This version of the page http://tsn.ua/analitika/zabute-misce.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2013-11-19. The original page over time could change.
Забуте місце - Погляди - ТСН.ua
  • RSS-стрічка
  • Архів
  • Зробити стартовою
Вибір Редакції
  • У Мережі з'явилося відео авіакатастрофи в Казані

    1/12  
  • Китайців замело снігом: транспорт не ходить, дітей відправили зі шкіл додому

    2/12  
  • Користувачів Skype атакував новий небезпечний троянець

    3/12
  • Воронін побоюється впливу Платіні на матч Франція - Україна

    4/12
  • Запуск NASA зонда Maven на Марс: дивіться на ТСН.ua онлайн-трансляцію

    5/12
  • Шовковський підтримав збірну України перед битвою з французами

    6/12
  • Павла Дурова забанили в його ж соцмережі

    7/12
  • 59-річна Любов Успенська заспівала у прозорій кофтинці-сітці

    8/12
  • Двоє сестер потребують допомоги небайдужих людей!

    9/12
  • Випуск ТСН.Ранок за 19 листопада 2013 року

    10/12
  • Апетитна Анна Семенович хтиво прикривала оголені груди на пляжі

    11/12
  • Німеччина вимагає терміново звільнити Тимошенко заради асоціації

    12/12
Юрій Андрухович

Забуте місце

Україна, 6 листопада 2012, 14:10 Друкувати

Для всіх нас Лемківщина – ніби Атлантида: настільки ж манлива і примарна. Й самі лемки нереальні й міфічні, ніби атланти. Розбрелися по світу, нічого не лишилося. Самі лише згадки про їхні небесні шапки й фацелики.

Я розумію, що тепер у нас інша тема – ЦВК. Але про ЦВК ще буде час написати, а ця колонка в мене, слава Богу, сота. І таке трапляється зовсім нечасто – один раз на сто тижнів. Тому дозвольте їй бути тихою.

"А ту ся сходять, би си спомнути // З життя в Бескидах всі атрибути. //
Їм ту' і сонце світит' ясніше, // Їм в рідним краю легше ся дише".

"Їм" – це про лемків. Я про них знаю не з Вікіпедії, тому мені цікаво дізнатись, а що про них написано там.

На схилах Східних Бескидів, між річками Сяном і Попрадом – ось де їхні ліси. На голові вони носили чорний фетровий калап, а влітку – солом'яні капелюхи. Такі невеликі брилі з підкоченими крисами. Одягали їх набакир, обарвлювали шкіряною стрічкою з пір'ям.

Узимку ж – небесні суконні шапки з вухами, з баранячого хутра. Небесні шапки викохували в собі генетичну пам'ять небесних тварин, тому вуха, як і годиться, в теплу погоду тягнулися до неба, а в мороз опускалися додолу разом зі своїм господарем – незайманим небесним снігом.

На дощ хутро з шапок завивалось у дрібні кучері, а на грозу збивалось у ковтуни. Святковий одяг складався з гуньки або сердака. Молоді жінки ж заплітали волосся в косу та покривали голову оксамитовим очіпком, який до всього того був іще й оздоблений мережкою.

На свята жінки-лемкині вдягали складний головний убір білого кольору, який називався фацелик. Ви ще не чули такого слова? Я теж іще не чув, але от вичитав: фацелик.

Тарас Прохасько писав, що хотів би колись жити в тих краях, між Сяном і Попрадом – якщо Україна прогорить, не вдасться. Залишається вірити, що він усе ж ніколи там не житиме.

Для всіх нас Лемківщина – ніби Атлантида: настільки ж манлива і примарна. Й самі лемки нереальні й міфічні, ніби атланти. Розбрелися по світу, нічого не лишилося. Самі лише згадки про їхні небесні шапки й фацелики.

Та ще кілька пісень, які так пронизливо виконує Тарас Чубай і зміст яких не всі з нас розуміють. Лемківські діти кажуть, це тому, що лемківські пісні повинні співати самі лемки, іншим не під силу. Та де ж тих лемків знайдеш? Лемки на сайті Життя Українських Карпат?

Чи лемки з Асоціації лемків Канади? Чи з народного ансамблю "Лемковина"? Енді Воргол, Богдан-Ігор Антонич, родина Лимичів?

Коли після Другої війни вони з'явилися в нашій частині Галичини, місцеві воліли називати їх не лемками, а "переселенцями". Ніби це якась така нова нація чи етнічна група, чи особлива спільнота – переселенці.

