This version of the page http://tsn.ua/analitika/vibori-shmibori.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2013-11-21. The original page over time could change.
Вибори-шмибори - Погляди - ТСН.ua
  • RSS-стрічка
  • Архів
  • Зробити стартовою
Вибір Редакції
  • Жінки, які імітують оргазм, частіше зраджують своїх коханих

    1/12
  • Жириновський закликав однопартійців повністю відмовитися від м'яса

    2/12
  • Випуск ТСН.Ранок за 21 листопада 2013 року

    3/12
  • Дивіться на ТСН.ua відеозустріч з українським розробником 3D-принтера

    4/12
  • Тетянка потребує допомоги небайдужих людей!

    5/12
  • Розумні телевізори LG шпигують за своїми власниками

    6/12
  • Віталій Козловський виграв суд у Ігоря Кондратюка

    7/12
  • ФФУ планує залишити Фоменка керувати збірною України

    8/12
  • З'явилося відео страшної аварії, в яку потрапив Ващук

    9/12  
  • У Луганську дві дівчини в трусах та колготках влаштували криваві "розбірки" біля кафе

    10/12  
  • Коноплянка про матч Франція - Україна: ми обкакалися

    11/12
  • Спортсмен, який за добу схуд аж на 11 кілограмів, розповів про секрет дієти

    12/12
Юрій Андрухович

Вибори-шмибори

Україна, 22 жовтня 2012, 13:08 Друкувати

Минулого тижня я вирішив не писати більше колонок до одного з українських тижневиків. Причиною такого повороту став їхній найновіший натоді номер. Ви вже здогадуєтеся, що я про вибори. Ну, тобто про маніпуляції.

Напередодні я відвідував матір і ми, як завжди, поговорили собі потроху про все. Серед іншого й про політику. Я волію говорити з нею про політику, щоб хоч якось відволікати від теми її здоров'я чи, точніше, хвороб. Ні, об'єктивно кажучи, розмови про українське політичне життя здоров'я нікому додати не можуть. Але й уникати їх було б неправильно. Моя мати, попри всі немочі, все одно збирається прийти 28 жовтня на свою виборчу дільницю. Тож вона й запитує моєї поради – за кого.

"Останніми днями щось по всіх каналах знову Ющенка показують", – дивується вона. "Не звертай уваги, – кажу я, – Ющенко – це технологія". Мама не зовсім добре це розуміє, тож я мушу відповідати ширше: "Колись він був людиною, політичним діячем, добрим чи поганим – це інше питання, але, здається, таки самостійним. Може, навіть і занадто самостійним як на свою інтелектуальну обмеженість і маніакальну амбітність. Але нині він усього тільки технологія. Така ж точнісінько, яку влада застосовувала проти нього у 2002 і 2004 роках. Тобто він інструмент у руках теперішньої влади, Партії регіонів. Один з її незліченних допоміжних інструментів. Цим інструментом вони збираються змарнувати хоча б із два відсоточки голосів отаких, як ми з тобою, виборців".

Під "отаких, як ми з тобою" я маю на увазі, звичайно, не весь наш багатостраждальний соціум, а саме ту його частину, що її прийнято прозивати свідомитами. Це ми маємо знову повестися на той самий розводняк.   

Мама каже, що бачила десь на вулиці напис "єдиний непідконтрольний Кремлю". "Не вір, – заперечую, – він також підконтрольний, але опосередковано. Він нині підконтрольний Януковичу, а вже той Кремлю. А був би дійсно непідконтрольний – сидів би. Це дуже чіткий показник".

Ми ще деякий час обговорюємо цю, з дозволу сказати, історичну постать. Ну, який він у біса "єдиний справді український президент"? Погодитися з цим – це визнати, що "справді український" означає лінивий, недалекий, нестерпно, аж до нудоти, багатослівний, вкрай необов'язковий, самозакоханий, глухий і зарозумілий. Навіщо нам така "справжня українськість"? Подалі від неї – і що швидше, то краще. Пора б уже нашій "справжній українськості" пишатись якимись протилежними до щойно перелічених рисами.

