This version of the page http://tsn.ua/analitika/politika-zlo.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2013-11-30. The original page over time could change.
Політика - зло - Погляди - ТСН.ua
  • RSS-стрічка
  • Архів
  • Зробити стартовою
Вибір Редакції
  • Ігри майбутнього: Дивіться на ТСН.ua відеозустріч з творцями Assassin's Creed

    1/12
  • Любов України з ЄС пройшла просто перед "заручинами" - Янукович

    2/12  
  • Десятки Євромайданів по всій Україні чекають новин із Вільнюса

    3/12  
  • Владиславу потрібна допомога небайдужих людей!

    4/12
  • Роналду очолив ТОП-100 найкращих футболістів 2013 року

    5/12  
  • Вакарчук заспівав Євромайдану "Вставай, мила моя, вставай"

    6/12  
  • Януковичу потрібно від Євросоюзу 160 млрд євро, щоб підписати угоду про асоціацію

    7/12  
  • Офіційно! "Дніпро" продовжив контракт з Зозулею на 4 роки

    8/12
  • Моторошні ретро-костюми для Хелловіну: гігантські органи, ляльки та свині-санітарки

    9/12  
  • Випуск ТСН.19:30 за 29 листопада 2013 року

    10/12
  • Фанати "Реала" креативно вимагають віддати Роналду "Золотий м'яч"

    11/12  
  • Тягнибок у Вільнюсі жваво обговорював долю українських геїв

    12/12
Дмитро Корчинський

Політика - зло

Україна, 15 березня 2012, 14:52 Друкувати

Якщо справжніх християн порівняти з футболістами, то нас – удаваних християн – можна вважати вболівальниками. Ми любимо Христа перед телевізором, або з пивом на трибуні стадіону, і ми ніколи не виходимо на поле.

Львів. Будній день. Восьма ранку. Церква Бернардинів заповнена прихожанами (як і всі інші церкви міста). Свято, чи що?

Міліціонер коли проходить повз хрест, який стоїть перед фасадом, знімає фуражку. У Парижі навіть двірники розмовляють французькою. У Львові навіть мєнти – благочестиві львівяни.

В той самий час львівські онкохворі діти через донорську кров заражаються на гепатит. На тестування крові на антитіла кожного разу потрібно 200 гривень. Їх нема. Держава не встані фінансувати всі медичні потреби (грошей не вистачає навіть на футбол).

Зараження онкохворої дитини вірусом гепатиту майже гарантує смерть. В зв'язку з цим у мене – відстороненого спостерігача – виникає питання: Якщо діти вмирають через нестачу невеликих коштів, а церкви переповнені прихожанами, то до кого вони всі там моляться?

Не схоже, щоб до Ісуса Христа, принаймні, у Нього певне виникає подібне питання, коли Він приймає душі тих дітей.

Я знайомий з одним уніатським панотцем зі Львова. Чудова, дуже освічена людина. Коли його дворічна дитина захворіла на рак, він звернувся по допомогу до колег по кліру. Допомогу він отримав духовну.

Замість дати грошей йому повідомили, що всі хвороби в кінцевому випадку від гріхів. Дитина померла, можливо, за наявності грошей її вдалося б врятувати. Найдотепніше те, що цей досвід не спонукав нашого панотця до служіння.

Він не став для прикладу волонтером в онколікарні, він у теології шукає вихід з безодні розчарування.

Теологія – прекрасна. Наша віра тотально діалектична і переповнена нетривіальними смислами. Редукція (спрощення) – чи не найбільший гріх проти неї. І в той самий час вона проста і чуттєво зрозуміла мов сльоза розчулення, мов крапля крові, мов відблиск світла на лезі.

Коли просунутий юнак, виконавши заповіді, звернувся до Христа з питанням: "Що ще?"Христос не сказав йому: проштудіюй том восьмий з повного зібрання творів неоплатоніків. Він сказав: возлюби Бога, ближнього і зроби жест – "роздай майно бідним".

Нині важко пояснювати християнство словами Христа, або діями християн. Спробуємо послатися на тих, хто творить сенс сьогодення. Коли салафіти сперечаються з дресированими мусульманами, вони кажуть просто: іслам – це джихад, й тим нема що заперечити.

