This version of the page http://tsn.ua/analitika/soyuzniki-301765.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2013-11-08. The original page over time could change.
Союзники - Погляди - ТСН.ua
  • RSS-стрічка
  • Архів
  • Зробити стартовою
Вибір Редакції
  • Південь України затоне, а Крим стане островом, коли розтане Антарктика

    1/12
  • "Дніпро" достроково вийшов у 1/16 фіналу Ліги Європи

    2/12
  • Донька Кончаловського могла серйозно травмувати головний мозок під час аварії

    3/12
  • Дмитру потрібна термінова допомога!

    4/12
  • Apple знову визнали найдорожчим у світі брендом

    5/12
  • "Чорноморець" зберіг шанси на плей-офф Ліги Європи

    6/12
  • Тягнибок святкує день народження – головному націоналісту 45 років

    7/12
  • Випуск ТСН.19:30 за 7 листопада 2013 року

    8/12
  • Call of Duty: Ghosts за першу добу продажів заробила понад $ 1 мільярд

    9/12
  • У Європі порівняли Україну з Грузією та згадали, як Росія вже нападала на свого сусіда

    10/12
  • Екс-сбушника посадили на 11 років за замах на життя регіонала

    11/12
  • Анна Семенович показала, як вміє стрибати в "резиночку"

    12/12  
Володимир В'ятрович

Союзники

10 липня, 14:25 Друкувати

Польські політики не повинні задурювати себе сподіваннями, що 148 "народних обранців" прагнуть ушанувати пам'ять тисяч їх убитих земляків.

Другий тиждень триває Помаранчева революція. На Майдані незалежності в Києві — сотні тисяч людей.

Над натовпом майорять помаранчеві прапори (їх найбільше, разом зі стрічками та різними накидками цього кольору вони творять ефект справжнього оранжевого моря), між ними видно багато державних синьо-жовтих та повстанських червоно-чорних (це поєднання також використовується на різноманітних плакатах, особливо привезених мешканцями Західної України).

Час до часу можна помітити кольори інших держав, серед них найбільш помітні грузинські (натяк на події річної давності, які закінчилися Революцією троянд), польські (західні сусіди України одні з перших дуже жваво підтримали Майдан, чимало поляків безпосередньо приїхали туди) та прапори Європейського Союзу (вони символізували не стільки певне політичне утворення, а систему цінностей, альтернативну до сповідуваної тодішньою владою).

Зі сцени звучить вічне "Разом нас багато", яке час від часу розбавляється динамічною повстанською "Лента за лентою", обидві пісні вже знають усі, тому легко підхоплюють їх за виконавцями, а то й співають самі без жодного супроводу.

Абсолютна більшість присутніх — молодь 20—30 років. Хоча часом можна побачити і старших людей, серед них старенький, але міцний дідусь в однострої ветерана УПА. Це Мирослав Симчич, командир повстанської сотні, який відбув понад тридцять років таборів ГУЛАГу.

Ставлення оточуючих до нього особливо турботливе, кожен бажає допомогти чоловікові, якому вже важко пересуватися самостійно. "Я мусив це бачити", — пояснює він свою присутність із сяючими тріумфом очима.

За кілька кілометрів від Майдану, який уже з легкістю впізнають на своїх екранах мільйони телеглядачів у всьому світі, — інший мітинг. На привокзальній площі кілька тисяч людей, здебільшого чоловіків середнього віку.

Мозолисті руки зраджують у них людей, що займаються важкою фізичною працею, чорні пасма в зморшках шкіри, які вже не змиваються, — шахтарів. Над натовпом — сині прапори Партії регіонів, інші (включно з державним синьо-жовтим) відсутні.

Лише придивившись, можна помітити ще й червоний радянський, який тримає жінка похилого віку, увінчана масивною орденською планкою. Зі сцени звучать відомі всім радянські хіти про "войну" і "побєду".

І попри те, що слова добре відомі більшості зібраних, ніхто не підспівує — настрій у людей невеселий. Із розмов зрозуміло, що людей сюди не на свято привезли. Їм треба відстояти свої години на площі, поки їх не замінять іншими, такими ж "добровольцями". А потім, може, взагалі врешті закінчиться весь цей бардак, і їх повезуть додому, на Донбас.