Так, свободи при ньому було й справді більше. Але це хіба що лише в порівнянні з теперішніми рекордсменами її придушення. Та й чи заслуга це його? А, може, радше  провина? Чи так уже він її, свободу, самозабутньо захищав? Чи, може, в нього в силу внутрішньої  розхлябаності просто руки до закручування гайок не доходили? Не звідти в нього виросли руки – от і не зміг позакручувати. Поки сам не став гайкою. Залишилося проголосити себе самого "єдиним українським" та "єдиним непідконтрольним". У Кремлі, мабуть, над такою непідконтрольністю ще й досі сміються.

Насамкінець я гірко жартую: "І взагалі це не він, це двійник його. Той справжній – назавжди у 2004-му".

Ми домовляємося голосувати за дев'ятнадцятий номер. Головним чином тому, що їхні сидять. "Тут ми за найвищим рахунком точно не помилимось, – розмірковую вголос, – бо зробимо внесок, хоча б і такий незначний, але власний, у добру справу підтримки тих, до кого застосовано неправедний суд. Їх же й за решітку запакували тільки для того, щоб ми не могли їх обрати. А ми все одно оберемо їх. Можемо ж ми хоч раз у житті поламати цю клітку? Подати руку несправедливо засудженим, щоб витягнути їх із неї – такий і буде наш людський нехитрий вибір".

На тому й розходимось. А ввечері сидимо з друзями при столі, відзначаючи презентацію поета Гриця Семенчука. Він забігає з вулиці і жбурляє на стіл найновіший номер тижневика: "Бачили?!". Ми, м'яко висловлюючись, офігіваємо. Знову він! Знову Ющенко всюди! Так багато Ющенка! Який потужний фінальний спурт!

А потім: та за кого нас мають? І кого тут перевербовують? І навіщо його так цілеспрямовано реанімують? І кому що незрозуміло?

На жаль, усе зрозуміло. Читацька аудиторія тижневика – це аж ніяк не виборці Партії регіонів. Тут ідеться про заморочування саме нашого, свідомитського "електорального поля". Тобто про ті самі змарновані пару відсотків. А раптом проканає?

Ні, не хочеться про таке навіть і думати. Господи, зроби так, щоб цього разу вони прорахувалися. Тільки на Тебе вся надія.

Юрій Андрухович

 

Читайте також:
  • Юрій Андрухович
    Нерухомість

    15 жовтня 2012, 15:19
  • Юрій Андрухович
    Мої

    9 жовтня 2012, 10:34
    10
Теги: Андрухович, погляд
Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl+Enter
Розмістити у блозі Переслати Друкувати
За матеріалами:
Сортувати по:
даті    
популярності    
  • 52 коментарі
  • Коментувати
  • Ihor Kotyk 26 октября, 18:03
    2  
    не згоден
     
    згоден
    А може, Андрухович сам попався на олігархічну пропаганду ОО? Може, якби він та ще деякі авторитетні особистості не твердили про 2-3 відсотки Ющенка, то в результаті Ющенко й набрав би більше?
    відповісти цитувати
    поскаржитись на коментар
  • Orlik 25 октября, 10:26
    3  
    не згоден
     
    згоден
    Kimm Сьогодні, 07:44 Причём тут "ширка БЮТ" ? Хде ты её увидел, дурень? Хорошо, пусть будет по твоей логике: тот, кто сделал Хама президентом - молодец. Тот, кого Хам посадил - мерзавец.
    Ну якщо не «увидел, дурень», що «сделал Хама президентом …ТА … кого Хам посадил» одна і таж особа, то вже не моя проблема. Це треба мізками поворушити. Чи хоча б їх мати… (вибачте відповім у Вашому стилі). Хоча якщо людина не розуміє, маючи мізерну перевагу (помаранчевих над голубенькими) вести війни на знищення партнера по сцені Майдану це робити ВСЕ для ПОРАЗКИ Майдану і своєї ПОРАЗКИ. Чи може Ви забули про лозунги «Скиньмо ВЮ все буде добре», про обіцяні 40 справ проти нього в разі приходу до влади. Ну зняли. Дійсно комусь стало добре. І справи Є. Але завдячуючи амбіціям «воїна світла» програла більшість українців! В тому числі і вояка…
    відповісти цитувати
    поскаржитись на коментар
    Kimm 25 октября, 15:17
    3  
    не згоден
     