Так ось: християнство – це крузейд. Це служіння в усіх смислах цього слова. Якщо ти християнин, кому ти допомагаєш, кому служиш? Що ти будуєш, або що руйнуєш? Саме за це йдеться в Євангелії: "Я кликав, а ви не прийшли, я просив, а ви не дали..."

Увідділеннідитячої онкогематології лежить маленький Христос. У київському слідчому ізоляторі №13 сидить Христос молодий. І вічний Христос з небес каже: "Хочеш послужити Мені? Послужи їм".

Якщо справжніх християн порівняти з футболістами (справжніх так само небагато, як і професійних футболістів), то нас – удаваних християн – можна вважати вболівальниками. Ми любимо Христа перед телевізором, або з пивом на трибуні стадіону, і ми ніколи не виходимо на поле.

Суть віри і приклад Церкви цікаві для нас і тим, що нині цивілізація стає гомогенною, мов Церква.

Особи, які категорично вплинули на церкву, а отже на світ не обов'язково мали перебувати на верхівці церковної ієрархії. Св. Франциск все життя намагався триматися подалі від людей, не був Священиком й навіть правильно постриженим ченцем. Він змінив Церкву.

Ієзуїти мали величезний вплив на події, але Лойола вписав до статуту ордена заборону ієзуїтам обіймати посади в церковній ієрархії. Св. Антоній Печерський, який справді сидів у печері, вплинув на церкву та Україну не менше, аніж св. Володимир, який сидів на престолі.

Мешканці пустель були не менш впливовими, аніж мешканці столиць.

Міністр охорони здоров'я не здатен протидіяти фармацевтичній мафії, навіть якби захотів. А мікроскопічним групкам волонтерів іноді вдається.

Нині ВІЧ-інфіковані в Україні непогано забезпечені необхідним мінімумом ліків. Завдяки уряду? Ні, завдяки громадській мережі, яка об'єднує активістів.

Президент України не може усунути Табачника. А будь-які двоє-троє студентів можуть, якщо поставляться до справи з таким самим натхненням, як ВІЧ-інфіковані активісти.

Поза сумнівом, обіймаючи високу посаду теоретично можна зробити багато доброго. Наприклад, придушити корупцію, як це вдалося Саакашвілі в Грузії чи братам Качінським у Польщі.

Проте можливості високопосадовця часто обмежені більше, аніж можливості схимника. Скажімо, той самий Саакашвілі не може дозволити собі воювати проти московського імперіалізму, а мешканець схрону в горах Дагестану чи Кабарди – може.

Саакашвілі і Качінські – виняток. Активіст встигає розтратити всю віру, доки доповзе доомріяної посади.

Слово "політика" багатозначне, але передусім – це боротьба за посади.

Вихід в тому, щоб відмовитися від політики. Зазвичай логіка така: ми прагнемо знищити московські впливи в Україні, тому нам треба прийти до Верховної Ради, створити там фракцію, а згодом більшість і приймати проукраїнські закони.

Тобто, спочатку ми безліч сил і коштів витратимо на саморекламу, на кілька виборчих компаній, а потім на боротьбу. Краще витрачати одразу на боротьбу. Приходити до влади через вибори – це поганий смак.

Справжня влада – через служіння. Ті, хто нам служить – володіють нами. Більшовики розуміли це коли називали своїх бюрократів "слугами народу", а свого вождя секретарем.

Наші молоді люди забагато мітингують, пікетують, протестують, марширують – тобто займаються саморекламою.

Микола Коханівський взяв молоток (за прикладом Ніцше, якого називали "філософ з молотком") і відбив носа головному в Україні пам'ятнику Леніна. Це було краще, аніж десять тисяч антикомуністичних заяв.

На щастя ситуація виправляється і дедалі більше хлопців і дівчат роблять щось конкретне. Коли вони при цьому користуються християнськими принципами (щоб права рука не знала, що робить ліва), то і не попадаються.

Суспільство одужує швидше за своїх лікарів. Навдивовиж багато людей відгукується на заклик допомогти дівчинці, яка була зґвалтована й підпалена у Миколаєві. Здають кров, перераховують гроші, здійснюють тиск на правоохоронців, аби ті не відмазали садистів.

Один з активістів – Сергій Чаплигін – розмістив інформацію з закликом про допомогу в соц. мережах на сторінці інституту св. Фоми Аквінського.