Між обома площами бігають журналісти, знімають на камери, спілкуються з учасниками мітингів. Здебільшого поговорити вдається тільки з тими, що на Майдані. Ті, що мерзнуть біля вокзалу, не прагнуть розповідати, що вивело їх на вулиці.

Розказувати особливо нічого, якщо це "що" — твій начальник на роботі. У результаті медіа пишуть про дві України — ту, яка піднялася на захист свого вибору, і ту, яку вигнали захищати владу.

Перша з них говорить про демократію та європейські цінності, друга — про порядок та єднання з Росією. Серед речників другої чимало тих, які взагалі заперечують потребу існування незалежної держави, адже "так добре жилося в Радянському Союзі" чи навіть "не існує ніякого українського народу".

Тому навряд чи коректно говорити про дві України, адже "друга" відверто відмовляє цій державі у праві на існування. Її офіційні політичні речники не артикулюють цього відкрито (хоча відважилися на відверто сепаратистські заяви в Сєвєродонецьку), але своїм виборцям недвозначно натякають: країна, котру вони будують, буде близькою до втраченої у 1991 році (при цьому, звичайно, наголошується на соціальних гарантіях та порядку).

Тому в їхній риториці (здебільшого російськомовній) так багато ностальгійних нот за радянським минулим, а в їхній політиці — спроби опиратися на радянські методи роботи та стереотипи "гомо совєтікус".

У ці інформаційно "гарячі", а насправді вже по-зимовому холодні дні чимало журналістів приходить у "штаб" Громадянської кампанії "Пора!" — молодіжного двигуна Помаранчевої революції. У просторому, геть не відремонтованому приміщенні на вулиці Межигірській, неподалік Києво-Могилянської академії, можна було зустріти представників ЗМІ з дуже багатьох країн, які шукали відповідей на питання, як і чому все почалося.

Серед інших сюди завітали й польські журналісти (причому не самі, а з групою польських студентів, які відважилися на революшн-тур у сусідню країну).

Розмова з ними була схожою на багато інших: звідки ви взялися, скільки вас, хто і як вас підтримує, хто вами керує, які плани? Нетиповим було питання "Чому серед демонстрантів, які повстали за демократію та європейські цінності, так багато червоно-чорних прапорів УПА?". Польський журналіст не розумів, як це може поєднуватися.

Завдяки потужній інформаційній кампанії минулого 2003 року він твердо знав: "українські повстанці — це злочинці, які винищували польське населення на Волині в 1943 році".

Питання спровокувало цікаву дискусію, в якій мені вже не як активісту "Пори!", а як історику довелось розповідати про ширший контекст польсько-українського конфлікту, що не обмежився ані теренами Волині, ані 1943 роком, в якому активну участь узяли "треті чинники" (Німеччина та СРСР), в якому обидві сторони чинили злочини супроти іншої.

Але найголовніше було пояснити, що боротьба УПА для українців — це значно більше, ніж цей конфлікт. Це історія, яка засвідчує їхню здатність чинити спротив злу навіть у найбільш несприятливих умовах. Це їх реванш за мовчазну смерть мільйонів у страшні тридцяті.

Це легендарне покоління нескорених, яке піднялося на боротьбу проти нацистської окупації і не склало зброї ще десять років у протистоянні зі сталінським тоталітаризмом. Це сотні яскравих прикладів самопожертви молодих юнаків та дівчат, пам'ять про яких збереглася в народних піснях, потай співаних навіть у радянські часи.

Повстанський червоно-чорний прапор не випадково потрапив на Майдан-2004. Він був символом повстань, піднятих політв'язнями ГУЛАГу (серед керівників яких більшість — колишні вояки УПА) після смерті Сталіна (про "черный флаг с кровавой полосой" співається в гімні легендарного Кенгірського повстання 1954-го).

Зустріч українських дисидентів 1960—1970-х у таборах із багатолітніми в'язнями-бандерівцями суттєво вплинула на подальший розвиток дисидентського руху в Україні. В їхніх документах поруч із попередніми вимогами культурного розвитку та прав людини з'явилися пункти про незалежність як мету.

