This version of the page http://tsn.ua/analitika/pop-politika.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2013-11-30. The original page over time could change.
Поп-політика - Погляди - ТСН.ua
  • RSS-стрічка
  • Архів
  • Зробити стартовою
Вибір Редакції
  • Роналду очолив ТОП-100 найкращих футболістів 2013 року

    1/12  
  • Випуск ТСН.19:30 за 29 листопада 2013 року

    2/12
  • Вакарчук заспівав Євромайдану "Вставай, мила моя, вставай"

    3/12  
  • Моторошні ретро-костюми для Хелловіну: гігантські органи, ляльки та свині-санітарки

    4/12  
  • Фанати "Реала" креативно вимагають віддати Роналду "Золотий м'яч"

    5/12  
  • Десятки Євромайданів по всій Україні чекають новин із Вільнюса

    6/12  
  • Владиславу потрібна допомога небайдужих людей!

    7/12
  • Ігри майбутнього: Дивіться на ТСН.ua відеозустріч з творцями Assassin's Creed

    8/12
  • Тягнибок у Вільнюсі жваво обговорював долю українських геїв

    9/12
  • Януковичу потрібно від Євросоюзу 160 млрд євро, щоб підписати угоду про асоціацію

    10/12  
  • Любов України з ЄС пройшла просто перед "заручинами" - Янукович

    11/12  
  • Офіційно! "Дніпро" продовжив контракт з Зозулею на 4 роки

    12/12
Дмитро Корчинський

Поп-політика

Київ, 29 жовтня 2009, 12:42 Друкувати

Висунення кандидатів, яке було замислене законодавцем як нудна демократична процедура, перетворилося на феєричне шоу. Подібно футбольних болівальників, я душу віддам, щоб на виборах мій мільярдер переграв їхнього.

Це не Юля б’ється з Януковичем. Це сором’язливість змагається з наївністю. Обидва ще не остаточно усвідомлюють власну велич. Інакше б вони не задіювали всих тих співаків. Для прикладу, Полу Маккартні ніколи не спало б на думку підвищувати власну популярність за допомогою Ірини Білик, навіть якби він десь почув її чарівний спів.

Політики є справжніми поп-зірками вітчизняного екрану, а співаки і танцюристи – то художня самодіяльність. Михайло Поплавський, певне, перевертається у своєму Національному університеті культури. Він давно проклав прямі шляхи в пустелі нової реальності. На дороговказі там написано: співай сам. На наступних президентських виборах кандидати куплятимуть вже не співачок, а фонограми й танцюватимуть власноніж.

Висунення кандидатів, яке було замислене законодавцем як нудна демократична процедура, перетворилося на процедуру естетичну, на концерт. І це прогресивно, бо все в світі – поп-культура. «Зоряні війни» і астрологічний прогноз в Інтернеті – тільки це і спонукає суспільство фінансувати астрономію.

Поп-культура вперше була впроваджена у 1841 році двома видатними реформаторами музики і винахідниками «системи зірок» Лістом і Беллоні. У 2009 поп-культуру було піднесено до поп-політики зусиллями Тимошенко і Януковича, і саме завдяки цьому їхні імена залишаться в історії. Першість музики у всіх процесах щось означає… і коли ми зрозуміємо, що саме вона означає, таємницю Всесвіту буде розкрито. Як стверджує Курінський, людина з’явилася одночасно з флейтою.

Нова поп-цивілізація виникла одночасно з роялем (це американський креатив, саме вони додумались засунути всередину залізо). Навіть політичні скандали останнього часу – це не звичні проблеми партгоспактиву, але стиль пороків фешн-тусовки. Корупція, невиконання передвиборчих зобов’язань – вже давно нецікаві і не скандалізують, натомість ми насолоджуємося адюльтером ветерана вітчизняної сцени Симоненка, обсмоктуємо педофілію підтанцьовки поп-діви Тимошенко. Також і електорат переживає поп-еволюцію. Виборці дедалі більше нагадують концертових фанів, або футбольних болівальників, які страшенно радіють, коли негри з київського «Динамо» забивають неграм «Шахтаря». Подібно до того і я душу віддам, щоб на найближчих виборах мій мільярдер переграв їхнього.

