Экологический туризм
 

Екологічний туризм

Екологія (гр. oikos будинок, батьківщина) - наука про взаємини живих організмів, умов середовища їхнього перебування й всіх функціональних процесів, що роблять середовище придатної для життя.

Дбайливе відношення до природи й навколишнього середовища є одним із привабливих елементів туризму й подорожей. Туристські готелі, кемпінги, курорти, які розташовані серед недоторканої природи й де приділяється належна увага питанням екології, збереженню природного ландшафту й культурної спадщини, стають усе більше популярними й залучають нових, екологічно свідомих і підготовлених туристів.

"Захист навколишнього середовища повинна встояти перед тиском з боку організацій або осіб, стурбованих тільки комерційним успіхом або особистим збагаченням", - сказано в Монреальской декларації по туризму (1996 р.). За твердженням Питера Шэклфорда, регіонального представника ВТО в Європі, термін "экотуризм" використовується в індустрії туризму вже більше 10 років, однак у це поняття вкладається різний зміст.

В одному випадку экотуризм - це подорожі, що вживаються в недоторкані людською цивілізацією, екологічно чисті куточки природи для підтримки екологічної рівноваги в природі. В іншому - термін "экотуризм" розглядається як ярлик пропонованого до продажу турпродукта. Але й у тім, і в іншому випадку экотуризм розглядається як невід'ємний елемент стійкого розвитку туризму. Відомо, що туризм по-різному впливає на навколишнє середовище. Туриндустрия експлуатує природні, культурні й історичні ресурси країни, має потребу у власності на землю, робить відходи, забруднює повітря, воду й ґрунт, робить потужний антропогенний вплив на природу. Транспорт використовує непоправні види палива, забруднюючи навколишнє середовище.

В останнє десятиліття охорона навколишнього середовища вийшла на новий рівень, включаючи міри фінансового контролю й ринкові фактори, а також відповідні законодавчі міри.

Європейський союз розробив Положення ЄС 1893/93 "Про добровільну участь компаній у Системі екологічного менеджменту й ревізії". Відповідно до методики екологічного менеджменту турфирма або готель може проводити або замовляти об'єктивні экоревизии, метою яких є поліпшення керування екологічними аспектами туристської діяльності.

Так, система екологічного менеджменту Фінляндії припускає при проведенні экоревизии на туристських підприємствах розгляд наступних питань:

- вимоги екологічно свідомих туристів до умов проведення подорожей;
- міри, що сприяють економії сировини, води й электро- і теплоэнер-гии туристськими підприємствами;
- освоєння керування відходами з метою забезпечення відповідності Закону про відходи Фінляндії;
- особливі характеристики туристських підприємств при наданні ними специфічних туристських послуг.

  • Екологічний туризм частина 1
  • Екологічний туризм частина 2
  • Екологічний туризм частина 3

  • Навигация
    Понятие экологического туризма
    Происхождение экотуризма
    Виды экологического туризма
    Охраняемые территории
    Национальные парки России
    Туризм и окружающая среда
    Перспективы развития
    Проблемы экологического туризма
    Экологические путешествия
    Проблемы организации экотуризма
       
    Copyright (C) 2007 Экологический туризм. Происхождение и виды экологического туризма