This version of the page http://tsn.ua/analitika/nash-masshtab.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2013-11-30. The original page over time could change.
Наш масштаб - Погляди - ТСН.ua
  • RSS-стрічка
  • Архів
  • Зробити стартовою
Вибір Редакції
  • Ігри майбутнього: Дивіться на ТСН.ua відеозустріч з творцями Assassin's Creed

    1/12
  • Офіційно! "Дніпро" продовжив контракт з Зозулею на 4 роки

    2/12
  • Роналду очолив ТОП-100 найкращих футболістів 2013 року

    3/12  
  • Тягнибок у Вільнюсі жваво обговорював долю українських геїв

    4/12
  • Моторошні ретро-костюми для Хелловіну: гігантські органи, ляльки та свині-санітарки

    5/12  
  • Любов України з ЄС пройшла просто перед "заручинами" - Янукович

    6/12  
  • Фанати "Реала" креативно вимагають віддати Роналду "Золотий м'яч"

    7/12  
  • Випуск ТСН.19:30 за 29 листопада 2013 року

    8/12
  • Владиславу потрібна допомога небайдужих людей!

    9/12
  • Десятки Євромайданів по всій Україні чекають новин із Вільнюса

    10/12  
  • Вакарчук заспівав Євромайдану "Вставай, мила моя, вставай"

    11/12  
  • Януковичу потрібно від Євросоюзу 160 млрд євро, щоб підписати угоду про асоціацію

    12/12  
Дмитро Корчинський

Наш масштаб

Київ, 23 травня 2011, 18:30 Друкувати

Війна – культурний феномен, політика – біологічний. Саме тому політику так легко трактувати за Фрейдом, але щоб осягнути війну, Фрейду довелося зґвалтувати власну теорію.

Завжди, коли бачу Януковича, чомусь згадую Наполеона, хоча Янукович значно більший. Узурпатор, як для людини народженої у ХVIII сторіччі, не був аж надто визначним ловеласом, але книжка "Наполеон та його жінки" розійшлася незрівнянно більшими тиражами, аніж "Наполеон та його батальйони". Хоча, поза сумнівом, теорія зосередженого вогню артилерії корисніша читачеві, аніж способи коїтусу з австрійською ерцгерцогинею. Зрештою, тоді шлях до сердець принцес прокладала артилерія, нині – бухгалтерія, але що нам до них?

Книжка "Жінки Януковича" не матиме успіху. Й не тільки тому, що там завідомо не буде принцес, але тому, що політика – теж секс, і більш цікавий, бо більш перверсійний: отже "Янукович і виборці" - нам буде цікавіше читати, як трахають нас, аніж інших жінок. Війна – культурний феномен, політика – біологічний. Саме тому політику так легко трактувати за Фрейдом, але щоб осягнути війну, Фрейду довелося зґвалтувати власну теорію (притягти за вуха додаткову інтенцію).

Мені можуть заперечити прикладом МВФ. Голову організації, призначеної для зґвалтування цілих країн, нині притягують до суду, притягають до преси, до нашої уваги за спробу зґвалтування якоїсь покоївки. Нам легше уявити себе покоївкою, ніж країною. По-справжньому нас хвилює лише те, що відбувається в нашому масштабі. Тому президенту, який вкрав Конституцію, не можуть пробачити кілька шапок, чи кілька гектарів Межигір’я.

Проте, низведення проблеми до власного масштабу не тільки найчастіше пов’язане з гріхом, але й саме грішить. Подібно до того, як грішить перенесення феноменів однієї культури в іншу.

Як каже Уїлсон, а йому розповів Уїльям Слимен, а тому повідомив один з полонених тугів, коли на питання, чому будучи мусульманами туги поклоняються індуській Калі, відповів, що Калі – це Фатіма, вбита дочка пророка.

Треба завжди зважати й на власну нездатність достеменного сприйняття чужих культурних феноменів: коли європеєць привозить зі сходу фігурку Будди, насправді він ставить на камінну полицю товстенького лисого Христа.

Незабаром кожний український інтернет-юзер  (по мірі розгортання скандалу) знатиме напам’ять ім’я покоївки і назву нью-йоркського готелю, в якому веселився голий МВФ, проте не знатиме суми та умови позик МВФ для України.

Ми знаємо "Межигір’я", але й гадки не маємо, чи залишилося хоч дещо від нашої країни. Ми впадаємо у гріх редукції (спрощення), коли намагаємося зрозуміти владу. Але також спрощує влада, коли уявляє нас.

