This version of the page http://www.khai.edu/ru/site/pravila-priema.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2014-03-14. The original page over time could change.
Правила приема - Национальный аэрокосмический университет им. Н. Е. Жуковского
Национальный
аэрокосмический
университет
им. Н. Е. Жуковского

Правила приема


 

Правила прийому 
до Національного аерокосмічного університету ім. М. Є. Жуковського 
«Харківський авіаційний інститут» у 2014 році

Провадження  освітньої  діяльності у Національному  аерокосмічному університеті ім. М. Є. Жуковського «Харківський авіаційний інститут» здійснюється відповідно до ліцензії Міністерства освіти і науки України серія АЕ № 285215 від 03.09.2013 р., термін дії ліцензії за напрямами підготовки та спеціальностями вказаний в додатку до ліцензії. Прийом на навчання за напрямами підготовки та спеціальностями, у яких закінчується термін дії ліцензії у поточному році, здійснюється за умови проходження ХАІ ліцензування відповідних напрямів (спеціальностей).

Правила прийому розроблені Приймальною комісією Національного аерокосмічного університету ім. М. Є. Жуковського «Харківський авіаційний інститут» (далі – Приймальна комісія) відповідно до Умов прийому до вищих навчальних закладів України в 2014 році, затверджених наказом Міністерства освіти і науки України від 29 жовтня 2013 року № 1510 та зареєстрованих у Міністерстві юстиції України 31 жовтня 2013 р. за № 1855/24387, та відповідно положенню про Єдину державну електронну базу з питань освіти, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 13 липня 2011 року № 752.

І. Загальні положення

1.1. Національний аерокосмічний університет ім. М. Є. Жуковського «Харківський авіаційний інститут» (далі – ХАІ) оголошує прийом на підготовку фахівців з вищою освітою за освітньо-кваліфікаційними рівнями, напрямами підготовки (спеціальностями) відповідно до ліцензії в межах ліцензованого обсягу (див. додаток 1), у тому числі у відокремлених структурних підрозділах: навчально-консультаційний пункт з дистанційної освіти у м. Новомосковськ (див. додаток 12) та навчально-консультаційний пункт факультету № 9 у м. Київ (див. додаток 13).

Прийом документів у вступників, які бажають навчатися у відокремлених структурних підрозділах, здійснюється у ХАІ, відповідно до Правил прийому.

1.2. До ХАІ приймаються громадяни України, іноземці, а також особи без громадянства, які проживають на території України на законних підставах, мають відповідний освітній (освітньо-кваліфікаційний) рівень та виявили бажання здобути вищу освіту. Прийом до ХАІ на всі освітньо-кваліфікаційні рівні здійснюється за конкурсом незалежно від джерел фінансування.

1.3. Для вступників, які потребують поселення в гуртожиток під час вступу, надання місць у гуртожитку гарантовано. Вступники поточного року проживають у кімнатах по 4 або 3 особи в залежності від площі кімнати.

2. Організація прийому до ХАІ

2.1. Організацію прийому вступників до ХАІ здійснює приймальна комісія, склад якої затверджується наказом ректора ХАІ, який є її головою. Приймальна комісія діє згідно з положенням про приймальну комісію ХАІ, затвердженим ректором ХАІ.

2.2. Ректор ХАІ забезпечує дотримання законодавства України, в тому числі Умов прийому до вищих навчальних закладів України в 2014 році, правил прийому до ХАІ, а також відкритість та прозорість роботи приймальної комісії.

2.3. Усі питання, пов’язані з прийомом до ХАІ, вирішуються приймальною комісією на її засіданнях. Рішення приймальної комісії оприлюднюються на інформаційних стендах приймальної комісії і на офіційному веб-сайті ХАІ, як правило, в день прийняття, але не пізніше дня, наступного після прийняття.

2.4. Рішення приймальної комісії ХАІ, прийняте в межах її повноважень, є підставою для видання відповідного наказу ректором ХАІ.

3. Вимоги до рівня освіти вступників

3.1. На навчання для здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня бакалавра приймаються особи з повною загальною середньою освітою.

3.2. На навчання для здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня спеціаліста приймаються особи, які здобули освітньо-кваліфікаційний рівень бакалавра.

3.3. На навчання для здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня магістра приймаються особи, які здобули освітньо-кваліфікаційний рівень бакалавра або спеціаліста.

3.4. ХАІ приймає на перший курс (зі скороченим терміном навчання) або другий (третій) курс (з нормативним терміном навчання на вакантні місця) осіб, які здобули освітньо-кваліфікаційний рівень молодшого спеціаліста, на визначену кількість місць для здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня бакалавра за умови вступу на споріднений напрям підготовки, який визначається відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 20 червня 2007 року №839 «Про затвердження переліку спеціальностей, за якими здійснюється підготовка фахівців у вищих навчальних закладах за освітньо-кваліфікаційним рівнем молодшого спеціаліста» (див. додаток 3).

ХАІ зараховує зазначені категорії осіб за умови виконання вступниками вимог, визначених розділами 5, 6, 7 та пунктом 1.17 розділу 17 цих правил прийому.

3.5. ХАІ має право приймати на навчання осіб, які здобули базову або повну освіту, для здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня бакалавра за іншим напрямом підготовки у межах вакантних місць ліцензованого обсягу відповідно до правил прийому до ХАІ.

4. Фінансування підготовки фахівців

4.1. Фінансування підготовки фахівців у ХАІ здійснюється:

за рахунок видатків державного та місцевих бюджетів - за державним замовленням;

за рахунок державних пільгових довгострокових кредитів;

за ваучерами;

за рахунок коштів фізичних, юридичних осіб.

4.2. Громадянин України має право безоплатно здобути вищу освіту в державних і комунальних вищих навчальних закладах на конкурсній основі, якщо певний освітньо-кваліфікаційний рівень громадянин здобуває вперше.

4.3. Громадянин України має право безоплатно здобувати вищу освіту за другим напрямом (спеціальністю) в державних і комунальних вищих навчальних закладах, якщо він за станом здоров’я втратив можливість виконувати службові чи посадові обов’язки за отриманою раніше кваліфікацією, що підтверджується висновками медико-соціальної експертної комісії.

4.4. Прийом до ХАІ на всі освітньо-кваліфікаційні рівні здійснюється за конкурсом незалежно від джерел фінансування навчання.

5. Строки прийому заяв і документів, конкурсного відбору та зарахування на навчання

5.1. Порядок роботи приймальної комісії (дні тижня та години): понеділок, вівторок, середа, четвер та п’ятниця з 9 години до 18 години.

