<![CDATA[www.0362.ua: Новини Рівне]]> http://www.0362.ua Sun, 04 May 2014 12:49:00 +0300 Sun, 04 May 2014 14:03:08 +0300 http://www.0362.ua/designsite/logo.png <![CDATA[www.0362.ua: Новини Рівне]]> http://www.0362.ua Zend_Feed uk http://blogs.law.harvard.edu/tech/rss <![CDATA[Росія веде війну з Україною – польський прем’єр]]> http://www.0362.ua/news/527868 http://www.0362.ua/news/527868 Росія веде війну з Україною. Про це заявив прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск, коментуючи події в Одесі. За його словами, дипломатичні зусилля західних країн не принесли бажаних результатів з деескалації агресії Росії проти України.

«Це війна. Може, трохи іншого типу, бо це неоголошена війна. Але насправді маємо справу де-факто з війною», – сказав глава уряду Польщі.

«Коли число жертв становить десятки, коли використовують зброю, коли збивають вертольоти, то ми усі бачимо, що маємо справу не зі збройною конфронтацією, організованою демонстрантами, а державою, у цьому випадку – з Росією»,  – заявив Туск.

2 травня в Одесі сталися сутички між сепаратистами, озброєними вогнепальною зброєю, і проукраїнськими активістами, загинуло понад 40 людей.

]]>
Sun, 04 May 2014 12:49:00 +0300 Суспільство
<![CDATA[У Держдумі вже закликають вводити війська в Україну - «зупиняти бандерівців-фашистів»]]> http://www.0362.ua/news/527867 http://www.0362.ua/news/527867 Голова партії "Справедливая Россия", керівник однойменної фракції у Держдумі РФ Сергій Міронов заявив, що Росія має ввести війська в Україну, щоб "захистити наших братів".

Про це Миронов, використовуючи щодо проукраїнських активістів та патріотів такі епітети, як "фашисти", "гади" та "бандерівці"  заявив у своєму Твіттері. 

Така заява Міронова пролунала у відповідь на провокації в Одесі, які відбулися напередодні: сепаратисти, дії яких координувалися диверсійними групами з РФ, напали на проукраїнську ходу з використанням вогнепальної зброї, каміння, ланцюгів, коктейлів Молотова, бит.

Внаслідок сутичок до лікарень Одеси по допомогу звернулися більше 200 людей, постраждалі є з обох боків, у т.ч. - міліція. 160 найбільш активних учасників заворушень були затримани, за фактом відкрито 10 кримінальних проваджень. За даними МВС, загинуло внаслідок боїв 46 людей, усі опізнані - місцеві мешканці (Одеська обл.).

]]>
Sun, 04 May 2014 12:44:00 +0300 Суспільство
<![CDATA[Гурт «The Hardkiss» у Рівному. Україномовна пісня та міцні поцілунки ]]> news@0362.in.ua (Марія Шепель) http://www.0362.ua/news/527806 http://www.0362.ua/news/527806 Ніч із 3 на 4 травня, надовго запам’ятається для рівненських любителів прогресивної поп-музики. Адже до Рівного, в НК «Лагуна», завітав гурт «The Hardkiss». Ще зовсім недавно (прим. –«The Hardkiss» виник у 2011 році) цей український англомовний гурт просто вибухнув на музичній арені, а вже зараз їх знають у багатьох країнах світу. Сьогодні «The Hardkiss» працює над своїм дебютним альбомом, що повинен вийти вже восени цього року. Обіцяють чогось незвичного.

У Рівному бажаючих отримати свою порцію міцних поцілунків та шаленого драйву зібралося чимало. Під час того, як фани терпляче чекали своїх кумирів, час від часу на танцмайданчику лунали вигуки «The Hardkiss!!!», аби якось наблизити довгоочікувану мить.

Сергій, один із поціновувачів музики гурту,  розповів за що любить «The Hardkiss» і про свої очікування від концерту:

-          Очікуємо чогось неординарного, незвичного. Це молодий, дуже прогресивний та патріотично налаштований гурт. Вони виконують дуже якісну і справді європейську музику. Нам це дуже подобається.

Серед меломанів були не тільки рівняни. Андрій та Олена приїхали з Луцька:

-          Ми просто обожнюємо їхню музику. Вони мега-драйвові. Ми приїхали сюди, щоби отримати шалені емоції та почути надзвичайний голос Юлі.

Дві години очікувань – і рівно опівночі «The Hardkiss» з’являється на сцені. Уже навіть  своєю появою, гурт приводить рівненських клаберів до екстазу. А коли зі сходів почала сходити білосніжна та як завжди епатажна Юлія, то ніби в унісон із нею зал просто зійшов з розуму.

Свою концертну програму гурт «The Hardkiss» розпочав із пісні «Babylon»:

-          Ми приїхали, щоб подарувати вам трохи радості і позитивних емоцій. Не стримуйте себе!

Другою піснею, подарованою рівнянам, стала добре відома навіть тим, хто думає, що ніколи не чув «The Hardkiss», але бачив рекламу «Pepsi» - «In love». Підвищивши градус в залі запальною «Dance with me», прозвучала лірика - «October». Під час виконання Юлею цієї пісні хтось із фанів подарував їй букет жовтих квітів, перев’язаних синьою стрічкою. Лірична пауза була недовгою – і у виконанні гурту заграла мелодія «Make-Up». А під час звучання «OnleOnce», яку Юлія виконувала співаючи в рупор, публіка просто ошаленіла і вже не стимувала жодних емоцій. Трохи приземлила фанів «ShadowofTime». Ліричну ноту продовжила кардинально нова україномовна (!) пісня від Юлії Саніної «Я тебе боюсь»:

-          Зараз важкі часи. Всі ми знаємо про це. І найперше, що нам всім потрібно, я зрозуміла це саме зараз, це мир. Щоби не виникало запитання, хто твій ворог, а хто – брат. Я нам всім цього дуже бажаю.

Під час звучання наступної пісні «Stones», віддані фанати гурту вирішили продемонструвати, що вони не менш епатажні, ніж їхні улюбленці. Дехто в залі підсвічував чималим ліхтарем на зразок вуличного, а хтось зробив собі образ у стилі «Юлія Саніна».

Коли ж «The Hardkiss» виконував пісню «Under The Sun», Юлія взяла в одного з прихильників український прапор, і тримала його в руці впродовж всієї пісні, а в кінці сказала:

-          Ця пісня про те, що все, що тобі треба, вже тут (вказала на папор).

Після цього гурт виконав передостанню запрограмовану пісню «Hurricane». Останню, «Part Of Me», публіка зустріла з такими шаленими оплесками, що вони просто заглушили неймовірно гучні музику та голос Саніної.

Після такого концерту рівненська публіка просто не могла легко відпустити виконавців. Тому, з криками «На біс «The Hardkiss»!», вона викликала гурт на сцену ще раз:

-       Нам казали, що нас будуть раді бачити у Рівному, але ж ми навіть не думали, що настільки!

Наостанок «The Hardkiss» виконав дві пісні – «Japanese Dancer» та «Make-Up». Традиційно, йдучи зі сцени, Юлія подарувала рівнянам міцний повітряний «kiss».

Своїми враженнями від концерту поділились Вікторія та Оксана:

-          Все було просто нереально! Це навіть більше, ніж ми очікували. Її образ був справді вражаючим і взагалі вся їхня музика… Дебют українською було чути досить незвично. Їм потрібно більше таких пісень. 

 

Фотозвіт: http://www.0362.ua/photo/98

]]>
Sun, 04 May 2014 10:29:00 +0300 Культура
<![CDATA[В Україні 3 і 4 травня оголосили днями жалоби]]> http://www.0362.ua/news/527859 http://www.0362.ua/news/527859 Виконуючий обов’язки Президента України, Голова Верховної Ради України Олександр Турчинов оголосив 3 і 4 травня днями жалоби за загиблими під час трагічних подій у Одесі.

Про це йдеться в Указі № 450/2014 «Про оголошення в Україні днів жалоби», який в.о. Президента підписав сьогодні.

«Друге травня стало для України трагічним днем. Я підписав Указ про дводенний траур в Україні за героями, які загинули в ході антитерористичної операції та за загиблими в ході трагічних подій в Одесі. Хочу висловити щире співчуття рідним та близьким», – зазначив Турчинов.

Турчинов наголосив, що ми «маємо зробити правильні висновки з цієї трагедії, яка відбулася насамперед через зовнішню провокацію. Винні в організації та провокуванні цих подій будуть покарані».

3 і 4 травня на всій території України на будинках і спорудах органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій має бути приспущено Державний Прапор України.

Крім того, мають бути скасовані розважально-концертні заходи, спортивні змагання, внесені відповідні зміни до програм теле- та радіопередач, зазначається в Указі.

]]>
Sun, 04 May 2014 09:29:00 +0300 Суспільство
<![CDATA[У Рівному відбудеться благодійний аукціон побачень «Зустріч з top people»]]> http://www.0362.ua/news/527470 http://www.0362.ua/news/527470 3 травня стартує благодійний аукціон, який буде проводитись в соціальній мережі Вконтакте.