Піднесення поп-політики відбувається на тлі деградації традиційних галузей поп-культури. Вєрка-Сєрдючка, ВВ, ТІК (з нових), 95-й квартал – найбільш успішні проекти вітчизняної естради здійснюються з несерйозним виразом обличчя. Фрік-стиль, стьоб, пародійність. Відсутність пафосу і романтики. Згадаймо Гоголя – першого справді популярного вітчизняного письменника. Коли він пише на українському матеріалі – він романтик, навіть з ухилом в містику, коли пише на російському – він сатирик, карикатурист, бо нічого романтичного там не знаходить.
Натомість, високий стиль, пісні за трагічне кохання і «розриту могилу» ми хочемо чути лише у виконанні депутатів.

Характерно, що все починалося з пародії Котляревського, коли ще не було української культури в сучасних поетично-симфонічних формах і завершується естрадною пародією, коли такої вже нема.

Сучасна класика – це попса минулого. Якийсь час генії продюсування ще примудрялися масово продавати цей антикварний «поп» - тенорів, скрипалів, піаністів, Вівальді для туристів, Моцарта для мобілок, гіпсового Кобзаря для міських парків – все це минає. Західні дослідники панічно пишуть про кризу класики. Ми знаємо це і без них.
В Україні, яка (поза жартами) передує в багатьох тенденціях психології мас, авдиторія ретро-попси скоротилася до непристойного мінімуму. Я оціню кількість людей, які здатні сприймати і розуміти поезію десь чоловік у 500 на всю країну. Здатних фахово насолоджуватися станковим живописом, певне 1500. Класична музика існує десь тисяч для п’ятнадцяти. Проте, політику споживають усі. Вона буде інтегральним мистецтвом майбутнього. Вона поєднає в собі всі стереоефекти і досягнення комп’ютерної графіки, вона забере всю аудиторію.

В літописні часи «Rolling Stones» наші великі попередники гадали, що це буде «суспільство театру», а насправді твориться «суспільство амфітеатру» (в римському розумінні).

На арені Колізею часів Коммода був досягнутий синтетичний ідеал. Там поєдналася вся політика і всі мистецтва, штучність яких була окроплена реальною кров’ю. Імператору і сенаторам стало не соромно виходити на сцену, матронам спати з гладіаторами і тільки на тих трибунах суспільство відчувало справжню єдність і справжню насолоду.

Ми йдемо до цього. І перший теле-політ-фешн-цирк буде збудовано на Печерську. Вони будуть співати і битися, хоча можливо ті, хто пропускатимуть удари, відправлятимуться не на цвинтар, а в тюрму.

Ave, Caesar, morituri te salutant! Аве, Савік! Йдучи на вибори, вітаємо тебе!

_________________________

УНІАН
Дмитро Корчинський
ЕСТЬ ТАКАЯ ПАРТИЯ!

А на кого покладатися нам? Незважаючи на надмір даїшників на одеській трасі, Україна дуже неподібна на державу: бутафорський президент, контрсистемний уряд, сором‘язливе СБУ, заплаканий генштаб, невловима прокуратура… проте, у нас гарний прапор...

Теги: Корчинський, вибори, шоу, політика
Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl+Enter
Розмістити у блозі Переслати Друкувати
За матеріалами: Дмитро Корчинський
Сортувати по:
даті    
популярності    
  • 14 коментарів
  • Коментувати
  • Просточитатель 8 ноября, 21:06
     
    не згоден
     
    згоден
    Жаль, когда человек находится не на своем месте. В какой-нибудь философской программе он был бы куда более полезен, нежели в нынешнем амплуа политика-лили... Однако самореализация зависит сегодня во многом от публичности, а не только сартровских размышлизмов. Совет, которого автор не прочтет: вернись к "Умничанью", хоть сковородовскому; политика есть грязь, и комментировать себе подобных - быть таким же, иже все прочие. По-волчьи выть в иной тональности не значит не оставаться волком.
    відповісти цитувати
    поскаржитись на коментар
  • Просточитатель 8 ноября, 20:46
     