    згоден
    Хто-нить понял?
    відповісти цитувати
    поскаржитись на коментар
  • Evgeniy 25 октября, 09:52
    2  
    не згоден
     
    згоден
    Kimm Вчора, 08:39 Это не твой любимый президент сделал душогуба главой государства, не? Но он не виноват, виновата оппозиция, которая просрала этому душогубу мову? Знаешь, Юра, ты то же самое быдло, как кацапы, только по другую сторону.
    зачем тебе мова....ты на ней один х уй не балакаешь
    відповісти цитувати
    поскаржитись на коментар
    Kimm 25 октября, 15:18
    3  
    не згоден
     
    згоден
    Када балакая начинается "Езжаааай на сваю Западэээнщинууу!". Вы определитесь, олухи, шо именно вы хотите? Кстати, причём тут мой пост?
    відповісти цитувати
    поскаржитись на коментар
    Evgeniy 25 октября, 19:13
    3  
    не згоден
     
    згоден
    вообще то хотелось бы что бы русский язык был вторым государственным на Украине...с границ убрали пограничников и таможни...ну и ещё много чего...например что бы прекратилась антирусская и антиРПЦ истерия...вы разве не знаете что большинство попов в России с Украины?...и вообще это церковь украинская....а русская это староверы
    відповісти цитувати
    поскаржитись на коментар
  • Orlik 24 октября, 10:16
    2  
    не згоден
     
    згоден
    Kimm Сьогодні, 08:41 Проти ВАЮ нихто не гутруеться, бо вiн пусте мiсце. Прислужник у ПР, неужели ты не видишь, ёлы-палы?
    А що я повинен бачити. Як шанувальники Бохині, звинувачують НУ у надуманому союзі, а самі сколачувають ШИРКУ. Приписують, що ВА продав ЮЛЮ за прем’єрське крісло. Знов промазали… Чи це вони про НЯ розповідали? Я розумію для бютоголових, хто не поклоняється ТЮ той ворог і приспішник ПР але далеко не всі так думають. Скільки можна воду каламутити. Вже потопили «помаранчеву команду», а сплило гі… Можна хоч один ФАКТ, а не надумані висновки.
    відповісти цитувати
    поскаржитись на коментар
    Kimm 24 октября, 14:36
    4  
    не згоден
     
    згоден
    Бахыня тута причём? На последних выборах Ющ на ПР работал, противсiхов ковал. "Спасибо всем, кто против всех" (В.Ф.Янукович)
    відповісти цитувати
    поскаржитись на коментар
    Orlik 24 октября, 15:57
    3  
    не згоден
     
    згоден
    Залізна логіка! Хто не з нами той проти нас. Тобто я не помилився, якщо не за БОХ… то за її ворогів? Доволі куций і зовсім не аргумент. Тобто, ширка БЮТ та ПР це чудово, одностайність цих двох фракцій проти ініціатив ВАЮ прекрасно… А якщо я проти голубеньких та червоненьких (в т.ч. сердешних), то по Вашій логіці «ворог всього прогресивного …»?
    відповісти цитувати
    Kimm 25 октября, 07:44
    1  
    не згоден
     
    згоден
    Причём тут "ширка БЮТ" ? Хде ты её увидел, дурень? Хорошо, пусть будет по твоей логике: тот, кто сделал Хама президентом - молодец. Тот, кого Хам посадил - мерзавец.
    цитувати
    поскаржитись на коментар
  • Evgeniy 24 октября, 08:26
    1  
    не згоден
     
    згоден
    нестерпно, аж до нудоти, багатослівний, самозакоханий,зарозумілий--вот это точно,как не крути
    відповісти цитувати
    поскаржитись на коментар
    Evgeniy 24 октября, 08:26
    5  
    не згоден
     
    згоден
    что характерно ни одна из этих черт русским не присуща...
    відповісти цитувати
    поскаржитись на коментар
    Evgeniy 24 октября, 08:29
    4  
    не згоден
     
    згоден
    ну разговорчивость со стороны женщины ещё можно терпеть,а иногда даже нравиться,....но в мужском исполнении это противно
    відповісти цитувати
    поскаржитись на коментар
    Kimm 24 октября, 08:35
    10  
    не згоден
     
