This version of the page http://zib.com.ua/ua/ (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2013-07-03. The original page over time could change.
Газета "Закон і Бізнес". Законодавство, влада, правосуддя, права людини. Ми інформуємо перших!
  • Від першої особи

    Голова КСУ Анатолій Головін:

    Нині права людини набули цінності, яка належить усьому міжнародному співтовариству, й отримали обгрунтування в міжнародному праві як правовий стандарт, до якого повинні прагнути всі народи й держави.

  • Від першої особи

    Голова ВС Республіки Казахстан Бектас Бекназаров:

    Нам дуже важливий досвід України в реформуванні кримінального процесуального законодавства. Я переконався в тому, країна зробила серйозні кроки з метою захисту прав громадян.

  • Юридична практика

    Мистецтво тлумачення

    Чим керуються юристи при опрацюванні законів: раціональним підходом, логікою, інтуїцією? Чи є певні правила, які слід до застосовувати до того чи іншого нормативно-правового акта?

  • Від першої особи

    Голова ВССУ Андрій Солодков:

    З часу мого перебування на адмінпосаді ще не минуло й 100 днів, але у високому професіоналізмі працівників суду я вже переконався. Думаю, знайомство з колективом відбулось успішно.

  • Від першої особи

    Голова РСУ, суддя ВС Василь Онопенко:

    РСУ треба дати нормальні повноваження, більше довіри, щоб ми дійсно були тим органом, який, незважаючи на політичні інсинуації, приймав рішення в інтересах суддівського корпусу.

  • Від першої особи

    Уповноважений з прав людини Валерія Лутковська:

    Я досить часто спілкуюсь із суддями й точно знаю, що більшість з суддів — це Професіонали з великої літери. Я категорично проти будь-яких узагальнень стосовно продажності суддів.

Фотофакт

Запобігаючи злочинам

Принципи кримінальної юстиції у справах неповнолітніх мають абсолютно відрізнятися від підходів, які застосовуються до дорослих осіб. Це головне завдання, яке мають перед собою ставити судді.

Законодавча влада

Покарання чи виховання?

Питання про потрібність ювенальної юстиції залишається дискусійним не тільки в Україні, а й у всьому світі. Противники говорять про її провал, а прихильники — про безальтернативність.

Судова влада

Штрих-код розбрату

Відповідно до змін, внесених Державною судовою адміністрацією до Інструкції з діловодства, копії судових рішень мають видаватися зі штрих-кодом. Однак з’ясувалося, що це технічно неможливо.

Фотофакт

«Стахановська» п’ятниця

Під час минулого засідання ВКДКА її члени працювали, як стахановці — у порядку денному було 28 питань. У результаті кількох адвокатів покарали, кількох — захистили.

Законодавча влада

Пільговики державних інтересів

Держоргани продовжують скаржитися на збір, який не дозволяє їм безоплатно звертатися до суду. Так, на останньому засіданні Комітет ВР з питань правосуддя розглянув 6 проектів про звільнення від нього.

Події і коментарі

Проблемна огорожа

Виконуючи доручення Президента щодо заміни в судах загальної юрисдикції металевих загороджень на скляні, ДСАУ зіткнулася з низкою проблем.

Події і коментарі

Механізм запрацював!

Більшість місць позбавлення волі перебуває в антисанітарному стані, а транспортують ув’язнених, у нелюдських умовах, в автозаках і залізничних вагонах, що давно відслужили свій вік.

Фотофакт

Проти двох

20 червня Верховна Рада вирішувала долю кількох законників, обираючи їх на посади безстроково. Незважаючи на рекомендації ВККС, депутати підтримали не всі пропоновані кандидатури.

Юридична практика

Українсько-німецький діалог

Організація адвокатського самоврядування та проблеми, які турбують німецьких та вітчизняних правників, стали предметом обговорення ІІ українсько-німецького правничого дня.

Коментарів: 1
Події і коментарі

Щит і меч адвокатури

На порядку денному ВКДКА були три питання — скарги екс-члена КДКА Закарпатської області Герасько Л., представника Севастополя у ВКДКА Мартиновського Р. й члена ВРЮ Сафулька С.

Події і коментарі

Віртуальне правосуддя

Із 4 етапів проекту «Електронний суд» реалізовано лише один — надсилання судами копій процесуальних документів у електронному вигляді учасникам судового процесу. Але й він не став популярним.

Коментарів: 1
Фотофакт

Зміна керівника

Членам РСГС на засіданні 14 червня довелось обирати нового очільника. Орган самоврядування одноголосно підтримав кандидатуру Артура Ємельянова — заступника голови ВГС.