Зі знаком мінус, звичайно – адже хто переселився, той не місцевий, а це вже недобре. Галичани й досі люблять посміюватися з їхньої вимови та "польських" наголосів. Щоб не стовбичити у всіх на виду посміховиськом, лемки позабивались у такі місця, про які навіть галичани забули.

Забуті місця підстерігають нас ніби, голодні коти-смітюхи. Уже не нявчать, проте іще мають сили виринати зі звалищ пам'яті. Лякливо опускати свої лапи у ваші тельбухи. Вишукувати там щось давно забуте, сумнівне й апокрифічне.

На забуті місця натрапляєш завжди неочікувано й завжди з несвідомим болем. Ось тут колись був справжній оборонний замок. А в мурах замку – тютюнова фабрика. Ось і вона – на польськомовній поштівці 1901-го року. Фабрика з більш як 200-літньою історією.

Минаємо повітовий суд, лісопильний завод, виходимо до братської могили радянських воїнів-визволителів. Це завдяки їм ми втратили маленьке осібне князівство і здобули районний центр.

Колишні мешканці Монастириська трохи перебрали з любов'ю до поетів-пророків. Тому далі ми крокуємо повз костел з меморіальними дошками Адаму Міцкевичу, Юліушу Словацькому та Іґнацію Красінському – всім трьом і в тому ж порядку, в якому вони фігурують у будь-якій шкільній історії літератури.

Колишня столиця лемківської громади у вигнанні, а нині розбите і похмуре поселення, пишається своїми артефактами. Місто без місця. І навпаки. Колишнє міні-королівство зі своєю власною історією й амбіціями, запорпане у бруд і сірість сьогодення і прогниле до кісток. Місто монастиря й місто, в якому творив Пінзель, Йоган-Ґеорґ, себто, даруйте, насправді Іван-Юрій.

Саме тут, по дорозі з Тернополя на Франківськ, можна зустріти незграбних і закутаних у власні грубі тіла московсько-православних черниць. У чоловічих тяжких черевиках і з мобільними телефонами, вони посилатимуть тобі услід свої церковнослов'янські прокльони. А все за те, що ти поступишся їм місцем у маршрутці, побачивши в котрійсь із них просто нещасну жінку.

Саме тут ти нізащо не захочеш сходити, щоб не тривожити тутешніх замкових привидів. Саме дорогою сюди з кожною наступною зупинкою до маршрутки назбируються міські селяни з найбільш невиразною в Україні мовою, всі як один полохливі й покірні. Такі, що, ніби втративши свою цілу державу, раптом усвідомили: їм уже нічого втрачати.

Юрій Андрухович

Читайте також:
  • Юрій Андрухович
    У мєня нєт брата

    30 жовтня 2012, 12:18
    11
  • Юрій Андрухович
    Вибори-шмибори

    22 жовтня 2012, 13:08
    52
Теги: Андрухович
Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl+Enter
Розмістити у блозі Переслати Друкувати
За матеріалами:
Сортувати по:
даті    
популярності    
  • 101 коментар
  • Коментувати
  • Степан Кри Ницький 12 ноября, 15:41
    2  
    не згоден
     
    згоден
    Пане Андрухович! Ви не розумієте лемківських пісень? Мені Вас жаль! То Ви як москаль - він жере український хліб, "но украинский язык не понимает". Кажете, що "галичани й досі люблять посміюватися з лемків. А Ви що робите? Ви, відомий прикарпатський "писатєль" і "національна гордість" написали , що " лемки, як голодні коти-смітюхи позабивались у такі місця, про які навіть галичани забули, але уже не нявчать, проте іще мають сили виринати зі звалищ пам'яті і лякливо опускати свої лапи у ваші тельбухи. " То чим Ви відрізняєтесь від Табачника, який галичан не вважає народом. Точно, у Вас в голові одні "тельбухи". Польща знищила Лемківщину, до неї відійшла велика частина української території. Ніхто за це не відповідає і не бореться проти зла. Замість відстоювати інтереси України, Ви висміюєте братів по крові, ницо їх висміюєте і ображаєте. Немає кому за цей народ заступитись! Вони самі себе захищають. Лемки були, є і будуть висококультурною гілкою українського народу! Лемко з Криниці.
    відповісти цитувати
    поскаржитись на коментар
    shakhtar 12 ноября, 20:52
     
    не згоден
     
    згоден
    Достойный ответ, жаль, что Андрухович комментарии не читает. Ну пусть хоть другие галичане постыдятся за своего "писателя" .
    відповісти цитувати
    поскаржитись на коментар
  • StelsKrot 8 ноября, 15:20
    8  
    не згоден
     
