This version of the page http://ifds.org.ua/dlja-abiturijenta/3227.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2014-04-18. The original page over time could change.
Івано-Франківська Духовна Семінарія - Папа Франциск: Просімо благодаті смирення, щоб отримати спасіння

Папа Франциск: Просімо благодаті смирення, щоб отримати спасіння

Запорукою нашого спасіння є не самовпевненість, що випливає із дотримування заповідей, але смиренне усвідомлення того, що ми завжди потребуємо бути спасенними Богом. Про це навчав Папа Франциск, проповідуючи у понеділок, 24 березня 2014 р., вранці під час Святої Меси в каплиці «Дому святої Марти» у Ватикані.


Святіший Отець коментував євангельський уривок, у якому Ісус скаржиться на своїх земляків з Назарету за їхню малу віру, через що не міг вчинити жодного чуда: «Жодного пророка не приймають у його батьківщині». Христос пригадав дві біблійні події – зцілення від прокази сирійця Наамана, звершене пророком Єлисеєм, та перебування пророка Іллі у вдови-чужинки у Сарепті, яке врятувало її від голоду, що загрожував з огляду на посуху.

У цьому контексті проповідник звернув увагу на той факт, що у давнину прокажені та вдови були виключені зі суспільного життя, але прийнявши пророків, вони отримали спасіння. Натомість, назаретяни не прийняли Ісуса, «бо були надто впевненими у своїх віруваннях, почувалися настільки певними задля дотримування заповідей, що вважали, ніби не потребують ніякого іншого спасіння». Вони, мабуть, думали: «Я сам себе спасаю, тому що кожної суботи ходжу до синагоги, намагаюся бути слухняним щодо заповідей, лиш би не ходив тут той, який говорить, що отой прокажений і ота вдова були кращими за мене». Такому Христос відповідає: «Якщо не почуватимешся відкиненим, то не здобудеш спасіння».

Папа зауважив, що саме у цьому й полягає «шлях покори», тобто, «почуватися настільки виключеними, що потребуємо бути спасенними Господом», бо «лише Він нас спасає, а не наше дотримування приписів». Таке наставлення не сподобалося назаретянам, і вони, розізлившись, хотіли навіть вбити Ісуса. Згаданий Нааман також спочатку розсердився задля принизливої, як йому здалося, поради пророка зануритися сім разів у Йордані. Але коли він переміг гордість та вчинив згідно з порадою, то отримав зцілення.

«Якщо ми хочемо спастися, то повинні обрати дорогу покори», – наголосив Святіший Отець, пригадавши, що Пречиста Діва Марія, у Своїй подячній величальній пісні, не каже, що Господь зглянувся на Її чистоту, лагідність, чи інші чесноти, але каже: «Зглянувся на покору слугині Своєї». «Ось на що дивиться Господь. Ми повинні навчитися отієї мудрості виключених, щоб Господь зглянувся над нами», – наголосив проповідник.

Але Папа пояснив, що християнська покора не означає казати: «Я нічого не вартий», приховуючи за цими словами свою гордість. Християнська покора «означає говорити правду». А вона полягає в тому, що кожен з нас є грішним, і в тому, що Бог нас спасає. «Просімо, – підсумував він, – благодаті мати цю мудрість відкинених, благодаті смирення, щоб отримати спасіння від Господа».


Джерело "Радіо Ватикану"

АНОНС

► Курси
сімейного порадництва

5 та 12 квітня



Оголошення

Головне меню

Пошук

Семінарійний часопис

Актуально!

Великоднє послання Блаженнішого Святослава
17 квітня 2014, 11.32
Високопреосвященним і Преосвященним владикам, всесвітлішим, всечеснішим і преподобним отцям, преподобним ченцям і
Детальніше...
Завершення великопосних реколекцій
16 квітня 2014, 16.14
16 квітня в Івано-Франківській Духовній Семінарії ім. свщмч. Йосафата завершилися великопосні дні духовної віднови.
Детальніше...
«Христос – перша жертва Небесної сотні», - Блаженніший Святослав
15 квітня 2014, 12.21
Ще в недавньому минулому нашу Церкву і наш народ катували й розпинали, ложно свідчили на нас, у нас стріляли і кидали в
Детальніше...
Сповідь військовослужбовців
14 квітня 2014, 13.38
13 квітня, семінаристи ІФДС приналежні до Центру Душпастирювання Силових Структур ім. влкмч. Димитрія Солунського (ЦДСС)
Детальніше...
Початок великопосних реколекцій
13 квітня 2014, 21.12
Сьогодні 13.04.14 р. Б. у семінарійному храмі розпочались Великопосні реколекції. Цей особливий час, коли кожен з нас по
Детальніше...

ВІДЕО-КАНАЛ ІФДС




Наша кнопка

Вгору