This version of the page http://tsn.ua/analitika/teror-mistectvo.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2013-11-04. The original page over time could change.
Терор? Мистецтво! - Погляди - ТСН.ua
  • RSS-стрічка
  • Архів
  • Зробити стартовою
Вибір Редакції
  • Кримська школярка отримала жахливу хворобу після візиту до стоматолога

    1/12  
  • Трагедія у Таїланді: пором перекинувся під вагою пасажирів, які набилися на верхню палубу

    2/12  
  • У Києві на гарячому схопили шахрая, який зі скімером спустошував банківські картки

    3/12
  • Яремче без мобільного зв'язку охопив хаос: туристи не можуть викликати швидку і таксі

    4/12
  • У Німеччині з'являться перші в Європі діти-гермафродити

    5/12
  • "Дніпро" завершив перше коло чемпіонату України втратою очок у Донецьку

    6/12  
  • У Києві "Міцубіші" на швидкості "спіткнувся" об бордюр і перекинувся, зарившись у клумбу

    7/12  
  • Випуск ТСН.Тиждень за 3 листопада 2013 року

    8/12
  • ТСН створила пародію на російський фільм "жахів" про Україну та асоціацію з ЄС

    9/12  
  • Негайної допомоги потребує 3-річна Полінка!

    10/12
  • За поведінку ялтинських маршрутників візьмуться психологи та фахівці з етикету

    11/12
  • Об'їзну дорогу в Одесі скував величезний затор через розсипаний цукор

    12/12
Дмитро Корчинський

Терор? Мистецтво!

Київ, 20 січня 2011, 18:05 Друкувати

Саме в останнє десятиліття таке прикре явище, як тероризм стало чи не найбільш ефективною методою вирішення локальних і глобальних політичних завдань.

Учні старших класів шкіл з українською мовою навчання повинні усвідомити вражаючий факт: саме в останнє десятиліття таке прикре явище, як тероризм стало чи не найбільш ефективною методою вирішення локальних і глобальних політичних завдань.

До того тероризм подражнював нас як спеції в борщі, де основними інгредієнтами були вибори, армії, уряди, міжнародні угоди, "повстання мас", тощо. Нині для того, щоб приготувати борщ достатньо лише терору і цукрового буряку. Інші компоненти можна з легкістю симулювати смаковими добавками.

Табачник цілком має рацію, коли прагне перетрусити підручники з метою навчити наших дітей любити Москву сильніше за Львів. Проте, навіть його міністерство вперто не помічає провокаційного характеру навчального розкладу. Той учень, який хоча б одне півріччя не поспить на уроках хімії і "художнього виховання", напевно виросте латентним терористом. Бо для початкового тероризму, власне, більше нічого й не треба, окрім хисту до хімії, естетичної жилки й ненависті до міністра освіти.

Українські трудящі, поза сумнівом, щиро обурені вандалізмом тих, хто влаштував вибухи у Запоріжжі та Макіївці і підпалив офіси Партії Регіонів. Проте, з чисто мистецької точки зору оці нічні тривожні заграви... та й ідол Сталіна не втратив на художній вартості від того, що його рознесло на шматки. Отже кілька слів за мистецтво.

Як відомо, Янукович, Азаров і особливо Могильов ведуть нас прямо до Європи. Але що на нас там очікує? Перевага естетичного над етичним. Це специфічно європейська риса. Взагалі зосередженість на прекрасному, пластична здатність не притаманна неєвропейцям.
Щоправда, ми можемо іноді милуватися японською графікою, ісламська архітектура являє нам два-три цікаві зразки, буває дотепним корейський синематограф (коли послуговується європейськими правилами монтажу). Проте, самі азіати неправильно насолоджуються власними досягненнями і вважають успіхами зовсім не те.

Іще кіренаїки визначили, що насолоди немає у спокої, тільки в русі. Краса розкривається у зміні. Найкраща естетична форма на завтра набридає, а за тиждень вона вже потворна. Вона знову вражає хіба ще по двох тактах заперечення. Азіати живуть серед потворного, позаяк, їхнє прекрасне одноманітне.

Існують антипластичні народи – творці потворного. Скажімо, семіти. Ні фінікійці, ні давні євреї, ані араби не намалювали, не вирізьбили, не зліпили буквально нічого красивого за тисячі років спроб. Добре відомі нам за Біблією євреї наважилися включити до збірки священних текстів таку контраверсійну і вишукану річ, як Екклезіаст, але були безсилі це проілюструвати. Саме тому Гдь вимушений був дати їм заповідь не зображувати "ані того, що вгорі, на небі, ні того, що внизу, на землі, ні того, що попід землею, в водах".

