This version of the page http://tsn.ua/analitika/alkogol-308770.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2013-11-24. The original page over time could change.
Алкоголь - Погляди - ТСН.ua
  • RSS-стрічка
  • Архів
  • Зробити стартовою
Вибір Редакції
  • Сильний туман перетворив українські міста на "Сайлент-хілл"

    1/12  
  • "Євромайдани" поширилися по всій Україні

    2/12
  • На київському Євромайдані молодь розважається, граючи в бадмінтон (відео)

    3/12
  • 5-річній Штих Лєрочці потрібна допомога!

    4/12
  • У Мережі з'явилося відео падіння метеорита в Криму

    5/12
  • "Дніпро" впевнено переміг "Іллічівець" у чемпіонаті України

    6/12  
  • Кабмін визначив вихідні дні на Новий рік та різдвяні свята

    7/12
  • В московському метро пасажира розстріляли перед камерою спостереження

    8/12
  • Західна преса в шоці від української європаузи, а російська - іронізує

    9/12
  • "Океан Ельзи" під час виступу у Москві зробив присвяту Україні

    10/12
  • Випуск ТСН.19:30 за 23 листопада 2013 року

    11/12
  • Усик розповів, як потрапив у ДТП в Сімферополі (відео)

    12/12
Сергій Жадан

Алкоголь

29 серпня, 18:40 Друкувати

Не так багато в цьому житті речей, здатних посилювати одночасно відчуття радості й відчуття болю. Можливо тому чоловіки й вигадали алкоголь.

Не так багато в цьому житті речей, здатних посилювати одночасно відчуття радості й відчуття болю. Можливо тому чоловіки й вигадали алкоголь.

Адже чоловікам завжди бракує емоцій, бракує ілюзій, бракує легкості. Бракує відкритості перед цим жорстким і невблаганним світом, бракує відвертості в спілкуванні з людьми, з якими хочеш бути відкритим. Бракує таємниць і прозрінь, бракує справжності. Справжньої злості, справжньої ніжності.

А як можна жити без справжньої злості? Кому потрібне існування без справжньої ніжності? Саме тому чоловіки віддають свої серця в заставу, отримуючи доступ до пекучих алкогольних потоків, що вимивають із їхніх душ тяжкість і почуття провини.

Саме тому вони ладні ламатися й робити дурниці, готові йти на компроміси й впадати в залежність. Ілюзії та сподівання варті болю й розчарувань, відкриття таємних завіс коштує всіх подальших втрат. В цьому житті потрібно платити за все, перш за все за звички, передусім – за шкідливі.

Та й хто може визначити для тебе міру шкідливості й залежності? Хто взагалі має право диктувати тобі правила життя та смерті? Кожен сам обирає для себе химери й замінники, кожен сам обживає реальність, із якою йому доводиться мати справу.

Все інше – просто святенництво, нещира спроба моралізаторства, намагання виглядати краще на тлі чужого безсилля. Алкоголь убив стількох моїх друзів, що я просто не можу говорити про нього відсторонено. Я бачив, як вони впускали його в свої легені, бачив, як він опановував ними, бачив, як запалювалися їхні серця, бачив як вони гасли.

Я не знаю, як би їм велося без нього, наскільки він їх сформував, наскільки саме він зробив їх такими, якими я їх пам'ятаю. Мабуть, найнедоречніше в цій ситуації когось чомусь учити, когось до чогось закликати. Чого може навчити чужа смерть? Лише минущості життя, що її не подолаєш жодними добрими намірами та вчинками.

Підозрюю, кожен із них знав усе наперед, кожен із них одного разу внутрішньо на все погоджувався, приймав правила гри, переходив певну межу, за якою почувався найбільш комфортно, попри неможливість щось виправити, попри нездатність повернутися назад.

Жодних виправдань, жодного осуду – лише тверезе, попри весь присутній алкоголь, розуміння реального стану речей.