Організатор аукціону - громадська організація ФРІ Рівне, яка створила спеціально для аукціону побачень групу http://vk.com/toppeoplemeeting.

В аукціоні приймають участь дівчата, фото яких адміністратор групи завантажує до альбому групи, і всі бажаючі в коментарях під фото можуть робити ставки в грошовому еквіваленті. Хто зробить найбільшу ставку, той і йде на побачення з дівчиною, на яку була зроблена ставка. Виручені гроші підуть на будівництво дитячих майданчиків в м. Рівне, яких дуже не вистачає. Учасники ж аукціону отримають нові знайомства і зможуть гарно і весело провести час.

Партнером аукціону є кав"ярня «Арка», яка запропонує учасникам аукціону сертифікат на знижку у розмірі 25%!

]]>
Sat, 03 May 2014 03:38:00 +0300 Культура
<![CDATA[Вільний серцем Євген Літвінкович оцінював рівненських красунь]]> news@0362.in.ua (Марія Шепель) http://www.0362.ua/news/527148 http://www.0362.ua/news/527148 Учора, 30 квітня, на конкурс «Міс Рівненщина - 2014» завітав Євген Літвінкович – у минулому білоруський підприємець, а на сьогодні – популярний український співак, фіналіст шоу «Україна має талант – 4» та «X – фактор – 3».

Нашому сайту вдалося поспілкуватись із «маленьким Жекою» та директором конкурсу «Міс Рівненщина - 2014» Вікторією Дембіцькою.

Євгене, скажіть, як часто Вам доводиться бувати на подібних заходах, зокрема конкурсах краси?

-          Мені справді дуже приємно, що мене сьогодні сюди запросили, а надто через те, що гаслом конкурсу є «Єдина Україна!». Я неодноразово вже говорив, що я за єдину Україну. У цьому є українська душа, душа всіх тих людей, хто знаходиться в цій чудовій країні.

Насправді, я часто буваю на різних конкурсах, вокальних зокрема, але і конкурси краси для мене теж не вперше. Ось навіть узяв сьогодні окуляри, щоби краще розгледіти красунь (сміється). Я завжди є досить неупередженою людиною. Мене важко підкупити. Тому я обіцяю, що сьогодні буде 100% правильний переможець.

Так складається, що на вокальні талант-шоу України часто приїжджають учасники  інших країн (Росії, Грузії, Білорусі). Чи означає це, що в Україні більше можливостей реалізувати себе як вокаліста?

-          Україна в 5 разів більша бід Білорусі. Це означає, що тут більше публіки, більше інтересів та можливостей. Ось і все. Наприклад, кастинг-шоу «Україна має талант» проводили в Мінську. Тобто я не їхав спеціально сюди для того щоби показати себе в Україні одразу.

Багато учасників таких проектів часто згасають, навіть не встигнувши спалахнути. Із Вами все трапилось інакше. Одразу посипались різноманітні запрошення після участі в проектах?

-          Я дійшов до фіналу в «Україна має талант – 6» і тут Ігор Кондратюк сказав: «Знаєш, ти більше досягнеш на іншому конкурсі, конкретно вокальному. Я тебе запрошую, пообіцяй мені тут і зараз, що ти приїдеш». В мене тоді наче щось обірвалось всередині. Як так??? Мені ж не вистачило зовсім трішки! І, звісно, приїхавши додому, трішки охолов. Зрозумів, що шоу називається «Україна має талант», а тут білорус лідирує. Таке нереально. І тоді я захотів взяти реванш.

Після Вашого виходу у фінал шоу «Х-фактор» деякі ЗМІ писали, що це переважно “заслуга” Ігоря Кондратюка. Якою була Ваша реакція на подібні закиди?

-          Насправді, я вперше чую це від Вас. І моя відповідь буде такою: з Ігорем Васильовичем у нас прекрасні стосунки.  Ми вітаємо один одного з усіма святами. Але на телеканалі СТБ і шоу «Х-фактор» винятково все по-чесному. Тому що я - людина не заможна, моя мама – пенсіонер, і тут, приїхавши в іншу країну, наскільки я міг себе віддати, настільки віддав. Ніхто мене за вуха не тягнув. Це факт.

У 2013 році в Москві з’явився ваш фан-клуб, що очолив Філіп Кіркоров. Ви з ним знайомі особисто чи все ж лише на вокальному рівні?

-          Кілька разів ця людина передавала мені «привіт» через Ірину Дубцову, ЗМІ.  Я впевнений, що цей фан-клуб виник не просто так. Філіп Кіркоров підтримав мене і, за його словами, він почав дивитись «Х-фактор» завдяки моїй участі в ньому.

Ви сказали, що взяли окуляри, щоби «розгледіти рівненських красунь». Чи означає це що серце Євгена Літвінковича на сьогодні вільне чи ви все ще зустрічаєтесь із Юлією Яглейко?

-          Ми розійшлись. Тому справді, моє серце абсолютно вільне. Можливо, сьогодні раптом хтось і припаде до душі (сміється).

На що передусім звертатимете увагу під час відбору найгарнішої?

-          Чесно кажучи, мені завжди подобається в людині тактовність і скромність. Якщо ти гарна, то це помітно і потрібно якось цю красу намагатись перебільшувати. Все залежить від твоєї поведінки.

Вікторія Дембіцька розповіла про введені новинки в  програмі конкурсу «Міс Рівненщина - 2014» та його загальну тематику.

-          Цей конкурс відрізняється від попереднього насамперед тим, що цьогоріч він відбувався 100% експромтом. Через події в країні ми відкладали дату проведення конкурсу. Були моменти, коли ми навіть думали відмовитись, але думка партнерів нас надихнула на його проведення. Різниться конкурс і форматом, адже він буде проведений під гаслом «Україна єдина!». Але програма загалом стандартна. Ще цього року ми зняли патріотичний ролик. Щоправда, дівчатам було інколи тяжко прочитати вірш, бо це потребує акторства. Але коли ми всі зібралися в колі і згадали ті криваві події, перед тим, як читати вірш, вони прочитали його, повністю вклавши туди свою душу.

Який головний приз для цьогорічної переможниці? Чи поїде вона на «Міс Україна»?

-          «Міс Україна» будуть теж планувати відповідно до ситуації в країні.  Якщо він не відбудеться в червні, то тоді приблизно у вересні, адже «Міс світу» обиратимуть в листопаді.  Щодо головного подарунку, то красуня отримає путівку в Болгарію на відпочинок, золоту каблучку і перебуватиме на обкладинці всеукраїнського журналу «Твій стиль». 

Фотозвіт із конкурсу краси: http://www.0362.ua/photo/97

]]>
Fri, 02 May 2014 10:05:00 +0300 Інтерв'ю
<![CDATA[Інтерв'ю із Оленою Шульгою про рівненських музикантів, які поїдуть на фестиваль у Тбілісі]]> news@0362.in.ua (Спілкувалась Алла Семенчук) http://www.0362.ua/news/527144 http://www.0362.ua/news/527144 Джаз-клуб «ДжЕм», який ставить за ціль промоцію джазової культури у місті Рівне, і запрошує для цього як представників українського джазу, так і джазових музикантів з Європи, США та інших країн світу, вирішив допомогти молодим рівненським музикантам потрапити на міжнародний фестиваль.

Сайт міста Рівне 0362.ua вирішив дізнатися подробиці цього проекту в Олени Шульги, арт-директора джаз-клубу «ДжЕм».

Доброго дня, Олено! Розкажи детальніше про фестиваль,  де він буде відбуватись?

У місті Тбілісі в Грузії є молодіжна організація «DRONI», яка організовує фестиваль Street Music Day (День вуличної музики). Вони роблять це третій рік поспіль. Першочергово такі фестивалі почали робити у Литві. Цей фестиваль спрямований, щоб розвивати і показувати мистецтво молодих музикантів із Грузії та інших країн Європи. На вулиці Шота Руставелі 31 травня монтуються сцени або знаходяться затишні куточки, де можна просто грати музику. І впродовж цього дня люди просто курсують цією вулицею і слухають гру різних музикантів.

Які країни будуть представлені на фестивалі?

У рамках фестивалю діє проект молодіжного обміну від Євросоюзу. Він полягає у тому, що упродовж тижня до Тбілісі приїжджають музиканти із шести країн-учасників цього року це: Україна, Польща, Литва, Хорватія, Вірменія, Грузія. Із кожної із цих країн приїжджає по п’ять молодих музикантів, віком від 18 до 25 років, а також лідери груп, які допоможуть організаторам в підготовці до Street Music Day.

У які етапи відбувається фестиваль?

Музиканти приїздять у Тбілісі, знайомляться і потім презентують кожен свою музику, а далі групуються у своєрідні «міжнародні колективи». Із 27 по 31 травня вони тренуються і починають придумувати якісь нові композиції, вони проводять спільні репетиції, знаходять свій драйв. І впродовж цих днів так само проводяться різні майстер-класи, презентації, екскурсії для того, щоб вони здружилися, знайшли «круті штуки» в музиці одне одного. І потім 31 травня вони виходять на сцену на вулиці Шота Руставелі і презентують своє мистецтво.