5.2. Прийом заяв у паперовій або електронній формі, документів, вступні екзамени, конкурсний відбір та зарахування на навчання вступників на основі повної загальної середньої освіти проводиться в такі строки:

 

Етапи вступної компанії

Денна форма навчання

Заочна форма навчання

вступники на основі освіти

повної

загальної середньої

повної

загальної середньої

Початок прийому заяв та документів

1 липня 2014 року

4 серпня 2014 року

Закінчення прийому заяв та документів від осіб, які мають складати вступні екзамени, що проводить ХАІ

о 18.00 годині

19 липня 2014 року

28 серпня 2014 року

Закінчення прийому заяв та документів від осіб, які не складають вступних екзаменів у ХАІ

о 12.00 годині

31 липня 2013 року

3 вересня 2014 року

Строки проведення ХАІ вступних екзаменів

21 – 31 липня включно 2014 року

з 29 серпня по 3 вересня включно

2014 року

Термін оприлюднення рейтингового списку вступників

перший - не пізніше 12.00 години 1 серпня 2014 року;

другий – не пізніше 12.00 години 5 серпня 2014 року;

третій – не пізніше 12.00 години 8 серпня 2014 року

не пізніше

4 вересня 2013 року

Закінчення строку вибору вступниками місця навчання

перший – о 18.00 години 4 серпня 2014 року;

другий – о 18.00 години 7 серпня 2014 року;

третій – о 18.00 години 11 серпня 2014 року

о 18.00 години 7 вересня 2014 року;

 

Терміни зарахування вступників

за державним замовленням - не пізніше 15.00 години 12 серпня;

за кошти фізичних та юридичних осіб (за умови виконання державного замовлення відповідного напряму) не пізніше 26 серпня

за державним замовленням - не пізніше 18.00 години 9 вересня;

за кошти фізичних та юридичних осіб (за умови виконання державного замовлення відповідного напряму) не пізніше 12 вересня

5.3. Прийом заяв і документів на денну форму навчання вступників на основі освітньо-кваліфікаційного рівня молодшого спеціаліста на перший курс (зі скороченим терміном навчання) проводиться з 1 липня до 18.00 години 19 липня. Фахові вступні випробування проводяться з 21 липня до 31 липня. Конкурсний відбір та зарахування за державним замовленням не пізніше 12 серпня, за кошти фізичних та юридичних осіб (за умови виконання державного замовлення відповідного напряму) не пізніше 26 серпня.

5.4. Прийом заяв і документів, конкурсний відбір та зарахування на денну форму навчання вступників на основі освітньо-кваліфікаційного рівня молодшого спеціаліста на другий (третій) курс (з нормативним терміном навчання на вакантні місця) проводиться в такі строки: прийом заяв і документів з 1 серпня до 20 серпня, конкурсний відбір та зарахування — за державним замовленням не пізніше 26 серпня, за кошти фізичних та юридичних осіб (за умови виконання державного замовлення відповідного напряму) — не пізніше 31 серпня.

5.5. Прийом заяв і документів на заочну форму навчання вступників на основі освітньо-кваліфікаційного рівня молодшого спеціаліста на перший курс (зі скороченим терміном навчання) проводиться з 1 липня до 18.00 години 19 липня. Фахові вступні випробування проводяться з 21 липня до 31 липня. Конкурсний відбір та зарахування за державним замовленням не пізніше 12 серпня, за кошти фізичних та юридичних осіб (за умови виконання державного замовлення відповідного напряму) не пізніше 26 серпня.

5.6. Прийом заяв і документів, конкурсний відбір та зарахування на заочну форму навчання вступників на основі освітньо-кваліфікаційного рівня молодшого спеціаліста на другий (третій) курс (з нормативним терміном навчання на вакантні місця) проводиться в такі строки: прийом заяв і документів з 1 серпня до 31 серпня, вступні випробування з 1 вересня до 7 вересня, конкурсний відбір та зарахування — за державним замовленням не пізніше 10 вересня, за кошти фізичних та юридичних осіб (за умови виконання державного замовлення відповідного напряму) — не пізніше 15 вересня.

5.7. Прийом заяв і документів, фахові випробування, що проводить ХАІ, конкурсний відбір та зарахування на денну форму навчання вступників на основі базової або повної вищої освіти на здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня спеціаліста (магістра) проводиться в такі строки: прийом заяв і документів з 1 липня до 9 липня, прийом фахових вступних випробувань — з 10 липня до 15 липня, конкурсний відбір та зарахування — за державним замовленням не пізніше 20 липня, за кошти фізичних та юридичних осіб (за умови виконання державного замовлення відповідної спеціальності) не пізніше — 26 серпня.

5.8. Прийом заяв і документів, фахові випробування, що проводить ХАІ, конкурсний відбір та зарахування на заочну форму навчання вступників на основі базової або повної вищої освіти на здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня спеціаліста (магістра) проводиться в такі строки: прийом заяв і документів з 1 серпня до 31 серпня, прийом фахових вступних випробувань — з 1 вересня до 5 вересня, конкурсний відбір та зарахування — за державним замовленням не пізніше 10 вересня, за кошти фізичних та юридичних осіб (за умови виконання державного замовлення відповідного напряму) — не пізніше 15 вересня.

5.9. Прийом заяв і документів, фахові випробування, що проводить ХАІ, конкурсний відбір та зарахування на навчання на основі базової вищої освіти для здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня бакалавра за іншим напрямом у межах вакантних місць ліцензійного обсягу, або для здобуття другої вищої освіти вступників на основі повної вищої освіти проводиться в такі строки: прийом заяв і документів з 1 серпня до 31 серпня, прийом фахових вступних випробувань — з 1 вересня до 5 вересня, конкурсний відбір та зарахування — не пізніше 10 вересня.

6. Порядок прийому заяв та документів для участі у конкурсному відборі до ХАІ

6.1. Вступники подають заяву про участь у конкурсному відборі до ХАІ (далі – заява) в паперовій або в електронній формі. Заява в паперовій формі подається вступником особисто до приймальної комісії ХАІ.

6.2. Вступник може подати заяву (заяви) в паперовій або в електронній формі не більше ніж до п’яти вищих навчальних закладів України та не більше ніж на три напрями підготовки (на три спеціальності) у кожному з них. Заяви до ХАІ на певний напрям підготовки (спеціальність) на різні форми навчання подаються вступником окремо, але вважаються фактом подання однієї заяви.

Факт кожного подання заяви в паперовому вигляді (із зазначенням того, оригінали чи копії документів додані до заяви) реєструється уповноваженою особою приймальної комісії у Єдиної базі безпосередньо під час прийняття заяви.

Заяву, зареєстровану в Єдиній базі, може бути скасовано ХАІ на підставі рішення приймальної комісії до моменту включення вступника до списків рекомендованих до зарахування на навчання за умови допущення технічної помилки під час внесення відповідних даних до Єдиної бази, що підтверджується актом про допущену технічну помилку, сформованим в Єдиній базі. Скасована заява вважається неподаною, а факт такої подачі анулюється в Єдиній базі.

6.3. У заяві вступники вказують напрям (у разі вступу на навчання для здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня бакалавра) або спеціальність (у разі вступу на навчання для здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня спеціаліста, магістра) та форму навчання.

6.4. Під час подання заяви в паперовій формі вступник пред’являє особисто:

документ, що посвідчує особу та громадянство (відповідно до статті 5 Закону України «Про громадянство), військовий квиток або посвідчення про приписку, свідоцтво про народження — для осіб, які за віком не мають паспорта, або інший документ, який засвідчує особу і громадянство;

документ державного зразка (оригінал) про раніше здобутий освітній (освітньо-кваліфікаційний) рівень, на основі якого здійснюється вступ, і додаток до нього;

сертифікат (сертифікати) зовнішнього незалежного оцінювання (для вступників на основі повної загальної середньої освіти);

медичну довідку за формою 086-о (оригінал).

На вимогу вступника приймальна (відбіркова) комісія засвідчує копії документа державного зразка про раніше здобутий освітній (освітньо-кваліфікаційний) рівень, на основі якого здійснюється вступ, і додаток до нього, сертифіката (сертифікатів) зовнішнього незалежного оцінювання.

6.5. До заяви, поданої в паперовій формі, вступник додає:

документ державного зразка про раніше здобутий освітній (освітньо-кваліфікаційний) рівень, на основі якого здійснюється вступ, і додаток до нього, за особистим вибором оригінали або копії;

сертифікат (сертифікати) зовнішнього незалежного оцінювання (для вступників на основі повної загальної середньої освіти), за особистим вибором оригінали або копії;

копію документа, що посвідчує особу та громадянство;

медичну довідку за формою 086-о або її копію;

шість кольорових фотокарток розміром 3 х 4 см.