І коли наприкінці 1980-х, у роки перебудови, дисиденти вийшли на волю, саме вони (Чорновіл, Лук'яненко, Горині, Калинці та інші) очолили боротьбу українців за вихід із СРСР і створення власної держави

. Тому в кінохроніках того часу поруч із синьо-жовтими (тоді ще не державними) легко помітити й червоно-чорні прапори, які стали для людей символом рішучості боротьби. Тому невід'ємним елементом національно-демократичного руху стало відродження пам'яті як про репресії тоталітарного режиму, так і про боротьбу з ним українських повстанців.

І якщо з першим радянська влада таки змирилася і навіть пробувала перехопити у громадськості ініціативу в засудженні тоталітарної спадщини сталінізму, то кампанія з інформаційної дискредитації УПА тривала до останніх днів існування СРСР. Тодішні можновладці розуміли – пам'ять про повстанський рух цілком заперечує радянську спадщину, необхідну для продовження існування Союзу.

Вона підважує ключовий радянський націотворчий міф про "Велику Вітчизняну війну" та "Велику перемогу", перекреслює просту чорно-білу модель Другої світової, в якій усі, хто не наші (тобто не радянські), — це німці, в якій боротьба з нацистською окупацією була монополію комуністичних партизанів та Червоної армії.

Українська незалежність 1991 року не стала результатом революції. Нова/стара влада вперто чіплялася за рештки радянського, які бачила основою для продовження свого політичного існування. Тому перегляд української історії, повернення їй національного українського обличчя не увінчалися державним визнанням УПА.

Тому боротьба за це визнання стала одним із елементів політичного протистояння національної опозиції (у вигляді Народного руху чи згодом інших національно-демократичних партій) із посткомуністичними силами, що перебували біля керма країни до 2004 року.

Тому, знову-таки, протягом усіх 1990-х та початку 2000-х червоно-чорний прапор залишався не просто шаною повстанцям 1940-х, а символом боротьби за іншу Україну: нерадянську, національну і демократичну.

Протистояння довкола пам'яті про УПА в Україні триває й надалі. Після короткого періоду помаранчевого правління, коли були зроблені бодай певні кроки щодо вшанування повстанців на державному рівні, сьогодні знову маємо владу, яка докладає чимало зусиль для їхньої дискредитації.

Представники "іншої України", які взяли реванш у 2010 році, свої зусилля, між іншим, зосередили і на переписуванні української історії в радянському стилі — до шкільних підручників знову повернуто пропагандистський термін "Велика Вітчизняна війна", на державному рівні 9 травня по-радянськи помпезно святкується День Перемоги, у провладних засобах масової інформації прорадянська ностальгія поступово переростає в реабілітацію комуністичного режиму.

Така реабілітація стає ідеологічною основою для спроб команди Януковича втілювати в життя ганебні практики минулого. В Україні знову з'явилися політичні в'язні, цензура та тиск на ЗМІ, обмеження свободи мирних зібрань.

Важливим елементом інформаційної кампанії, спрямованої на відновлення радянських міфів у суспільній свідомості, стали "викриття злочинів" УПА, відкриття пам'ятників жертвам українських повстанців, передрук старих радянських чи поширення нових неорадянських текстів на цю тему.

Боротьба з "героїзацією нацистських злочинців" (так представляється ця кампанія в медіа) є важливим елементом ширшої інформаційної стратегії Януковича, яка намагається представити його як єдину стримувальну силу проти "наростання українського фашизму". Тому "фашистським" в Україні поступово стає все, що є антивладним. І сьогодні вже не доводиться сумніватися в тому, що хто б не увійшов до другого туру президентських виборів у 2015 році, він буде "фашистом".

Інформаційна істерія щодо визнання українських акцій на Волині геноцидом, яка розгорнулася в Польщі, дуже добре вписується у сценарії сучасної української влади.

Адже таким чином її боротьба проти "героїзації УПА" стає елементом "європейської політики засудження фашизму" і надає й іншим діям влади певної європейської легітимності. "Ми діємо так, як і на Заході, і навпаки: українська опозиція, яка захищає УПА, зраджує європейські цінності".