Яким чином рівняни змогли взяти участь у такому фестивалі?

Цього року джазовий клуб «ДжЕм» став партнером проекту "Street Music Day". Я дуже рада і горда цим. По-перше, мати партнерами грузинів – це щось особливе. Вони відкриті, емоційні, в них є чому повчитися. Крім того сама країна має дуже гарну етніку і культуру. Плюс для нашої молоді - це можливість побачити світ, проявити себе. Це новий досвід, це спілкування із музикантами із інших країн, це досвід створення чогось нового. І тому ми дуже щасливі, що вибрали саме нас, а не когось іншого.

Хто ж із рівненських музикантів поїде до Грузії?

У нас їде два музиканти із Рівного - Ільяз Мамедов, який грає на ударних, та саксофоніст Микола Лебедь. Хлопці дуже обдаровані, мають нестандартне та креативне бачення джазової музики, грають у різних проектах, та постійно беруть участь у музичних майстеркласах від джазового клубу "ДжЕм" . Майстер-класи - це, до речі, теж один із проектів підтримки та розвитку музичної молоді міста Рівного. За останній час такі музиканти, як Ari Roland Quartet з США, гурт "Shockolad" зі Львова проводили майстеркласи з джазової імпровізації для всіх бажаючих. Із Луцька їде акордеоніст Віктор Новосад. Це буде етнічним вкрапленням. Він навчається в училищі, але вже є переможцем у багатьох конкурсах. Він грає і класику акордеону, і кавери, дуже талановитий.

Фото із майстер-класу від "Shockolad"

За яким принципом відбираються учасники? Чи є обов’язковою наявність музичної освіти, досвід роботи у гуртах?

Ми не робили якогось великого конкурсу, бо не хотіли нікого образити. Почали із того, що не брали людей із одного міста, а взяли одразу із чотирьох міст – Рівне, Київ, Львів і Луцьк. Ми звернулися до наших партнерів. У Луцьку – це так само джазовий клуб, у Львові це була «Дзиґа», у Києві ми звернулися до наших друзів-музикантів, сказали їм про те, що є така можливість. Великий досвід гри не потрібен, бо це справді молоді виконавці, але вони мають бути відкритими, мати якусь освіту і вже грати. Зі Львова і Києва більш зіркові учаники. Зі Львова – Андрій Кохан із гурту «Shockolad», який грає на гітарі, на бас-гітарі, має власні проекти. Це дуже добре, що він їде, бо маючи більше досвіду, він зможе допомогати іншим. Із Києва їде хлопець із гурту «Dislocados» Арсеній Яндюк. Dislocados - перший гурт, який почав грати сальсу в Україні наживо. Рівняни, до речі, мали змогу почути гурт на фестивалі "Art Jazz Cooperation". Він грає на бонгах, на перкусійних інструментах. Ось такий цікавий склад вийшов.

Скільки людей відвідує цей фестиваль?

Минулого року на фестиваль завітало близько 2 тисяч людей. Це вже виклик! Участь у такому фестивалі – це дуже сильний ріст для музикантів.

Які музичні стилі можуть бути представлені на Street Music Day?

Це рок, джаз, фолкова музика, панк. Усе залежить від самих музикантів. Цьогоріч із Хорватії прибувають хлопці, які грають балканську музику. З Литви приїздить дует хлопців, які грають електронну музику. Чим більше стилів, тим краще.

А якщо приїздить дует, то вони будуть грати разом на фестивалі чи можуть також розділитися?

Вони можуть розділитися, це залежить від бажання самих учасників.

Тобто цей фестиваль – це можливість почути різні стилі музики?

Саме так. Це можливість почути манеру музикантів із інших країн, адже у кожній країні вона відрізняється. Ми проводимо джазові фестивалі у Рівному, і мали можливість неодноразово переконатися, що український, грузинський, польський, італійський джаз дуже відрізняються між собою.

Що можна сказати про побут музикантів? Де вони будуть жити? І хто фінансує цей проект?

Це дуже гарне питання. Сам проект передбачає те, що 70% вартості перельоту учасників покривається приймаючою стороною. Так само покривається проживання, екскурсії, музичне обладнання. Від учасників вимагається повернути тільки 30% вартості дороги.Це взагалі незначна сума, якщо врахувати всю суму витрат, але оскільки хлопці молоді, то у Рівному ми вирішили звернутися із ініціативою підтримати цей проект до відвідувачів нашого джаз-клубу та до всіх рівнян. Загальна сума для трьох людей 2000 грн. Навіть 50 грн – це вже суттєва допомога для хлопців.

Більше фото із минулорічного фестивалю переглядайте тут.

Яким чином можна перерахувати кошти?

Потрібно зателефонувати за номером (067)363-34-18. Під час розмови ми з’ясуємо, чи Вам зручніше проплатити за номером картки, чи віддати гроші під час зустрічі. Ми будемо записувати поіменно кожного, хто долучиться до цієї ініціативи. Після фестивалю ми прозвітуємо за кошти і покажемо усі необхідні чеки, на що було витрачено гроші. Це все буде дуже прозоро.

 

Заздалегідь дякуємо Вам за підтримку!

]]>
Fri, 02 May 2014 09:06:00 +0300 Інтерв'ю
<![CDATA[«Білі плями» у справі Саші Білого]]> http://www.0362.ua/news/527104 http://www.0362.ua/news/527104 22 квітня Тимчасова слідча комісія Верховної Ради з розслідування загибелі Олександра Музичка попросила МВС надати розшифрування телефонних розмов загиблого активіста "Правого сектору" з нардепом Геннадієм Москалем.

Вона також звернулася до провідних вітчизняних теоретиків у галузі кримінального права з проханням надати експертні висновки щодо правомірності та коректності проведення спецоперації із затримання Саші Білого.

Цікаво, чому питання правомірності та коректності проведення вказаної спецоперації адресуються фахівцям кримінального права, а не кримінального процесу?

Не маючи першоджерела – відповідного звернення ТСК,– не можна виключати неточності у висвітленні інформації з боку журналістів, які питання затримання злочинців вважали такими, що входять до сфери інтересу теоретиків кримінального права.

Поза тим, як відомо, такі правомірність і коректність викликають сумніви у багатьох фахівців і громадян, які далекі від складних матерій як теорії кримінального права, так і теорії кримінального процесу.

Однак, чи справді експертні висновки науковців у справі Музичка можуть заповнити у ній "білі плями"?

По-перше, надати об’єктивні висновки щодо правомірності та коректності проведення спецоперації із затримання "Саші Білого", які запитує ТСК, навряд чи можливо, хоча би тому, що деталі планування та здійснення цієї спецоперації досі тримаються за сімома замками.

Суспільству ж для оцінки пропонується вигідна для силовиків версія того, що нібито відбувалося, підкріплена однобокими доказами.

Обіцянка місячної давності Арсена Авакова про те, що МВС "зніме всі обмежувальні грифи з аудіофайлів у справі, опублікує їх, … розкриє всі документи, речдоки, відео- і аудіо факти", щоби кожен міг "взяти інформації стільки, скільки захоче", досі з огляду на обмеженість оприлюдненої у ЗМІ інформації,залишається невиконаною.

Або ж її кількість настільки обмежена, що запити громадськості з приводу спецоперації із затримання Олександра Музичка, вона задовольнити не може.

По-друге, в українському суспільстві немає одностайності ні щодо діяльності Саші Білого та "Правого сектора", ні стосовно дій силовиків з "нейтралізації" вказаного активіста, ні загалом відносно діяльності постреволюційної влади.

Тому ймовірність досягнення такої одностайності у висновках науковців за умови існування доказів, що підтверджують різні версії подій, невелика.

Проявом ідеалізму було би сподівання на те, що зацікавлена сторона, яка намагається зберегти "честь мундира", не може запропонувати для проведення наукової експертизи кандидатури вітчизняних фахівців, які зможуть зайняти державницьку позицію.

Тобто, визначатимуть правомірність і коректність проведення спецоперації із затримання Саші Білого на підставі доказів, оцінених згідно з установкою на підтримку версії подій від МВС.

І хоча у будь-якому випадку кінцеві висновки щодо розслідування загибелі Олександра Музичка ухвалюватиме ТСК, однак за наявності кількох взаємовиключних наукових висновків фахівців, вона матиме вибір, на яку версію подій пристати.

Якщо ж взаємовиключних висновків не буде, то перед ТСК може постати інша дилема: або погодитися з науковцями, або піти всупереч їхнім висновкам, ухваливши власні. Адже зобов’язуючого для ТСК характеру висновки фахівців не матимуть.

Як не крути, якщо експертні висновки і можуть заповнити "білі плями" у справі Саші Білого, то характер і наслідки такого заповнення наперед однозначно передбачити неможливо.

Як на мене, найменш прийнятний варіант завершення роботи ТСК полягатиме у повному ігноруванні висновків фахівців, а то й у приховуванні таких, якщо їхній зміст не відповідатиме інтересам членів ТСК, політичній доцільності тощо. Хоч і не хочеться, але такий варіант подій можна припустити…

Намагання приховати певну інформацію, яка мала би бути відкритою, хоча би для тих, кого вона безпосередньо стосується, є хворобою українського суспільства.

