВСУ Валентин Барбара:

    Якщо ми на демократичних засадах сформуємо ВРЮ, ВККСУ, якщо до складу цих органів увійдуть люди, яким суспільство довірятиме, то вони зможуть самотужки забезпечити контроль за очищенням суддівського корпусу.

    Коментарів: 1
  • Судова влада

    Член ВРЮ Віталій Кузьмишин:

    Існування судової влади і готовність до виконання конституційних повноважень з її боку повинне сприяти якнайшвидшому виходу з політичної кризи в межах правового поля держави.

    Коментарів: 1
  • Події і коментарі

    На мушці політичних інтересів

    Репутація судової влади та сам статус судді останнім часом похитнулася. Суддівська спільнота з великою настороженістю сприйняла законопроект «Про відновлення довіри до судової системи».

    Коментарів: 1
  • Судова влада

    Голова ВККС України Ігор Самсін:

    Знаю, що до ВККС будуть запитання, зважаючи на останні події в країні. Уже надійшло понад 100 звернень від громадян щодо дій суддів. Ми їх обговорили, а розглядатиме публічно.

    Коментарів: 5
  • Юридична практика

    Партнер ЮФ «Гвоздій та Оберкович» Анжеліка Сицько:

    Питання в тому, що в усьому потрібно йти до кінця. Коли захищаєш людину або представляєш її в справі, то чудово розумієш: усе, що робиш, робиш не для себе, а перш за все для клієнта.

Події і коментарі

Партнер ЮБ «ЄПАП» Олексій Рєзников:

В будь-якому демократичному суспільстві існують різні думки, симпатії та антипатії, позиція й опозиція. Це нормально. Проте нехтування загальнолюдською культурою поведінки не можна вважати нормальним.

Судова практика

Вітчизняна конституційна юрисдикція. Стор. 19

Що стосується ухвал про відмову у відкритті конституційного провадження, то їх у першому півріччі 2013 р. було прийнято 29, у тім числі у справах за 8 конституційними поданнями народних депутатів.

Судова влада

Заручники «вуличних люстраторів»

Вищий адмінсуд — єдиний із вищих спецсудів, який з першої спроби не зміг обрати голову. Під стінами Вищого адмінсуду зібралися «вуличні люстратори», які були готові штурмувати будівлю.

Превентивне затримання v.2.0

27 березня до ВР була подана доопрацьована версія проекту Закону про превентивне затримання, яка, хоча й не містила найодіозніших положень, але в іншому загалом зберегла «дух і букву» попередньої редакції.

Законодавча влада

По різні боки однієї оцінки

ВР не стала долати президентське вето на закон щодо спрощення оформлення спадщини. На думку окремих нардепів, набуттю чинності цим законом вже не перший рік протидіє «оціночне лобі».

Судова влада

В умовах боргової незалежності

Нова редакція закону про відновлення платоспроможності боржника не виправдала покладених на неї сподівань. Кредитори, як і раніше, мають примарну надію на повернення своїх коштів.

Судова влада

Коней на переправі не міняють

Суди налаштувалися на роботу у новому форматі з новими керівниками. Проте, як показала практика, колективи більшості судових установ довіряють колишньому керівництву, оскільки багато очільників апеляційних судів повернулися у свої крісла.

Події і коментарі

Фінансування за фактом

Працівники апаратів судів — єдині серед держслужбовців, рівень заробітної плати яких постійно знижується. А фінансова ситуація в країні стає дедалі критичнішою.

Коментарів: 1
Законодавча влада

Жити стане простіше?

Ухвалений 15 квітня Закон про спрощення порядку відкриття бізнесу має наблизити реєстраційні і господарські процедури ведення бізнесу до сучасних реалій. Чи вийде?

Юридична практика

Люстрація починається з тебе

Спроби очищення судової влади заради «підвищення довіри» виглядають, як жертвоприношення. Але криза державного механізму — це питання не тільки судів.

Події і коментарі

«Реанімація» довіри

Закон про люстрацію суддів — тільки один із кроків на шляху до відродження довіри суспільства до судів. Для цього потрібен комплекс заходів. Так, судді мають зрозуміти: демонструючи свої статки, вони аж ніяк не зможуть завоювати довіру людей.

