This version of the page http://tsn.ua/analitika/plach-grishnika.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2013-11-30. The original page over time could change.
Плач грішника - Погляди - ТСН.ua
  • RSS-стрічка
  • Архів
  • Зробити стартовою
Вибір Редакції
  • Роналду очолив ТОП-100 найкращих футболістів 2013 року

    1/12  
  • Випуск ТСН.19:30 за 29 листопада 2013 року

    2/12
  • Вакарчук заспівав Євромайдану "Вставай, мила моя, вставай"

    3/12  
  • Моторошні ретро-костюми для Хелловіну: гігантські органи, ляльки та свині-санітарки

    4/12  
  • Фанати "Реала" креативно вимагають віддати Роналду "Золотий м'яч"

    5/12  
  • Десятки Євромайданів по всій Україні чекають новин із Вільнюса

    6/12  
  • Владиславу потрібна допомога небайдужих людей!

    7/12
  • Ігри майбутнього: Дивіться на ТСН.ua відеозустріч з творцями Assassin's Creed

    8/12
  • Тягнибок у Вільнюсі жваво обговорював долю українських геїв

    9/12
  • Януковичу потрібно від Євросоюзу 160 млрд євро, щоб підписати угоду про асоціацію

    10/12  
  • Любов України з ЄС пройшла просто перед "заручинами" - Янукович

    11/12  
  • Офіційно! "Дніпро" продовжив контракт з Зозулею на 4 роки

    12/12
Дмитро Корчинський

Плач грішника

Київ, 13 квітня 2010, 14:28 Друкувати

Москва нині і в Росії, і в Україні ґрунтує свою пропаганду на двох культах: культі великої перемоги Колими над Бухенвальдом і культі казенного православ’я.

Патріарх Кирило днями знову відвідає Україну, а не Киргизію. Сакральна традиція обмежує не частоту, а тривалість. Т.зв. «Правила 12 апостолів», кодекс складений у ІІ ст. по Р.Х., зауважує, що вчитель, апостол чи пророк не має залишатися в громаді довше, ніж 3 дні (щоб не об’їдав). З цим корелює й одне з положень чеченського адату: три дні гість, на четвертий – заручник.

Християни перших століть вповні усвідомлювали небезпеку бюрократизації церкви й «механізації» віри. «Бог потребує любові, а не жертв». Якщо молишся механічно – Бог не чує. Якщо на літургії ти не переживаєш глибокого хвилювання чи небесного спокою, краще б пішов поснідав. Коли церква – не сім’я, а контора, коли вона лише мавпує спільноту, тоді вона служить мавпі Бога. Без таїнства зібрання – нема таїнства Царства. Церква – тіло Господнє, а не труп Господній, й не офіс Господній, не конвеєр для виробництва причастя.

Тоді церква уникала накопичення майна й коштів, а отже, й управителів майном і коштами. Святі дари негайно роздавалися жебракам й нужденним. Для єпископа вважалося добрим смаком завершити земний шлях у штрафному ізоляторі чи в шлунках циркових хижаків.

Тому ЕрПеЦизм – це найгірше, що могло статися з Православ’ям. Він виник від нездатності подолати одне утруднення. Надзвичайно важко повсякчас концентруватися на серці Христовому й підтримувати в собі екстатичний вогонь віри. Завжди є спокуса підкріпити любов довідкою з ЗАГСу, а Царство Небесне замістити Московським царством. З кінця ХІІІ ст. православні митрополити вирішили, що служити Московському улусу – це те саме, що служити Богові, тим більше, що на те була санкція ординських властей. Наступні чотириста років «церква» поставляла кадри для Московських «приказів». А пізніше, навіть формально, РПЦ була одним з державних департаментів. Більшовики зруйнували не всі церкви, в деяких влаштовували склади, в монастирях – виправні колонії. Ззовні ніби церква, а всередині – чорт зна що. РПЦ – теж ззовні ніби церква.