І байдуже, про який спосіб такого приховання йдеться: чи про утаємничення за грифами "Цілком таємно", "Таємно", "Для службового користування", чи про банальне приховування без зволікань з "присвоюванням" якихось там грифів.

У судовій практиці мали місце випадки, коли висновок висококваліфікованого фахівця у галузі права міг потенційно змінити долю справи та виправити недоліки у роботі судів, однак з певних, відомих обмеженому колу осіб причин не потрапляв на стіл суддів.

Маю на увазі висновки Науково-консультативної ради при Верховному Суді України.

Згідно з положенням про цю раду, вона надає наукові висновки щодо норм матеріального права, для того, щоби Верховний Суд, розглядаючи конкретну справу, міг сформувати фахову думку щодо правильної практики застосування цих норм.

Так от, у справі "колядника" Зварича його адвокат Станіслав Цвєтінський минулого рокупросив ВС переглянути ухвалу Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ від 6 листопада 2012 щодо засудженого у зв’язку з тим, що суд касаційної інстанції неоднаково застосовує одні і ті самі положення кримінального закону щодо подібних суспільно небезпечних діянь, внаслідок чого були ухвалені різні за змістом судові рішення.

У заяві адвоката наводилася цікава судова практика, яка перекреслювала рішення судів у справі екс-судді.

Тоді Верховний Суд доручив членам НКР, які є фахівцями в галузі кримінального права, підготувати висновок щодо правових питань, порушених у заяві захисника Зварича.

Останній клопотав, зокрема, про те, щоби його й адвоката ознайомили з цим висновком, коли він буде готовим.

З огляду на те, що впродовж двох тижнів висновку так і не було, розгляд справи відкладався. А 25 квітня 2013 – менш ніж за місяць після доручення підготувати висновок – у справі екс-судді була поставлена "жирна" крапка: Верховний Суд виніс постанову про відмову у задоволенні заяви про перегляд судового рішення.

Причому, не дочекавшись наукового висновку, який сам доручив підготувати. Мовляв, у законодавстві немає як обов’язку суду чекати на висновок науковців, так і обов’язку враховувати цей висновок.

Це справді так! Але навіщо тоді на виконання відповідних положень законодавства доручати членам Науково-консультативної ради готувати висновок, якщо можна на нього не чекати і не враховувати?

У постанові Верховний Суд не зовсім вдало відмежувався від з’ясування причин та умов інакшого застосування норм закону в аналогічних справах, оскільки це нібито не стосується предмета перегляду, у зв’язку з чим суд позбавлений можливості висловити свою позицію щодо цих рішень.

Ким позбавлений – не уточнювалося…

До слова, наукового висновку у так званій справі "колядника" немає і до нині.Чи могли члени НКР проігнорувати доручення Верховного Суду?

Навряд. Де ж тоді той висновок і що у ньому було написано? Можливо, він був "забракований"? Або ж науковець, який його готував, як і Верховний Суд, був "позбавлений можливості висловити свою позицію"?

На останні питання відповіді ми навряд чи отримаємо…

З фахового погляду ознайомитися з науковим висновком у справі екс-судді Ігоря Зварича було би цікаво, знаючи недоліки вітчизняної юридичної практики.

Як пише сам засуджений, "без попередніх узгоджень, без отримання вказівок влади, керівництва на прийняття рішення у конкретній справі, відносно конкретної особи сучасні українські суди не можуть існувати".

Кому ж як не йому – колишньому судді – це було краще відомо? Є сенс довіряти. Однак, дуже би не хотілось, щоби народ, який зробив Революцію гідності, знову був ошуканий через "попередні узгодження" та владні вказівки щодо реальних обставин резонансних справ.

Зокрема тих, які стосуються загибелі людей і "білі плями" в яких можуть, за умови інформаційної відкритості, заповнити наукові висновки.

Дмитро Гудима, координатор ГО "Гармонія та порядок", доцент юридичного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка, спеціально для УП

]]>
Thu, 01 May 2014 19:18:00 +0300 Кримінал
<![CDATA[Уже відомо, хто носитиме титул «Міс Рівненщина – 2014»]]> news@0362.in.ua (Марія Шепель) http://www.0362.ua/news/526948 http://www.0362.ua/news/526948 У середу, 30 квітня, на сцені МПК «Текстильник» зібрались найвродливіші дівчата з різних куточків Рівненщини. Загалом за право стати «Міс Рівненщина - 2014» боролись 23 конкурсантки, які намагались вразити публіку неповторною зовнішністю, креативними купальниками  та вишуканими сукнями.

Минулорічна «Міс Рівненщина», Софія Драганчук, перед початком конкурсу прокоментувала для 0362.ua:

-          Участь у таких конкурсах для мене вже є звичною. Я брала участь у конкурсах краси «Королева України», «Жемчужина Черного Моря». Я дуже прагнула перемогти в «Міс Рівненщина - 2013» - це було моєю мрією. Після перемоги в конкурсі «Міс Рівненщина - 2013» ми з Тетяною Сідлач поїхали в Київ і мене обрали для участі в «Міс Україна - 2013». На жаль, я не потрапила в шістку лідерів. Після «Міс Україна - 2013» я більше не брала участь у жодному конкурсі. Чекаю пропозицій для участі в міжнародних конкурсах.

Не сумно розлучатись з короною сьогодні?

-  З короною? Ні. Мій рік пройшов, якщо жалітиму, не прийде нова корона (сміється). Сьогодні буду із сміливістю та щирістю віддаватиму цю корону переможниці. Буду вболівати за наших красунь.

Чи є у Вас фаворитка на цьогорічному конкурсі?

- Всі конкурсантки для мене важливі, бо я їх дуже розумію. Це дуже важко, триматись на сцені красиво та гідно. Думала, що триматиму це в секреті, але скажу. Моєю фавориткою є Олена Опанасюк. Це моя подруга, майже сестра.

У зв’язку із сьогоднішніми подіями в країні, конкурс розпочався із Гімну України. Під його супровід із прапором конкурсу танцювала художня гімнастка Верстлер Яна. Далі патріотична тематика продовжилась екранізацією вірша Володимира Сюсюри «Любіть Україну», який продекламували конкурсантки. Цей відеоролик було відзнято для підтримки єдності країни. Під час того, як лунав вірш  23 красуні в українських костюмах одна за одною виходили на сцену. 

Після запальних виступів зразкового танцювального ансамблю сучасного танцю «Діалог» та народного ансамблю сучасного танцю «Сузір’я Едельвейс», відбувся другий конкурсний вихід дівчат на сцену. Називався він «На щастя, від Toyota». Дівчата в стилі «Hello Kitty» дефілювали на сцені.

Після цього етапу публіку зачаровувала ще одна рівненська красуня, Качановська Катерина, заспівавши кілька пісень для рівнян. А також на сцені відбулося світлове шоу у виконанні рівненського арт-шоу балету «Каприз».

Третім, і найбільш очікуваним чоловіками етапом конкурсу, став вихід красунь у купальниках, що були декоровані крилами різної форми та величини: від вишуканих пер павичів до традиційних українських мотивів.

Після третього виходу відбулось визначення «Міс глядацьких симпатій». Обрання найгарнішої на думку глядачів відбулось через оплески. Найбільш вродливими, з погляду залу, стали Опанасюк Олена, Онищук Ірина та Крилова Катерина. Але через вагання журі глядачам довелось голосувати ще раз. Тож у номінації «Міс глядацьких симпатій - 2014» безсумнівну перемогу здобула мешканка Рівного, Крилова Катерина.

«Родзинкою» конкурсу став гість програми, фіналіст шоу «Україна має талант – 4» та «X – фактор – 3», Little Jack з Білорусі Євген Літвінкович. Перед тим як виконати першу пісню «Слова остались мне», білорус з українською душею поділився враженнями від сучаних подій у країні:

-          Я дуже радий з того, що не дивлячись на те, що коїться зараз за дверима всіх Будинків культури України, ви прийшли сьогодні на цей конкурс. Україна за ці майже два роки стала вже практично рідною мені, адже сам я білорус. Я буваю в різних українських містах і в кожному відчуваю себе як вдома. Єдина країна! Єдина Україна! І не може бути інакше (вибух оплесків у залі)!

Співак виконав пісні «Потусторонняя» та «Аномалия», побажавши кожному в залі знайти своє кохання:

-          Якщо є людина, яку вилюбите, просто підійдіть до неє і скажіть «Я тебе люблю!» - і нехай робить із цим, що хоче!

По-справжньому Євген завів публіку та заповнив сцену пристрастю, виконавши пісню Лоліти «Да, я больше не хочу». Під час звучання цієї пісні, з Євгеновою допомогою, на сцені опинились двоє конкурсанток – Цокало Мар’яна та Сорочинська Анастасія. А із конкурсанткою за номером 3, Залевською Аліною, вільний серцем Літвінкович навіть затанцював. Вокаліст також виконав пісню «Мама», присвятивши її всім матерям та конкурсанткам.

Останнім конкурсним виходом учасниць став вихід у вечірніх сукнях. Чарівні, елегантні, екстравагантні, ніжні та сміливі учасниці продефілювали перед глядачами. 

