This version of the page http://nmpu.org.ua/2013/01/filmy-pro-zhurnalistiv/ (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2013-10-10. The original page over time could change.
Фільми про журналістів (постійно оновлюється) | НМПУ
Незалежна медіа-профспілка України

Фільми про журналістів (постійно оновлюється)

  • 5 січня 2013 19:04
  • Новини профспілки

Активісти Медіа-профспілки згадали фільми про журналістів. Обговорення відбулося у Facebook-групі НМПУ. Ви також можете додавати свої варіанти і таким чином доповнювати список. Нижче – короткий опис фільмів (у хронологічному порядку).

1949 р. – Все королівське військо (All the King’s Men)

США, реж. Роберт Розен

Сценарій створено за мотивами роману Роберта Пенна Воррена “Все королівське військо” (Пулітцер-47).  Це історія політичної кар’єри Віллі Старка, який сам пробив собі шлях до губернаторського крісла. Оповідь ведеться від імені журналіста Джека Бердена.

Фільмів про Віллі Старка багато. У 1958 році у США вийшла телевізійна версія фільму. У 1971 році у СРСР вийшла кінотрилогія “Все королівське військо”. У 1999 році Британія та США знов зняли телеверсію за романом Пенна. І останній раз у 2006 році вийшов американський рімейк фільму 1949 року. Нижче ми наводимо лише два трейлери – фільму 1949 та фільму 2006 років.

Трейлер рімейку 2006 року:

1961 р. – Солодке життя (La dolce vita)

Італія, Франція, реж. Федеріко Феліні

У фільмі розповідаєть історія життя журналіста у Римі за часів економічного піднесення Італії у 50-х роках ХХ століття. Критики розглядають фільм, як перехідний від неореалізму до артхаусу. Загалом фільм вважається великим здобутком Фелліні.

1965 р. – Дайте книгу скарг (Дайте жалобную книгу)

СРСР, реж. Ельдар Рязанов

Журналіст Нікітін у прекрасному виконанні Олега Борисова прийшов зі своїми друзями в ресторан «Кульбаба». А ресторан – і не ресторан зовсім, а старе кафе. Все в ньому утиль – і інтер’єр, і хамуваті офіціантки, і репертуар виконавців. Друзі пішли, так і не повечерявши, а Нікітін вирішив залишитися. Випадково потрапляє в бійку. З цього і починається весела комедія. Директор ресторану (її зіграла зовсім юна Лариса Голубкіна) закохується в журналіста, і ресторан стає затишним сучасним кафе.

1976 р. – Вся президентська рать (All the President’s Men)

США, реж. Алан Дж. Пакула

Xудожній фільм, заснований на однойменній документальній книзі журналістів Боба Вудворда і Карла Бернстейна, які у 1973 році розслідували Вотергейтський скандал для газети «Вашингтон пост».

1979 р. – Китайський синдром (The China Syndrome)

США, реж. Джеймс Бріджес

Кореспондент телебачення Кімберлі Уелс (Джейн Фонда) і оператор Річард Адамс (Майкл Дуглас) приїжджають на атомну станцію, щоб записати передачу про атомну енергетику. Випадково журналісти фіксують на плівку оголошення про небезпеку на станції. Звісно, матеріал у ефір не потрапляє, а самих журналістів починають переслідувати. Цікаво, що після презентації фільму у США у 1979 році на АЕС у Пенсильванії дійсно трапилась аварія.

1980 р. – Там, де бродить бізон (Where the Buffalo Roam)

США, Арт Лінсон

Черговий фільм про Хантера Томпсона. Журналіст намагається написати статтю про гру “Супер Боул VI” та президентські вибори у США у 1972 році, але при цьому він знаходиться під дією наркотиків та алкоголю.

1982 р. – Тисяча мільярдів доларів (Mille milliards de dollars)

Франція, реж. Анрі Верньой.

Незнайомець передає журналісту відомого паризького видання “Трибуна” Полю Кержану секретну інформацію, що викриває махінації впливового бізнесмена і політика Бенуа Ламбора. Сенсаційні матеріали можуть нашкодити американо-французьким відносинам.

1987 р. – Інтерв’ю (Intervista)

Італія, реж. Федеріко Феліні

Японські журналісти беруть інтерв’ю в режисера, який знімає новий автобіографічний фільм. Бесіда відбувається на тому самому місці, де сам режисер брав інтерв’ю у кінозірки 1930-х років.