Москва нині і в ерефії, і в Україні ґрунтує свою пропаганду на двох культах: культі великої перемоги Колими над Бухенвальдом і культі казенного православ’я. Всіма електронними засобами роздмухується уявлення про особливу трансцендентну респектабельність ерпецизму. Культи переплітаються, і для багатьох в Москві Христос – це щось на зразок заступника маршала Сталіна з політично-виховної роботи (колись, як і всі репресований, але згодом, завдяки мудрості синедріону, реабілітований).

Не копирсатися в брудній білизні ієрархів закликають нас ієрархи. Певною мірою це вірно, адже в кожного з нас повно власних блошиць. Що правда також ми не косимо під ченців. Вважається, що мерседеси митрополитів самі по собі, а святість Церкви сама по собі. З другого боку, якщо їхнє сріблолюбство та політиканство не заважає святості церкви, то може і їхня відсутність не заважатиме?

В казенному православ’ї вкорінилося уявлення, що правильність обряду важливіша за «душок» за іконостасом, тобто за чистоту душі, а отже, за щирість віри тих, хто цей обряд здійснює. Це прямо суперечить словам Христа стосовно того, що субота для людини, а не людина для суботи. В часи Христа міняли торгували в Храмі, а нині вони там первосвященики. Якщо ми з ними, то мусимо захистити їх від Нього, якщо ми з Ним, то мусимо подати Йому нагайку.

Коли бажаєш взяти когось з нині живих собі за приклад, нажаль не завжди спадає на думку єпископ. Силі віри доводиться вчитися у мусульман, добру у мирян. Є такий собі Литвак в Одесі. Єврей. В пам'ять про дочку вирішив збудувати найкращий в Україні дитячий центр з діагностики та реабілітації ДЦП. Віддав всі свої гроші, загітував кого зміг і побудував. П’ять поверхів, нашпигованих найкращою апаратурою. Високооплачувані лікарі діагностують і лікують дітей безкоштовно. Заборонено брати в подяку навіть шоколадку.

Хто ближчий до Небес, цей Литвак, який вимолює в чергового буржуя оплатити чергову неймовірно дорогу установку для хворих дітей, чи статечний гомосексуаліст у митрополичому клобуці, чи ми, які на нього злобствуємо?

Як не зустрінеш справді гідного священика (є й такі), він або за штатом, або на задвірках, в опалі. Навіщо потрібен єпископ, який не навчає нас власним прикладом, отже не в стані виконувати одну зі своїх основних функцій – здійснювати владу вчителювання?

У Церкві ми перебуваємо в одній спільноті, де всі рідніші, ніж родичі (так в теорії). Коли наш брат страждає, ми допоможемо йому, коли грішить, ми сприяємо йому відкинути гріх. А якщо, доклавши всіх зусиль, як сказано в Писанні, він не вгамується, тож нехай буде нам як язичник і митар, навіть якщо цей наш брат – єпископ чи патріарх.

Поза сумнівом, це не означає, що спасіння неможливе в стінах Московської церкви. Якщо відкинути полемічний пафос, доведеться визнати також і багато доброго в цій конфесії. Окрім того, й конкуренти нічим не кращі, особливо ті, що «плоть від плоті», і критикани, на зразок автора цієї замітки, м‘яко кажучи не святі. Проте тут справа, як з Вермахтом. В ньому теж служило безліч мужніх, щирих, добрих людей. Проте в цілому ця організація не подобалася тим народам, які вона завоювала.

Є папірус ІІ ст., який утримує вислови Спасителя (це, звісно, апокриф, проте такий, що не протирічить вченню і може вважатися корисним плодом ранньохристиянської думки) від імені Христа каже так: розріжеш дерево, і там буду Я, піднімеш камінь, і Я буду під ним.

В РПЦ теж можна відшукати Христа, проте легше знайти його в дереві, чи під каменем.
Амінь

_____________________________________________

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

УНІАН
Вітчизна, як завжди, в небезпеці!