Інші документи або їх копії подаються вступником, якщо це викликано особливими умовами зарахування за відповідними напрямами підготовки (спеціальностями), установленими законодавством, у строки, визначені для прийому документів, не пізніше строків для прийняття приймальною комісією першого рішення про рекомендування вступників до зарахування.

6.6. Вступники мають право подавати сертифікат зовнішнього незалежного оцінювання, виданий у 2014 році, або сертифікати чи їх дублікати, видані у 2013, або 2012, або 2011, або 2010, або 2009, або 2008 рік.

6.7. Усі копії документів засвідчуються за оригіналами приймальною (відбірковою) комісією ХАІ, або в установленому законодавством порядку. Копії документів без пред’явлення оригіналів не розглядаються.

6.8. Вступники, зазначені у розділі 8 цих Правил, подають заяву в паперовій формі разом з документами, що засвідчують їх право на складання вступних екзаменів у ХАІ.

6.9. Заяви в електронній формі мають право подати вступники, які бажають взяти участь у конкурсному відборі на основі атестата про повну загальну середню освіту, сертифіката (сертифікатів) зовнішнього незалежного оцінювання з конкурсних предметів, визначених правилами прийому до ХАІ.

6.10. Заява в електронній формі подається шляхом заповнення вступником електронної форми в режимі он-лайн та розглядається приймальною комісією ХАІ згідно з Порядком подання та розгляду заяв в електронній формі на участь у конкурсному виборі до вищих навчальних закладів, затвердженим наказом Міністерства освіти і науки України від 29 жовтня 2013 року № 1510, наведеному у додатку 11.

6.11. Вступники, які подають сертифікат з кількістю балів з визначених предметів нижче встановленої Умовами прийому до вищих навчальних закладів в 2014 році та правилами прийому до ХАІ мінімальної кількості балів, на навчання не зараховуються (крім випадків, передбачених абзацом третім пункту 7.1 розділу 7 цих Правил).

6.12. Приймальна комісія здійснює перевірку достовірності даних, поданих вступником для участі у конкурсному відборі, за допомогою Єдиної бази.

Письмове підтвердження Адміністратора (розпорядника) Єдиної бази про недостовірність інформації, поданої вступником до ХАІ, є підставою для відмови в участі у конкурсному відборі та зарахуванні на навчання (анулювання наказу про зарахування).

Приймальна комісія здійснює перевірку середнього бала документа про освіту (обчислює в разі відсутності), результат якої затверджується рішенням приймальної комісії і вноситься до Єдиної бази.

6.13. Приймальна комісія розглядає заяви та документи вступників та приймає рішення про допуск до участі в конкурсному відборі для вступу на навчання до ХАІ протягом трьох робочих днів з дати реєстрації заяви в Єдиний базі або отримання результатів вступних екзаменів (фахових випробувань), але не пізніше 31 липня. Оприлюднення відповідних рішень здійснюється на інформаційних стендах приймальної комісії та веб-сайті ХАІ.

6.14. Факт ознайомлення вступника з Правилами прийому, наявною ліцензією і сертифікатом про акредитацію відповідного напряму підготовки (спеціальності), а також надання ним згоди на оприлюднення результатів зовнішнього незалежного оцінювання (вступних екзаменів) та наявності підстав для вступу поза конкурсом, обробку даних в Єдиній базі фіксуються в заяві вступника і підтверджується його особистим підписом при поданні заяви у паперовій формі.

6.15. При прийнятті на навчання осіб, які подають документ про здобутий за кордоном освітній та/або освітньо-кваліфікаційний рівень, обов’язковою є процедура визнання і встановлення еквівалентності документа про здобутий освітній та/або освітньо-кваліфікаційний рівень, що здійснюється Міністерством освіти і науки України відповідно до Порядку визнання і встановлення еквівалентності в Україні документів про освіту, виданих навчальними закладами інших держав, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України від 28 травня 2012 року за №632, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 14 червня 2012 року за №960/21272.  Визнання і встановлення еквівалентності цих документів здійснюється протягом першого року навчання.

6.16. Приймальна комісія ХАІ, до якого вступник подав заяву, перевіряє в Єдиній базі перелік його заяв, поданих до інших навчальних закладів.

7. Організація і проведення конкурсу

7.1. Приймальна комісія ХАІ допускає до участі у конкурсному відборі для вступу на навчання вступників на основі повної загальної середньої освіти, які подають сертифікати зовнішнього незалежного оцінювання (або їх копії) з відповідних загальноосвітніх предметів, визначених Переліком конкурсних предметів сертифікатів зовнішнього незалежного оцінювання (вступних екзаменів) (див. додаток 5) для здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня бакалавра.

Також додатком 5 визначаються профільні конкурсні предмети, мінімальна кількість балів сертифіката з профільних конкурсних предметів, з якими вступник допускається до участі у конкурсному відборі для зарахування на навчання. Вступник допускається до участі у конкурсному відборі для зарахування на навчання, якщо кількість балів складає не менше 124 з непрофільних конкурсних предметів та не нижче 140 балів з профільних конкурсних предметів (крім випадків, передбачених абзацом третім пункту 7.1 розділу 7 цих правил).

ХАІ за рішенням приймальної комісії допускає до участі у конкурсному відборі для вступу на навчання вступника, який подає сертифікат зовнішнього незалежного оцінювання, кількість балів  якого з одного з непрофільних конкурсних предметів, визначених правилами прийому до ХАІ, нижче 124 балів, за умови, якщо кількість балів з профільного конкурсного предмета становить не нижче 170 балів.

7.2. Для конкурсного відбору осіб, які на основі повної загальної середньої освіти вступають до ХАІ для здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня бакалавра, зараховуються бали сертифіката зовнішнього незалежного оцінювання (результати вступних екзаменів) з трьох предметів за переліком, наведеним у додатку 5 до цих Правил. Перший та другий предмети є обов’язковими. Третій предмет із зазначених у додатку 5 до цих Правил обирається вступником, крім випадків, коли такий предмет визначений у додатку 5 до цих Правил рішенням приймальної комісії ХАІ.

7.3. Для конкурсного відбору осіб, які на основі повної загальної середньої освіти вступають для здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня бакалавра, конкурсний бал обчислюється шляхом додавання балів сертифіката з конкурсних предметів (балів вступних екзаменів), середнього бала документа (додатка до документа) про повну загальну середню освіту та додаткових балів, передбачених Умовами прийому та правилами прийому до ХАІ. При цьому середній бал документа про повну загальну середню освіту обчислюється за 12-бальною шкалою з округленням до десятих частин бала та вноситься до Єдиної бази. Оцінки з документа про повну загальну середню освіту, які виставлені за 5-бальною шкалою, враховуються таким чином: «3» відповідає «6», «4» відповідає «9», «5» відповідає «12» (При використанні інших шкал оцінювання порядок перерахунку визначає приймальна комісія ХАІ). Внесений до Єдиної бази за 12-бальною шкалою середній бал автоматично переводиться у 200-бальну шкалу за таблицею відповідності середнього бала документа про повну загальну середню освіту, обрахованого за 12-бальною шкалою, значенням 200-бальної шкали, наведеною в додатку 7 до цих Правил.

7.4. При вступі на навчання на основі повної загальної середньої освіти подання вступниками сертифікатів зовнішнього незалежного оцінювання є обов’язковим, крім випадків, передбачених розділом 8 цих Правил.

7.5. Результати вступних екзаменів для вступників, які вступають на основі повної загальної середньої освіти (та мають право брати участь у вступних екзаменах з конкурсних предметів, розділ 8), оцінюються за шкалою від 100 до 200 балів.