Те, чого донецькі хлопці на київських пагорбах не можуть вкрасти, вони прагнуть заарештувати. Для них найлегший спосіб подолання відчуження – через порушення кримінальної справи. Якщо нам щось незрозуміло, гадають вони, хай це зрозуміє прокурор.

Вони заарештовують українців не тому, що бояться, а тому що не розуміють. Зрозуміють, коли злякаються.

Поки що Янукович злякався росіян. І зрозумів їх. Тому питання про Митний союз відкладено, у Дерипаски забрали Запорізький алюміній, патріарху Кирилу делікатно демонструють, що не треба сюди занадто вчащати, а закон за радянські знамена підписано з запізненням і лише після двох знамень: віднайдення чергового масового поховання жертв радянських визволителів (цей маленький подвиг ясно натякав на необхідність увічнення великого) і невдалого кінця світу (це засвідчило, що Бога не варто боятися аж занадто).

Янукович раптом помітив, що багато хто з уряду, губернаторів, депутатів-регіоналів на Путіна зважає більше, аніж на нього.

Можливо, незабаром він усвідомить, що коштів, витрачених на "Євро-2012" вистачило б на подолання енергозалежності України, на переорієнтування більшості електростанцій на вугілля й торф, тощо. Бо дурень платить двічі: і за російський газ, і за футбол. Втім, мова ж не за Наполеона.

Днями приятель з Росії отримував вид на проживання (чи як там воно називається) в Україні. Чиновник застеріг його, що він не матиме права голосувати. Я й в ерефiї ніколи не ходив на вибори – каже приятель. У нас тут зовсім інше – відповідає чиновник – вам сподобається.

___________________________________________________________________________________

Читайте також:

Свято перемоги над здоровим глуздом

В Нюрнберзі злочинці судили злочинців. Друга Світова війна – це бійка монстрів. Визволення від нацизму означало ще гірше рабство для визволених.

Теги: Дмитро Корчинський, Погляд
Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl+Enter
Розмістити у блозі Переслати Друкувати
За матеріалами: Дмитро Корчинський
Сортувати по:
даті    
популярності    
  • 8 коментарів
  • Коментувати
  • ВО "Тризуб" 24 мая, 09:06
    13  
    не згоден
     
    згоден
    Пропонуємо кацапам скористатися "Укрзалізницею" і виїхати на ісконна русскаю зємлю, к бєрьозам і медведям. Тим паче, зараз скоротили на годину доставку кацапів в Кацапстан. Щасливої дороги, п'яниє ублюдки в валянках, с гармошкай наперевес!
    відповісти цитувати
    поскаржитись на коментар
    )))))))))))))))))100%!!!! 24 мая, 13:20
    6  
    не згоден
     
    згоден
    ))))))))))))))100%!!!!
    відповісти цитувати
    поскаржитись на коментар
  • ВО "СВОЛОТА" 23 мая, 21:32
    8  
    не згоден
     
    згоден
    пропонуемо нашим конкурентам на розподил грантив - тризубу - лишати лише по три зуба !!!
    відповісти цитувати
    поскаржитись на коментар
  • Где последняя статья Р.Чайки?! 23 мая, 18:50
    8  
    не згоден
     
    згоден
    А почему убрали статью Романа Чайки выложенную утром(23.05.2011)?????!!!!! Голубая цензура?! Какое быдло еще тут рассказывает, что ТСН оранжевый канал?!
    відповісти цитувати
    поскаржитись на коментар
    та какой оно чайка.. так, баклан галимый... 23 мая, 21:33
    5  
    не згоден
     
    згоден
    датта подпесь печадь
    відповісти цитувати
    поскаржитись на коментар
    Не суть 24 мая, 13:19
    3  
    не згоден
     
    згоден
    Так а где его статья???!
    відповісти цитувати
    поскаржитись на коментар
    1 24 мая, 13:56
    3  
    не згоден
     
    згоден
    как статья называлась? может на других ресурсах есть, почитать охота...
    відповісти цитувати
    поскаржитись на коментар
  • 2873 23 мая, 18:37
    2  
    не згоден
     
    згоден
    chergovyj PUK vid Korchynskogo!!!
    відповісти цитувати
    поскаржитись на коментар
Мета-Новости
Loading...
Загрузка...