This version of the page http://zib.com.ua/ua/ (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2013-07-27. The original page over time could change.
Газета "Закон і Бізнес". Законодавство, влада, правосуддя, права людини. Ми інформуємо перших!
  • Від першої особи

    Голова РСЗС Інна Отрош:

    Я знаю, що таке відповідальність за нормальні умови роботи і можу стверджувати, що матеріально-технічне забезпечення судів значною мірою залежить від сумлінності та завзятості його очільника.

  • Від першої особи

    Голова НААУ, РАУ Лідія Ізовітова:

    Були випадки, коли представникам регіонів у найвищих органах адвокатського самоврядування перешкоджали здійснювати їх діяльність у РАУ... місцеві адвокати, що їх же обрали.

  • Від першої особи

    Заступник голови ВККС Микола Пінчук:

    Моє кредо — робити людям добро. Я ж, звичайно, не лікар Айболить, але завжди готовий щось порадити людині, підтримати її.

    Коментарів: 1
  • Від першої особи

    Директор департаменту правосуддя РЄ Ганна Юнкер:

    Ухвалення закону «Про судоустрій і статус суддів», нового КПК — це важливі кроки на шляху реформ, які відбуваються у вашій країні. Якщо говорити про КПК, то зараз дуже важлива імплементація закону.

  • Події і коментарі

    Ротації в юстиції

    Найбільшою інтригою у голосуванні парламентом за членів ВРЮ стала поява в списку кандидатів Олександра Лавриновича, який і так входив туди за посадою міністра юстиції.

  • Від першої особи

    Голова КСУ Анатолій Головін:

    Нині права людини набули цінності, яка належить усьому міжнародному співтовариству, й отримали обгрунтування в міжнародному праві як правовий стандарт, до якого повинні прагнути всі народи й держави.

Фотофакт

До конференції готові!

12 липня Рада суддів адміністративних судів визначилася з делегатами конференції володарів мантій, яка відбудеться 20 вересня.

Події і коментарі

Альтернативи немає

У проекту змін до розділу «Правосуддя», внесеного до парламенту главою держави, не буде альтернативного варіанта. Представники фракції ПП «УДАР» не підтримали пропозицій.

Судова практика

Фундаментальні цінності

В узагальненні практики застосування судами Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, здійсненому ВСС, наведено практику ЄСПЛ у справах проти України за 2011 р. — І півріччя 2012-го.

Юридична практика

З наполегливістю — до КС!

Які особливості підготовки та розгляду конституційних подань і звернень? Про це учасники засідання комітету з процесуального права АПУ дізналися з уст екс-голови КС.

Законодавча влада

Норми вільного трактування

Законодавчі зміни хоча й збільшили розмір санкцій для будівельників та спростили їх застосування, на практиці все ж не сприяли наведенню ладу в будівельній сфери.

Фотофакт

Відпустки роботі не перешкода

Прем’єр Микола Азаров уперше за два роки пішов у відпустку. Вирішили відпочити від державних справ і деякі міністри.

Судова влада

Повернення «забутого» керівництва

Після того як закон дозволив суддям, які займають адмінпосади, бути членами рад суддів, у складі цих органів з’являється все більше керівництва судів.

Законодавча влада

Феміда на вибір

Деякі нардепи вважають, що голів судів мають обирати місцеві громади. Однак такі новації можуть поставити суди в залежність від спонсорів, політичних партій і навіть невдоволених громадян.

Події і коментарі

Квадратні метри — в дефіциті

Суди відчувають дефіцит квадратних метрів: приміщення лише 108 судів із 763 відповідають вимогам щодо відправлення судочинства.

Фотофакт

Грошові справи

Одразу два рішення оприлюднив єдиний орган конституційної юрисдикції напередодні літніх канікул.

Судова влада

Мистецтво оскарження по-польськи

Система адміністративних судів у Польщі — двоступенева. Рішення органів влади громадяни спочатку оскаржують у цих же органах і тільки в разі негативного «вердикту» у справі можуть звертатися до суду.

Міжнародне право

ЄСПЛ: від світанку до заходу?

Рішення ЄСПЛ про право довічно ув’язнених на перегляд справи британці сприйняли як втручання в національне законодавство. У країні знову задумалися, чи по дорозі їм з рештою Європи.