7.6. Конкурс проводиться відповідно до набраної суми балів (сумарного рейтингу) окремо по факультетах за напрямами підготовки.

7.7. Для конкурсного відбору осіб при прийомі на навчання для здобуття освітньо-кваліфікаційних рівнів спеціаліста та магістра, незалежно від джерел фінансування та форм здобуття освіти, використовується наступне:

7.7.1. Особи, які здобули освітньо-кваліфікаційний рівень бакалавра за відповідним напрямом підготовки беруть участь у загальному конкурсі за результатами конкурсного балу. Конкурсний бал обчислюється за наступною формулою, та вноситься до Єдиної бази:

КБ=ФІ+ІМ+СБ+ДБ,

де      КБ – конкурсний бал для вступу на здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня спеціаліст, магістр;

ФІ – оцінка з фахового екзамену за 100-бальною шкалою;

ІМ – оцінка з екзамену з іноземної мови за 100-бальною шкалою (використовується тільки при здобутті освітньо-кваліфікаційного рівня магістр);

СБ – середній бал додатка до диплому за освітньо-кваліфікаційним рівнем бакалавр за 200-бальною шкалою, або середній бал за сумою додатків до диплому за освітньо-кваліфікаційним рівнем бакалавр і спеціаліст (магістр) за 200-бальною шкалою;

ДБ – додаткові бали за навчальні та наукові дослідження.

Визначення додаткових балів за навчальні та наукові дослідження

Види активності

Кількість балів

Підтвердження

1

Участь у студентських олімпіадах з фаху:

-         призери олімпіад міжнародного рівня;

-         - призери ІІ туру Всеукраїнської олімпіади.

 

20

10

Накази, грамоти, дипломи

2

Конкурси наукових студентських робіт:

-         призери конкурсів міжнародного рівня;

-         призери ІІ туру Всеукраїнських конкурсів;

-         призери регіональних (обласних) конкурсів.

 

20

10

5

Накази, грамоти, дипломи

3

Наявність патенту або свідоцтва на реєстрацію програмного засобу, винаходу.

 

10

Ксерокс патенту, свідоцтва

4

Наукова діяльність:

-         наукова стаття у міжнародних журналах і збірках наукових праць;

-         наукова стаття у всеукраїнських журналах і збірках наукових праць.

 

20

10

Ксерокопія статті

       Якщо у статтях, патентах або свідоцтвах декілька співавторів, то додаткові бали розподіляються у рівних долях між співавторами, з округленням до цілої частини.

 

Середній бал додатка до диплома бакалавра обчислюється за 12-бальною шкалою з округленням до десятих частин бала і переводиться у 200-бальну шкалу за таблицею відповідності, наведеною у додатку 7. Оцінки з додатка до диплома бакалавра, які виставлені за 5-бальною шкалою, враховуються таким чином: «3» відповідає «6», «4» відповідає «9», «5» відповідає «12» (При використанні інших шкал оцінювання порядок перерахунку визначає приймальна комісія ХАІ).

Прийом фахових вступних випробувань у формі тестування здійснюється фаховими екзаменаційними комісіями, які створюються наказом ректора університету за поданням декана факультету. Для вступників на освітньо-кваліфікаційний рівень магістра на основі базової вищої освіти обов’язковими є складання вступного екзамену з іноземної мови, результат якого враховується у рейтингу (додається до конкурсного балу). Результат фахового випробування та екзамену з іноземної мови визначається за 100-бальною шкалою оцінювання знань (див. додаток 10).

7.7.2. Апеляції щодо екзаменаційної оцінки на фахових вступних випробуваннях та вступного екзамену з іноземної мови повинні подаватися до приймальної комісії не пізніше наступного робочого дня після оголошення оцінки. Підставою для апеляції є письмова заява вступника на ім'я голови приймальної комісії ХАІ. Апеляції розглядаються апеляційною комісією факультету та апеляційною комісією з іноземної мови не пізніше наступного робочого дня після її подання, як правило, в присутності вступника.

7.7.3. Приймальна комісія ХАІ здійснює конкурсний відбір та зарахування студентів для навчання за освітньо-кваліфікаційними рівнями спеціаліста або магістра виключно по спеціальностях.

7.7.4. Програми фахових випробувань для вступу на основі здобутого освітньо-кваліфікаційного рівня розробляються і затверджуються ХАІ не пізніше ніж за чотири місяці до початку прийому документів.

7.8. Для конкурсного відбору осіб при прийомі на навчання за скороченими термінами підготовки бакалавра або на другий (третій) курс (з нормативним терміном навчання) використовується наступне:

7.8.1. Прийом на навчання за освітньо-професійними програмами бакалавра осіб, які здобули освітньо-кваліфікаційний рівень молодшого спеціаліста за відповідною спеціальністю, незалежно від джерел фінансування та форм здобуття освіти, здійснюється за результатами випробування. Конкурсний бал обчислюється шляхом додавання балів фахового вступного випробування до середнього бала додатку до диплома молодшого спеціаліста. При цьому середній бал додатка до диплома молодшого спеціаліста обчислюється за 12-бальною шкалою з округленням до десятих частин бала і переводиться у 200-бальну шкалу за таблицею відповідності, наведеною у додатку 7. Оцінки з додатка до диплома бакалавра, які виставлені за 5-бальною шкалою, враховуються таким чином: «3» відповідає «6», «4» відповідає «9», «5» відповідає «12» (При використанні інших шкал оцінювання порядок перерахунку визначає приймальна комісія ХАІ).

Прийом фахових вступних випробувань у формі тестування здійснюється фаховими екзаменаційними комісіями, які створюються наказом ректора університету за поданням декана факультету. Результат фахового випробування визначається за 100-бальною шкалою оцінювання знань (див. додаток 10).

7.8.2. Особи, які вступають на навчання за освітньо-професійними програмами бакалаврів на базі здобутого освітньо-кваліфікаційного рівня молодшого спеціаліста відповідної спеціальності, приймаються на перший курс (за скороченими термінами підготовки) або на другий (третій) курс (з нормативним терміном навчання) за умови вступу на споріднений напрям підготовки (див. додаток 3).

7.8.3. Конкурсний відбір та зарахування студентів на навчання здійснює приймальна комісія ХАІ виключно за напрямами підготовки.

7.9. Приймальна комісія ХАІ здійснює конкурсний відбір та зарахування на навчання на основі базової вищої освіти для здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня бакалавра за іншим напрямом у межах вакантних місць ліцензійного обсягу виключно за напрямами підготовки, а для здобуття другої вищої освіти вступників на основі повної вищої освіти — виключно по спеціальностях.

7.10. Зарахування до екстернату проводиться згідно з Положенням про організацію екстернату у вищих навчальних закладах України, затвердженим наказом Міністерства освіти України від 08 грудня 1995 року № 340, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 03 січня 1996 року за № 1/1026.

7.11. Особи не атестовані з української мови, подають сертифікат Українського центру оцінювання якості освіти з мови, оцінка з якої виставлена в документі про освітній (освітньо-кваліфікаційний) рівень (складають вступний екзамен з урахуванням наявності відповідних науково-педагогічних кадрів).

Результат екзамену при вступі на основі повної загальної середньої освіти оцінюється за шкалою від 100 до 200 балів і зараховується замість балів сертифіката з української мови та літератури.

