This version of the page http://tsn.ua/analitika/zhovten.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2013-11-30. The original page over time could change.
Жовтень - Погляди - ТСН.ua
  • RSS-стрічка
  • Архів
  • Зробити стартовою
Вибір Редакції
  • Десятки Євромайданів по всій Україні чекають новин із Вільнюса

    1/13  
  • Фанати "Реала" креативно вимагають віддати Роналду "Золотий м'яч"

    2/13  
  • Помер актор Юрій Яковлєв

    3/13
  • Офіційно! "Дніпро" продовжив контракт з Зозулею на 4 роки

    4/13
  • Януковичу потрібно від Євросоюзу 160 млрд євро, щоб підписати угоду про асоціацію

    5/13  
  • Ігри майбутнього: Дивіться на ТСН.ua відеозустріч з творцями Assassin's Creed

    6/13
  • Любов України з ЄС пройшла просто перед "заручинами" - Янукович

    7/13  
  • Вакарчук заспівав Євромайдану "Вставай, мила моя, вставай"

    8/13  
  • Тягнибок у Вільнюсі жваво обговорював долю українських геїв

    9/13
  • Моторошні ретро-костюми для Хелловіну: гігантські органи, ляльки та свині-санітарки

    10/13  
  • Випуск ТСН.19:30 за 29 листопада 2013 року

    11/13
  • Владиславу потрібна допомога небайдужих людей!

    12/13
  • Роналду очолив ТОП-100 найкращих футболістів 2013 року

    13/13  
Сергій Жадан

Жовтень

Україна, 5 жовтня 2012, 10:28 Друкувати

Осінь так чи інакше нагадує про себе, перш за все, звісно, одягом. Варто лише витягнути з шафи який-небудь шалик, светр чи куртку – відразу згадуєш усе, що на тебе очікує.

В жовтні бувають такі особливо сонячні дні, коли втрачаєш відчуття пори року. За всіма календарями погода мала б не так тішити, як пригнічувати, небом повинні були б нервово рухатися низькі, обтяжені зимною вологою хмари, і все мало б завертати на довгу безкінечну осінь, зі сльотою та застудами. Серце десь так і починає почуватися, не очікуючи нічого доброго.

Проте іноді в такі дні ти визираєш зранку за вікно, бачиш це неймовірно прозоре небо, і думаєш собі – добре було б, аби таке небо стояло наді мною років так за п'ятдесят, коли мені час буде помирати.

Помирати під таким небом – одне задоволення, думаєш ти й виходиш на вулицю. Іноді природа чинить, можливо, й не надто мудро, але так прекрасно й неочікувано, що тільки й лишається співати гімни радості, проходячи під теплими жовтогарячими деревами.

Хоча осінь так чи інакше нагадує про себе, перш за все, звісно, одягом. Варто лише витягнути з шафи який-небудь шалик, светр чи куртку – відразу згадуєш усе, що на тебе очікує, і найгірше – все, що з тобою сталося.

З ними це сталося теж на початку жовтня. Познайомилися вони в маленькому південному містечку, хоча навіть там, на Півдні, відчувалося - ще кілька днів, кілька останніх сонячних ранків, кілька прозорих вечорів, і все зміниться, зламається тонка конструкція літа, мерехка комбінація теплих вітрів і сухих світанків, прозоре плетиво зелені й придорожнього пилу.

Але в них ці кілька днів лишалися й вони встигли ними скористатися.Вона приїхала туди з мамою, на похорони тітки, яку ніколи не бачила. В сенсі, живою.

Поштовхавшись на похороні й наслухавшись дурниць про чесноти померлої, непомітно втекла й пішла до моря. Там вони й познайомилися. Він вибирався на Північ, додому, без грошей та особливого бажання.

Зупинявся в друзів, зловживав їхньою гостинністю, вперто не розумів натяків і не хотів вибиратися з чужих помешкань, зрештою, зривався з місця й перебирався до наступного гостинного населеного пункту.

Вона була одягнена в чорну шкірянку, на ньому був дірявий армійський светр, вони просто не могли не сподобатися одне одному.

Тієї ночі вони довго вибиралися побережжям, він тримав її за руку й тягнув за собою під розхитаними деревами, нізащо не бажаючи відпускати додому, де на неї чекала вся дружна родина, з померлою тіткою включно.

Море схоже було на холодні чорнила, вітер вихолоджував їхні поцілунки, він розповідав їй байки й напихав до кишень її шкірянки червоне листя жовтня, хоча вона зовсім нічого не помічала, дещо налякано слухаючи море, що ставало все неспокійнішим.

- Головне, щоби ти ні за чим не шкодувала, - говорив він. – Життя робить нас

обережними й настороженими, позбавляючи нас легкості й нерозважливості. Ми втрачаємо довірливість та безпосередність, намагаючись усе прорахувати наперед, а коли нам це не вдається – страшенно шкодуємо за втраченими можливостями та нереалізованими шансами.

