This version of the page http://tsn.ua/analitika/ubiy-cheburashku.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2013-11-30. The original page over time could change.
Убий Чебурашку! - Погляди - ТСН.ua
  • RSS-стрічка
  • Архів
  • Зробити стартовою
Вибір Редакції
  • Ігри майбутнього: Дивіться на ТСН.ua відеозустріч з творцями Assassin's Creed

    1/12
  • Любов України з ЄС пройшла просто перед "заручинами" - Янукович

    2/12  
  • Десятки Євромайданів по всій Україні чекають новин із Вільнюса

    3/12  
  • Владиславу потрібна допомога небайдужих людей!

    4/12
  • Роналду очолив ТОП-100 найкращих футболістів 2013 року

    5/12  
  • Вакарчук заспівав Євромайдану "Вставай, мила моя, вставай"

    6/12  
  • Януковичу потрібно від Євросоюзу 160 млрд євро, щоб підписати угоду про асоціацію

    7/12  
  • Офіційно! "Дніпро" продовжив контракт з Зозулею на 4 роки

    8/12
  • Моторошні ретро-костюми для Хелловіну: гігантські органи, ляльки та свині-санітарки

    9/12  
  • Випуск ТСН.19:30 за 29 листопада 2013 року

    10/12
  • Фанати "Реала" креативно вимагають віддати Роналду "Золотий м'яч"

    11/12  
  • Тягнибок у Вільнюсі жваво обговорював долю українських геїв

    12/12
Дмитро Корчинський

Убий Чебурашку!

23 серпня 2012, 14:57 Друкувати

Нині актори і плясуни мріють за посади депутатів. В Римі найвищій посадовець – прінцепс, імператор, консул і великий понтіфік – Нерон мріяв прославитися на сцені. Мрія полководця – прекрасна тріумфальна арка – заради неї всі злочини і страждання.

На що спираються табачниколіснеченкивалови? - на асоціативний ряд недобитої рядянської людини: не стільки на Пушкіна, скільки на Чебурашку, не стільки на Достоєвського, скільки на Шуріка, не на "Отци і дєті", а на нескінченне "З льогкім паром", на всіх цих тошнотворних штірліців і булгакових, на соцпопсу переважно сімдесятих - вісімдесятих років виробництва, під яку завершувалося статеве дозрівання Януковичазарова.

Але ж у ваших головах, браття й сестри, той самий асоціативний смітник. Каленим залізом випалюйте з себе кракаділа Гєну!

Людина, яка цитує "Бріліянтову руку" - ідійот! Ільфа з Петровим треба було перетирати в тридцятих. Скільки можна! Озирніться навколо: кожен рік світовий кінематограф, на жаль, навіть азіатський, видає нові шедеври, рівень яких і не снився творцям радянських капусників на зразок "Операциі ы". Це нові теми, нові образи, нові ідеї. Ми ж з вами не опанували навіть старих - прочитайте нарешті Томаса Мана, викиньте нафіг "Незнайку"!

Ви любите "стариє добриє совєтскіє мультикі" за їхнє досконале плебейство й іще з однієї причини, що до якої я хочу висловитися докладніше. Останні 30 років дали людству, і в першу чергу найкращій частині людства – українцям, новий життєвий досвід. Він полягає ось у чому: виявляється без багатьох речей, які до того вважалися сенсом існування, певною мірою навіть мотором буття, можна жити іще краще, аніж з ними. ХІХ та ХХ століття визначалися народженням націй і конфліктами між ними. Нині національне втрачає актуальність, так само, як і релігійне. Можна припустити, що прогрес людства, ймовірно, зможе обходитися без високої культури. Те, що було високим, стає глибоким – андеграундом. Наприклад, й донині збереглося мистецтво виїздки коней. Хтось цим цікавиться. Влаштовуються кінні перегони, конкурні змагання. Деякі коні коштують дуже дорого (у Києві є кілька коней, вартість яких становить до мільйона євро за кожного). Проте, кавалерія вже не вирішує долю битв і держав. Філософські ідеї не спонукають революцій. Престол святого Петра не анафемствує президента Німеччини (як колись імператора), аби не виглядати смішним.

Дві з половиною тисячі років мистецтво було універсальним стимулом соціального життя і його категоричним імперативом. Грецький поліс – будується навколо акрополя з храмами та театру під ним. Рим і будь-яке римське місто – це великий ринок на околицях якого лазні, цирк та іподром, але починається воно зі скульптур порталу, а в центрі його крадені розкоші форуму.