8. Участь у конкурсі за результатами вступних екзаменів на основі повної загальної середньої освіти

8.1. Право брати участь у конкурсі тільки за результатами вступних екзаменів з конкурсних предметів у ХАІ  в разі їх неучасті у рік вступу у зовнішньому незалежному оцінюванні мають:

громадяни України, звільнені зі строкової військової служби в рік вступу до ХАІ;

військовослужбовці рядового, сержантського та старшинського складу, які проходять військову службу за контрактом, – при вступі на заочну форму навчання;

особи, які мають захворювання, що вказані у Переліку захворювань, що можуть бути перешкодою для проходження громадянами зовнішнього незалежного оцінювання, затвердженому наказом Міністерства освіти і науки України та Міністерства охорони здоров’я України від 25 лютого 2008 року №124/95, зареєстрованому у Міністерстві юстиції України 07 березня 2008 року за №189/14880.

8.2. До категорій осіб, які мають право брати участь у конкурсі за результатами зовнішнього незалежного оцінювання або за результатами вступних екзаменів з конкурсних предметів за власним вибором, належать:

8.2.1. Особи з обмеженими фізичними можливостями (інваліди 1 та 2 груп, діти-інваліди);

8.2.2. Особи, які здобули повну загальну середню освіту у 2007 році і раніше;

8.2.3. Особи з числа громадян України, які у рік вступу здобули повну загальну середню освіту за кордоном.

8.2.4. Вибір здійснюється вступником під час подання документів.

9. Проведення вступних екзаменів та фахових випробувань

9.1. Для проведення вступних екзаменів створюються екзаменаційні комісії. Для проведення фахових випробувань при вступі на навчання на основі раніше здобутого освітньо-кваліфікаційного рівня створюються фахові атестаційні комісії.

Рішенням приймальної комісії результати вступного екзамену з конкурсного предмета щодо вступу на певний напрям підготовки (спеціальність) можуть бути зараховані для участі у конкурсному відборі на інший напрям підготовки (спеціальність) у ХАІ.

9.2. Результати вступних екзаменів для вступників, які вступають на основі повної загальної середньої освіти, оцінюються за шкалою від 100 до 200 балів.

9.3. Програми фахових випробувань для вступу на основі здобутого освітньо-кваліфікаційного рівня розробляються і затверджуються ХАІ не пізніше ніж за чотири місяці до початку прийому документів.

9.4. Особи, які без поважних причин не з’явилися на вступні випробування у визначений розкладом час, особи, знання яких було оцінено балами нижче встановленого цими Правилами прийому мінімального рівня, а також особи, які забрали документи після дати закінчення прийому документів, до участі в наступних вступних випробуваннях та у конкурсному відборі не допускаються.

Перескладання вступних випробувань не допускається.

9.5. Апеляції на результати вступних екзаменів, що проведені ХАІ, розглядає апеляційна комісія ХАІ, склад та порядок роботи якої затверджується наказом ректора ХАІ.

9.6. Відомості щодо результатів вступних екзаменів (фахових випробувань) формуються в Єдиній базі.

9.7. Результатів вступних екзаменів (фахових випробувань) враховуються тільки у ХАІ, за виключенням зарахування згідно з розділом 21 цих Правил.

10. Цільовий прийом до ХАІ

10.1. Цільовий прийом організовується відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 29.06.99 № 1159 «Про підготовку фахівців для роботи в сільській місцевості».

10.2. Особи, які вступають до ХАІ на підготовку за державним замовленням на умовах цільового прийому згідно з установленими квотами, додають направлення, видане Радою міністрів Автономної Республіки Крим, обласними, Київською та Севастопольською міськими державними адміністраціями, а також міністерствами, іншими центральними органами виконавчої влади.

10.3. Установлена квота не повинна перевищувати 25 відсотків обсягу державного замовлення на підготовку фахівців з кожної спеціальності.

10.4. Учасники цільового прийому зараховуються на навчання для здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня бакалавра за окремим конкурсом.

10.5. Зарахування вступників, які мають цільове направлення, здійснюється за окремим конкурсом, який організовується за кожним напрямом підготовки з урахуванням обсягу державного замовлення та встановленої квоти відповідним регіонам.

10.6. Особи, які не зараховані на цільові місця за окремим конкурсом, можуть брати участь у конкурсі відповідно до конкурсного бала загального рейтингового списку.

11. Зарахування за співбесідою

11.1. За результатами співбесіди зараховуються до ХАІ особи, яким Законом України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» надане таке право.

11.2. Програму співбесіди із зазначеними категоріями осіб затверджує голова приймальної комісії.

11.3. Особи, які за результатами співбесіди не рекомендовані до зарахування на навчання і які подали сертифікати зовнішнього незалежного оцінювання з конкурсних предметів з результатами, не нижчими передбачених Правилами прийому, мають право брати участь у конкурсі на загальних засадах.

11.4. За рекомендацією органів охорони здоров’я та соціального захисту населення приймальна комісія ХАІ приймає рішення про можливість зарахування до ХАІ понад державне замовлення за результатами співбесіди з правом навчання за місцем проживання інвалідів, які неспроможні відвідувати ХАІ. ХАІ створює умови для проходження цими особами курсу навчання за екстернатною формою.

12. Зарахування вступників на основі повної загальної середньої освіти, які досягли визначних успіхів у вивченні профільних предметів

12.1. Зараховуються до ХАІ відповідно до розділу 15 цих Правил за умови подання сертифіката (сертифікатів) зовнішнього незалежного оцінювання з кількістю балів не нижче мінімального рівня для допуску до участі в конкурсному відборі учасники міжнародних олімпіад за умови, якщо вони вступають на напрями підготовки, для яких профільним є вступне випробування з предмета, з якого вони брали участь у міжнародній олімпіаді.

12.2. Призерам (особам, нагородженим дипломами I — III ступенів) ІV етапу Всеукраїнських учнівських олімпіад з базових предметів до конкурсного бала при вступі на основі повної загальної середньої освіти додатково нараховуються бали за умови, якщо вони вступають на напрями підготовки, для яких профільним є вступне випробування з предмета, з якого вони є призерами, у тому числі:

інформатика — при вступі на напрями «прикладна математика», «інформатика», «системний аналіз», «комп’ютерні науки», «комп’ютерна інженерія», «програмна інженерія»;

інформаційні технології — при вступі на напрями «прикладна математика», «інформатика», «системний аналіз», «комп’ютерні науки», «комп’ютерна інженерія», «програмна інженерія», «системна інженерія», «автоматизація та комп’ютерно-інтегровані технології»;

основи економіки — при вступі на напрями (спеціальності) галузі знань «економіка та підприємництво»;

історія – при вступі на напрями галузей знань «культура», «гуманітарні науки»;

екологія – при вступі на напрями (спеціальності), для яких профільними визначено предмети «біологія», «хімія»;

педагогіка і психологія – при вступі на напрям «психологія».

12.3. Призерам ІІІ етапу Всеукраїнських конкурсів–захистів науково-дослідницьких робіт учнів – членів Малої академії наук України додатково нараховуються бали відповідно до секцій, по якій вступник брав участь у конкурсі-захисті. Відповідність секцій напрямам підготовки визначається згідно з переліком секцій відповідно до напрямів підготовки, на які при вступі до ХАІ для навчання за освітньо-кваліфікаційним рівнем бакалавра додатково зараховуються конкурсні бали призерам – особам, нагородженим дипломами І-ІІІ ступеня – ІІІ етапу Всеукраїнських конкурсів-захистів науково-дослідницьких робіт учнів – членів МАНУ за секціями наукових відділень Малої академії наук України, наведеним у додатку 4 до Умов прийому.