Чоловіки на похмілля особливо беззахисні. Так, ніби кожного разу прокидаються на квітнику й бояться бодай щось зламати. Вибираються з-поміж усього цього нагромадження спогадів, споминів, докорів, непорозумінь.

Намагаються триматись упевнено, виглядаючи від цього ще більш безпорадно. З жахом і гордістю згадують усе, що трапилось напередодні, обіцяють самим собі ніколи більше так не чинити, тут таки, глибоко в душі, ці обіцянки й порушуючи.

В такому стані розповідаються найжорсткіші й найліричніші історії, такими ранками сонце світить особливо пронизливо, а повітря над тобою розгортається особливо повільно й турботливо. Такої пори народжуються найніжніші освідчення й долаються найнеймовірніші перепони.

Але зазвичай нічого не народжується й не долається, зазвичай кожен бореться, як може, з демонами власного божевілля. Скажімо, сьогодні зранку нашому барабанщику особливо погано. Ніяк не міг зупинитись після вчорашнього концерту.

Послали клавішника в аптеку.Клавішник відмовлявся, сказав, мовляв, я польською не говорю, що я їм скажу. Нічого, - заспокоїли ми, - вони тебе побачать і самі все зрозуміють. Він пішов. В аптеці сказав таке: пан, - сказав, має похмілля. Потім подумав і додав: бодун. Аптекар мовчки дістав необхідну мікстуру.

Сергій Жадан

Читайте також:
  • Сергій Жадан
    Welcome in Ukraine

    15 серпня, 13:23
  • Сергій Жадан
    "З нами партія і Бог"

    25 липня, 17:02
Теги: Жадан
Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl+Enter
Розмістити у блозі Переслати Друкувати
За матеріалами:
Сортувати по:
даті    
популярності    
  • 5 коментарів
  • Коментувати
  • madzhahed 20 сентября, 11:09
     
    не згоден
     
    згоден
    Як то каже класик: Шикарно!! В точку, Сергію, саме те, незрозуміле і незвідане.
    відповісти цитувати
    поскаржитись на коментар
  • Сергій Токар 6 сентября, 18:12
     
    не згоден
     
    згоден
    З усією пошаною(!) ...заяложена маячня. Типу " з одного боку не можна не визнати, з іншого неможливо не погодитись."
    відповісти цитувати
    поскаржитись на коментар
  • Lyuty 30 августа, 22:09
    3  
    не згоден
     
    згоден
    Прокинувся бог зна коли . Ішов четвертий день бухайловки . Пригадується смутно , що третьго дня , можливо вчора , закинув за комірець ще десь з літру самогона . Хоча відчуття кайфу від горілки вже небуло . Тільки важка голова і гидке самопочуття . Пив по інерції . Все сьогодні завязую ... А то ! З рота так ацетоном пре , що страшно цигарку запалити . Плюнув на сірник для перевірки , ну чисто бензин . Така хрінь вже була в армії , після одеколону . Вогнемет з рота . Це вже не квітник , тут би самому незгоріти , і хату незапалити . Я вже бачив як людина горіла . жах . І відчув себе таким беззахисним без кисляка ... Сидів , курва, як той змій горинич , попльовуючи зрідка на запалені сірники . Чекав коли печінка подасть знак . Аж ось , сірник погас , явно концентрація ацетона знизилася .... Закурив , яка благодать , ще раз оглянув себе , наче незагорівся ...
    відповісти цитувати
    поскаржитись на коментар
  • Виктор Ткачев 30 августа, 12:50
    3  
    не згоден
     
    згоден
    Шикарный текст... как всегда, Жадан мегакрут!
    відповісти цитувати
    поскаржитись на коментар
  • Vesper Chita 29 августа, 19:01
    1  
    не згоден
     
    згоден
    відчути радість житя без алкоголю, відчути свою владу над алкоголем - а не алкоголю над тобою допоможе спеціальний оздоровчий тур. Читайте більше http://www.ecochic.com.ua/uslugi/ozdorovitelniy-tur-kiev-konche-zaspa
    відповісти цитувати
Мета-Новости
Loading...
Загрузка...