    не згоден
     
    згоден
    Он не девица, чтобы нравиться или нет - можно соглашаться с автором или нет, но он умен и образован (хотя в нем нет крайнего национализма, как нет и русофильства), его высказывания призывают размышлять, что и отличает человека от животного - посмотрите, что мы наблюдаем в комментариях (любых к любым статьям): сплошные маты, открытые или зашифрованные, злость и ненависть. Кто вы, пишущие подобное, скажите что-нибудь, над чем стоило бы задуматься?
    відповісти цитувати
    поскаржитись на коментар
  • Юрій 8 ноября, 12:30
     
    не згоден
     
    згоден
    Вперше виникла думка, що для Корчинського чогось варта сама Україна, а не піар на ній. Дожилися, що будь-яка людина з послідовно-логічним мисленням на фоні політикуму виглядає наче геній.
    відповісти цитувати
    поскаржитись на коментар
  • Сократ 6 ноября, 14:36
     
    не згоден
     
    згоден
    Роман Хлудов/ 30 жовтня, 15:17 Дмитро БРАВО Статья на все 100 На Панночку работают те кого в Россию не зовут А за ПР те кто ещё надеется что позовут Украинская Попса бездарна как зонтик бедна и беспринцыпна Это хорошо что фонограмма В живую вообще ужас В Европе ни один украинопопс не соберёт и пятисот зрителей Это же надо быть настолько тупым, чтобы так и не понять о чем статья и лепить здесь горбатого! Умник хренов!
    відповісти цитувати
    поскаржитись на коментар
  • Яйценюкович 6 ноября, 13:56
     
    не згоден
     
    згоден
    Дмитрий! Не люблю Вас, но текст плотный, хороший.Я из тех, кто поэзию понимает.И Ницше тоже. И рождение украинской трагедии из духа станковой живописи. А не люблю Вас потому, что героям не любовь нужна. Пишите на бумаге, Дмитрий. Буду читать....
    відповісти цитувати
    поскаржитись на коментар
  • mazepa 6 ноября, 00:08
     
    не згоден
     
    згоден
    Якщо ВВ - попса, астрологія - відноситься до науки Астрономія, то я президент. Пане Дмитре ваш авторитет для мене скотився до нуля (дирки від бубліка). Ганьба, ще один забортовий, як вітренко!
    відповісти цитувати
    поскаржитись на коментар
  • ебаныйнасоз 2 ноября, 19:07
     
    не згоден
     
    згоден
    алебля! шмаРкачи на себя зырте, а чел э тот на умного похож в отличие от вас СУКОАБИЗЯН
    відповісти цитувати
    поскаржитись на коментар
  • Savo4ka 1 ноября, 17:17
     
    не згоден
     
    згоден
    Корчинський давно облажався, і не зрозуміло чому це він знову засвітився перед виборами... напевне грошей заплатили, от і мусить відробляти... а чим погані концерти в нашого прем"єра? попса всюди бездарна... що в нас що в москалів... ну і комент на рахунок бендерівців - їх не існує, є просто патріотично налаштовані люди... яких погано освідчені люди називаю бЕндеровцами))) і саме жителі заходної україни знають як добре жити без росії... тому і ставлення у них таке до москалів...
    відповісти цитувати
    поскаржитись на коментар
  • Ланселот 31 октября, 08:02
     
    не згоден
     
    згоден
    Хлудов: може все це і смішно (хоча, по-моєму, європейські й американські технології - такі ж самі), та воно є. А у вас у Московії взагалі нічого цього нема, бо й виборів, як таких, нема. От ви й злипетеся, ну й наймаєте дурників. Бо найдурніше, що можна було, найняти оце мурло з під паркану щось "аналізувати".
    відповісти цитувати
    поскаржитись на коментар
  • Роман Хлудов 30 октября, 15:17
     
    не згоден
     
    згоден
    Дмитро БРАВО Статья на все 100 На Панночку работают те кого в Россию не зовут А за ПР те кто ещё надеется что позовут Украинская Попса бездарна как зонтик бедна и беспринцыпна Это хорошо что фонограмма В живую вообще ужас В Европе ни один украинопопс не соберёт и пятисот зрителей
    відповісти цитувати
    поскаржитись на коментар
12
Мета-Новости
Loading...
Загрузка...