Або Єгипетська цивілізація спромоглася на створення примхливих і витончених образів. І неможливо не замилуватися статуеткою Анубіса. Але в кожному, навіть провінційному, музеї світу є єгипетська колекція, і коли ти споглядаєш вже стотисячну статуетку Анубіса, яка виконана за тими самими лекалами на тому самому поганському конвеєрі, тоді здається, що над тобою знущаються.

Найсильніші естетичні переживання ми одержуємо в тих залах Каїрського музею, які зберігають викопане в Тель-ель-Амарні. Ехнатон, ще до народження європейців, був Європейцем на єгипетському троні – він впровадив монотеїзм, імпресіонізм і здійснив антиконституційний переворот.

І що вчинили невдячні єгиптяни одразу по його смерті? Все зламали і все забули.
Завданням мистецтва є не тільки нас розважати, але й змінювати. Вважають, що однією з причин протестантизму було надмірне стягнення коштів з пастви на побудову собору св. Петра – найбільшої споруди ренесансу.

І тоді Рим став вгамовувати протестантів за допомогою бароко. Можливо, то була помилка – проти готики німці не наважилися б повстати. Колись люди сприймали мистецтво всерйоз. Вистачало проповіді, щоб полишити світ, поеми, щоб повстати, триптиха, щоб наважитися його вкрасти...

І деінде ще залишилися ті наївні, що, як древлє, розкривають свої душі прекрасному прямо в Макіївці.

Те, що там сталося, ми безліч разів бачили в американському кіно. І їли поп-корн. А вони повірили. Вони не знали, що начальство не дивиться мелодрами і скоріше допустить, щоб висадилася у повітря вся Макіївка, аніж дасть їм ті жалюгідні копійки, що вони просять.

Аби впливати на світ, вражати, мистецтво змушене вдаватися до сильних засобів. Руйнувати форму, як в модернізмі, руйнувати зміст, як в постмодернізмі, визискувати порнографію, насильство, естетизувати потворне, фізіологічне, психіатричне. Проте суть європейської душі в тому, що все приїдається і все приїдається швидко.

Нас ще здатна вразити хіба що ціна художнього твору. Коли ми бачимо нашвидкуруч заляпаний фарбою картон Пікасо, який коштував на останньому аукціоні 30 млн. доларів, ми сприймаємо його серйозно і довго вдивляємося в надії зрозуміти чого ми там не бачимо. Але й долар піддається інфляції. Фішкою найближчого часу буде "неполіткоректність", лише вона здатна збурити, образити, зупинити нас.

Прославитися можна буде тільки расистським пано, романом, який брутально заперечує гендерну рівність, карикатурою на пророка Мухаммада, нахабною гетеросексуальністю балету.
Карикатурою на Христа не прославишся – всім до дупи. Запереченням України багато не заробиш – Колєсніченко їздить зовсім не на мерседесі. Хоча, можливо, наші маленькі терористи таки зроблять хулу на Духа Святого і обмазування лайном України настільки небезпечним, що на цьому зможуть збивати копійку і вдови тих, хто хулу і лайно практикує?

_________________________________________________________________________________

УНІАН
Дмитро Корчинський
Читайте також:

Хто вони, звідки, куди ідуть

Радянська людина простіша, тому краще виживає, ніж українська. Щоб бути радянською людиною потрібно не опиратися. Щоб бути собою, Русі необхідно було робити надзусилля.

Теги: Дмитро Корчинський, Погляд, Макіївка
Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl+Enter
Розмістити у блозі Переслати Друкувати
За матеріалами: Дмитро Корчинський
Сортувати по:
даті    
популярності    
  • 12 коментарів
  • Коментувати
  • Дмитрий Межуев 14 июня, 16:55
     
    не згоден
     
    згоден
    Почему то я вспоминаю Тодося Осьмачку - террор безумие. Природа шизофрении - пленник аквариума
    відповісти цитувати
    поскаржитись на коментар
  • Former_sympathic 20 февраля, 13:33
    1  
    не згоден
     
