This version of the page http://zib.com.ua/ (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2013-07-14. The original page over time could change.
Газета "Закон і Бізнес". Законодавство, влада, правосуддя, права людини. Ми інформуємо перших!
  • Від першої особи

    Директор департаменту правосуддя РЄ Ганна Юнкер:

    Ухвалення закону «Про судоустрій і статус суддів», нового КПК — це важливі кроки на шляху реформ, які відбуваються у вашій країні. Якщо говорити про КПК, то зараз дуже важлива імплементація закону.

  • Події і коментарі

    Ротації в юстиції

    Найбільшою інтригою у голосуванні парламентом за членів ВРЮ стала поява в списку кандидатів Олександра Лавриновича, який і так входив туди за посадою міністра юстиції.

  • Від першої особи

    Голова КСУ Анатолій Головін:

    Нині права людини набули цінності, яка належить усьому міжнародному співтовариству, й отримали обгрунтування в міжнародному праві як правовий стандарт, до якого повинні прагнути всі народи й держави.

  • Від першої особи

    Голова ВС Республіки Казахстан Бектас Бекназаров:

    Нам дуже важливий досвід України в реформуванні кримінального процесуального законодавства. Я переконався в тому, країна зробила серйозні кроки з метою захисту прав громадян.

  • Юридична практика

    Мистецтво тлумачення

    Чим керуються юристи при опрацюванні законів: раціональним підходом, логікою, інтуїцією? Чи є певні правила, які слід до застосовувати до того чи іншого нормативно-правового акта?

  • Від першої особи

    Голова ВССУ Андрій Солодков:

    З часу мого перебування на адмінпосаді ще не минуло й 100 днів, але у високому професіоналізмі працівників суду я вже переконався. Думаю, знайомство з колективом відбулось успішно.

Іменем закону

Прокурор Севастополя Ігор Пілат:

За останніх 2 роки тільки 5 людей отримали дах над головою. При цьому одному з них — випускникові дитячого будинку — адміністрація видала ордер на зайняте сторонніми людьми житлове приміщення.

Законодавча влада

Відеореєстратор: юридична інструкція про застосування

Ви думаєте, запис відеореєстратора — безумовний доказ вашої правоти в суді? У жодному разі! Водієві потрібно знати, як розмовляти з інспектором ДАІ та що писати в протоколі про ДТП.

Законодавча влада

Як не стати корупціонером

З метою формування єдиного розуміння та правозастосування положень нових антикорупційних законів Мін’юст здійснив їх детальний аналіз.

Фотофакт

«Ревізори» в мантіях

Під час засідання Ради суддів господарських судів стала відома кандидатура на зайняття посади голови Дніпропетровського апеляційного господарського суду.

Судова влада

Мета не завжди виправдовує засоби

Наукових робіт з питань правової природи процесуального примусу, класифікації його заходів існує чимало. І все ж проблема застосування примусових заходів у кримінальному провадженні залишається актуальною.

Судова влада

Доступ до професії

Поки деякі кандидати чекають рішення ВРЮ щодо свого призначення на посади чи внесення подання Президентові України про їх призначення, інші відстоюють право продовжити дорогу до омріяної посади.

Юридична практика

Партнер фірми Sayenko Kharenko Тетяна Сліпачук:

Ніколи не скажу клієнтові, що ймовірність виграшу буде стопроцентного. Я схильна швидше до максимально об’єктивної оцінки, ніж до обіцянки завищеного відсотка.

Фотофакт

Прозоре загородження

Металеві загородження в залах судових засідань уже віджили своє. Однак не досить «замінити» їх на нові конструкції зі скла на законодавчому рівні.

Судова влада

Повернення по рекомендацію

ВККС дала час претендентам на мантії на усунення прогалин у знаннях законодавства. Через тиждень кандидати демонстрували ВККС вивчене й пояснювали, в чому помилялися.

Фотофакт

Без застережень

Вирішуючи питання про рекомендування суддів для переведення до іншої установи чи обрання безстроково, ВККС ураховувала не лише характеристики з місця роботи.

Судова влада

Загартовані перевіркою

Організація роботи Господарського суду Волинської області видалася робочій групі РСГС задовільною, а от результати перевірки Господарського суду Харківської області — невтішні.