Поки журі вирішувало долю цьогорічної власниці корони, публіку розважав «Дует мегаполіс» - переможці шоу «Розсміши коміка», автори та актори клубу «Комік», а також «Бійцівського клубу» та за сумісництвом ведучі конкурсу «Міс Рівненщина - 2014». Хлопці жартували, інсценуючи різні життєві ситуації, а глядачі вибухали від сміху.

Нарешті настала найбільш хвилююча мить – визначення володарок головних титулів конкурсу. Щоправда без подарунка та номінації не лишилася жодна із учасниць.

За підсумками журі третьою у номінації «Віце-міс Рівненщина - 2014» стала Полюхович Ольга, Селезень Анна – 2-га віце-міс. Перше місце у цій номінації отримала Опанасюк Олена.

Найвродливішою панянкою Рівненщини, на думку журі, що, до речі, збіглася і з глядацькою думкою теж, стала Крилова Катерина, яка і отримала корону «Міс Рівненщини - 2014».

* прим. – Євген Літвінкович спілкувався російською мовою.

Вже скоро фотозвіт та інтерв'ю із Євгеном Літвінковичем!

Фотозвіт: http://www.0362.ua/photo/97

]]>
Thu, 01 May 2014 13:15:00 +0300 Культура
<![CDATA[Рівненщину відвідала кандидат у президенти Юлія Тимошенко]]> news@0362.in.ua (Алла Семенчук) http://www.0362.ua/news/526934 http://www.0362.ua/news/526934 Учора кандидат у Президенти України Юлія Тимошенко відвідала Рівненщину. Через загострення антидержавних подій на Сході України, в програму візиту Юлії Тимошенко на Рівненщині було внесено зміни. Так, Юлія Тимошенко не змогла зустрітися з мешканцями Сарн і Костополя. Але відвідала Рівненський полігон, провела прес-конференцію із журналістами та виступила перед рівнянами.

Ключовими темами для обговорення на прес-конференції стали боєздатність української армії, ситуація на Сході країни, а також розслідування убивств на вулиці Грушевського.

Юлія Тимошенко вважає, що українська армія зараз доведена до стану повної недієздатності.Причиною цього, на думку політика, є те, що попередні 4 роки Міністерство оборони і СБУ очолювали люди, які були на прямій службі в ФСБ, а сам Янукович був маріонеткою Кремля.

«Нова влада за 2 місяці не може поновити дієздатність армії через глобальні борги у бюджеті.  На такі миттєві прориви ніхто не здатний» - стверджує Юлія Володимирівна.

Лідер «Батьківщини» переконана, що неоголошена специфічна війна , яку веде Росія, потребує від України концентрації сил.

«Захищати українців мають патріоти, які добровільно підуть боронити Україну і мають військовий досвід», -зазначила кандидат у Президенти.

Однією із ключових проблем української армії, на думку Юлії Тимошенко, є те, що у ній від початку Незалежності не виховувався патріотизм. Армія потребує сильної допомоги, тому зараз актуально створювати рух опору на базі закону. Це повинні бути бригади територіальної оборони, які будуть адекватно діяти проти агресора і складатимуться із добровольців.

Юлія Володимимрівна переконана, що Україна переможе і ніякі дії Путіна не стануть цьому на заваді:

«Ми є єдиним цілим із демократичним світом, який кожного дня посилює санкції проти агресора. Із Росії вже пішли ключові інвестори. Сьогодні до санкцій долучилася компанія Microsoft. Перегляд світових порядків, які були встановлені після Другої світової війни недопустимий, і світ на це реагує відповідно.»

На думку політика, дії агресора ззовні – це не єдина загроза для України. Великою проблемою всередині країни є потужна олігархія:

«Це добре профінансований клан, який спокійно пересидів революцію і тепер хоче повернутися до влади. Якщо ми зараз не поставимо заслон, то отримаємо Януковича -2.»

Лідер «Батьківщини» стверджує, що олігархам належить 80% потужностей України і при цьому вони не здійснюють ніяких проплат у бюджет, а за такої умови неможливо підняти малий та середній бізнес, а також покращити соціальні стандарти. Юлія Володимирівна порівнює олігархів із радіацією, яка знищує все.

На думку політика, країна потребує об’єднання і це можливо зробити, коли Схід і Захід підуть назустріч один одному. Для цього потрібно зняти радикалізм у питаннях культури і робити акцент на тому, що українців об’єднує.

Тимошенко зазначила, що вибори Президента 25 травня є дуже важливими, бо саме Президент повинен буде взяти на себе відповідальність за ситуацію в країні.

Пасивність влади під час окупації Криму вона пояснює тим, що збройний опір України дозволив би Росії повторити сценарій Абхазії і Осетії:

«Якби були військові дії, Україна сьогодні вже була б окупована. Не виключено, що російські війська були б у Києві. Уряд України весь час веде переговори із експертами, радиться щогодини із демократичним світом. Захопивши Крим, Путін закрив за собою пастку, і найближчим часом режим упаде.»

Також лідер «Батьківщини» висловилася про ситуацію на Сході:

«Чорна пропаганда і дії сепаратистів на Сході фінансуються сином-стоматологом Януковича. За підрахунками експертів, із України вивезено приблизно 32 мільярди доларів. Це багаторічний бюджет України і цього вистачить, щоб ще довго фінансувати такі дії.»

Насамкінець було поставлено питання про люстрацію Миколи Щирука і про розслідування убивств на Грушевського. Тимошенко запевнила, що влада у Києві дослухатиметься до люстраційних комітетів і їх рішення буде ключовим у призначенні посадовців. А чесне розслідування загиблих на Майдані можливе після призначення нового Генерального прокурора.

Фотозвіт: http://www.0362.ua/photo/96

]]>
Thu, 01 May 2014 12:33:00 +0300 Політика
<![CDATA[Усі ветерани Рівненщини отримають разову грошову допомогу]]> http://www.0362.ua/news/526879 http://www.0362.ua/news/526879 До 5 травня ці кошти можна отримати на поштових відділеннях та в банках за місцем отримання пенсії. А особам, які не є пенсіонерами – за місцем проживання, повідомляє прес-служба Рівненської ОДА.

У випадку смерті ветерана війни після 5 травня 2014 року, сума разової грошової допомоги, що йому належала і залишилася не одержаною, виплачується його найближчим родичам. Але ці кошти не виплачуються, якщо отримувач помер до 5 травня.

Особи, які не отримали разової грошової допомоги до 5 травня, мають право звернутися за нею та отримати її до 30 вересня цього року.

]]>
Thu, 01 May 2014 10:44:00 +0300 Суспільство
<![CDATA[У Рівному обрали ліцеїста року]]> http://www.0362.ua/news/526863 http://www.0362.ua/news/526863 Підведено підсумки ще однієї події в освітньому житті області. В Рівненському обласному ліцеї визначили кращого вихованця навчального закладу, - повідомляє прес-секретар Управління освіти й науки Людмила Деркач.

За почесне звання змагалось п’ятеро старшокласників . За словами освітян, метою такого конкурсу є розкриття талантів, ораторського уміння, інтелекту та ерудиції учнів. Ліцеїсти, аби вибороти почесний титул, проходили п’ять випробуваннь - "Представлення", "Оратор", "Ця дата історії…", "Ерудит" та "Моє хобі".

Серед творчих, активних і цілеспрямованих конкурсантів перемогу здобув учень 11-В класу Олег Цимбалюк.

]]>
Thu, 01 May 2014 10:31:00 +0300 Суспільство
<![CDATA[У рівненській дитячій бібліотеці консультували рятівники]]> http://www.0362.ua/news/526833 http://www.0362.ua/news/526833 У квітні дитячу бібліотеку відвідали працівники Головного управління Державної служби з надзвичайних ситуацій у Рівненській області, - про це повідомляє прес-служба Рівненської обласної бібліотеки для дітей.

Рівненські рятівнки прибули не на виклик і навіть не для перевірки пожежної безпеки приміщення книгозбірні, а щоб поспілкуватися з читачами бібліотеки.

Бібліотекарі спільно з пожежниками вирішили провести для відвідувачів розважально-консультативний захід про те, як слід поводитися під час виникнення надзвичайних ситуацій. «Розумній малечі про небезпечні речі» - саме так вони вирішили назвати свою подію.

Під час зустрічі діти познайомилися з основними причинами виникнення надзвичайних ситуацій. Рятівники просто, зрозумілою для дітей мовою навчили дітей правильно поводитися з вогнем та під час виникнення пожежі.

Ось як коментує нетиповий бібліотечний захід Давид Мельничук - учень 4-Б класу Спш №15: "Сьогоднішній захід є для мене особливо корисним, оскільки на літніх канікулах я завжди їду відпочивати в село до бабусі, часто купаюсь в річці та гуляю в лісі, тепер я знаю, де і в якому місці на мене може чекати небезпека та як її уникнути. Хотілося б, щоб такі заходи відбувалися частіше, тоді вони краще закріпляться в пам’яті".