Цей інститут робить багато корисного в царині теологічної освіти. Редактор сайту інституту відписалася Сергієві з проханням "незасорять группу информацией, не имеющей прямого отношения к нашему институту или к новостям в религиозной сфере..."

Це відбиває позицію більшості українських теологів і кліриків: не треба псувати теологію милосердям, змішувати віросповідання і служіння. Ви, сироти, вдови, хворі і нужденні, не заважайте нам молитися Богу сиріт, вдовиць, хворих і нужденних!

Як я їх розумію, цих теологів, сам такий. Хоча іноді я зустрічаю тих, хто належить до несанкціонованого православ'я і сповідує незареєстрованого Бога і знову починаю вірити.

Читайте також:
  • Дмитро Корчинський
    Помста євнухів

    22 лютого 2012, 16:37
    16
  • Дмитро Корчинський
    Геть логіку!

    17 лютого 2012, 10:30
    5
Теги:
Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl+Enter
Розмістити у блозі Переслати Друкувати
За матеріалами:
Сортувати по:
даті    
популярності    
  • 20 коментарів
  • Коментувати
  • MolotTora 22 марта, 16:28
    2  
    не згоден
     
    згоден
    Вітаю всіх. Дуже дякую тим невідомим борцям за свободу слова, які допомогли зняти з мене ганебну ТСН-ську заборону писати мені коментарі, які, між іншим, не були сповнені нецензурної лайки, закликів до насильства та ін. Заборона була на правду. Якщо на цьому сайті сидить якийсь "кегебіст", то сайт від цього популярнішим не стане. А закривати людям рота, позбавляти можливості висловити свою думку - не найкращий спосіб прибрати "інакомислящих".
    відповісти цитувати
  • grej 18 марта, 10:32
    2  
    не згоден
     
    згоден
    Я тішусь тим що я є язичник, що не зрадив своїх богів та дух свого народу,я радий тому що не є раб божий і нічий,що я не стадо,не бью поклони і не прошу милості, я вільний.
    відповісти цитувати
    поскаржитись на коментар
    avctriycky 18 марта, 23:24
    1  
    не згоден
     
    згоден
    Милість Божа вже у тому що Ви бачите сонце І воно вам ласкаво посміхається Ви це можете зрозуміти коли воно не дай Бог через хворобу може почорніти і дратувати Тоді Ви зрозумієте наскільки Ви вільний Без ласки Божої чим ми були порохом
    відповісти цитувати
    поскаржитись на коментар
  • AlekseyG-neo 16 марта, 18:08
    6  
    не згоден
     
    згоден
    "Стережіться фальшивих пророків, які приходять в одежі овечій, а всередині — хижі вовки.  Ви розпізнаєте їх по їхніх плодах. Хіба збирають з тернів виноград чи з будяків фіги?  Так само всяке добре дерево приносить добрі плоди, а спорохнявіле — погані.  Добре дерево не може давати поганих плодів, а спорохнявіле — добрих.  Усяке дерево, яке не приносить доброго плоду, ЗРУБУЮТЬ І КИДАЮТЬ У ВОГОНЬ. Тож по їхніх плодах розпізнаєте їх". Матвія 7:15-19
    відповісти цитувати
    поскаржитись на коментар
    AlekseyG-neo 16 марта, 18:14
    11  
    не згоден
     
    згоден
    Коли хрестоностці в ХІ ст вирізали мусульман в Єрусалимі ось такий вони принесли гнилий плід для Христа. А це лише один з прикладів тисячі тисяч гнилих плодів які принесли всі християнські релігії, це кров, блуд і пожадливість на гроші. Всевишній Бог Єгова задумав знищити всі християнські релігії (і нехристиянскі) залишаться лише ті хто шанують імя Єгови і служать йому. Є одна групка людей які приносять хороші плоди - це Свідки Єгови.
    відповісти цитувати
    Це Йа 18 марта, 10:59
    5  
    не згоден
     
    згоден
    Хрестоносці визволили Гріб Господній від дикарів. Ордени хрестоносців нищили таких лже-пророків "свідків", як Ви, тому і злість вас бере на них :)
    відповісти цитувати
    поскаржитись на коментар
  • Милава Антоник 16 марта, 11:35
    4  
    не згоден
     