12.4. Положення пунктів 1 – 3 цього розділу, поширюються на осіб, які мають найкращі інтелектуальні досягнення за рішенням Експертної ради для визначення найкращих інтелектуальних досягнень дітей, прийнятим відповідно до Положення про Експертну раду для визначення найкращих інтелектуальних досягнень дітей, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 27 серпня 2013 року № 1236, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 16 вересня 2013 року за № 1596/24128, та відповідно до наказу Міністерства освіти і науки України від 26 квітня 2013 року № 467 «Про започаткування у 2013 році Програми Президента України для найталановитіших дітей «Інтелектуальне майбутнє України», учасників міжнародних олімпіад та призерів ІІІ етапу Всеукраїнських конкурсів–захистів науково-дослідницьких робіт учнів – членів Малої академії наук України, що відбулися у поточному навчальному році, за переліком, визначеним Міністерством освіти і науки України.

12.5. Величина додаткового нарахованих балів встановлюється:

Особам, які мають найкращі інтелектуальні досягнення, – 70 балів;

особам, нагородженим дипломами І ступеня, – 50 балів;

особам, нагородженим дипломами ІІ ступеня, – 40 балів;

особам, нагородженим дипломами ІІІ ступеня, – 30 балів.

Додатково нараховуються бали лише за однією з перелічених вище підстав.

12.6. Особам з числа професійно орієнтованої молоді, які в рік вступу успішно закінчили підготовчі курси (факультет довузівської підготовки) ХАІ, для вступу на основі повної загальної середньої освіти до ХАІ для навчання на природничо-математичних та інженерно-технічних напрямах підготовки згідно з переліком природничо-математичних та інженерно-технічних спеціальностей, наведеним у додатку 6 до цих Правил, нараховується до 20 балів за результатами підсумкової атестації. Підсумкова атестація проводиться з української мови та математики. При цьому результатом підсумкової атестації є сума балів з двох предметів. Бали обчислюють за 100-бальною шкалою з кожного предмета і сума балів двох предметів переводиться у 20-бальну шкалу за таблицею відповідності, наведеною у додатку 9.

12.7. Положення пункту 12.6 цього розділу поширюється на підготовчі курси (факультет довузівської підготовки) ХАІ які мають ліцензію на здійснення підготовки до вступу до ХАІ, обсяг навчальних годин яких складає не менше 150 аудиторних годин та термін навчання – не менше трьох місяців.

12.8. Кількість балів, нарахованих вступникам відповідно до пункту 12.6 цього розділу за результатами навчання, оприлюднюється приймальною комісією ХАІ до початку прийому заяв про участь у конкурсі.

13. Зарахування поза конкурсом

13.1. Поза конкурсом зараховуються:

особи, яким відповідно до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» надане таке право;

діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, а також особи з їх числа віком від 18 до 23 років відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 05 квітня 1994 року № 226 «Про поліпшення виховання, навчання, соціального захисту та матеріального забезпечення дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування»;

інваліди I та II груп та діти-інваліди віком до 18 років, яким не протипоказане навчання за обраним напрямом (спеціальністю), відповідно до Закону України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні»;

особи, яким відповідно до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» надане таке право;

особи, яким відповідно до Закону України «Про підвищення престижності шахтарської праці» надане таке право;

діти військовослужбовців Збройних Сил України, інших військових формувань, працівників правоохоронних органів, які загинули під час виконання службових обов’язків, відповідно до Указу Президента України від 21 лютого 2002 року № 157 «Про додаткові заходи щодо посилення турботи про захисників Вітчизни, їх правового і соціального захисту, поліпшення військово-патріотичного виховання молоді»;

члени сімей шахтарів та гірничорятувальників, які загинули внаслідок аварії, що сталося на орендному підприємстві «Шахта імені О.Ф. Засядька», згідно з додатком 4 до постанови Кабінету Міністрів України від 09 січня 2008 року № 6 «Деякі питання соціального захисту членів сімей загиблих шахтарів та гірничорятувальників».

13.2. Кількість місць для осіб, визначених у пункті 13.1 цього розділу, не повинна бути більше 25 відсотків обсягу державного замовлення з кожного напряму підготовки, доведеного ХАІ, але не менше одного місця. Квота у відсотках зазначена у додатку 5.

Зарахування на ці місця відбувається за конкурсом відповідно до конкурсного бала вступника.

13.3. Вступники, які належать до категорій, зазначених у пункті 13.1 цього розділу, не рекомендовані до зарахування на навчання на визначені місця згідно з пунктом 13.2 цього розділу, мають право брати участь у конкурсі на загальних засадах відповідно до конкурсного бала.

14. Право на першочергове зарахування

14.1. Право на першочергове зарахування до ХАІ мають:

особи, яким відповідно до Закону України «Про охорону дитинства» надане таке право;

особи, яким відповідно до Закону України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні» надане таке право;

особи,  яким  відповідно  до  Указу  Президента  України від 21 лютого 2002 року № 157 «Про додаткові заходи щодо посилення турботи про захисників Вітчизни, їх правового і соціального захисту, поліпшення військово-патріотичного виховання молоді» надане таке право;

особи,  яким  відповідно  до  Указу  Президента  України від 12 вересня 2007 року  № 849 «Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 4 вересня 2007 року «Про основні напрями фінансового забезпечення заходів щодо підвищення життєвого рівня населення у 2008 році» надане таке право;

випускники старшої школи (повна загальна середня освіта), нагороджені золотою або срібною медаллю, при вступі на основі повної загальної середньої освіти.

14.2. Право першочергового зарахування надається за послідовністю, визначеною пунктом 14.1 цього розділу.

15. Формування та оприлюднення списку вступників, рекомендованих до зарахування

15.1. Список вступників, які вступають на умовах цільового прийому, впорядковується за конкурсним балом від більшого до меншого відповідно до порядку формування рейтингового списку без урахування категорій вступників, визначених у розділах 12, 13, 14 цих Правил.

15.2. Список вступників, рекомендованих до зарахування, формується за категоріями в такій послідовності:  

вступники, які рекомендовані до зарахування поза конкурсом;

вступники, рекомендовані до зарахування на місця цільового прийому;

вступники, рекомендовані до зарахування за результатами співбесіди;

учасники міжнародних олімпіад;

вступники, які рекомендовані до зарахування за конкурсом.

15.3. У межах кожної зазначеної в пункті 15.2 цього розділу категорії рейтинговий список вступників впорядковується:

за конкурсним балом від більшого до меншого;

з урахуванням права на першочергове зарахування при однаковому конкурсному балі в порядку додержання підстав для його набуття.

15.4. У списку вступників, рекомендованих до зарахування зазначаються:

прізвище, ім’я, та по батькові вступника;

конкурсний бал вступника;

наявність підстав для вступу поза конкурсом;

наявність підстав до зарахування на місця цільового прийому;

наявність підстав для зарахування за результатами співбесіди;

наявність підстав до зарахування як учасника міжнародних олімпіад;

наявність права на першочергове зарахування.

15.5. Рейтингові списки вступників формуються приймальною комісією з Єдиної бази та оприлюднюються шляхом розміщення на інформаційних стендах приймальної комісії.

16. Надання рекомендацій для зарахування

16.1. Рішення про рекомендування до зарахування вступників на місця державного замовлення приймальна комісія приймає у строки, які визначені у розділі 5 цих Правил, та згідно з порядком формування конкурсного списку, визначеного у розділі 15 відповідно до конкурсного бала вступника від вищого до нижчого.

Формування списків рекомендованих до зарахування вступників здійснюється в Єдиній базі у межах обсягу державного замовлення, за його відсутності – у межах ліцензійного обсягу. Рекомендації до зарахування вступників на навчання за рахунок коштів фізичних та юридичних осіб надаються після завершення зарахування вступників на місця державного замовлення.

16.2. Приймальна комісія приймає рішення про рекомендування до зарахування на навчання на місця державного замовлення відповідно до строків, визначених у пункті 5.8 розділу 5 цих Правил.