    згоден
    Не устал исчо трепаться?
    цитувати
    поскаржитись на коментар
    Evgeniy 24 октября, 08:38
    3  
    не згоден
     
    згоден
    машина на станции,на ремонте ....жду когда позвонят
    цитувати
    поскаржитись на коментар
  • Nastya Ukrainka 23 октября, 22:49
    5  
    не згоден
     
    згоден
    Зараз спробую відкинути свої політичні переконання і поглянути на дану статтю тверезо і об"єктивно... фууууууууууууууууууууу! Така відверта агітка за Оплачену Опозицію, що ледь не знудило... схоже на писанину дилетанта, а не на статтю шанованого письменника! Дорогі інтелігенти,письменники,художники, співаки і танцюристи, припиняйте це неподобство, політика вам явно не личить!!! Якщо Ющенка використовує ПР, то вас усіх до купи взятих - політтехнологи ОО, тож варто було зазначити і цей факт))) Надто вже ви однобічні, захисники скривджених і репресованих!
    відповісти цитувати
    rostyslawkindratyk 23 октября, 22:51
    5  
    не згоден
     
    згоден
    Ригівські троллі вже підтягнулись:).
    відповісти цитувати
    поскаржитись на коментар
    AlekseyG-neo 23 октября, 23:56
    3  
    не згоден
     
    згоден
    Нормальна обєктивна позиція. )))) Андрухович написав - моя мама і я вирішили голосувати за номер.... то про це повинні всі знати і робити так як ми.
    відповісти цитувати
    поскаржитись на коментар
    Evgeniy 24 октября, 08:32
    5  
    не згоден
     
    згоден
    молодец Настя :-)
    відповісти цитувати
    поскаржитись на коментар
    Kimm 24 октября, 08:43
    3  
    не згоден
     
    згоден
    Чёрт его знает, может ты и права. Ну и что? А за кого он должен агитировать при своих-то известных взглядах? Противно, когда человек убеждён в одном (или вообще ни в чём), а за бабло агитирует за другое, но здесь ведь не такая ситуация?
    відповісти цитувати
  • Юрій Зима 23 октября, 22:31
    1  
    не згоден
     
    згоден
    "Самокритично ты об украинцах....молодец Юрко...не совсем согласен,в армии вот например украинцы--служаки". Заробили ви цього комплімента, п.Андруховичу. Там, трошки нижче, він аж декілька разів вам післаний. Тіштеся. Я ж, не зважаючи на, як ви виразилися,"інтелектуальну обмеженість і маніакальну амбітність" справді, мого президента проголосую за нього. Не підніметься рука проголосувати за тих коників-стрибунців з так зв. обєднаної невідомо якої позиції, котрі здали душогубам мою мову, котрі не здатні визволити з-за грат своїх недавніх лідерів (їх,очевидно, це влаштовує). Залишайтеся при своїй інтелектуальній необмеженості з Богом, пане письменнику та не баламутьте своїми шмиборами українців.
    відповісти цитувати
    поскаржитись на коментар
    rostyslawkindratyk 23 октября, 22:50
    2  
    не згоден
     
    згоден
    О, ще один голос за риго-комуністів віддано. Дяка Ющенку!:).
    відповісти цитувати
    поскаржитись на коментар
    Kimm 24 октября, 08:39
     
    не згоден
     
    згоден
    Это не твой любимый президент сделал душогуба главой государства, не? Но он не виноват, виновата оппозиция, которая просрала этому душогубу мову? Знаешь, Юра, ты то же самое быдло, как кацапы, только по другую сторону.
    відповісти цитувати
    поскаржитись на коментар
  • Evgeniy 23 октября, 19:45
    2  
    не згоден
     
    згоден
    короче....в России пущено эксплуатацию новое месторождение газа,по объёму такое же как все месторождения вместе взятые....о как...поздравляю всех украинцев
    відповісти цитувати
    поскаржитись на коментар
    Володимир Чорновус 23 октября, 20:02
    8  
    не згоден
     
    згоден
    На всіх кацапів вистарчить?
    відповісти цитувати
    поскаржитись на коментар
    Evgeniy 24 октября, 08:16
    1  
    не згоден
     