    згоден
    Kimm Сьогодні, 14:33 Щас ты всрёсся, Стелсик. Текст «несмотря на расхожие мнения о сильной татарской и монгольской примеси в крови русских, доставшейся их предкам еще во времена татаро-монгольского нашествия, гаплогруппы тюркских народов и других азиатских этносов практически не оставили следа на населении современного северо-западного, центрального и южного регионов» в статье покажи?
    ИдиЁт, мы ЭТОТ текст, на который ты САМ дал ссылку и замутил всю эту херню.... даже не рассматривали.... Так, что иди читай статью в оригинале, приду вечером, проверю.... Национальность, шлимазл? Что стыдно озвучить?
    відповісти цитувати
  • StelsKrot 8 ноября, 15:10
    4  
    не згоден
     
    згоден
    Kimm Сьогодні, 15:04 Не можешь показать? Я ж говорю, дурень - ты сер, а я, приятель, сед. Аппсыхайте напару с Евгениталием.
    Давай, давай! О том, что тебя надо, просто, вернуть в кунСТкамеру (это слово пишется ТАК, а не ТАК, как ты написал) мы говорить не будем. Тебя в блоге Юрия Палыча уже уличали в НАГЛОЙ ЛЖИ и ШУЛЛЕРСТВЕ? Уличали! И здесь - получишь! А, хочешь - прямо сейчас? Кто "родил" идиЁтскую мысль о крещении в Москва-реке? Так, что сиди.... на жопе..... ровно....шлимазл...
    відповісти цитувати
    Evgeniy 8 ноября, 15:41
    4  
    не згоден
     
    згоден
    - Доцент, я тебя предупреждал, что я в завязке ? - Предупреждал... - Я говорил, что с лестницы спущу, если ещё раз придёшь ? - Ну... Говорил... - Вот и не обижайся !!!))))))
    відповісти цитувати
  • StelsKrot 8 ноября, 15:01
    4  
    не згоден
     
    згоден
    Kimm Сьогодні, 14:33 Щас ты всрёсся, Стелсик. Текст «несмотря на расхожие мнения о сильной татарской и монгольской примеси в крови русских, доставшейся их предкам еще во времена татаро-монгольского нашествия, гаплогруппы тюркских народов и других азиатских этносов практически не оставили следа на населении современного северо-западного, центрального и южного регионов» в статье покажи?
    ИдиЁт, мы уже давно статью, оригинальную статью, обсудили.... Так, что иди, учи языки и читай. Выучишь домашнее задание - придешь, а мы послушаем!
    відповісти цитувати
    Evgeniy 8 ноября, 15:03
    3  
    не згоден
     
    згоден
    шлимазл...
    відповісти цитувати
    Evgeniy 8 ноября, 15:07
    3  
    не згоден
     
    згоден
    http://kisselgoff.livejournal.com/29439.html
    відповісти цитувати
    Kimm 8 ноября, 15:04
    1  
    не згоден
     
    згоден
    Не можешь показать? Я ж говорю, дурень - ты сер, а я, приятель, сед. Аппсыхайте напару с Евгениталием.
    відповісти цитувати
    поскаржитись на коментар
    Evgeniy 8 ноября, 15:07
    1  
    не згоден
     
    згоден
    национальность-шлёма
    відповісти цитувати
    Evgeniy 8 ноября, 15:09
    1  
    не згоден
     
    згоден
    Шлимазл - сугубо еврейское понятие. Оно гораздо глубже и объемнее, нежели простое русское "мудак"
    відповісти цитувати
    StelsKrot 8 ноября, 15:09
    2  
    не згоден
     
    згоден
    .... иди, учи языки и читай. Выучишь домашнее задание - придешь, а мы послушаем!
    відповісти цитувати
    Evgeniy 8 ноября, 15:10
     
    не згоден
     
    згоден
    ты сЁр а не сер
    відповісти цитувати
  • Evgeniy 8 ноября, 14:59
    3  
    не згоден
     
    згоден
    Власть большевиков над Малороссией и Западной Русью в 1991-м году унаследовали господа, учредившие так называемую «Территорию U». Сохранив свою власть в обмен на отказ от коммунистической идеологии, партийно-хозяйственный актив неожиданно для себя столкнулся с серьезными проблемами: у оказавшегося под его властью 50-ти миллионного населения не существовало никаких оснований считать себя единым народом. Если Совдепии удавалось сплачивать УССР демагогией и де-факто нахождением в одном, с остальными русскими, государстве, то, что могло сплотить 50 миллионов разношерстой публики и превратить её в так называемый «украинский этнос» после отделения?
    відповісти цитувати
    Evgeniy 8 ноября, 14:59
    2  
    не згоден
     