Головний фахівець відділу цивільного захисту населення ГУ ДСНС в Рівненській області, Сас Юрій Віталійович, в ігровій формі розповів маленьким читачам бібліотеки про основні правила безпеки життєдіяльності та про небезпеку вогню, ознайомив з пожежно-технічним обладнанням, навчив користуватися вогнегасником.

Дарина Козачук, учениця 4-А класу, Спш №15 вважає, що його зусилля не пропали даремно, адже завдяки цій зустрічі вона дізналася "Як за лічені хвилини здіймається величезне полум’я, яка небезпечна праця рятувальника, адже вони сміливо йдуть на зустріч небезпеці, аби врятувати життя інших людей, а ще дізналась як правильно поводити себе з незнайомими людьми".

Діти переглянули навчальний фільм «Безпека – запорука життя» та отримали відповідь на різноманітні корисні запитання, дізналися, що таке надзвичайна ситуація, де ховається небезпека, та що робити в разі її виникнення, до чого приводять дитячі жарти та пустощі з вогнем, які бувають вибухонебезпечні предмети, як поводити себе на воді, в лісі, на відпочинку та інших місцях.

Катерина Гончарова, учениця 4-Б класу, Спш №15 в захваті від таких зустрічей у бібліотеці: "Захід просто чудовий! Розповідь рятувальника була захоплюючою та цікавою. Я була вражена наведеними прикладами, які можуть спричинити небезпечну ситуацію, тому якщо ти знаєш правила безпеки, тоді легко вберегти себе від біди."

Для закріплення знань бібліотекар провела цікаву вікторину, а Рівненський рятувальник Держслужби побажав дітям безпечного відпочинку під час літніх канікул.

Бібліотекарі планують продовжувати організовувати подібні заходи, адже вони згодом зможуть допомогти дітям швидко розпізнати небезпеку, уникнути небезпечних ситуацій, та вберегти себе від біди.

Дітям пояснюють принцип роботи вогнегасника

Демонстрація навчального фільму "Безпека - запорука життя"

]]>
Thu, 01 May 2014 09:42:00 +0300 Суспільство
<![CDATA[У лісах Рівненщини сьогодні розпочалась теренова гра «Гурби-Антонівці»]]> http://www.0362.ua/news/526819 http://www.0362.ua/news/526819 Сьогодні, 1 травня розпочинається Всеукраїнська теренова гра «Гурби-Антонівці». У лісовому масиві на межі Рівненщини та Тернопільщини, відбудеться наймасовіша одинадцята спортивно-патріотична гра «Гурби-Антонівці». 330 молодих людей з усієї України 4 дні змагатимуться за перемогу зі своїми супротивниками: гратимуть три команди, серед яких – окремий курінь диверсантів («ветеранів» гри). 

У відкритті гри візьме участь голова Рівненського братства вояків УПА ім.Романа Шухевича Василь Кирилюк, представники ЗМІ,органів влади та місцевого самоврядування,  - повідомляє Тарас Давидюк, координатор гри у Рівненській області.

Із 2003 року вже стало традицією в травні проводити всеукраїнську спортивно-патріотичну теренову гру „Гурби-Антонівці”. Ініціатором цього заходу є Всеукраїнська громадська молодіжна організація „Молодіжний Націоналістичний Конгрес”, залучаючи до участі в грі представників молодіжних організацій та небайдужу молодь з різних областей України. Метою змагань є виховання у дітей, юнацтва та молоді національної свідомості, історичної пам’яті, громадянської позиції, патріотизму, готовності захищати Батьківщину шляхом опанування духовної спадщини визвольної боротьби ОУН-УПА, виховання фізично, інтелектуально та духовно розвиненого покоління. Важливим аспектом заходу є пропаганда здорового способу життя серед дітей та молоді, залучення юнацтва до вивчення питань особистої та колективної безпеки, популяризація дитячо-юнацького, молодіжного патріотичного руху.

Унікальність заходу полягає в тому, що в Україні сьогодні жодна організація не проводить таких широкомасштабних заходів, користь яких очевидна для виховання молодого покоління, - переконані організатори.

Стежити за перебігом гри онлайн можна в Twitter за хештегом #GurbyMNK, або за цим посиланням (https://twitter.com/search?q=%23gurbymnk).

Детальніше про гру – на сайті gurby.org.ua

Контакти: 097-798-95-81 – Тарас Давидюк, координатор гри в Рівненській області

Організатори гри в області висловлюють подяку Управлінню у справах сімї та молоді Рівненської облдержадміністрації та інформаційним партнерам – Інтернет-виданню «ВСЕ» (vse.rv.ua) та обласному часопису «Волинь» (volyn.rivne.com).

]]>
Thu, 01 May 2014 09:01:00 +0300 Суспільство
<![CDATA[На Рівненещині розшукують грабіжника]]> http://www.0362.ua/news/526580 http://www.0362.ua/news/526580 28 квітня близько першої години ночі 28-річний Андрій, житель села Мала Любаша Костопільського району, повідомив до міліції, що двоє невідомих чоловіків, погрожуючи йому фізичною розправою, викрали в нього мобільний телефон.

Зі слів потерпілого, у нічний час поблизу одного з розважальних закладів на вулиці Пилипа Орлика, що у Костополі, до нього підійшли двоє незнайомців. Чоловіки погрожували металевим прутом та молотком і вимагали телефон.

Андрій відразу повідомив про цю подію до міліції. На разі правоохоронці встановлюють осіб зловмисників та місце їхнього перебування.

Відомості за цим фактом внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Відкрито кримінальне провадження за частиною 1 статті 186 (грабіж) Кримінального кодексу України.

]]>
Wed, 30 Apr 2014 17:26:00 +0300 Кримінал
<![CDATA[На Рівненщині піротехніки майже щодня розміновують боєприпаси часів ВВВ]]> http://www.0362.ua/news/526578 http://www.0362.ua/news/526578 З початку цього року група піротехніків аварійно-рятувального спецпризначення ГУ ДСНС здійснила 36 бойових виїздів на знешкодження виявлених боєприпасів часів Першої та Другої світових війн. Успішно знешкоджено у визначених для підриву місцях понад 1857 різноманітних вибухонебезпечних предметів, а саме: артилерійських снарядів 254, мінометних мін 82, три гранати, набоїв до стрілецької зброї різного калібру 1500 штук та інших боєприпасів 16, - повідомляє ГУ МНС у Рівненській області.

 Зокрема, 29 квітня група піротехніків успішно знешкодила 32 артснаряди калібру 76 мм та 1 запал «Ковешникова» часів Другої світової війни, які було виявлено жителем села Смордва Млинівського району під час проведення весняно-польових робіт на власній земельній ділянці. Чоловік виявивши невідомі предмети не розгубився, а по мобільному телефону за номером «101» повідомив про небезпечні знахідки.

Головне управління ДСНС України у Рівненській області звертається до мешканців області! З настанням теплої пори року на полях, присадибних ділянках, у лісах тощо люди знаходять вибухонебезпечні предмети часів війни. Тому необхідно дотримуватись заходів безпеки. При виявленні таких предметів не можна їх чіпати руками і, тим більше, намагатися знешкодити. Про небезпечну знахідку необхідно негайно повідомити підрозділи Дежавної служби з надзвичайних ситуацій за номером телефону "101". За допомогою палиць, мотузки та яскравої тканини огородити місце знахідки і не допускати до нього сторонніх осіб. Запам’ятайте! небезпечні знахідки можуть бути знешкоджені тільки спеціалістами.

]]>
Wed, 30 Apr 2014 16:14:00 +0300 Пригоди
<![CDATA[На Рівненщині Олександр Сич пообіцяв проконтролювати добудову лікарні]]> http://www.0362.ua/news/526532 http://www.0362.ua/news/526532 Віце-прем’єр-міністр України відвідав лікарню в Рокитному, де ознайомився з роботою медичних працівників, оглянув палати пацієнтів та недобудоване приміщення закладу. Відкрили перший корпус Рокитнівської районної лікарні два роки тому. Паралельно збудували та накрили дахом і другий. Втім, внутрішні роботи були змушені призупинити через брак коштів. За підрахунками фахівців, на це сьогодні потрібно більше 10 мільйонів гривень, - повідомляє прес-служба Рівненської ОДА.

 «Добудувати другу чергу лікарні сьогодні просто необхідно. Цей регіон постраждав від аварії на Чорнобильській АЕС, однак активно розвивається, дітки народжуються. Втім, жодна дитина, як мені сьогодні розповіли лікарі, не є стовідсотково здоровою. Тому, однозначно потрібно в бюджеті на 2015 рік закласти хоч частину цієї суми», - впевнений Віце-прем’єр-міністр.

 Крім цього, Олександр Сич вручив рокитнівським медикам ключі від двох нових автомобілів швидкої допомоги.   Саме на питаннях чорнобильців Олександр Сич зосередив основну увагу своєї поїздки на Рівненщину. Він ознайомився з роботою Рівненського обласного диспансеру  радіаційного захисту населення. А також провів робочу нараду з лікарями. Під час якої представники місцевої влади, закладів охорони здоров’я та громадськості детально обговорили питання медобслуговування як учасників ліквідації наслідків аварії, так і потерпілих від Чорнобильської катастрофи. Учасники наради дійшли згоди, що чорнобильці повинні лікуватися в межах свого регіону.