1993 р. – День бабака (Groundhog Day)

США, реж. Харольд Раміс

Щороку 2 лютого в невеликому американському містечку проводиться свято під назвою “День бабака”. У цей день люди навмисне будять бабака із зимової сплячки і пророкують по його поведінці погоду. І щороку на це свято їздить журналіст Філ Коннорс (Білл Мюррей), якому до смерті набридла його робота. Але одного разу журналіст не прокидається наступного дня 3 лютого, а знову прокидається 2 лютого! Він виявляється в якійсь петлі часу, з якої немає виходу: 3 лютого просто не наступає…

1998 р. – Страх і огида у Лас-Вегасі (Fear and Loathing in Las Vegas)

США, реж. Террі Гілліам

Як репортер журналу “Роллінг Стоун”, Томпсон повинен висвітлювати конференцію з боротьби з наркотиками в Лас-Вегасі. Цікаво, що сам він наркоман, а те, що відбувається під впливом різних наркотиків з ним і його другом-адвокатом, теж наркоманом, переказати неможливо…

2001 р. – Військовий фотограф (War Photographer)

Швейцарія, реж. Крістіан Фрай

Фільм розповідає історію американського фотографа Джеймса Начтвея, про його мотивацію, його страхи і його щоденну роботу в якості військового фотографа.

2001 р. – Врятувати Херрісона (Harrison’s flowers)

Франція, реж. Елі Шуракі

Нью-Йорк, осінь 1991 року. Військовий фотокореспондент, лауреат Пулітцерівської премії Харрісон Ллойд виїжджає до Югославії освітлювати «невелику заварушку місцевого значення». Це завдання повинне стати його останньою відрядженням у зону бойових дій. Він більше не може знімати жахи війни і мріє присвятити себе сім’ї.
Своїй дружині Сарі Харрісон обіцяє повернутися до дня народження сина. Але не повертається, безслідно зникнувши в Північній Хорватії. Харрісона офіційно оголошують загиблим. Але в глибині душі Сара вірить, що чоловік живий. Щоб відшукати і врятувати його, вона відправляється в уже колишню Югославію, охоплену кровопролитною війною…

2001 р. – Хроніка (The Chronicle), серіал

США, за сценарієм Марка Самнера

Молодий репортер у пошуках роботи влаштовується таблоїд “Хроніка”. Дуже швидко він розуміє, що всі бульварні статті про прибульців, полтергейсті та ін. – правда.

2003 р. – Життя Девіда Гейла (The Life of David Gale)

США, Німеччина, реж. Алан Паркер

Журналістка бере інтерв’ю в злочинця Девіда Гейла, якого визнали винним у вбивстві своєї подруги. Вони були громадськими активістами – виступали проти смертної кари. Тепер самого Гейла хочуть стратити. Хто насправді вбив його подругу? І чи може суд вбити законослухняну людину? Фільм дає відповіді на ці запитання.

2003 р. – Інтерв’ю (Interview)

Нідерланди, реж. Тео Ван Гог

45-річний політичний журналіст бере інтерв’ю в 25-річної кінозірки. Він не хотів брати це завдання, бо це “не справжня журналістика”. Але під час бесіди глядач розуміє, що молода дівчина доволі розумна, а журналіст не такий вже й ідеальний…

У 2007 році вийшов рімейк фільму (Франція-Канада, реж. Стів Бушем). Нижче трейлери обох фільмів.

І трейлер рімейку 2007 року.

2005 р. – Доброї ночі та удачі (Good Night, and Good Luck)

США, реж. Джордж Клуні

Дія картини відбувається в США 50-х років, в епоху розвитку телебачення — фільм розповідає реальну історію протистояння репортера Едварда Мароу і сенатора Джозефа МакКарті, що в рамках так званого «полювання на відьом» звинуватив сміливого журналиста в симпатії до комуністичного режиму.

2010 р. – Клуб снайперів (The Bang Bang Club)

Канада, ПАР, реж. Стівен Сілвер

“Клубом снайперів” називають чотирьох молодих фотографів, чиї знімки відобразили фінальні криваві дні білого правління у Південній Африці.

2012 р. – Новини (The Newsroom), серіал

США, реж. Грег Мотола та ін., автор ідеї – Аарон Соркін

Американський драматичний телесеріал, що розповідає про трудові будні співробітників вигаданого новинного телеканалу ACN (Atlantis Cable News). Автор ідеї – Аарон Соркін. У головній ролі – Джефф Деніелс. Режисером пілотної серії виступив Грег Моттола. Прем’єра картини відбулася 24 червня 2012 року на телеканалі HBO.

 

Утнув та оздобив: Богдан Гдаль