Події і коментарі

Взірці правового простору

За минулий рік в Україні нарахували більше ніж 14 тис. малолітніх злочинців. Половині з них — від 16 до 18 років. У Міністерстві освіти та науки вважають, що виправити становище можна.

Фотофакт

Суддівське оновлення

Під час засідання секції ВРЮ з питань призначення суддів на посади та звільнення їх з посад 12 липня члени колегіального органу поспілкувались із 28 кандидатами в судді.

Судова влада

Межі морального

ВРЮ поспілкувалась із кількома кандидатами в судді, які раніше притягались до адмінвідповідальності, та намагалася визначити, чи свідчать ці факти про належні моральні якості претендентів.

Іменем закону

КПК: прогрес у процесі й ексцес виконавців

Після набуття чинності новим КПК в Україні на 40% розвантажилися СІЗО, на 30% зменшилася кількість проведених обшуків і на 25% — дозволів на проведення прослуховування.

Судова влада

На порушників присяги накинули оком

Опозиція докладає великих зусиль, аби відновити контроль над призначенням та звільненням суддів. Так, у них з’явилася ідея звільняти суддів за порушення присяги без перевірок спецорганів.

Фотофакт

Одному — ні, а решті — так

Сім володарів мантій отримали рекомендації для переведення до іншого суду. Трьом суддям оголосили догани, щодо ще восьми відкрили дисциплінарне провадження.

Події і коментарі

Український бунт

Святошинський РВВС - це як Врадіївка, там був бунт, пов'язаний зі стихійним невдоволенням у суспільстві. І масовий протест зараз використовують у боротьбі з Захарченком. Хтось вміло підігріває настрої.

Судова практика

Виїзні обмеження

У проведеному ВС аналізі йдеться про труднощі, що виникають у судів з формулюванням мотивувальної та резолютивної частин ухвал у справах про тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України.

Міжнародне право

Американські правила гри

Чим керуються американські суди при прийнятті рішення про взяття справи до розгляду? Як заокеанські юристи ускладнюють життя прокурорам та що ставлять собі за мету правники в США під час розгляду справи?

Події і коментарі

КС пристав на «слабку сторону»

Сьогодні встановлене обмеження розміру пені в кредитних відносинах поширюється виключно на підприємства. Фізичних осіб-боржників воно не стосується.

Коментарів: 4
Події і коментарі

Голова ради директорів Аrca Investments, a.s. Павол Крупа:

Що стосується можливості або неможливості впливу на рішення суду, то мені здається, що в кожній країні існують способи (через юристів або за допомогою аргументів), як вплинути на суд.

Фотофакт

Присяга правосуддю

4 липня суддівська спільнота поповнилася новими законниками, вперше призначеними на посади. Під час урочистої церемонії володарі мантій присягали «справедливо здійснювати правосуддя».

Юридична практика

Платити чи не платити?

Обговоренню стажування був присвячений круглий стіл «Стажування як шлях до самостійної адвокатської діяльності і основа посилення професіоналізму адвокатів», організований Національною асоціацією адвокатів України.

Коментарів: 5
Законодавча влада

Назад у майбутнє

Міндоходів підготувало два законопроекти, суть яких — зменшення податкового навантаження на підприємців. Разом з тим ініціативи викликали підозри в таємному намірі їх творців.

Законодавча влада

ДВС залишилася без рекомендацій

Політичні суперечки завадили вдосконаленню виконання судових рішень. Нардепи, стурбовані оголошенням про позбавлення мандатів двох колег, не спромоглися зібратися та підтримати необхідний проект.

Фотофакт

Перевірка на відповідність

На засіданні ради ВГС обговорювали проект постанови пленуму щодо питань практики вирішення спорів, які виникають з перевезення вантажів залізничним транспортом.

Законодавча влада

Без перерви на програми

Деякі нардепи переконані, що на вітчизняному телебаченні надто мало реклами, тому пропонують розміщувати її кожні 10 хвилин. При цьому пояснюється це турботою про глядача.

Законодавча влада

Поговоримо після канікул

На третій сесії VII скликання Верховній Раді пропонують розглянути 65 законопроектів, які стосуються правосуддя. А от на 4 документи (3 з яких стосуються звільнення суддів) не радять витрачати час.

Створено в Студії Дмитра Бабича