Праві польські політики можуть тішитися появою безпрецедентної у світовій політиці заяві 148 українських парламентаріїв, які просять польський сейм звинуватити представників свого народу в організації геноциду. Проте їм слід уважніше придивитися до своїх несподіваних союзників та мотивів їх вчинків.

Їм не варто ховати очі від того, що серед підписантів не просто комуністи, а відверті сталіністи, які споруджують пам'ятники "вождю народів", поки що тільки в Україні. Серед них ті, котрі виправдовують пакт Молотова — Ріббентропа, заперечують масштаби страшних репресій та Голодомору, що забрали життя мільйонів мешканців України, у тому числі поляків.

Серед них ті, які підтримують ідею Митного союзу як реінкарнацію іншого — Радянського Союзу, геополітичної впливи якого не обов'язково мали б обмежуватися західними кордонами сучасної України.

Польські політики не повинні задурювати себе сподіваннями, що ці 148 "народних обранців" прагнуть ушанувати пам'ять тисяч їх убитих земляків. Ні, заява потрібна їм для іншого — розправи над своєю опозицією, яка заважає будувати "нову країну".

Польські політики мають знайти в собі відвагу побачити в цій "новій країні" ще не забуті ними риси безславної пам'яті СРСР чи ПНР. І врешті вирішити, чи можуть люди, які будують таку державу в Україні, бути їхніми союзниками.

Володимир В'ятрович 

Читайте також:
  • Володимир В'ятрович
    Faceбунт

    5 липня, 13:02
    7
  • Володимир В'ятрович
    Геноцидні ігри

    21 червня, 14:04
Теги: Вятрович
Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl+Enter
Розмістити у блозі Переслати Друкувати
За матеріалами:
Сортувати по:
даті    
популярності    
  • 23 коментарі
  • Коментувати
  • Agusia Zubrycka 21 июля, 20:42
     
    не згоден
     
    згоден
    For us Polish people UPA was teh worse animals in the world, remember this when coming to our country. We never forgive you our children hanging on the trees and pregnant woman killed like animals. Only animals can do it. You are not civilized country
    відповісти цитувати
    поскаржитись на коментар
  • Mykhaylo Levada 15 июля, 22:53
    11  
    не згоден
     
    згоден
    Чеська Lidove noviny інформує, що у ці липневі дні, разом із відзначенням у Луцьку 70-річчя пам’яті жертв Волинського польсько-українського етнічного конфлікту, також відзначається 70-річчя пам’яті «найбільшої різанини чехів у часи Другої світової війни». Йдеться про винищення 13 липня 1943 року чехів (до 650 осіб) та українців (до 200) у селі Чеському Малині, що на Рівненщині. Тут наводяться докази українських і чеських істориків про участь у цій акції польської поліції на службі у нацистів. Однак, остаточного доведення ролі нацистів і польської поліції у цій трагедії не існує до сьогодні, відзначає празьке видання. Lidove noviny цитують свідка трагедії, який згадує, що через кілька днів після знищення населення Чеського Малина німецький генерал сказав чеським старостам сіл регіону, що це «була помилка, страшна помилка».
    відповісти цитувати
    поскаржитись на коментар
  • Anny Donetsk 14 июля, 11:11
    17  
    не згоден
     
    згоден
    Ви вже вибачте мене за цинізм, але щось підказує мені, що за визначення "етнічна чистка з елементами геноциду" комусь добряче давелося пошкребти по сусекам. А що робить, комусь треба в Європу, а хтось з цього має.
    відповісти цитувати
    Mykhaylo Levada 15 июля, 22:10
    1  
    не згоден
     
    згоден
    Як завжди не зовсім Вас зрозумів, але здається я вперше згоден з Вами Ганусю! Думаю, хтось на Ваш пост невдало ляйками "подрочив".
    відповісти цитувати
  • Саша Охрименко 13 июля, 23:26
    26  
    не згоден
     