Нині актори і плясуни мріють за посади депутатів. В Римі найвищій посадовець – прінцепс, імператор, консул і великий понтіфік – Нерон мріяв прославитися на сцені. Мрія полководця – прекрасна тріумфальна арка – заради неї всі злочини і страждання.

Домінанта середньовічного міста – собор, часто божевільної вартості – зосередження віри і краси. Феодальні замки збудовані в інтересах романтики, в ущерб обороні – так, щоб прикрасити скелю. Їхні власники віддавали життя за прекрасну даму й пречисту діву.

А згодом Вольтер і Байрон перекидали трони. Ще зовсім нещодавно поетів сприймали настільки серйозно, що ув'язнювали.

Нині маса мистецтва найбільша. Полотна коштують як ніколи дорого, музика не вимикається в навушниках, є кінорежисери, які згодом будуть визнані не меншими геніями, ніж найкращі письменники ХІХ століття.

Проте функція і місце мистецтва змінилися. Це вже не симфонія, а саундтрек, не містерія фресок, а дизайн інтер'єру, не Божественна комедія, а бренд копірайтинг, не стимул, а стимулятор, не світло, а тло.

Дезактуалізація віри, нації та високої культури пов'язані зі сходженням з історичної сцени панівної породи попередньої історичної доби. Все це були панські забаганки. Не стало панів – ми завісили їхніми портретами і прапорами стіни наших свинарників.

Стосовно того, що буде далі, колись в дитинстві я накропав вірша, зміст якого пророчій попри наївні рими і примітивну форму. Табачник досі не впровадив його до шкільної програми, тому я подаю його тут:

Наш час настане ще,
Сто з'їдеться шляхетних,
Зiйде́ старши́на iз глибин портретів темних,
Переступаючи червону бронзу рами,
Неда́рма малярі їх малювали.
В музеях трісне скло
Над зброєю старою,
Рукав'я радісно торкнеться
Ще не відвиклої долоні,
Заграє зголодніле лезо,
Iржа осиплеться з меча,
А шаблі досконалий вигин
Спітнілий вигин шиї до плеча
Геометрично тонко перетне.
Тебе шмагатимуть, стрілятимуть мене.
Сто з'їдуться, палатимуть міста.
Бандура, бубон i сопілка -
Там буде музика проста,
Там буде бійка. В поєдинках
На піки надягатимуть серця.
Летітиме розкішне полювання.
Жупанів блиск i сяйво хоругов,
Настане час відплат i перемог,
Смерть святкуватиме. Потреби
В металі гострому зростуть,
А ціни на життя впадуть.
I знову панувати будуть козаки,
А свинопаси стануть пасти свині.
Ти чуєш звук далекої сурми?
Пожежі бачиш відблиски бліді?
На мить прокинься, повернися на живіт.
Молись, холопе, аби сон твій не відбувся:
Пан від'їздив на триста літ,
I ось він повернувся...

Читайте також:
  • Дмитро Корчинський
    Рускоязичєство

    3 серпня 2012, 18:02
    26
  • Дмитро Корчинський
    Помилки і плутанина

    13 липня 2012, 15:13
    21
Теги: Корчинський
Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl+Enter
Розмістити у блозі Переслати Друкувати
За матеріалами:
Сортувати по:
даті    
популярності    
  • 11 коментарів
  • Коментувати
  • Alan Fox 12 сентября, 10:08
     
    не згоден
     
    згоден
    Цікаво, що пан Корчинський вважає застарілими Ілфа з Петровим, а сам ціпляється за феодальну романтику, що встагла застаріти декілька віків тому. Лише у феодальному суспільстві здатність керувати була невіддільна від здатності рубати голови. Тільки коли неможна було керувати не опираючись на власну військову звитягу. Якщо ж відкинути особисту військову звитягу від сяйва панства залишається саме те, що зараз зібрано у Верховній зРаді - зверхність, зневага до всіх хто не твого кругу, нахабність і безкарність. ДОречі пану Корчинському слід пригадати скільки разів така мила його сердцю шляхта здавала загальноуркаїнські інтереси заради власних. С психологічної точки зору, найбілше під слова цього непоганого віршика підпадають бандюки 90-х. Тут і розкішні полювання , і вбиства за те що вони вважали ибразоє для власної гідності, і дуелі-стрілки. У всі часи романтизуються найбільш рішучі, з яких лише мала частина герої - а більша - просто відморозки
    відповісти цитувати
    поскаржитись на коментар
  • Selo... 26 августа, 09:46
    16  
    не згоден
     