    згоден
    Причиной появления практически всех государств на планете является существование того или иного этноса, который это государство образует (второй вариант, рудимент иностранного владычества). Так, если на Земле сформировался такой этнос как финны, то вполне естественно, что финский народ создаст финское государство. Немцы создадут немецкое государство, евреи - еврейское государство и так далее. Поэтому единственной причиной для появления государства с названием «Украина» может быть только наличие на этой территории этноса, идентифицирующего себя как «украинцы». Таким образом, прежде чем дать «украинцам» право на национальное самоопределение, им следует дать определение - то есть доказать, что таковые имеются.
    відповісти цитувати
    Evgeniy 8 ноября, 15:00
    2  
    не згоден
     
    згоден
    Но с этим у номенклатуры возникли серьезные проблемы - практически те же, которые возникли бы у неких гипотетических лиц при попытке провозглашения ими «балканской» или там «малоазийской» нации: масштаб этих проблем дает взгляд на политическую карту этих регионов. Но если очевидно, что турок и курд не могут быть представителями одной «малоазийской» нации, как могут быть «украинцами» живущий где-нибудь в Харькове русский и гуцул из Ивано-Франковска? Очевидно, что они являются представителями одного этноса («украинского») ровно в той же степени, в какой русский и чеченец являются представителями другого виртуального народа - так называемых «россиян». Но, похоже, с географией и этнографией в высшей партийной школе дело было плохо и партийцы принялись за безнадёжную работу.
    відповісти цитувати
    Evgeniy 8 ноября, 15:02
    2  
    не згоден
     
    згоден
    просьба хуеголова кима не комментировать пока не определится с национальностью.....за себя скажу следующее:я русский хоть мать и родилась на Украине
    цитувати
    Kimm 8 ноября, 15:05
    2  
    не згоден
     
    згоден
    Дык, это ж понятно, шо ты хохол. Именно хохол, а не украинец и не русский.
    цитувати
    поскаржитись на коментар
    Evgeniy 8 ноября, 15:11
    1  
    не згоден
     
    згоден
    а ты хто?
    цитувати
    Evgeniy 8 ноября, 15:28
     
    не згоден
     
    згоден
    у нас национальность по отцу....ето у вас па мааааме
    відповісти цитувати
  • Sofiya Fedyna 8 ноября, 14:48
    1  
    не згоден
     
    згоден
    Пане Андрухович! Я так розумію, що нічого про лемків не те що не знаєте, а знати не хочете. І у своєму бажанні принизити нас, ви не помітили, що це колоритна історико-етнографічна група українців, які сьогодні найкраще відроджують батьківські традиції, і щобільше творять нову лемківську культуру. Але головне напевне, що лемки і без вашої про них думки, прекрасно роблять свою справу...
    відповісти цитувати
    Kimm 8 ноября, 14:52
    1  
    не згоден
     
    згоден
    Ты погано розумiєш.
    відповісти цитувати
    поскаржитись на коментар
    Evgeniy 8 ноября, 14:52
    2  
    не згоден
     
    згоден
    национальность
    відповісти цитувати
  • StelsKrot 8 ноября, 14:30
    4  
    не згоден
     
    згоден
    Ура! Палыч новую статью написал - о жителях Донбаса! Дадим Палычу еще 1000 коментов!
    відповісти цитувати
    Evgeniy 8 ноября, 14:53
    2  
    не згоден
     
    згоден
    да ну его в болото...надоел уже
    відповісти цитувати
  • Kimm 8 ноября, 14:15
    6  
    не згоден
     
    згоден
    Evgeniy Сьогодні, 12:01 ?Результаты масштабного эксперимента, опубликованные в последнем номере The American Journal of Human Genetics совершенно однозначно говорят — «несмотря на расхожие мнения о сильной татарской и монгольской примеси в крови русских, доставшейся их предкам еще во времена татаро-монгольского нашествия, гаплогруппы тюркских народов и других азиатских этносов практически не оставили следа на населении современного северо-западного, центрального и южного регионов». Вот так. В этом многолетнем споре можно смело поставить точку и считать дальнейшие дискуссии по данному поводу просто неуместными кикимор- апсыхай-задрота
    Я щас снова скажу: "Докажи!" и ты снова всрёсся, Евгениталий ))))))
    відповісти цитувати
    поскаржитись на коментар
    StelsKrot 8 ноября, 14:27
    4  
    не згоден
     