 Нагадаємо, Віце-прем’єр-міністр два дні перебував на Рівненщині. Це його перша робоча поїздка на займаній посаді. Перед від’їздом до Києва, Олександр Сич заїхав на кладовище, де відвідав могили рідних.

]]>
Wed, 30 Apr 2014 15:20:00 +0300 Суспільство
<![CDATA[У Рівному обрали найкрасивішу профтехосвітяночку]]> http://www.0362.ua/news/526497 http://www.0362.ua/news/526497 У Рівному завершився обласний конкурс серед учнів професійно-технічних навчальних закладів «Міс Профтехосвітяночка». Організатори свята краси та таланту - управління освіти та науки Рівненської ОДА та навчально – методичний центр естетичного виховання учнів ПТНЗ. Він відбувся на Рівненщині вже вп’яте. Цьогоріч за титул головної красуні змагались 18 учасниць. Кожна дівчина, за словами організаторів, зуміла проявити свою чарівність та винахідливість,  артистичність та фантазію ,  адже до конкурсу усі старанно готувались не один тиждень та стали переможницями у попередніх відбіркових етапах у своїх навчальних закладах.  Про це повідомляє прес-служба Управління освіти й науки.

У фіналі красуні, в першу чергу, акцентували увагу журі та глядачів на своїй професії та талантах. Хтось розповідав чому захотів навчатись на кондитера, а хтось – чому подобається перукарське мистецтво та професія провідниці. За словами заступника начальника управління освіти та науки Рівненської ОДА Петра Коржевського, цей конкурс і покликаний популяризувати робітничі професії та розкривати таланти.

На розсуд членів журі, якими стали заступники керівників з виховної роботи тих закладів, в яких навчаються дівчата, було представлено чотири творчі конкурси. Як і торік, учасниці проказали свою  “Візитну картку”, відповіли на запитання "Інтерв’ю”, позмагались за найвищу кількість балів у конкурсі - “Мій талант” та “Дефіле у вечірній сукні”.

Без подарунків і титулів від журі та організаторів конкурсу не залишилася  жодна  учасниця.

У підсумку набраних упродовж конкурсу балів, звання 2-ї віце-міс здобула Ірина Нестерчук, яка навчається у вищому професійному училищі №22 м. Сарни. Звання 1-ї віце-міс конкурсу виборола Аліна Калінич- учениця ДНЗ „Рівненське вище професійне училище ресторанного сервісу і торгівлі“ А головний титул конкурсу “Міс профтехосвітяночка-2014“ здобула Юлія Корольчук - учениця ДПТНЗ «Рівненський центр професійно - технічної освіти сервісу та дизайну».

На фото: Юлія Корольчук

]]>
Wed, 30 Apr 2014 14:29:00 +0300 Культура
<![CDATA[На Рівненщині прикордонники мають чим стріляти у разі необхідності ]]> http://www.0362.ua/news/526238 http://www.0362.ua/news/526238 Прикордонники мають чим стріляти у разі необхідності. У цьому переконалися журналісти та керівники області, які разом відвідали державний кордон України і Білорусі. Зараз на кордоні ситуація спокійна. Прикордонники не спостерігають скупчення будь-якої техніки чи людей з боку Білорусі – доповіли військові голові Рівненської ОДА.

Із березня прикордонники посилено охороняють державний кордон. А це означає, що збільшилася кількість прикордонних загонів та щільність їх розташування на 545 кілометрах у Рівненській та Волинській областях. 15 пунктів пропуску сьогодні повністю забезпечені зброєю.

«Наші прикордонники на 100 відсотків забезпечені зброєю. Це автомати Калашнікова, пістолети Макарова, прилади нічного бачення, тощо. Щоправда бронежилетами – лише на 15 відсотків від потреби», - розповів начальник відділу прикордонної служби «Дубровиця» Михайло Нікулін.

Посприяє у вирішенні цього обласна влада.

«Справді, особовий склад має достатню кількість боєприпасів. Втім, у прикордонників є прохання до нас допомогти їм з пальним та бронежилетами. Ми будемо клопотати перед профільним міністерством, аби забезпечити прикордонників усім необхідним», - підкреслив голова Рівненської облдержадміністрації Сергій Рибачок.

А поки що голова ОДА подарував прикордонникам два комплекти радіостанцій (а це чотири рації), про які вони просили раніше. Вони забезпечать прикордонникам зв’язок на відстані 8 кілометрів на відкритій місцевості.

«Затримали жителя Російської Федерації...»

Через автомобільний міжнародний пункт пропуску «Городище», що на кордоні з Білоруссю, щодня проїжджає 300 легкових авто та близько 30 вантажівок. Є випадки, коли і мешканці намагаються нелегально перетнути кордон. «Буквально вчора ми затримали росіянина, який хотів потрапити на нашу територію. Чоловік намагався перейти держкордон в обхід пунктів пропуску. Після рішення суду ми передамо його білоруським прикордонникам», - розповів начальник Луцького прикордонного загону Олександр Білюк.

До залізничної станції «Удрицьк» щодня приходить потяг з Білорусії. Його пасажири вже звикли до ретельного огляду, який тут проводять прикордонники. Адже щодня через залізничний міжнародний пункт пропуску «Удрицьк» проходить в середньому 1300 чоловік.

Загалом на держкордоні, який тепер охороняється у посиленому режимі, все спокійно. Сьогодні, як і раніше, прикордонники не спостерігають скупчення будь-якої техніки чи людей з боку Білорусі, запевняють у прес-службі Луцького прикордонного загону.

Про це повідомляє прес-служба Рівненської ОДА.

]]>
Wed, 30 Apr 2014 13:34:00 +0300 Суспільство
<![CDATA[На Рівненщині зловмисники пошкодили нафтопровід]]> http://www.0362.ua/news/526139 http://www.0362.ua/news/526139 28 квітня працівники міліції встановили, що невідомі особи поблизу села Півче пошкодили нафтопровід «Дружба».

За допомогою копальної техніки на 843 кілометрі нафтопроводу було виявлено «врізку», від якої виведений резиновий шланг. На кінці шлангу «нафтові зловмисники» встановили краник.

- На щастя, обійшлося без витоку нафти, - зазначив виконуючий обов’язки начальника Здолбунівського РВ підполковник міліції Сергій Криса. – Відкрито кримінальне провадження за частиною 1 статті 292 (Пошкодження об'єктів магістральних нафто-газопродуктопроводів) Кримінального кодексу України.

Міліціонери проводять усі можливі розшукові дії для встановлення осіб, які причетні до скоєння злочину. Триває досудове розслідування, - повідомляє прес-служба Здолбунівського РВ УМВС.

]]>
Wed, 30 Apr 2014 12:50:00 +0300 Пригоди
<![CDATA[На Рівненщині затримали водія із підробними документами]]> http://www.0362.ua/news/526134 http://www.0362.ua/news/526134 Нещодавно в місті Радивилів на вулиці Невського під час нагляду за дорожнім рухом працівники Державтоінспекції зупинили автомобіль «Фольксваген — Гольф», водій якого порушив Правила дорожнього руху.

Під час перевірки документів інспектори встановили, що свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу має явні ознаки підробки, тобто виготовлено не в поліграфічних умовах консорціуму «ЄДАПС». А після перевірки по базі НБД «Автомобіль» правоохоронцями було встановлено, що номер кузова цього автомобіля взагалі не значиться в системі. Розгублений 21-річний водій, місцевий житель, розповів, що іномарку придбав чотири місяці тому через Інтернет і навіть не підозрював, що з автомобілем виникнуть проблеми.

Автомобіль та водія працівники Державтоінспекції затримали та доставили до Радивилівського райвідділу міліції для з’ясування всіх обставин.

 Про це повідомляє прес-служба ВДАІ УМВС.

]]>
Wed, 30 Apr 2014 12:11:00 +0300 Пригоди
<![CDATA[Рівнянина, який у лютому зник безвісти, знайшли мертвим]]> http://www.0362.ua/news/526127 http://www.0362.ua/news/526127 26 квітня до міліції звернувся 20-річний Дмитро й повідомив про те, що близько четвертої години вечора в болоті по вулиці Ярослава Гашека, що в Рівному, він виявив труп невідомого чоловіка.

Правоохоронці на місці події встановили особу загиблого. Ним виявився 46-річний Володимир, житель обласного центру, який вважався зниклим безвісти, і якого  розшукували  працівники Рівненськогоо міськвідділу міліції з 26 лютого цього року.

Слідів насильницької смерті на тілі чоловіка не виявлено. Попередня причина смерті за висновком судово-медичної експертизи — утоплення.

]]>
Wed, 30 Apr 2014 11:24:00 +0300 Пригоди
<![CDATA[Рівненський плавець став абсолютним чемпіоном України]]> http://www.0362.ua/news/526087 http://www.0362.ua/news/526087 Із 23 по 26 квітня в місті Харків проходив Чемпіонат України та чемпіонат України серед молоді з плавання. Участь у змаганнях взяли понад 500 спортсменів з 19 областей України та Києва. Ці чемпіонати – є ключовою спортивною подією в Українському плаванні, адже вони є відбірковими етапами до чемпіонату Європи та чемпіонату Європи серед юніорів, що відбуватимуться влітку цього року. 