    згоден
    Людина, яка цитує "Бріліянтову руку" - ідійот! Ільфа з Петровим треба було перетирати в тридцятих. Золоті слова.... У Нас з ностальгією напевне дивляться на те що було створено раніше тому що зараз якраз то на пострадянському просторі можна сказати не створюється нічого....
    відповісти цитувати
    Evgeniy 26 августа, 14:28
    3  
    не згоден
     
    згоден
    к сожалению так и есть....
    відповісти цитувати
  • Pavlo Zvarych 26 августа, 09:17
    1  
    не згоден
     
    згоден
    Якась занадто розумна і заскладна стаття для моїх технічних мізків.
    відповісти цитувати
    поскаржитись на коментар
  • Evgeniy 26 августа, 08:57
    8  
    не згоден
     
    згоден
    о как,....украинцы лучшая часть человечества.....скромняга,....а пан этот что на 300 лет кудато съё бывался вероятно поляк?
    відповісти цитувати
    Михайло Мендрунь 26 августа, 20:23
     
    не згоден
     
    згоден
    Evgeniy Сьогодні, 08:57 о как,....украинцы лучшая часть человечества.....скромняга,....а пан этот что на 300 лет кудато съё бывался вероятно поляк? =================== О як. Та Ви, батєнька, активний цитувальник "бріліянтавай рукі"
    відповісти цитувати
    поскаржитись на коментар
  • виктор михайлович 26 августа, 05:09
    12  
    не згоден
     
    згоден
    да чё там мелочится - долой также шекспира и петрарку и даже платлна с цицероном! дайош попкорн!Мы наш мы новый мир построим! Схоже Дмитро знову Леніна наніч начитався – той теж казав шо буржуазне (совецьке) мистецтво то «опіум для народа»)))
    відповісти цитувати
    поскаржитись на коментар
  • Вячеслав Ровгейша-Логвиненко 24 августа, 07:25
    9  
    не згоден
     
    згоден
    "Не стало панів – ми завісили їхніми портретами і прапорами стіни наших свинарників." - це справді так. І це стосується до переважної більшості сучасних випадків звернення до історії, культури... Я колись зустрічався (на щастя, недовго) з дівчиною, котра якість мого кохання до неї визначала кількісттю куплених для неї пляшок пива або порцій морозива, і слухала мене одним вухом, а іньшим водночас слухала музику з навушників мобілки. Просто це НОВИЙ підхід до вічних вартостей... А щодо вірша... є країни, в яких ці слова зараз дуже навіть актуальні. Наприклад, країни "арабської весни". І лише збочений розум "совка" чи представника generation P саме через убогість свого, створеного іншими душевними збоченцями світу, не второпає, про що тут йдеться. А цих двох категорій громадян в нас - 90%.
    відповісти цитувати
    поскаржитись на коментар
  • Артем Буланов 23 августа, 21:25
    5  
    не згоден
     
    згоден
    Ты кто такой?!!! Убейся об стенку ... "Ільфа з Петровим треба було перетирати в тридцятих." - по этой логике, шаровары и вышиванки надо было переварить еще в Х1Х веке... а вы тут носитесь с великой национальной украинской культурой... европа все равно не оценила... у каждого свои культурные потребности и нехрен навязывать.., !!!!!
    відповісти цитувати
  • Милава Антоник 23 августа, 19:07
     
    не згоден
     
    згоден
    За Ваши стихи всё можно прощать,даже взятки от лунтика на аватаре и плевки в небо.Закончить стихом намного эффектнее,чем начать.Действительно хорошо.Спасибо,что не упоминали арестованных в цветных носках на головах.Ведь наш с Вами эгрегор пока в процессе зарождения.
    відповісти цитувати
    поскаржитись на коментар
  • Alien 23 августа, 16:17
    4  
    не згоден
     
    згоден
    "Табачник досі не впровадив його до шкільної програми, тому я подаю його тут" ха-ха-ха. Корчинский просто супер-тролль.) Посмешил, порадовал.)
    відповісти цитувати
    поскаржитись на коментар
Мета-Новости
Loading...
Загрузка...