This version of the page http://tsn.ua/analitika/fidel-305566.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2013-11-13. The original page over time could change.
Фідель - Погляди - ТСН.ua
  • RSS-стрічка
  • Архів
  • Зробити стартовою
Вибір Редакції
  • Управління гаджетами силою думки. Дивіться на ТСН.ua онлайн з українським розробником

    1/12
  • Експерти розповіли, коли в Україні видаватимуть дешеві кредити

    2/12
  • Метеорологи показали фото нищівного тайфуна "Хайянь" з висоти 36 тисяч км

    3/12
  • Випуск ТСН.19:30 за 12 листопада 2013 року

    4/12
  • Вболівальникам на "Олімпійському" наливають пиво з відра для зливу (відео)

    5/12
  • Інтернет-юзери повстали проти YouTube за нововведення відеохостингу

    6/12
  • Емір Кустуриця знову відмовився миритись з "поганою людиною" Гораном Бреговичем

    7/12  
  • У Мережу потрапило фото маленької білявої Анджеліни Джолі

    8/12
  • Цього тижня в Україну прийдуть заморозки

    9/12  
  • Допоможіть Олені подолати смертельну недугу!

    10/12
  • Україна опинилася на 27-му місці у світовому рейтингу доларових мільярдерів

    11/12
  • Яким буде наступний iPhone: думки експертів

    12/12
Сергій Жадан

Фідель

7 серпня, 10:24 Друкувати

Світ не страшний, доки ти дивишся на нього дитячими очима – з любов'ю, захватом, ненавистю.

Це був знайомий моїх батьків. Місцева легенда. Заслужений працівник народного господарства. Орденоносець, рекордсмен-передовик. Надзвичайно незалежна й харизматична особа. Довгий час був депутатом Верховної ради в Москві. Бачився з Фіделем. Із усього цього переліку мене з дитинства найбільше чіпляв саме Фідель.

В моїй дитячій уяві всі, хто зустрічався з Фіделем, були чимось до нього подібними, себто видавались такими ж мужніми, незламними, а головне – легендарними. Час змінювався, а мої уявлення про оточення Фіделя, та й про нього самого, не змінювались.

Скажімо, Марадона. Або Чавес. Люди, з якими хочеться жити в один час. Біографії, котрі вкарбовуються в сторінки історії, так що їх звідти ні викинути, ні переписати. Час іде, проте є речі незмінні. Саме вони нас у цьому часі й тримають, формують для нас епоху, визначають для нас обставини. Епоха - це завжди всього лише кілька людей.

Проте биття саме їхніх сердець іноді сприймають за ритм епохи, саме за їхніми голосами пізнається те чи інше десятиліття, на їхніх помилках вчаться наступні покоління харизматиків. В їхню смерть не хочеться вірити, її сприймаєш як особисту поразку, як кривду, завдану особисто тобі.

Цієї весни знайомий моїх батьків помер. Йому було за вісімдесят, останні роки хворів. Все, чим він займався ціле своє життя, зникло в минулому. Народне господарство зазнало нищівної поразки. Гадаю, ми всі зазнали нищівної поразки.

Але його мені завжди було особливо шкода, оскільки на відміну від багатьох інших, він усе робив вірно, й робив це не для себе. Тим не менше – бідність, старість, хвороби, смерть. Жодна харизма не може протистояти часу. Іноді я стурбовано переглядаю новини – як там Фідель? Тримається?

До чого я веду? Мої друзі з ТНМК записали надзвичайно щемку й дорослу (по-дитячому дорослу) пісню. Саме про Фіделя. "Доки Фідель живий – я дитина". Це дивовижний погляд на світ. Погляд людей, заворожених тим, що навколо них відбувається. Погляд уважний і вдячний. Потрібно пам'ятати всіх, з ким трапилося перетинатися в цьому житті. Не можна забувати нічого з того, що зробило тебе таким, яким ти є.

Потрібно називати імена друзів, навіть якщо вони давно тобі не відповідають. Варто й далі захоплюватися цим чарівним жорстоким світом, який розгортається над тобою всіма своїми барвами й горить усім своїм вогнем. Вдячність народжується з досвіду, а досвід це не лише набутки й перемоги. Це, передусім, втрати й розчарування.

Тим вартіснішою є наша вдячність. Варто пам'ятати обличчя героїв, на яких хотів бути схожим у дитинстві, тому що пам'ятаючи їх, ти пам'ятаєш перш за все саме дитинство. А отже ні від чого не відмовляєшся, нікого не зраджуєш.

Герої теж потребують твоєї любові, і чим далі тим більше. Оскільки час минає для всіх порівну, й не встигаєш озирнутися, як декорації змінюються, змінюються гасла, змінюються правила гри, й тебе намагаються переконати, що нічого не було, нічого не відбувалось, що всі твої дитячі ілюзії та фантазії нічого не варті, що новий час потребує нових героїв, і хто буде цими новими героями – тобі повідомлять додатково.

Але ти довіряєш своєму серцю. Знаєш, що твоє минуле належить лише тобі. І твоє майбутнє також. Не варто зраджувати дитячі мрії. Не варто соромитись своєї вірності. Не треба боятися часу. Хай він навіть убиває найхоробріших героїв. Світ не страшний, доки ти дивишся на нього дитячими очима – з любов'ю, захватом, ненавистю.

Сергій Жадан

Теги: Жадан
Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl+Enter
Розмістити у блозі Переслати Друкувати
За матеріалами:
Сортувати по:
даті    
популярності    
  • 1 коментар
  • Коментувати
  • Олег Снигур 7 августа, 17:47
    1  
    не згоден
     
    згоден
    Согласно подсчётам американских правозащитных групп, режим Фиделя Кастро бросил в тюрьмы и концентрационные лагеря в три раза больше политических заключённых в процентном отношении к численности населения, чем Гитлер и Сталин за то же время[2]. Как отмечает профессор Хуан Кларк, Куба имела наибольшее количество политических заключённых и приговоров по политическим делам, когда-либо зарегистрированных в Западном полушарии. На одном из этапов одновременно в тюрьмах по политическим мотивам находились 100 000 человек изо всех слоёв общества[25]. Американский журналист писал, что во времена диктатуры Фульхенсио Батисты на Кубе было 500 политических заключённых; самое высокое число политических заключённых до революции (при диктатуре Херардо Мачадо, 1929—1932) — около 5 тысяч[4]. Многие из заключённых отбывают сроки в 20, 30 лет или пожизненные, как, например, Хубер Матос, бывший революционный командир, приговорённый к 20 годам, и Чанес Марио де Армас, который приговорён к 30 годам. Тысячи п
    відповісти цитувати
    поскаржитись на коментар
Мета-Новости
Loading...
Загрузка...