    згоден
    я думаю на Украине скоро газ подешевеет....хотя,смотри-у нас газ для простых потребителей стоит дороже чем у вас!!...вот это скотство
    відповісти цитувати
    поскаржитись на коментар
  • Orlik 23 октября, 14:45
    2  
    не згоден
     
    згоден
    Як вже дістали, ці ПРиБЮТнуті глашателі. Я розумію, що кожна людина бачить своє… Але як згуртувались проти ВАЮ супротивники УКРАЇНИ всіх мастей. Кочубеї. Заради приходу до влади / державної казнит готові не тільки Україну але і мати рідну продати. Наврядчи буду голосувати за НУ. Не бажаю, щоб в разі їх не проходження до ВР «більша частина мого голосу» дісталась синеньким чи красненьким (в т.ч. сердечним) яничарам.
    відповісти цитувати
    поскаржитись на коментар
    Victor Kuliba 23 октября, 16:09
    5  
    не згоден
     
    згоден
    Розчарую Вас матрозрахунком: в сумі партії, які долають 5% наберуть ~90% голосів виборців, тобто це буде ~200 депутатів. Щоб добрати до 225, залишок 10% буде розділений між партіями пропорційно набраним відсоткам-в кого більше-тому й депутатиків більше. Тому, голосуючи за завідомо непрохідну партію або ж взагалі не голосуючи, Ви автоматично даруєте свій голос "синеньким чи красненьким (в т.ч. сердечним) яничарам". Зважайте, щоб потім не було, як у Шевченка: "Не нарікаю я на Бога, не нарікаю ні на кого, я сам себе дурний дурю..."
    відповісти цитувати
    поскаржитись на коментар
    Orlik 23 октября, 16:23
    1  
    не згоден
     
    згоден
    А хто збирається голосувати за непрохідних??? Я, наприклад, НІ. Трьох проходимцев видкинув, залишилось знайти МЕНШЕ!
    відповісти цитувати
    поскаржитись на коментар
    Kimm 24 октября, 08:41
     
    не згоден
     
    згоден
    Проти ВАЮ нихто не гутруеться, бо вiн пусте мiсце. Прислужник у ПР, неужели ты не видишь, ёлы-палы?
    відповісти цитувати
    поскаржитись на коментар
    Evgeniy 24 октября, 09:45
    3  
    не згоден
     
    згоден
    молодец Ющ...осознал свои ошибки
    відповісти цитувати
    поскаржитись на коментар
  • AlekseyG-neo 23 октября, 14:17
    5  
    не згоден
     
    згоден
    А я не буду взагалі голосувати, немає за кого але це не головне, чому? А головно, тому що я надіюсь на Боже Царство і його царя Ісуса Христа, тільки він зможе встановити рай на Землі. Кажуть що політичний нейтралітет, це шкідлива позиція. Але це неправда, я спокійно сплю, я не розчарований і впевнено дивлюсь в майбутнє, хто б там не був при влдаі. Кажете номер 19 несмішіть мої тапочки, це .... краще в яму в полі йти копати, а потім закопувати (і так до безкінечності) ніж голосувати за номер .......
    відповісти цитувати
    AlekseyG-neo 23 октября, 14:22
    6  
    не згоден
     
    згоден
    Ще додам.... але несмирені люди, кажуть: "А ми краще знаємо що нам робити", нащо нам бути "не від світу" як казав Ісус, ми будем частиною цього світу, будем вибирати владу з грішних людей цього світу. Ну ідіть, і вибирайте, і майте.
    відповісти цитувати
    поскаржитись на коментар
    Vitaly Timoschuk 23 октября, 14:52
    7  
    не згоден
     
    згоден
    а як комп та інтернет вписуються у Боже Царство?
    відповісти цитувати
    поскаржитись на коментар
    AlekseyG-neo 23 октября, 17:30
    7  
    не згоден
     
    згоден
    А, як лопата і граблі вписуються в Боже Царство?
    цитувати
    rostyslawkindratyk 23 октября, 15:26
    2  
    не згоден
     
    згоден
    Противсіх.
    відповісти цитувати
    поскаржитись на коментар
12
Мета-Новости
Loading...
Загрузка...