16.3. Офіційним повідомленням про надання рекомендацій до зарахування вважається оприлюднення відповідного рішення на стендах приймальної комісії ХАІ.

Рішення приймальної комісії про рекомендацію до зарахування також розміщується на веб-сайті ХАІ.

Рекомендованим до зарахування вступникам можуть надсилатись повідомлення засобами електронного та мобільного зв’язку відповідно до Правил прийому.

17. Реалізація права вступників на вибір місця навчання

17.1. Особи, які подали заяви в паперовій або в електронній формі беруть участь у конкурсному відборі, після прийняття приймальною комісією рішення про рекомендування до зарахування відповідно до строку, визначеного у пункті 5.2 розділу 5 цих Правил, зобов’язані виконати вимоги для зарахування на місця державного замовлення: подати особисто оригінали документа про освітній (освітньо-кваліфікаційний) рівень та додатка до нього, медичної довідки та сертифікатів зовнішнього незалежного оцінювання та інших документів, передбачених Умовами та Правилами прийому, до відбіркової комісії відповідного факультету ХАІ. Особи, які подали заяви в електронній формі, зобов’язані підписати власну електронну заяву, роздруковану у приймальній комісії.

17.2. Особи, які в установлені строки, визначені у розділі 5 цих Правил, не подали до відбіркової комісії факультету оригінали документа про освітній (освітньо-кваліфікаційний) рівень та додатка до нього, медичної довідки, сертифікатів зовнішнього незалежного оцінювання та інших документів, передбачених Умовами та Правилами прийому (не виконали вимог для зарахування), втрачають право зарахування на навчання за державним замовленням, а також на навчання за рахунок державних пільгових довгострокових кредитів.

18. Коригування списку рекомендованих до зарахування

18.1. Коригування списку рекомендованих до зарахування здійснюється під час вибору вступниками місця навчання з одночасним внесенням відповідних відомостей до Єдиної бази згідно з вимогами пункту 17.1 розділу 17 цих Правил.

18.2. Приймальна комісія анулює надані раніше рекомендації вступникам, які не виконали вимог для зарахування (не подали оригінали документа про освітній (освітньо-кваліфікаційний) рівень та додатка до нього, медичної довідки, сертифікатів зовнішнього незалежного оцінювання та інших документів, передбачених Умовами та Правилами прийому, до відбіркової комісії відповідного факультету ХАІ), і надає рекомендації вступникам, наступним за рейтинговим списком.

 Вступники, яким анульовано рекомендацію для зарахування на місця державного замовлення, не втрачають права участі у конкурсі на місця, що фінансуються за кошти фізичних та юридичних осіб.

18.3. Рішення щодо участі вступника у конкурсі на навчання за рахунок коштів фізичних та юридичних осіб з числа тих, яким було анульовано рекомендацію до зарахування на навчання за державним замовленням, приймається за заявою вступника, що подається до приймальної комісії ХАІ.

 18.4. Вступники, рекомендовані на навчання за кошти юридичних та фізичних осіб, зобов’язані виконати вимоги для зарахування відповідно до пункту 17.1 розділу 17 цих Правил.

Договір із замовником щодо навчання за рахунок коштів юридичних та фізичних осіб укладається після видання наказу про зарахування.

Оплата навчання здійснюється згідно з договором, укладеним сторонами.

18.5. При одночасному навчанні за кількома формами (окрім двох денних) оригінали документа про освітній (освітньо-кваліфікаційний) рівень, додатка до нього державного зразка, а також оригінали сертифікатів зовнішнього незалежного оцінювання зберігаються у вищому навчальному закладі за місцем навчання за державним замовленням або за рахунок державних пільгових довгострокових кредитів протягом усього строку навчання.

При одночасному навчанні за двома освітньо-професійними програмами за напрямами або спеціальностями за місцем навчання за кошти фізичних та юридичних осіб у вищому навчальному закладі зберігаються завірені копії документа державного зразка про освітній (освітньо-кваліфікаційний) рівень і додатка до нього, копії сертифікатів зовнішнього незалежного оцінювання. Зазначені копії документів  зберігаються у вищому навчальному закладі протягом строку навчання разом з оригіналом довідки вищого навчального закладу, у якому зберігаються оригінали документів. Довідка видається на вимогу студента вищим навчальним закладом, у якому зберігаються оригінали цих документів.

19. Наказ про зарахування

19.1. Накази про зарахування на навчання видаються ректором ХАІ на підставі рішення приймальної комісії. Накази про зарахування на навчання з додатками до них формуються приймальною комісією в Єдиній базі відповідно до списків вступників, рекомендованих до зарахування, та оприлюднюються на інформаційному стенді приймальної комісії і веб-сайті ХАІ у вигляді списку зарахованих у строки, встановлені в пунктах 5.9 і 5.11 розділу 5 цих Правил.

19.2. Рішення приймальної комісії про зарахування вступника може бути скасоване приймальною комісією у разі виявлення порушень законодавства з боку вступника, передбачених пунктом 22.5 розділу 22 цих Правил.

Вступники можуть бути відраховані з ХАІ за власним бажанням, про що видається відповідний наказ, який верифікується в Єдиній базі, а таким особам повертаються документи, що подавались вступником.

На звільнені при цьому місце (місця) до початку навчальних занять може проводитись додатковий конкурсний відбір щодо зарахування осіб, у тому числі з іншого напряму підготовки (спеціальності) ХАІ, за умови збігу конкурсних предметів, у разі відсутності претендентів на зарахування з числа осіб, які брали участь у конкурсі на цей напрям підготовки (спеціальність).

19.3. Наказ про зарахування вступника на місце відрахованої особи видається за умови особистого виконання вступником вимог пункту 17.1 розділу 17 цих Правил.

19.4. Рішення щодо зарахування вступника з оплатою його навчання за рахунок державного пільгового довгострокового кредиту приймається за заявою вступника, що подається до приймальної комісії, на підставі результатів участі у конкурсі відповідно до встановленої ХАІ квоти.

      20. Особливості прийому та навчання іноземців та осіб без громадянства у вищих навчальних закладах України

20.1. Підготовка іноземців та осіб без громадянства здійснюється згідно із Законом України «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства» (із змінами), Указами Президента України від 25 березня 1994 року № 112 «Про заходи щодо розвитку економічного співробітництва областей України з суміжними прикордонними областями Російської Федерації» та від 03 червня 1994 року № 271 «Про заходи щодо розвитку економічного співробітництва областей України з суміжними областями Республіки Білорусь і адміністративно-територіальними одиницями Республіки Молдова». Іноземці, яким надаються державні стипендії за міжнародними договорами, загальнодержавними програмами, іншими міжнародними зобов’язаннями України, приймаються на навчання на підставі направлень Міністерства освіти і науки України в межах обсягу державного замовлення.

20.2. Закордонні українці, які отримали направлення на навчання від українських національно-культурних товариств, при вступі до ХАІ користуються такими самими правами на здобуття освіти, що й громадяни України, за винятками, встановленими Конституцією України, законами України чи міжнародними договорами, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України.

20.3.Іноземці та особи без громадянства, які перебувають в Україні на законних підставах, мають право на здобуття вищої освіти, крім права на здобуття вищої освіти за рахунок коштів Державного бюджету України, місцевих бюджетів, якщо інше не встановлено міжнародними договорами, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України. Зазначені категорії іноземців зараховуються за співбесідою. Програму співбесіди затверджує голова приймальної комісії.

20.4. Іноземці, які здобули повну загальну середню освіту у закордонних школах з вивченням української мови, та закордонні українці, статус яких підтверджено посвідченням закордонного українця, зараховуються у межах установлених квот до ХАІ за співбесідою з предметів, передбачених Правилами прийому за рекомендаціями дипломатичних установ України за кордоном або національних культурних товариств.