Участь в змаганнях приймали й збірні команди Рівненської області, - повідомляє прес-служба Рівненської міської ради.

Укотре надзвичайно вдало виступив лідер Рівненського плавання Майстер спорту міжнародного класу України Михайло Романчук. Він отримав беззаперечну перемогу на дистанціях: 400 м. вільним стилем з результатом 3.51.48с; 800 м. вільним стилем з результатом 7.58.53с; 1500 м. вільним стилем з результатом 15.15.74, як у дорослій віковій категорії так і серед молоді. Цим самим Михайло закріпив за собою титул абсолютного чемпіону України в стаєрському плаванні, відібравши його у Заслуженого майстра спорту Сергія Фролова з Запоріжжя. 

Окрім Михайла на Чемпіонаті України серед молоді призові місця посіли Валерія Миронюк, яка здобула срібло на дистанції 200 м. на спині, Аліна Резнік, бронза на дистанції 100 м. батерфляєм, Євген Слівчук бронза на дистанції 200 м. вільним стилем. 

Як зазначив, президент Федерації плавання Рівненської області Павло Сергєєв, цьогорічний виступ збірних команд нашої області надзвичайно вдалим, адже загалом наша область посіла 4-те командне місце в Чемпіонаті, що є найкращим результатом за історію Рівненського плавання, нашим спортсменам вдалось обійти такі плавальні центри, як Донецьк, Запоріжжя, Луганськ. Звісно цього річ ми покладаємо значні надії Михайла Романчука, проте останні результати молоді свідчать про значну перспективу розвитку Рівненського плавання. 

]]>
Wed, 30 Apr 2014 10:33:00 +0300 Спорт
<![CDATA[На Рівненщині Олександр Сич перевірив, як лікують чорнобильців]]> http://www.0362.ua/news/526072 http://www.0362.ua/news/526072 28 квітня спільно із головою обласної ради Михайлом Кирилловим, головою обласної державної адміністрації Сергієм Рибачком та своїми радниками він побував у Рівненському обласному спеціалізованому диспансері радіаційного захисту населення.

У ході ознайомлення з диспансером Віце-прем'єр-міністр України поспілкувався із його головним лікарем Сергієм Шевчуком та поцікавився станом матеріально-технічного забезпечення закладу, наявністю медикаментів, зокрема інсуліну для хворих на цукровий діабет, справністю необхідної для аналізів апаратури.

«У диспансері за 2013 рік стаціонарно оздоровлено 6072 особи, із них 521 – ліквідатори аварії. Цього року уже профінансовано 3600 тис. грн., безоплатними рецептами забезпечена 6521 особа. Щодо інсуліну, то на разі і дорослі, і діти мають картриджі і шприц-ручки у повній наявності» - проінформував Степан Шевчук.

Олександр Сич подякував медичним працівникам за самовіддану працю, побажав міцного здоров’я хворим і пообіцяв сприяти ініціативам закладу в майбутньому.

Обговорення проблемних питань медичного обслуговування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та потерпілих від Чорнобильської катастрофи продовжилося на нараді вже у приміщенні облдержадміністрації.

Про це повідомляє прес-служба Рівненської обласної ради.

]]>
Wed, 30 Apr 2014 09:51:00 +0300 Суспільство
<![CDATA[У Рівному школярка завдала матеріальний збиток на 9 тисяч гривень]]> http://www.0362.ua/news/526064 http://www.0362.ua/news/526064 У Рівному внаслідок кидання пакетів з водою з дев’ятого поверху, школярка розбила лобове скло у автомобілі. Матеріальний збиток завданий власнику транспортного засобу становить близько 9000 гривень.

До правоохоронців звернувся 37-річний рівнянин Павло й повідомив, що в дворі будинку по вулиці Соломії Крушельницької, що в Рівному невідомі особи пошкодили лобове скло його автомобіля «Volkswagen».

На місце події виїхала слідчо-оперативна група Рівненського міського відділу міліції. Під час огляду місця вчинення злочину та опитування свідків правоохоронці з’ясували, що правопорушницею виявилася неповнолітня дівчинка.

До 11-річної Анастасії в гості додому прийшли її подруги Єва та Ірина. Діти вирішили розважитися. Набрали три пакети води добавили туди майонезу й вийшли на балкон. Першою пакет донизу кинула Анастасія. Він упав на припаркований поблизу під’їзду автомобіль і пошкодив його. Дівчатка злякалися й побігли до кімнати.

За цим фактом за частиною 1 статті 194 (умисне пошкодження майна) Кримінального кодексу України відкрито кримінальне провадження.

— Дівчинка ще не досягла віку, з якого настає кримінальна відповідальність, тому відчути у повній мірі покарання за вчинене вона не зможе, — зазначив начальник Рівненського МВ УМВС України в Рівненській області Руслан Мельник. — Проте її батьків буде притягнуто до адміністративної відповідальності за порушення вимог ч.1 ст. 184 (невиконання батьками обов’язків щодо виховання дітей) КУпАП. Крім того батькам доведеться компенсувати завданний матеріальний збиток власнику транспортного засобу.

Працівники кримінальної міліції у справах дітей Рівненського міськвідділу нагадують батькам, що саме відсутність належної уваги та необізнаність дітей, призводять до неприємних ситуацій та нещасних випадків.

Про це повідомляє Рівненський МВ УМВС в Рівненській області.

]]>
Wed, 30 Apr 2014 09:17:00 +0300 Пригоди
<![CDATA[До уваги рівнян: змінено тарифи на реєстрацію транспортних засобів]]> http://www.0362.ua/news/525604 http://www.0362.ua/news/525604 ДПІ у м. Рівному звертає увагу, що після 1 квітня поточного року, при здійсненні першої реєстрації в Україні транспортних засобів, збір за першу реєстрацію таких авто сплачуватиметься за новими ставками, збільшеними в середньому на 8,2%. Відповідні зміни внесені Законом України «Про запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного зростання в Україні» від 27.03.2014 № 1166-VІІ.

Нагадаємо, від сплати збору звільняються легкові автомобілі для інвалідів з об'ємом циліндрів двигуна до 1500 куб. сантиметрів, що придбані за рахунок коштів державного чи місцевих бюджетів та/або безоплатно передані інвалідам відповідно до законодавства України, транспортні засоби будинків-інтернатів для громадян похилого віку та інвалідів, дитячих будинків-інтернатів, пансіонатів для ветеранів війни і праці, геріатричних пансіонатів, реабілітаційних установ для інвалідів та дітей-інвалідів, що фінансуються з державного та місцевого бюджетів. У разі відчуження зазначених транспортних засобів, особи, які отримали такі транспортні засоби у власність, зобов'язані сплатити збір в загальному порядку.

Про це повідомляє ДПІ у м. Рівному.

]]>
Tue, 29 Apr 2014 17:08:00 +0300 Суспільство
<![CDATA[У Рівному на Відінській тривають аварійно-ремонтні роботи]]> http://www.0362.ua/news/525421 http://www.0362.ua/news/525421 Півтора тижні знадобилося працівникам ТОВ “Рівнетеплоенерго”, аби замінити 156 метрів теплової мережі на вулиці Білякова у Рівному. Планового ремонту чекає ще 61 ділянка у місті, а 26 — уже мають нові теплотраси. Про це повідомляє прес-служба Рівненської міської ради.
     
Натомість після проведення гідравлічних випробувань позапланових робіт тепловикам додали 12 нових ділянок, одна з яких — у районі вулиць Степана Бандери, 67 та Відінської, 9, де стався прорив теплової мережі і наразі тривають аварійно-ремонтні роботи. 

]]>
Tue, 29 Apr 2014 16:18:00 +0300 Суспільство
<![CDATA[На Рівненщині міліціонери вилучили незареєстровану холодну зброю ]]> http://www.0362.ua/news/525412 http://www.0362.ua/news/525412 Правоохоронці під час проведення санкціонованого обшуку у квартирі 51-річного Ігора виявили два штик-ножі та штик, які зберігались без належного дозволу.

Зі слів зловмисника, холодну зброю він колекціонував та наміру на їх використання не мав. Згідно висновку експертизи, вилучені предмети є бойовою холодною зброєю колюче-ріжучої дії. Два штик-ножі та штик міліціонери відправлять для подальшого знищення.

- Відомості за даним фактом внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань, - зазначив начальник Кузнецовського МВ підполковник міліції Олег Кульбашний. – Відкрито кримінальне провадження за частиною 2 статті 263 (Незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами) Кримінального кодексу України.

Зловмиснику загрожує покарання у вигляді позбавлення волі строком до трьох років.

Про це повідомляє СЗГ УМВС України в Рівненській області.

500 Internal Server Error

Internal Server Error

The server encountered an internal error or misconfiguration and was unable to complete your request.

Please contact the server administrator at search@vlasenko.net to inform them of the time this error occurred, and the actions you performed just before this error.

More information about this error may be available in the server error log.