    згоден
    Целесообразней ,Дмитрий, политику обсуждать как игру,разоблачая и расшифровывая закулисные интриги и подвиги на подмостках.У вас должно быть получится.Максимум прозрачности ,больше правды.Всё зло от маловерия,и коменты от маловерия.Читайте люди Новый Завет,верьте в загробную жизнь,там нет политики.
    відповісти цитувати
    поскаржитись на коментар
  • Iryna Dmytriv 16 марта, 10:14
    3  
    не згоден
     
    згоден
    Согласна с автором статьи, но вот, что хочу добавить. Я хожу в евангельскую церковь 12 лет. (здесь "хожу" неправильное слово) и я, и многие мои друзья помогают и в гематологиях, в интернатах, в онкобольницах, инвалидам и просто так. Не об этом сейчас. Таких христиан в церквях не большинство - вот это правда. Почему я в протестантской церкви? - там таких половина и Бог не "зарегистрирован" конфессией, мало "политики". Но я хочу вот что подчеркнуть: Бог создал Церковь 1) для спасения душ грешников (всех нас) - через осознание подвига Христа и покаяние, благодать и тд. ") на добрые дела христиан (настоящих) в этом мире, для поддержки друг друга, ободрения и наставления. Официальная церковь сегодня не выполняет пункт №1!! Второй можно временно активизировать - желание делать добро есть в каждом чел-ке, но вот творить добро жертвенно и постоянно может только познающий Христа. Обойти Бога человек не сможет - ни приношением в церковь (пусть даже на лечение онкобольных деток), ни теологией
    відповісти цитувати
    поскаржитись на коментар
  • GoldenForce 16 марта, 02:07
    3  
    не згоден
     
    згоден
    В христианстве человек в центре мироздания, само бытие греховно ради человеческих испытаний, БОГ даже жертвует своим сыном ради искупления - нужно быть сильно ненормальным, чтобы покинуть это пристанище) Вы, Дмитре, вообще осознаете разницу внутри и вне этого мирка? Вне его человек уже не человек, у него нет ни смысла, ни предназначения, ни цели, н и ч е г о - он свободен выбирать свое бытие, поэтому СПАСИБО ПОЛИТИКЕ, что она есть как альтернатива и организовывает мир вне пристанища, и с вилами, если надо, требуйте от политиков, чтобы они делали его еще лучше - здесь и сейчас же - власть легитимна только от волеизъвления народа и существует только для народа, ну а теологи... пусть бубнят себе в усы свои старые мифы, это может быть так утешительно)
    відповісти цитувати
    поскаржитись на коментар
    Сезар Базан 16 марта, 02:25
    3  
    не згоден
     
    згоден
    ага, Вы там с вилами бегайте требуйте, а мы будем советы раздавать в интернете, усё верно говорите!
    відповісти цитувати
    поскаржитись на коментар
    Oleksa Ponomarenko 16 марта, 08:59
    1  
    не згоден
     
    згоден
    Не о чём. Даже разбирать это не хочеться тратить время.
    відповісти цитувати
    поскаржитись на коментар
  • anny_donetsk 15 марта, 19:56
    15  
    не згоден
     
    згоден
    Одній дуже набожній жінці якось наснився сон, у якому їй явився Господь і попередив, що прийде до неї у гості наступного дня, щоб вона була готова. І ось вона з самого ранку почала у будинку прибирати – може й правда прийде Бог. Прибрала і давай усілякі смачні страви готувати, треба ж пригостити гостя. І тут хтось дзвонить у двері. Відчинила – стоїть старий на порозі: «Жіночко, дайте поїсти, я голодний». – Вибачай, діду, нема коли, в мене сьогодні така важлива подія… На тобі шматок хліба та йди звідси. – Та в мене й зубів немає. – Ні, ви подивіться на нього, він ще й перебирає, якби не я , взагалі б голодним залишився. Нічого, якось вгризеш, іди собі, йди, - а сама думає: «Не хлібом єдиним» - піду помолюся». Ось молиться вона і чує, що на дворі хтось кричить, розсердилася жіночка, що не дають їй спокійно помолитися, вибігла на вулицю, а там троє хлопців одного маленького б’ють, побачили її і втекли, а той залишився і плаче. Шкода малого, треба б його якось заспокоїти, пожаліти, але чи
    відповісти цитувати
    поскаржитись на коментар
    anny_donetsk 15 марта, 19:56
    19  
    не згоден
     