Гід № 1 у вашому місті

Швидко знайти інформацію про заклади, компанії та об'єкти інфраструктури, що працюють в містах України, допоможе всеукраїнський онлайн-довідник iGid.

Судова влада

Відвертість із суддівських крісел

Другий щорічний судово-правовий форум мав на меті узгодження правових позицій щодо спірних питань судової практики. Судді та адвокати змогли обговорити проблеми правозастосування.

Законодавча влада

Свіжоспечені неузгодженості

Ще не встигли деякі суди обрати керівників, як у ВР - нові віяння. Зокрема, зареєстровано проект, який передбачає призначення на адмінпосади радами суддів за пропозиціями зборів.

Події і коментарі

Повний комплект!

ВСС нарешті завершив своє велике виборче коло. Голова отримав заступників, суд — керівництво, а люстраційний процес довів своє право на життя.

Законодавча влада

Критерії розмежування

У процесі підготовки нормативно-правових актів і під час розгляду судових справ про їх оспорювання нерідко виникають питання щодо критеріїв, за допомогою яких можна розмежувати нормативні та ненормативні акти.

Судова практика

Вітчизняна конституційна юрисдикція. Стор. 18

Так склалося, що більшість рішень Конституційного Суду в 2013 р. були присвячені саме різноманітним питанням правосуддя.

Законодавча влада

Ми землю дали — ми її й заберемо

Проблема несвоєчасного початку використання за цільовим призначенням землі, отриманої в оренду від влади «в тяжких боях», стала досить актуальною для землекористувачів.

Юридична практика

Люстрація очима правників

АПУ пропонує власний закон, в основу якого покладено ширший принцип люстрації. Зокрема, - співвідношення витрат, понесених держслужбовцями та членами їхніх родин, з офіційним доходом.

Від першої особи

Хто ні за кого — той проти всіх

РСГС підготувала «шпаргалку» для суддів щодо обрання нових керівників в установах. Заглянувши до неї, учасники зборів зможуть узяти зразок бюлетеня та визначити правила формування лічильної комісії.

Події і коментарі

Довга процедура на короткому повідку

Попри застереження європейських експертів і вітчизняних правників у законі про люстрацію суддів залишилися положення, які не відповідають Конституції та міжнародним стандартам судочинства.

Події і коментарі

Конституційне бачення

Пленум Верховного Суду схвалив пропозиції щодо внесення змін до Конституції. Судді ВС виступили, зокрема, за те, щоб відновити триланкову судову систему.

Події і коментарі

«Страсна» для керівництва

Люстраційна розв’язка відбулася. Деякі суди вже визначилися з тим, кому довірити посади голів та заступників. Проте більшість потребують часу, щоб обрати серед колег найвідповідальнішого.

Судова влада

Кримська безвихідь

ВККС рекомендувала перевести вісьмох суддів з Криму на «материкову» частину України. Проте це не вирішить проблем як цих суддів, так і решти, що виявили бажання залишити півострів.

Від першої особи

Верховні вимоги до «люстраторів»

Членами тимчасової спецкомісії за квотою ВС повинні бути особи, які могли б, з одного боку, відстояти суддю, а з другого — прямо в очі сказати йому: «Ти — негідник,ти неправильно вчинив при розгляді конкретної справи».

Події і коментарі

Зі святом!

Прийміть найщиріші вітання з Великим днем світлого Христового воскресіння!

Судова практика

Вітчизняна конституційна юрисдикція. Стор. 17

Ці слова відомого політика й дипломата добре характеризують сутність рішення Конституційного Суду, про яке ми почали розмову на попередній сторінці (див. №13 «ЗіБ». — Прим. ред.). Тож продовжимо її.

Законодавча влада

Кому я винен — пробачаю

За результатами перевірки звітності з ПДВ податкова може скласти акт про те, що податковий кредит, сформований 1095 днів тому, підлягає списанню як безнадійна заборгованість.

Юридична практика

Панацея від тяганини

Як одну із напрямів реформування системи виконання судових рішень та органів ДВС правники вбачають уведення інституту приватних виконавців і пропонують поглянути свіжим оком на раніше відкликаний законопроект.

Законодавча влада

Мій дім — моя робота

Закон «Про запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного зростання в Україні» №1166-VII, прийнятий парламентом 27 березня 2014 року, вже встигли охрестити «правовою катастрофою».

Коментарів: 1
Створено в Студії Дмитра Бабича