This version of the page http://tsn.ua/analitika/enelyata-302471.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2013-11-06. The original page over time could change.
Енелята - Погляди - ТСН.ua
  • RSS-стрічка
  • Архів
  • Зробити стартовою
Вибір Редакції
  • Шовковський написав вірша після ляпу в матчі з "Зорею"

    1/12
  • Ксенія Собчак на 4-му місяці вагітності – ЗМІ

    2/12
  • Збірна Франції побоюється Україну - Заваров

    3/12
  • В ЄС озвучили песимістичний прогноз щодо підписання Україною угоди про асоціацію

    4/12
  • Пародія ТСН на російський фільм "жахів" про Україну стала хітом в інтернеті

    5/12  
  • У Києві Янукович відкрив довгоочікувану станцію метро "Теремки"

    6/12  
  • Використаний презерватив розтрощив вітрове скло машини

    7/12
  • Допоможіть врятувати життя 4-місячній Ганнусі!

    8/12
  • Земфіра взяла собі псевдонім і записала російську пісню під англійською назвою

    9/12  
  • У США вже 15-й штат сказав своє "так" одностатевим шлюбам

    10/12
  • Острів із сміття завбільшки з Техас насувається на США

    11/12
  • Nexus 5: стали відомі ціни на новий смартфон в Україні

    12/12
Юрій Андрухович

Енелята

16 липня, 10:15 Друкувати

Ми звикли думати, що люди, а надто ж такі душевні, як ми, українці, живуть заради своїх дітей, віддають їм усе найкраще, відмовляють собі в усьому заради них. Батьки як зразок особливої показової саможертовності.

"Дві абабагаламагівські "Абетки", один диск Росави "Радість" і три примірники "Історії одного поросятка" від Юрка Винничука.

Такий ось багатий дитячий асортимент", – нарікає мій тернопільський приятель Теофіл, військовий пенсіонер. Він не має власних дітей – час, коли нормальні люди їх народжують, він промарнував у всіляких гарячих точках планети. Йому залишається купувати подарунки дітям дітей своїх братів і сестер.

Й от він каже: "За "Абеткою" Малковича два місяці полюю! Не завозять їх. А як привезуть, то відразу хтось купить. Ти ось почитай, які тут віршики чудові, а які малюнки!"

"Енелята" – це з неї, це на букву "Е". Це дітки, які прилетіли на НЛО.

"Я б і сам хотів мати таку "Абетку", щоб часом гортати й нагадувати собі старому літери, – не вгамовується Теофіл.– І Росаву собі лишу. Ти уявляєш – один-єдиний лиш диск привезли, поставили для краси на стенд. Ех, шкода, що я бездітний."

Я заспокоюю Теофіла, що він усе-таки не бездітний – раз має кому купувати такі чудові книжки. Чудові – це заслабко сказано. Бо вони ще й культові.

Хоча, щиро кажучи, мене дивує, чому такі обов'язкові речі, як дитячі книжки і дитяча музика, своїм дітям не купують самі батьки? А вони таки не купують, бо звідки б узялася така вбога пропозиція – всього по кілька примірників на цілком україномовний Тернопіль? В якому, до речі, все більше й більше дітей. Особливо щойно народжених. Особливо народжених такими ж дітьми.

Я повсякчас бачу їх у наших містах. Вони штовхають поперед себе свої візочки з маленькими пасажирами. Таких візочків багато, бо вони пересуваються цілими голосними групками, багато жартують, п'ють пиво.

Тепер з дітьми гуляють не лише їхні мами, а й татусі, бабусі, діди, а часто й усі разом, цілими сім'ями. Час від часу зупиняються біля банкоматів, аби перевірити свої "дитячі" (або як їх ще називають – "на дітей") рахунки.

Кажуть, ніби народжуваність за останні роки різко поповзла вгору і цим, хоч як дивно, ми повинні завдячувати оцій от державі. У своєму безвідповідальному популізмі її очільники вирішили заплатити за дітонародження, перебравши на себе виконання Господньої заповіді "Плодіться і розмножуйтеся!" Вагітність і пологи рятують молоді сім'ї від невизначеності та фінансового краху.

Зрештою, й від абортів. Адже більше половини з них робиться від невпевненості в завтрашньому дні. Від страху перед цінами на дитячу їжу, іграшки, памперси.