    згоден
    В 30-е польская власть,поймите-ТА власть ТОЙ Польши-и не вы ни я не несем ответственности за деяния тех политиканов той поры",горячо "имела"все народности своей державы,типа-полонизация,как следствие-ущемление прав и СВОБОД(концлагеря в демократичнiй Польщi).Как сила,сопротивляющаяся "чесним намiрам" власти возникает ОУН,заявляющая о себе довольно гроко и отчетливо и не скрывая что и почему----глаз за глаз.Не по христиански?А концлагеря от демократов Польщi-это тоже по-христиански?ОУН называют террористической организацией,а державу Польша до сентября 39 года тоже будем честно называть НАША ПОСПОЛИТА?Вы лучше вспомните польский лозунг-ЗА ВАШУ и НАШУ СВОБОДУ!Это не лозунг польской власти(власти всегда хорошо-она народ за это дерет)это лозунг тех,кто жизнь отдал что бы из рабства выйти.Вот ежели НЕ умеет власть людей видеть ЛЮДЬМИ-то вот вам и ответ --вот вам и ОУН.Чтоб знали что против силы найдется еще сила.
    відповісти цитувати
    поскаржитись на коментар
    Mykhaylo Levada 14 июля, 15:46
     
    не згоден
     
    згоден
    Біда поляків у тому, що вони не можуть збагнуть: Чому, територія, на якіу вони в 20-30 рр масово заселяли осадників, це переважно родини відібраних озброєних кадрових військових, що мали чисельну перевагу в озброенні і були більш досвіченими в мистецтві убивати, заставили піти з окупованих ними територій? У Львівській області осадники пішли мирно, бо усвідомили, що тут ім швидко, люди озлоблені їх нахабністтю, натовчуть пику. А у Волинському "войовництві" (назва цікава) вони вважали себе завойовниками і у спілці з цервоносракими комуністами чинили безчинства в українських селах. Всі вони від мала до велика були злодіями і чужинцями яких прислало Варшавське імперське керівництво, щоб відібрати у українців їх Батьківщину і вигнати українців з їх дому. Стиль їх поведінки не змінився й донині - під цими "крокодилячими" сльозами стирчить імперський прутень.
    відповісти цитувати
    Mykhaylo Levada 14 июля, 16:23
     
    не згоден
     
    згоден
    Докази: http://uk.wikipedia.org/wiki/Польське_осадництво Cівіцкій Н. Історія польсько-українських конфліктів (т.1-3) http://toloka.hurtom.com/viewtopic.php?t=26075 "Волинь 1942-1944 рр.: війна чи геноцид?" http://www.istpravda.com.ua/articles/2013/07/12/130339/
    відповісти цитувати
    Mykhaylo Levada 14 июля, 16:40
     
    не згоден
     
    згоден
    http://www.pravda.com.ua/articles/2010/05/7/5017138/ Загальні демографічні втрати України - включно з убитими, жертвами концтаборів, депортованими, евакуйованими й тими, що рушили у вигнання разом із відступаючими нацистами, - становлять не менше 14 млн. чоловік. Це втрати найбільші й не порівняні із втратами інших країн і народів у Другій світовій війні. Фактично, втрати українського народу становлять від 40 до 44% від загальних людських втрат СРСР. З 41,7 мільйона людей, які мешкали до війни в УРСР, на 1945 рік залишилося тільки 27,4 мільйони чоловік.
    цитувати
  • zelik67 13 июля, 11:20
    27  
    не згоден
     
    згоден
    як ще багато червоної наволочі на теренах нашої держави.шановні,вивчаймо лісоводство.нам ще багато смерек треба.
    відповісти цитувати
    поскаржитись на коментар
    zelik67 13 июля, 20:52
    23  
    не згоден
     
    згоден
    на мене лайки не діють.а ні +,а ні -.
    відповісти цитувати
  • zelik67 13 июля, 11:02
    26  
    не згоден
     
