This version of the page http://tsn.ua/analitika/off-is-on-305411.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2013-11-13. The original page over time could change.
Off is On - Погляди - ТСН.ua
  • RSS-стрічка
  • Архів
  • Зробити стартовою
Вибір Редакції
  • Управління гаджетами силою думки. Дивіться на ТСН.ua онлайн з українським розробником

    1/12
  • Експерти розповіли, коли в Україні видаватимуть дешеві кредити

    2/12
  • Метеорологи показали фото нищівного тайфуна "Хайянь" з висоти 36 тисяч км

    3/12
  • Випуск ТСН.19:30 за 12 листопада 2013 року

    4/12
  • Вболівальникам на "Олімпійському" наливають пиво з відра для зливу (відео)

    5/12
  • Інтернет-юзери повстали проти YouTube за нововведення відеохостингу

    6/12
  • Емір Кустуриця знову відмовився миритись з "поганою людиною" Гораном Бреговичем

    7/12  
  • У Мережу потрапило фото маленької білявої Анджеліни Джолі

    8/12
  • Цього тижня в Україну прийдуть заморозки

    9/12  
  • Допоможіть Олені подолати смертельну недугу!

    10/12
  • Україна опинилася на 27-му місці у світовому рейтингу доларових мільярдерів

    11/12
  • Яким буде наступний iPhone: думки експертів

    12/12
Юрій Андрухович

Off is On

6 серпня, 11:30 Друкувати

Якщо в них такий Донбас, то зрозуміло, чому вони там, а ми тут.

Немає дівчат у віночках із польових квітів. Немає п'яних і, здається, не видно обкурених. Чуваків у вишиванках і з оселедцями на голених маківках також немає.

Так і хочеться спитати: це плюс чи мінус? Але запитання висне без відповіді. Зрештою, перелічені вище відмінності не найсуттєвіші з тих, які відрізняють польські фестивалі від наших. Найсуттєвіша – якість музики і клас виконавців. А також масштаби, розмах.

У ці дні в Костшині на заході Польщі відбувається черговий "польський Вудсток" (офіційна назва Przystanek Woodstock). Щороку він збирає до півмільйона людей, і цей рік не виняток. Я не перебільшую – півмільйона, тобто 500 тисяч.

Можна уявляти все поголівно населення немалого обласного центру з нашу Вінницю. Можна порівнювати з велетенською наметовою армією. Проте з огляду на гіпівсько-пацифістську атмосферу таке порівняння геть неправильне. Не армія – мирна маніфестація.

У мережевих відгуках пишуть, що на "Вудстоці" почуваєшся найбезпечніше на світі, хоч алкоголь і трава начебто й дозволені. Тобто не те щоб дозволені – вони присутні за змовчанням.

Перевірити, правда це чи ні, я поки що не можу. Я в розпеченому сонцем Катовіце на іншому фестивалі, назва якого "Off". Організатори мали відвагу запланувати його на ті ж точнісінько дні, що й "Вудсток". Вони не злякались – і мали рацію: своїх людей вони зібрали без втрат.

Це, як завжди, два – три десятки тисяч. Панорама наметового містечка просто вражає. Квитки жахливо дорогі, але й це не відваджує.

Навколо – велетенський парковий масив, Долина Трьох Ставків. Природа в найвищій стадії літнього буяння, такої зелені не бачено сто років. Узагалі-то Катовіце – столиця польського шахтарства, а заодно й металургії.

Коли я вперше сюди потрапив років тому десять, на вокзалі мене зустріли словами "Вітаємо на Донбасі!" Щойно тепер я повною мірою зміг оцінити той жарт. Якщо в них такий Донбас, то зрозуміло, чому вони там, а ми тут.

Усередині фестивального містечка аж чотири концертні сцени. Виконавців розподілено за цілим рядом критеріїв. На головній виступають найзірковіші, на експериментальній найекспериментальніші.

Деякі концерти перетинаються в часі, деякі майже повністю накладаються. Проте акустично і просторово все продумано настільки вдало, що музика музиці не заважає. Й головне – на кожному концерті велетенські натовпи, тобто погано відвідуваних концертів просто немає. Всі відведені для неї території публіка заповнює вщерть.

І це при тому, що філософія "Off-у" – презентувати лише рідкісне і незвичайне, а часом і нерозкручене, такий собі послідовний ідейний неформат чи, краще сказати, антиформат. Химерні суміші блек-металу з джазом чи гаражного панку з новою романтикою тут усіляко підтримуються й заохочуються. Фолькова вразливість межує з авангардовою відвагою.

Серед учасників – гурти й виконавці зі США, Канади, Британії, Швеції, Фінляндії, Німеччини. Ну й поляки, звичайно. 90 відсотків імен та назв нічого мені не кажуть, але концерти вражають своїм фантастичним рівнем. Укотре переконуєшся в тому, як багато на світі чудової й невідомої музики. Світ просто-таки просяклий нею, він увесь нею сочиться.

30 тисяч охочих до музичного неформату в одному місці! Чи на наших попсових землях назбиралася б хоч би тисяча? Чи шансонний наш народ узагалі здатний ще виродити бодай жменьку якихось справжніх слухачів справді хорошої музики? Чи генетичні зміни зайшли надто далеко, й українські вуха навік позакладало ефемним лайном?

Пригадується, як на цьогорічному "АртПолі" знайомі моїх знайомих похвалялися, що за всі роки фестивалю – ще відколи він був "Шешорами" – жодного фестивалю не пропустили. Однак при цьому – й цим вони похвалялися ще голосніше – на жодному фестивалі вони не відвідали жодного виступу! А чого їхали? Та щоби побухати в наметі, хіба не ясно? Під старенькі записи ВВ й Гадюкіних. Тобто все-таки з музикою.

На "Off-і", пардон, не набухаєшся. Усе під контролем торгової марки "Grolsch", яка наливає пиво. А скільки його, цього ґрольшу, треба видудлити, щоб хоч трохи захмеліти? Напевно, з бочку. Місія неможлива. Тому п'яних немає. Зате всі радіють прекрасній музиці, хоч і тверезі.

А в нас? Музика переважно так собі, жована й пережована. Звук переважно жахливий. Зате багато п'яних, так що музика все одно подобається.

От я й запитую: це плюс чи мінус? І що краще: чудова музика і твереза публіка чи п'яна публіка й несуттєво яка музика?

Мені здається, поки ми не знайдемо відповіді на це запитання, ми так і не дізнаємося, куди нам далі рухатись. Якщо ми взагалі ще за те, аби кудись та й рухатися.

Юрій Андрухович

Читайте також:
  • Юрій Андрухович
    Як у казці про душу

    29 липня, 18:43
    12
  • Юрій Андрухович
    Зорн і радість

    22 липня, 15:25
Теги: Андрухович
Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl+Enter
Розмістити у блозі Переслати Друкувати
За матеріалами:
Сортувати по:
даті    
популярності    
  • 1 коментар
  • Коментувати
  • NetRide 11 августа, 02:36
    1  
    не згоден
     
    згоден
    що тснівські щурі? залишаєте лише нейтральні, або коменти ваших гівнотролів? ваш жлобських журнальчик чекає доля бекапа туалетного паперу
    відповісти цитувати
Мета-Новости
Loading...
Загрузка...