А можливостей у нас, насправді, завжди дві – зробити крок у бік чорного моря, ступити в темряву, зважитися й зрушити з місця, чи лишатися нерухомо там, де ми є, ні на що не розраховуючи, нічим не ризикуючи, нічого, зрештою, не отримуючи.

Восени особливо гостро відчуваєш цей холодний вітер на зубах, особливо солодкими є слова жінок, яких ти любиш, особливо безнадійними здаються відстані між містами, тому саме восени здійснюються, зазвичай, найбільш героїчні та відчайдушні вчинки.

І саме за скоєним восени ми, зазвичай, найбільше потім шкодуємо. Тому не бійся помилитися, - говорив він, натягуючи на неї свій светр, аби вона зігрілася, - не бійся лишитися ні з чим. При тобі завжди буде твоя пам'ять, твоя любов і це пересушене листя.

Вона справді ні про що не шкодувала. І коли повернулася додому, почала серйозніше ставитися до того, що відбувалося в її житті – заспокоювала подруг, допомагала мамі, подорослішала й виросла, доки минала зима, доки швидко завершився травень, доки непомітно скінчилися літні місяці.

З нею сталося стільки всього дивовижного й важливого, вона стільки всього відчула, вона встигла все зрозуміти й про все забути. А ось у жовтні витягла свою стару шкірянку, знайшла в кишені сухе листя і, ясна річ, відразу ж усе згадала.

Читайте також:
  • Сергій Жадан
    Країна сонця

    27 вересня 2012, 17:26
    23
  • Сергій Жадан
    Безнадійна романтична закоханість

    12 вересня 2012, 15:36
Теги: Жадан
Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl+Enter
Розмістити у блозі Переслати Друкувати
За матеріалами:
Сортувати по:
даті    
популярності    
  • 6 коментарів
  • Коментувати
  • Alina Oliynyk 8 октября, 21:46
    5  
    не згоден
     
    згоден
    "Не бійся помилитися! " - говориш часто сама собі, або не говориш, чекаєш, що хтось цієї незвично теплої осені скаже знову такі потрібні слова. Бо й справді, восени приходить якийсь невимовний жаль за скоєним , тим що так далеко відійшло і лишилось так близько серед минулих жовтогарячих спогадів Ця осінь знову відбирає надію на тепло, знову торкається щоки сльозою холодного дощу, здавалося б душа лишається ні з чим. Проте вона не пересушує пам ять, навпаки - залишає найкращі миті на згадку, .наче каштани, в кишенях твоєї куртки...
    відповісти цитувати
    поскаржитись на коментар
  • Надя Гергало 5 октября, 15:24
    9  
    не згоден
     
    згоден
    На ньому був дірявий армійський светр, він багато філософствував, формулював життєві правди, будував стрункі логічні структури про можливості й втрачені шанси. Вона слухала уважно, віддаючи належне його непересічній особистості, вмінню гарно підбирати метафори й вдало жонглювати евфемізмами, вкраплювати несподівані оксюморони й влучно користатися фігурою замовчування. Її думки натомість забігали на кілька/кільканадцять років уперед, напружувалися й ніяк не могли уявити його - романтичного й неприкаяного, "перекотипільного" - устаткованим, господарним, дбайливим та відповідальним, який підтримує сімейне вогнище відповідним матеріалом, який не видає занадто багато диму, викликаючи кашель й сльози, а дає затишок і тепло.
    відповісти цитувати
    поскаржитись на коментар
    madzhahed 5 октября, 21:13
    3  
    не згоден
     
    згоден
    У їх парі вона завжди була ведучою, а він веденим. Вона приймала рішення, він мусив їм коритися. Він був чоловік і він мусив приймати рішення, але вона цього не давала. Вона думала про себе, а не про їх відносини. Він шукав себе, боровся і знаходив. Вона ж його так і не зрозуміла. Довіри не було, а без довіри стосунків вибудувати їм не вдалося.
    відповісти цитувати
    поскаржитись на коментар
  • madzhahed 5 октября, 14:39
    10  
    не згоден
     
    згоден
    Гарно, Сергію, гарно. А можливостей у нас справді дві: або промовчати, або зробити крок назустріч. Питання чи нас хочуть почути?
    відповісти цитувати
    поскаржитись на коментар
  • Серёжка Науменко 5 октября, 14:02
    10  
    не згоден
     
    згоден
    Ні про що, і про так багато одночасно.
    відповісти цитувати
    поскаржитись на коментар
  • Garri32 5 октября, 11:06
    15  
    не згоден
     
    згоден
    Як же ж гарно можна писати ні про шо.
    відповісти цитувати
    поскаржитись на коментар
Мета-Новости
Loading...
Загрузка...