    згоден
    Да доказали уже.... иди, пока почитай : (http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0002929707000250).... Английский то, хоть знаешь?
    відповісти цитувати
    StelsKrot 8 ноября, 14:29
    4  
    не згоден
     
    згоден
    Давай, давай! О том, что тебя надо, просто, вернуть в кунСТкамеру (это слово пишется ТАК, а не ТАК, как ты написал) мы говорить не будем. Тебя в блоге Юрия Палыча уже уличали в НАГЛОЙ ЛЖИ и ШУЛЛЕРСТВЕ? Уличали! И здесь - получишь! А, хочешь - прямо сейчас? Кто "родил" идиЁтскую мысль о крещении в Москва-реке? Так, что сиди.... на жопе..... ровно....генетик с преобладанием генов (в чистом виде) австралопитека.....
    відповісти цитувати
    Evgeniy 8 ноября, 14:57
    2  
    не згоден
     
    згоден
    там наверное всё проще....чисто семитские гены
    цитувати
    поскаржитись на коментар
    Kimm 8 ноября, 14:33
    4  
    не згоден
     
    згоден
    Щас ты всрёсся, Стелсик. Текст «несмотря на расхожие мнения о сильной татарской и монгольской примеси в крови русских, доставшейся их предкам еще во времена татаро-монгольского нашествия, гаплогруппы тюркских народов и других азиатских этносов практически не оставили следа на населении современного северо-западного, центрального и южного регионов» в статье покажи?
    відповісти цитувати
    поскаржитись на коментар
    Evgeniy 8 ноября, 14:55
    2  
    не згоден
     
    згоден
    далбаёб... национальность
    цитувати
    поскаржитись на коментар
    Kimm 8 ноября, 15:03
    1  
    не згоден
     
    згоден
    Аппсыхай снова, житель интернет-помоек. ))))))))))))))
    цитувати
    поскаржитись на коментар
    Evgeniy 8 ноября, 15:14
    2  
    не згоден
     
    згоден
    национальность -житель настоящих помоек
    цитувати
    Evgeniy 8 ноября, 14:54
    2  
    не згоден
     
    згоден
    на ци о наль ность
    відповісти цитувати
  • Evgeniy 8 ноября, 11:43
    6  
    не згоден
     
    згоден
    avctriycky Вчора, 09:13 Гуцули це українці але дикі а лемки також українці але зі знаком якості Жарт закрити не....они не украинцы однозначно.....я с ними служил...это ваще другие какието люди...украинцев у нас больше полчасти было в Закарпатье...а прапорщики все были местные....они эти гуцулы больше на молдаван похожи...
    відповісти цитувати
    Evgeniy 8 ноября, 12:06
    4  
    не згоден
     
    згоден
    а вообще если вы когда либо интересовались научной а не научно-популярной литературой то гуцулы считаются реликтовым народом европы...имеющим кельтское происхождение
    відповісти цитувати
    Evgeniy 8 ноября, 12:11
    4  
    не згоден
     
    згоден
    они потомки до индо -европейского населения Европы
    відповісти цитувати
    Evgeniy 8 ноября, 12:15
    3  
    не згоден
     
    згоден
    а вообще в переводе с румынского гуцулы это разбойники...
    цитувати
    Evgeniy 8 ноября, 12:16
    3  
    не згоден
     
    згоден
    так то вот Юрко
    відповісти цитувати
    Kimm 8 ноября, 14:17
    7  
    не згоден
     
    згоден
    Хто ты такой, набор букаффф в интернете? Дурень реликтовый, та й годi ;-)
    відповісти цитувати
    поскаржитись на коментар
  • Evgeniy 8 ноября, 10:54
    3  
    не згоден
     
    згоден
    ну вот....писал писал и снова здорово.....чо тебе эти монахини в борщ насрали?
    відповісти цитувати
    Kimm 8 ноября, 14:17
    3  
    не згоден
     
    згоден
    Рекомендуешь?
    відповісти цитувати
    поскаржитись на коментар
    Evgeniy 8 ноября, 15:17
    1  
    не згоден
     
    згоден
    да...рекомендую ...это будет "борщ а ля кимм"
    відповісти цитувати
123
Мета-Новости
Loading...
Загрузка...