З чим у нас асоціюються українці в ті нетривкі хвилини, коли вони діють, як українці? З рейдами на Царгород, з погромами Речі Посполитої, з вбивством міністра внутрішніх справ Польщі Пєрацького та командуючого фронтом генерала армії Ватутіна…

Теги: Дмитро Корчинський, РПЦ, погляд, аналiтика
Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl+Enter
Розмістити у блозі Переслати Друкувати
За матеріалами: Дмитро Корчинський
Сортувати по:
даті    
популярності    
  • 12 коментарів
  • Коментувати
  • Шептинський 21 апреля, 20:57
    1  
    не згоден
     
    згоден
    Вас можна читати, Дмитре. Дякую
    відповісти цитувати
    поскаржитись на коментар
  • русин 18 апреля, 20:35
     
    не згоден
     
    згоден
    Гілка яка не на виноградині не приносить плоду... внутрішніх, духовних,езотеріков, які втій духовнсті служать мамоні, а колись кгб, людині справді важко зрозуміти.
    відповісти цитувати
    поскаржитись на коментар
  • Ray 18 апреля, 06:24
     
    не згоден
     
    згоден
    Сотворитель Вселенної всім своїм істотам дав життя з певними їх оборонними механізмами. Чим більше вона своїм єством відчуває свойого сотворителя, тим краще функціонують ці оборонні механізми. Вони знизують свою ефектовність коли свої безмежні бажання істота старається задовольнити своїми обмеженими можливостями і цим вона грішить перед своїм сотворителем. Людина все відчуває цю свою обмеженість і старається знайти компроміс створюючи образи свого Творця і всановлювати з ним контакти. Ця людина, яка сильно відкидує обмеженість задовольнити у собі безмежні бажання, створює особисті надземні механізми накинути своїм ближнім, що рівночасно є самознищимим.
    відповісти цитувати
    поскаржитись на коментар
  • ukr. 16 апреля, 23:46
     
    не згоден
     
    згоден
    Порада автору Корчинському- обережнiше з релiгiйною темою, тим паче з будь-яким засудженням Церкви Христовоi, та ii iерархiв, бо так можна й прогрiшити. У пiдсумку, останне слово завжди за Богом. Вiн- единий суддя, i його вирок незаперечний. Автор, цiлком справедливо вказуе на слабкi сторони та вади теперiшньоi РПЦ, але з цього не варто робити далекойдучi висновки. А вислiв про те, щоб християни вчилися силi вiри у мусульман- просто не припустимий. Треба лише вiдновити ту давнiшню духовнiсть раннього християнства, яка нiчим не гiрша за тепрiшню iсламську, а у своiй християнський жертвенностi значнo ii перевищуе. P.S. Взагалi, стаття цiкава, правда, дещо ядовита.
    відповісти цитувати
    поскаржитись на коментар
  • 100 16 апреля, 15:49
     
    не згоден
     
    згоден
    диму корчя всегда интересно читать, происходит очень тонкий и саркастичный растрел!
    відповісти цитувати
    поскаржитись на коментар
  • Вадим Юрійович 15 апреля, 21:34
     
    не згоден
     
    згоден
    Влучна стаття, цікаво було прочитати. "великої перемоги Колими над Бухенвальдом" - круто сказано в десятку. Респект автору!
    відповісти цитувати
    поскаржитись на коментар
  • ggg 14 апреля, 23:57
     
    не згоден
     
    згоден
    Kyrylo is a gay
    відповісти цитувати
    поскаржитись на коментар
  • Клон 13 апреля, 22:09
     
    не згоден
     
    згоден
    Смішно... і гірко. І маленьке зауваження - цікавився хлоп'яками попередній керуючий по ерпеце. Нинішній - спеціалізується на масових тихих вбивствах. Спаювати співвітчизників і підсажувати їх на тютюнову залежність - огидні вчинки для будь-якої психічно здорової людини з мінімумом освіти. І тільки одна церква в світі вважає це "добрим ділом" свого головного ієрарха.
    відповісти цитувати
    поскаржитись на коментар
  • Віктор 13 апреля, 21:52
     
    не згоден
     
    згоден
    Вусань як завжди вільнодумствує. Пише гарно , молодець!
    відповісти цитувати
    поскаржитись на коментар
  • ::::: 13 апреля, 18:16
     
    не згоден
     
    згоден
    VSE PRAVUL'NO NAPUSANO !!!!!
    відповісти цитувати
    поскаржитись на коментар
12
Мета-Новости
Loading...
Загрузка...