Бо ж скільки докорів на свою дитячу фізіологію доводиться чути новонародженим, коли їх удесяте за день перевдягають учергові паперові підштанники: "Ти, малий засранцю, ось куди йдуть мої декретні! Ось у що перетворюється татова зарплатня!"

З іншого боку, державні транші стимулюють і таких, кому діти зовсім не потрібні. А потрібен, наприклад, ремонт і нова техніка в помешканні. Або необхідно виплачувати кредити. Чи – що гірше – не вистачає на горілку та інші популярні серед нашого народу розваги.

Ми звикли думати, що люди, а надто ж такі душевні, якми, українці, живуть заради своїх дітей, віддають їм усе найкраще, відмовляють собі в усьому заради них. Батьки як зразок особливої показової саможертовності.

А тепер, виявляється, все навпаки і світ перевернувся – діти живуть заради батьків, задля їхнього байдикування, задля їхніх нехитрих бідняцьких задоволень. Та що там живуть – вони їх годують, вони й у світ приходять, щоб мамі завжди вистачало на пиво і цигарки. Маленькі в'язні сумління, сумлінні доглядальники.

А що коли дитина прийшла у цей світ, щоб і собі отримувати якісь радощі? Наприклад, мати книжки ("Історію одного поросятка") та іграшки? Зрештою, тепер, це її право навіть ґарантоване державою. І схоже на те, що це взагалі єдине добро, яке ось ця держава для цих дітей обіцяє зробити.

Бо щойно почнеться садочок з його російськомовними вихователями й несвіжими обідами – і на них накинеться цілком інше, доросле й жорстоке життя. Як зробити так, щоб врятувати їх від кривд?

На соціально-політичних форумах у мережі прибічники твердої руки і суворих рішень пишуть, що все це потрібно заборонити. Адже тепер за гроші народжують і бідні, й ледацюги, й алкоголіки, й цигани! (Хоча скажіть мені, коли взагалі таке бувало, щоб цигани відмовлялись народжувати?)

Так от: і п'яниці, й маргінали. А навіщо нам усі ці дебіли майбутнього? Треба рятувати українську націю! Селюки й інші люмпени тільки тих грошей і ждуть, а без дітей та грошей вони б за років тридцять остаточно вимерли, та й позбулися б ми нарешті цього жахливого баласту.

Баласту – чуєте? Отож-то й воно. Само по собі самовідтворення населення не є ні добром, ні злом. Важлива ж не кількість, а якість. Ба більше – кількість без якості стає просто смертельно небезпечною.

А задля якості треба б уже для теперішніх енелят (нашого майбутнього, якого все більшає) хоча б нових книжок та іграшок запасти. Бо раптом не всі дебілами виростуть?

Юрій Андрухович

Читайте також:
  • Юрій Андрухович
    Снам не накажеш

    25 червня, 10:32
  • Юрій Андрухович
    Як здобути свободу

    19 червня, 15:06
Теги: Андрухович
Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl+Enter
Розмістити у блозі Переслати Друкувати
За матеріалами:
Сортувати по:
даті    
популярності    
  • 2 коментарі
  • Коментувати
  • Андрій Сокирка 16 июля, 19:46
    1  
    не згоден
     
    згоден
    На Луганщині у містечку Рубіжне нині мало виникає проблем з придбанням українських дитячих книжечок. Раніше було складно купити книжечку. А потім, коли я наполегливо по декілька разів обійшов усі книжково-торгівельні точки і висловив щире не вдоволення - чому нема українських книжечок? - почали з'являтися... Причому цілком якісні й відносно недорогі. Художнє видання: Промінець, Веселка, Сонечко - віршики, загадки, скоромовки, казки й розповіді - на якісній українській. 50 сторінок у яскравих малюнках. Тверда обкладинка. Ціна 18 - 20 грн. Наші дітки дуже люблять їх.
    відповісти цитувати
    поскаржитись на коментар
  • event 16 июля, 12:27
    1  
    не згоден
     
    згоден
    Двояке враження - з однієї сторони дійсно мало люду привчає дітей до 'паперової' книги, тому тут дитятим авторам слід подумати про перехід до нових форм спілкування з читачем. Проте з іншої сторони читати то й нічого. І не варто, пане Юрію, спихати усе на лінь і т.п., можливо у Вашому Франківську, Львові, Тернополі дитячих книг і вдосталь, то у моєму місті їх мало та якість... Про маленькі містечка й думати боюсь. Ось так, сумно.
    відповісти цитувати
    поскаржитись на коментар
Мета-Новости
Loading...
Загрузка...