20.5. Іноземці, які вступають на навчання для здобуття певного освітньо-кваліфікаційного рівня, зараховуються до ХАІ не пізніше 15 листопада на підставі наказів про зарахування, що верифікуються в Єдиній базі.

Перелік документів, які подають іноземні громадяни для вступу до ХАІ, наведені у додатку 8 Правил прийому.

20.6. Особа, яку визнано біженцем або особою, яка потребує додаткового захисту, має рівне з громадянами України право на здобуття вищої освіти.

  21. Зарахування до ХАІ на звільнені місця протягом перших днів навчання та зберігання робіт вступників

21.1. Особи, які без поважних причин не приступили до занять протягом 10 днів від дня їх початку, відраховуються з ХАІ, про що видається відповідний наказ, який верифікується в Єдиній базі.

Зарахування на місця відрахованих студентів відбувається протягом наступних п’яти робочих днів з урахуванням положень та вимог пунктів 19.2 і 19.3 розділу 19 цих Правил. При цьому накази про зарахування таких осіб формуються і верифікуються в Єдиній базі до 18.00 години 17 вересня року вступу.

21.2. Роботи вступників, виконані ними на вступних екзаменах, фахових випробуваннях, співбесідах, які не прийняті на навчання, зберігаються протягом одного року, потім знищуються, про що складається акт. Якщо такий вступник рекомендований до зарахування до іншого навчального закладу за результатами поточних вступних екзаменів, то його вступні роботи надсилаються до цього вищого навчального закладу за відповідним запитом.     

          22. Забезпечення відкритості та прозорості при проведенні прийому до ХАІ

22.1. На засіданні приймальної комісії мають право бути присутніми представники засобів масової інформації не більше двох осіб від одного засобу.

Порядок акредитації журналістів у приймальній комісії ХАІ визначається згідно з чинним законодавством України.

22.2. Громадські організації можуть звернутися до Міністерства освіти і науки України із заявою про надання їм права вести спостереження за роботою приймальної комісії ХАІ. Громадські організації, яким таке право надано Міністерством освіти і науки України, можуть направляти на засідання приймальної комісії ХАІ своїх спостерігачів. Приймальна комісія ХАІ зобов’язана створити належні умови для присутності громадських спостерігачів на своїх засіданнях, а також надати їм можливість ознайомлення з документами, що надаються членам комісії, до засідання.

22.3. ХАІ обов’язково створює умови для ознайомлення вступників з ліцензією на здійснення освітньої діяльності, сертифікатами про акредитацію відповідного напряму (спеціальності). Правила прийому, відомості про ліцензований обсяг та обсяг прийому за державним замовленням за кожним напрямом (спеціальністю) та освітньо-кваліфікаційним рівнем, у тому числі про кількість місць, що виділені для вступу поза конкурсом та цільовому прийому, обов’язково оприлюднюваються на інформаційних стендах приймальної комісії і на офіційному веб-сайті ХАІ не пізніше другого робочого дня, наступного після затвердження/погодження чи отримання відповідних відомостей.

22.4. Голова приймальної комісії, як правило, оголошує про засідання комісії не пізніше дня, що передує дню засідання. В особливих випадках - не пізніше ніж за три години до початку засідання. Оголошення разом із проектом порядку денного засідання оприлюднюються.

22.5. Подання вступником недостовірних персональних даних, недостовірних відомостей про наявність права на зарахування поза конкурсом, права на першочергове зарахування, права на зарахування за співбесідою, про здобуту раніше освіту, про участь в олімпіадах та конкурсах Малої академії наук України, про проходження зовнішнього незалежного оцінювання, є підставою для відрахування студента.

22.6. Інформування громадськості про подання заяв на вступ до ХАІ здійснюється інформаційними системами на підставі даних, внесених приймальною комісією ХАІ до Єдиної бази, із зазначенням категорій вступників відповідно до розділів 10-14 цих Правил.

 

Проректор з науково-педагогічної роботи                                   В.М. Павленко

Додаток 1. Перелік освітньо-кваліфікаційних рівнів та напрямів підготовки (спеціальностей), за якими оголошується прийом на навчання, ліцензовані обсяги та нормативні терміни навчання

Додаток 2. Перелік спеціальностей для прийому на навчання на перший (зі скороченим терміном навчання) або другий курс (з нормативним терміном навчання на вакантні місця) осіб, які здобули освітньо-кваліфікаційний рівень кваліфікованого робітника, для здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня молодшого спеціаліста за спорідненою спеціальністю

Додаток 3. Перелік напрямів підготовки для прийому на навчання на перший (зі скороченим терміном навчання) або другий (третій) курс (з нормативним терміном навчання на вакантні місця) осіб, які здобули освітньо-кваліфікаційний рівень молодшого спеціаліста, для здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня бакалавра (спеціаліста, магістра медичного та ветеринарно-медичного спрямувань) за умови вступу на споріднений напрям підготовки

Додаток 4. Перелік напрямів для прийому на навчання осіб, які здобули освітньо-кваліфікаційний рівень бакалавра, для здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня спеціаліста (магістра) за спорідненою спеціальністю

Додаток 5. Перелік конкурсних предметів у сертифікаті Українського центру оцінювання якості освіти (вступних екзаменів, творчих конкурсів)

Додаток 6. Перелік природничо-математичних та інженерно-технічних спеціальностей,  при вступі на які особам з числа професійно орієнтованої молоді, які в рік вступу закінчили підготовчі курси (відділення, факультети довузівської підготовки) вищого навчального закладу, для вступу на основі повної загальної середньої освіти до цього вищого навчального закладу додається до 20 балів (до 2 балів - при вступі на основі базової середньої освіти) за результатами підсумкової атестації.

Додаток 7. Таблиця відповідності середнього бала документа про повну загальну середню освіту, обрахованого за 12-бальною шкалою, значенням 200-бальної шкали

Додаток 8. Прийом іноземців та осіб без громадянства у Національний аерокосмічний університет ім. М. Є. Жуковського «Харківський авіаційний інститут»
Перелік освітньо-кваліфікаційних рівнів та напрямів підготовки (спеціальностей), за якими оголошується прийом на навчання іноземців та осіб без громадянства,  ліцензовані обсяги та нормативні терміни навчання

Додаток 9-11. Таблиця відповідності суми балів підсумкової атестації випускників довузівської підготовки ХАІ з української мови та математики за 2011 рік, обрахованої за 200-бальної шкалою, значенням 20-бальної шкали.
     Таблиця відповідності балів фахового вступного випробування зі спеціальності та екзамену з іноземної мови , обрахованих за 100-бальною шкалою, значенням національної шкали для молодших спеціалістів, які вступають на освітньо-кваліфікаційний рівень підготовки бакалавр, а також для бакалаврів, які вступають на освітньо-кваліфікаційний рівень підготовки спеціаліст та для бакалаврів і спеціалістів, які вступають на освітньо-кваліфікаційний рівень підготовки магістр.
     Порядок подання та розгляду заяв в електронній формі на участь у конкурсному відборі до Національного аерокосмічного університету «Харківський авіаційний інститут» ім.. М.Є. Жуковського.

Додаток 12. Правила прийому До Навчально-консультаційного пункту з дистанційної освіти Національного аерокосмічного університету ім. М.Є. Жуковського "Харківський авіаційний інститут" у м. Новомосковськ

Додаток 13. Правила прийому До Навчально-консультаційного пункту з дистанційної освіти Національного аерокосмічного університету ім. М.Є. Жуковського "Харківський авіаційний інститут" у м. Київ

 
Наверх