Події і коментарі

Референдум не пройшов комісію

Оновлений закон про референдум належить до найбільш спірних ініціатив Верховної Ради минулого скликання.

Фотофакт

Оновлення кадрів

2 липня 16 судів України отримали нове керівництво. Вища рада юстиції не відмовила жодному претендентові на адміністративну посаду.

Події і коментарі

Резолюція одна для всіх

Показова прочуханка на червневій сесії ПАРЄ, на яку розраховувала опозиція, не відбулася. У резолюції ПАРЄ, прийнятій одноголосно, наша країна не згадується зовсім.

Коментарів: 1
Події і коментарі

Удар по своїх

Чи можуть засуджені громадяни балотуватися на посаду глави держави? Прямого обмеження прав таких громадян Конституція не містить. З огляду на це нардеп Сергій Міщенко вирішив відкрити шлях до поста №1 усім українцям.

Події і коментарі

Досвід — безплатно, а дружба — з умовою

Україну цікавить доля її громадян, засуджених у Лівії. Голова Верховного Суду Лівії Камаль Башир Даган запевнив, що українці можуть розраховувати на справедливий розгляд справи.

Фотофакт

До вересня

Літнє засідання Ради суддів України видалося щедрим на звернення та багатообіцяючим, зважаючи на затверджений орієнтовний план роботи. За нові справи РСУ візьметься вже у вересні.

Іменем закону

Врадіївська революція

Локальний конфлікт у Врадіївці став переростати чи то в повстання, чи то в революцію. Чому люди так бурхливо відреагували на згвалтування односільчанки і зважилися на радикальні заходи?

Судова практика

Виїзні обмеження

У проведеному Верховним Судом аналізі йдеться про практику розгляду судами подань держвиконавців щодо тимчасового обмеження у праві виїзду за межі України.

Законодавча влада

Вибірковий перегляд

Перелік повноважень ВС свідчить про побудову в Україні чотирирівневої судової системи. Проте чи виправдала така система сподівання законодавця?

Події і коментарі

«Правосуддя» зазнає змін

Президент України Віктор Янукович звернувся до Верховної Ради із законодавчою ініціативою щодо внесення змін до Конституції до розділу «Правосуддя», повідомив Радник Президента Андрій Портнов.

Коментарів: 1
Фотофакт

Маєш знання — отримуєш рекомендацію

На Вищу кваліфікаційну комісію суддів покладено відповідальну місію — добір кадрів. Але навіть після першого призначення суддям розслаблятися не варто.

Юридична практика

Приватизація vs дискримінація

Що відбулось після перенесення безоплатно одержаних квартир та земельних ділянок з площини сумісної власності подружжя у площину особистої приватної власності?

Коментарів: 1
Судова влада

Над прірвою в житті

Головне завдання для суддів, слідчих, представників органів опіки — запобігти злочинам. А у випадку, якщо цього не вдалося досягти, зробити так, аби не допустити правопорушення в майбутньому.

Фотофакт

Запобігаючи злочинам

Принципи кримінальної юстиції у справах неповнолітніх мають абсолютно відрізнятися від підходів, які застосовуються до дорослих осіб. Це головне завдання, яке мають перед собою ставити судді.

Документ

Ефективність правосуддя

Україні рекомендується здійснити всі етапи розвитку системи моніторингу й оцінки в судовій системі та готувати й надавати громадськості відкриті звіти про роботу.

Законодавча влада

Покарання чи виховання?

Питання про потрібність ювенальної юстиції залишається дискусійним не тільки в Україні, а й у всьому світі. Противники говорять про її провал, а прихильники — про безальтернативність.

Судова влада

Штрих-код розбрату

Відповідно до змін, внесених Державною судовою адміністрацією до Інструкції з діловодства, копії судових рішень мають видаватися зі штрих-кодом. Однак з’ясувалося, що це технічно неможливо.

Фотофакт

«Стахановська» п’ятниця

Під час минулого засідання ВКДКА її члени працювали, як стахановці — у порядку денному було 28 питань. У результаті кількох адвокатів покарали, кількох — захистили.

Законодавча влада

Пільговики державних інтересів

Держоргани продовжують скаржитися на збір, який не дозволяє їм безоплатно звертатися до суду. Так, на останньому засіданні Комітет ВР з питань правосуддя розглянув 6 проектів про звільнення від нього.

Створено в Студії Дмитра Бабича