    згоден
    Wiktor Szpakowski Сегодня, 00:03 Вы монстры , которые живут в 21 веке , африканцы наверное прогрессивнее !!! Разве трудно понять , что воевать за свою независимость нужно с противником , а не с детьми !!! Детьми !!! СТариками !!! Женщинами !!! У меня даже нет слов , ну о чем там говорить ???? Для саморозвитку , шановний читайте Біблію ! І це є головне !!! Бо людський вік короткий і ми рано чи піздно будемо всі земляками і в одній землі лежать будем , шановний !!! Тут немає провини українського народу , який я всім серцем шаную і на землі якого я народився та виріс і вибачте , кто вам , дав право приписувати весь цей народ до купки бандитів які вбивали дітей. А закон про людобуйсво буде прийнятий сеймом і діло не в москальских жополизах які вбачають свої політичні преференції ,а в десятках мілліонів людей , які живуть в демократичному , європейському суспільстві !!!
    закрий своє вонюче дупло.виблядoк.не роби польську націю дибілами.вони розумні.хоча зустрічаються і дебіли.
    відповісти цитувати
  • zelik67 13 июля, 10:59
    25  
    не згоден
     
    згоден
    Wiktor Szpakowski Вчера, 15:45 фашисты это те кто по зверски убивал польских детей и прибивал их ещё живыми к дверям и заборам. Это были не украинцы , а звери с УПА , которых нужно судить без всяких временных ограничений. Нет срока давности для таких преступлений. Этих подземельных крыс нужно находить и судить где бы они не находились. Они могли воевать только с детьми и стариками , это не люди. Я , как , поляк уверен в одном , рано или поздно закон о геноциде будет принят , уже сеймом следуещего созыва. Этот закон действительно поставит все точки над И , послужит настоящему диалогу между Польшей и Украиной в плане дружбы и сотрудничества. От этого никуда не деться и неспрятатся. Две фашистских организаций , это КПСС и УПА есть прямыми виновницами в геноцыде поляков и в преступлениях перед человечеством. Taka jest prawda , Panowie !!!
    ва армія та усякі військові збіговиська теж звірі.спочатку під носом витри у себе а поті дор сусіда лізь.не хрен було лізти на землі українські.мало вас поклали.пани млять.дуже шкода що вас хмель не поклав всіх,коли була можливість.зараз би і не було таких гнид,як ти.а залишалось тоді трішечки.ваших пшеків тоді майже усіх перебили.не схотів хмель.за це йому прокльони.хрен ти польський а не поляк.вонючий комуняка.
    відповісти цитувати
    поскаржитись на коментар
  • Mykhaylo Levada 12 июля, 20:42
     
    не згоден
     
    згоден
    Шановний Володимире! Дякую Вам за чудову публікацію з яскравими історичними паралелями і вірно поміченими закономірностями. Проте висновки мені не сподобались. Очевидно ж: все вони чудово бачуть і готові на союз з червоносракими - лиш би їх "панські" амбіції і мрії про Веліку пшекію з одно чи дво-головою патраною куркою на гербі, в кордонах якомога ширших, здійснились. Вони українофоби такі ж як і ці 148. І розуміють вони лише силу! Силу українського КУЛАКА! Нехай згадують Волинь в якнайчорніших фарбах нехай вона їм сниться до скону у найстрашніших снах. А нам нічого виправловуватись - ми на своїй Богом даній землі маємо право боротися з окупантами усіма доступними нам методами. Крапка! То вони на слабих кидаються, а коли бачать силу - язик в дупу! Московити добряче їм крові попускали : сопок тисяч вояків то лише крапля в морі, та й братика Качинського - хто б сумнівався. Але війну московії вони не поспішають оголошувати! А тут ще й знайшли собі достойних союзничків :) Сміх та й годі!
    відповісти цитувати
    Саша Охрименко 14 июля, 10:47
    15  
    не згоден
     
    згоден
    Когда то,,давным давно ,ясновельможные паны Польши и господа велико-россы схавали пирог украинский,нашу землю и народ наш поделили дружненько и думали поляки что все-конец истории!А сказочка только начиналась-и посполитых скушал вечно голодный велико-росский мишка.Может забыли,чем кончаются игрища вокруг переписывания истории?Как малое-попытки освободиться от российского влияния в 19 веке,восстания самих поляков,а как максимум-приход благодетеля фюрера с его взглядом на историю и начало 2-й мировой.
    відповісти цитувати
    поскаржитись на коментар
  • Wiktor Szpakowski 12 июля, 15:45
    29  
    не згоден
     