    згоден
    ..ребята, что теперь вечно будут телохранителями патриарха с Софиевки? Или парни, которых всем селом провожали - вслед за вашей риторикой - на Кавказ и не дождались назад? Или их родные? Террор, философия, "мыстэцтво"... Нет, господин хороший, все-таки клоунада. Стареющий, циничный выпускник Пищевого института в поисках червонца...
    відповісти цитувати
    поскаржитись на коментар
  • Former_sympathic 20 февраля, 13:25
    1  
    не згоден
     
    згоден
    Офтоп. Заранее "пэрэпрошую". О разочаровании в личности Корчинского. Почитал на сайте ТСН, как ДК костерит нынешнюю власть.. Ну, костерит - это сильно сказано. Современную украинскую критику власти нужно вообще вывести в отдельный жанр литературы, и ДК этим стилем овладел: большая часть текста понятна лучше, если представлять, как автор фирменно "посмихаеться у вуса" и по-американски показывает пальцами рук кавычки. Этак - клац-клац, как в кино.. Дмитрий, когда вы "кидали" своих симпатиков? Нет, действительно? Тогда, когда на рубеже века я перечитывал "Вийну у натопвпи", тогда, когда братчики крепили регионалов на выборах 2004 или сейчас, когда вы осуждаете Табачника и реструктуризацию ОХМАТДЕТА? А, может - всегда? Может, процесс нахождения в центре внимания для вас стал целью?.. Ведь власть над думами - та же власть. Я не стану вспоминать слова "шутовство" и "клоунада" и использую слово "лицемерие". А еще точнее - кидок на доверие. Интересно, а что про сегодняшнего ДК сказали бы
    відповісти цитувати
    поскаржитись на коментар
  • violet 21 января, 18:49
     
    не згоден
     
    згоден
    Пан Дмитро - інтелектуал-естет. Майже Пілєвін. Мистецтво тероризму - це актуальна тема. Є ще багато цікавих мистецтв. Також актуальними є містецтво знищення держави, мистецтво дерибану бюджету і ховання грошей за кордоном, мистецтво знищення виробництва, мистецтво любові до росіян і до Евросоюзу і до Евро-2012... Ми усі митці, але не усі це відчувають...
    відповісти цитувати
    поскаржитись на коментар
  • чіп 21 января, 12:35
    4  
    не згоден
     
    згоден
    Читаю ці статті запійно. Потім ще більше часу "донавчаюсь" у вікіпедії. Між рядками дуже багато є мистецтва, напевно тому азіати написане в повній мірі не розуміють (або не відчувають). Вважаю, якби автор по-справжньому взявся за перо, то "Володар кілець" пішов би на відпочинок.
    відповісти цитувати
    поскаржитись на коментар
  • Наталі 20 января, 19:28
    2  
    не згоден
     
    згоден
    Та хватить на Ющенка гнати! Він, коли й висловлювався, то значно ясніше за цей... допис. Гм, а може до цього... допису ми ще не доросли?
    відповісти цитувати
    поскаржитись на коментар
  • Антон 20 января, 19:06
     
    не згоден
     
    згоден
    Таке враження, що це написав рідний брат Ющенка (за духом) - дуже багато і дуже незрозуміло. Читайте великого українського поета Чехова. Він казав: "Краткость - сестра таланта!"
    відповісти цитувати
    поскаржитись на коментар
  • семен 20 января, 18:49
    1  
    не згоден
     
    згоден
    і народився у них внучок кощеЮЩка. Він любив таку гру "ви мені все, я вам трошки" А ще полюбляв він англійську мову, "комах" що мед смокчуть, горшечки- куди мед приносять, старі візко, котрі мед розбазарюють. Потім "комахи" його покусали. він дуже на них обідився і пропав. Дуже погана казочка??? А "комахи" йому вірили!?
    відповісти цитувати
    поскаржитись на коментар
  • реферат з истории Украины 20 января, 18:23
    3  
    не згоден
     
    згоден
    поженились бендера с шухУевичем, и родилось у них две мавпочки - корчинський та тягнибок....
    відповісти цитувати
    Наталі 20 января, 19:30
     
    не згоден
     
    згоден
    Зразу видно твій інтелектуальний рівень!
    відповісти цитувати
    поскаржитись на коментар
    Ярема Галайда 16 июня, 12:13
     
    не згоден
     
    згоден
    Москаль і в Африці - мавпа
    відповісти цитувати
    поскаржитись на коментар
Мета-Новости
Loading...
Загрузка...