    згоден
    можна на це витрачати дорогоцінний час? Вона йому і так вже допомогла. І пішла собі додому, бо ще багато чого треба зробити. Цілісінький день прибирала, готувала, чепурилась – ніхто не йде. Під вечір сіла біля віконця виглядати. Дивиться, на лавочці сидить дівчина – зовсім ще юна, а з великим животом, одразу видно, що скоро їй народжувати. Сидить сумна-сумна і не помічає навіть, що дощик накрапує. «І як же ж їй не соромно, - думає жінка, - нагуляла у такі літа, напевно батьки її з дому вигнали, чи коханець кинув – ось і плаче дурепа, хоч би про дитину подумала – сидить під дощем!». Так цілий день промайнув, вже й лягати час. Спить наша жіночка і знову Бога уві сні бачить, але він вже чомусь з нею не розмовляє. Набралася сміливості. - Чому, - питає, - не приходив до мене, бо ж обіцяв? – Приходив, - каже, - тричі. – Та як же ж, коли це? – Вперше у подобі старця, вдруге – маленького хлопчика, а втретє взагалі із матір’ю своєю – Присвятою Богородицею.
    відповісти цитувати
    поскаржитись на коментар
  • Це Йа 15 марта, 19:00
    4  
    не згоден
     
    згоден
    Стаття вірна. А коменти, як завжди... Деякі люди тут побачили виправдання собі, щоб не ходити до церкви. Тут не йдеться про заперечення Церкви. Церква - Тіло Христове. А деякі попи і книжники ("теологи") - це чисто людський фактор. Тут йдеться про те, що не треба церкви у розумінні формації, щоби чинити по-вірі. Не треба депутатського мандату чи втручання в політику, щоби реалізовувати ідею. Все впирається у нашу власну віру чи ідею, а не в "когось" "десь".
    відповісти цитувати
    поскаржитись на коментар
    siroja 16 марта, 02:06
    3  
    не згоден
     
    згоден
    Чого "деякі попи"? Всі фактично. А чинити треба не по вірі,а по совісті.Вірувати у що завгодно можна,а як совісті нема...
    відповісти цитувати
    поскаржитись на коментар
    Це Йа 18 марта, 10:54
    4  
    не згоден
     
    згоден
    Бо далеко не всі. Знаю з Київського Патріархату багато сумлінних священиків, які в специфічних умовах південної України боряться за Українську Церкву. Тут на Одещині вона не вигідна, доводеться терпіти погрози і протиборство від Московського патріархату, храм збудувати неможливо - священикам доводеться жити казна як і збирати гроші на храм дуже складно, відтак навряд можна їх можна звинуватити у гріху користолюбства. Посудіть самі.
    відповісти цитувати
    поскаржитись на коментар
    Це Йа 18 марта, 10:55
    4  
    не згоден
     
    згоден
    А що таке совість? І від чого вона залежить? Без віри можна цим явищем маніпулювати як завгодно, то почуття дуже відносне, якщо немаєш Бога
    відповісти цитувати
    поскаржитись на коментар
  • Valeriy 15 марта, 18:36
     
    не згоден
     
    згоден
    Згоден з Вами, Християнство - це релігія яка виникла як релігія рабів, і взагалі християнство поділяє людей на рабів та їх Господ, викривляє людські цінності на першому місці - ілюзорне створіння Бог, та любов до Бога, любов до ближньго на другому місці, або взагалі відсутня. Вся політична система підтримує таку релігію, за цим стоять брудні психотехнології які дозволяють дистанційно керувати свідомосттю людей. Влада взагалі отождествляє себе з богом, голова Пологівської адміністрації Запорізької області Коноваленко Ю. А. (тел. 066 1166 771) на моє питання : -" Хто за Вами стоїть ?" - відповів - " губернатор, Президент і Бог". На моє питання щодо розподілення ресурсів і справедливосттю такого розподілення. Він відповів щодо значення терміну справедливості як вчитель права та історіі - " що універсальної справедливості немає і у кожного своя справедливість". Маючі досвід спілкуваня з цією людиною, вважаю Коноваленка Ю. А. підлим та аморальним, а його Бога - антихристом.
    відповісти цитувати
    поскаржитись на коментар
  • Mila_Ru 15 марта, 16:41
    3  
    не згоден
     
    згоден
    З автором згодна на всі 100%. Від церкви ніякої користі.
    відповісти цитувати
12
Мета-Новости
Loading...
Загрузка...