    згоден
    фашисты это те кто по зверски убивал польских детей и прибивал их ещё живыми к дверям и заборам. Это были не украинцы , а звери с УПА , которых нужно судить без всяких временных ограничений. Нет срока давности для таких преступлений. Этих подземельных крыс нужно находить и судить где бы они не находились. Они могли воевать только с детьми и стариками , это не люди. Я , как , поляк уверен в одном , рано или поздно закон о геноциде будет принят , уже сеймом следуещего созыва. Этот закон действительно поставит все точки над И , послужит настоящему диалогу между Польшей и Украиной в плане дружбы и сотрудничества. От этого никуда не деться и неспрятатся. Две фашистских организаций , это КПСС и УПА есть прямыми виновницами в геноцыде поляков и в преступлениях перед человечеством. Taka jest prawda , Panowie !!!
    відповісти цитувати
    Mykhaylo Levada 12 июля, 21:06
    4  
    не згоден
     
    згоден
    Гаразд, хто проти! Конкретні прізвища тих хто вбивав! У поляків весь той час була держава і чого ж вони ніяк не можуть скласти конкретний перелік. Чи може вони ніколи не переставали ці переліки складати і доносити. За цими доносами в сибір вивезли мільйони українців. А українці складуть переліки тих хто в 43 по звірячому вбивав українських дітей. Почитайте для саморозвитку : "Byłem gorszy od zwierzęcia. Byłem żołnierzem AK" Познайомтесь з матеріалами про Різанину в Сагри́ні — події, що сталися 10 березня 1944 у селі Сагринь — спланована і проведена бойовиками (у кількості 800 осіб) польської Армії Крайової та Батальйонів Хлопських акція зі знищення місцевого українського населення бойовиками. У ході акції було спалено понад 300 будинків, вбито понад 1000 українців. Серед 70% становили жінки та діти. Більшість загиблих перед смертю зазнали знущань і тортурів Керівником акції був Зенон Яхимек підрозділу Армії Крайової
    відповісти цитувати
    Wiktor Szpakowski 13 июля, 00:03
    20  
    не згоден
     
    згоден
    Вы монстры , которые живут в 21 веке , африканцы наверное прогрессивнее !!! Разве трудно понять , что воевать за свою независимость нужно с противником , а не с детьми !!! Детьми !!! СТариками !!! Женщинами !!! У меня даже нет слов , ну о чем там говорить ???? Для саморозвитку , шановний читайте Біблію ! І це є головне !!! Бо людський вік короткий і ми рано чи піздно будемо всі земляками і в одній землі лежать будем , шановний !!! Тут немає провини українського народу , який я всім серцем шаную і на землі якого я народився та виріс і вибачте , кто вам , дав право приписувати весь цей народ до купки бандитів які вбивали дітей. А закон про людобуйсво буде прийнятий сеймом і діло не в москальских жополизах які вбачають свої політичні преференції ,а в десятках мілліонів людей , які живуть в демократичному , європейському суспільстві !!!
    відповісти цитувати
    Kimm 13 июля, 08:23
    33  
    не згоден
     
    згоден
    Бедный Виктор жалеет поляков больше самих поляков ))))))))) "Мне жаааааль ваааас! Пшол нах, пся крев!!! А мне все равно жааааль ваааас!!!"
    цитувати
    Mykhaylo Levada 13 июля, 14:04
    8  
    не згоден
     
    згоден
    Це мені нагадує "Не читав, але катеорично засуджую!" . Я ж написав - прізвища і факти. Задумайтесь над тим, що на львівщині, на території де УПА мало найсильніші позиції БУВ ПОРЯДОК до 50-х років! А вбивства мирних людей проходили якраз на територіях на які "заходили" московська гебня та людожери з так званої Крайової армії. ... Тож, відкриємо Біблію: "не суди і судимий не будеш"! А ще, окрм Біблії варта знати факти і вміти мислити
    цитувати
    поскаржитись на коментар
  • Kimm 12 июля, 12:14
    25  
    не згоден
     
    згоден
    Володя, Польский сейм тебя услышал! ))))))) Отказался признать геноцидом.
    відповісти цитувати
12
Мета-Новости
Loading...
Загрузка...