Фотофакт

Прокуратура готова європеїзуватися

В Академії прокуратури пройшов семінар «Інтеграційний курс України і реформування кримінальної юстиції відповідно до євростандартів».

Події і коментарі

З Днем Конституції!

Своїх колег з Днем Конституції України привітали Голова ВСУ Ярослав Романюк, керівники вищих спеціалізованих судів Віктор Татьков, Ігор Темкіжев та Андрій Солодков, а також голова ДСАУ Руслан Кирилюк.

Фотофакт

Делегували й привітали

14 червня збори суддів ВАС обрали делегатів на конференцію, яка відбудеться 20 вересня. Так, ВАС представлятимуть Микола Кобилянський, Любов Гончар, Ірина Бухтіярова та інші.

Судова практика

Виїзні обмеження

У проведеному ВС аналізі йдеться про задоволення судами заяв про тимчасове обмеження відповідачів у виїзді за межі України в порядку забезпечення позову й про помилки при визначенні юрисдикції справ.

Коментарів: 2
Події і коментарі

Реформування вимагає коштів

Рада Європи й уряд Швеції репрезентували новий проект «Посилення незалежності, ефективності та професіоналізму судової влади в Україні», розрахований на 24 місяці — до кінця 2014 року.

Законодавча влада

«OK, Glass...»

Цілком імовірно, що скоро приватність ЄСПЛ вміщуватиме в стінах приватних будинків і квартир із заштореними вікнами. Оскільки вже сьогодні ми добровільно стираємо межі особистого життя один одного.

Іменем закону

Захист vs обвинувачення: паритет неможливий?

Адвокати, які традиційно недолюблюють прокурорів, запросили своїх процесуальних опонентів, щоб обговорити особливості застосування нового КПК, знайти конструктивне розв’язання проблем кримінального провадження.

Коментарів: 1
Фотофакт

Покарання за тяганину

ВККС продовжує нагадувати володарям мантій про дотримання розумних строків розгляду справ. Та на кожному засіданні з’ясовується, що встановлено нові рекорди тяганини. Як наслідок — чергові догани.

Судова влада

Протиправна звичка

Про порушення суддями строків розгляду справ говорити сумно, та, на жаль, досі актуально. ВККС суддів продовжує нагадувати, що за кожною справою — чиясь доля, а судді — дивувати поясненнями.

Законодавча влада

ВККС, і досить

У Верховній Раді вважають, що для добору суддів достатньо етапів, за які відповідає ВККС, а підготовка реферату — зайва справа. Тож роль ВРЮ в підборі нових кадрів може бути обмежено.

Законодавча влада

Моральний імператив

Спроба позбавити ВККС повноважень перевіряти особисті якості кандидатів принесла протилежні результати.

Коментарів: 1
Юридична практика

Відверто про публічне

Про ризики, що чекають на заявників під час держреєстрації прав на нерухомість, і тенденції судової практики в корпоративних та податкових спорах дискутували під час форуму ААУ з публічного права.

Фотофакт

Робота з розмахом

Під час засідання 11 червня ВРЮ затвердила відразу 49 суддів на адмінпосади й погодилася внести подання про призначення 70 кандидатів. При цьому, жодному претендентові не відмовили.

Події і коментарі

У дзеркалі євроінтеграції

Генпрокурор В.Пшонка спростував чутки про небажання прокуратури реформуватися, а посол України в ЕС К.Єлисєєв пообіцяв підписання угоди про асоціацію з ЄС 28 листопада.

Коментарів: 4
Судова влада

Перевірка на професіоналізм

Нещодавно ВККС довела, що претендентам на рекомендацію безстроково розслаблятися не можна. Хоч скільки б сертифікатів про підвищення кваліфікації вони мали, на практиці все перевірять.

Події і коментарі

Хочу Феміду!

До переліку спроб опозиції натиснути на суддів додалося звернення її лідерів до Венеціанської комісії з проханням не допустити усунення парламенту від формування суддівського корпусу.

Фотофакт

Позитивний висновок

Комітет ВР з питань правової політики на останньому засіданні рекомендував законодавчому органу попередньо схвалити поданий Президентом законопроект про внесення змін до статті 98 Конституції України.

Законодавча влада

Таке не забувається

Парламент може збільшити строк, після спливу якого особа не притягатиметься до кримінальної відповідальності. Нардепи вважають, що 15 років за деякі злочини — надто мало.

Створено в Студії Дмитра Бабича