This version of the page http://zib.com.ua/ (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2013-06-18. The original page over time could change.
Газета "Закон і Бізнес". Законодавство, влада, правосуддя, права людини. Ми інформуємо перших!
  • Від першої особи

    Голова ВССУ Андрій Солодков:

    З часу мого перебування на адмінпосаді ще не минуло й 100 днів, але у високому професіоналізмі працівників суду я вже переконався. Думаю, знайомство з колективом відбулось успішно.

  • Анонс

    У наступному числі

    Голова ВC Республіки Казахстан Бектас Бекназаров уперше приїхав до Києва. З українськими колегами він говорив про новий КПК. В інтерв’ю "ЗіБ" він розповів, що завжди мріяв побачити, як у Києві цвітуть каштани.

  • Від першої особи

    Голова РСУ, суддя ВС Василь Онопенко:

    РСУ треба дати нормальні повноваження, більше довіри, щоб ми дійсно були тим органом, який, незважаючи на політичні інсинуації, приймав рішення в інтересах суддівського корпусу.

  • Від першої особи

    Уповноважений з прав людини Валерія Лутковська:

    Я досить часто спілкуюсь із суддями й точно знаю, що більшість з суддів — це Професіонали з великої літери. Я категорично проти будь-яких узагальнень стосовно продажності суддів.

  • Судова влада

    Відродження у Верховному

    Новим Головою ВСУ став Ярослав Романюк. Серед його попередників був лише один Голова, який, як і Я.Романюк, народився на Західній Україні та закінчив університет ім. І.Франка.

  • Судова влада

    Комбінації першої столиці

    Згідно з рішенням Ради суддів загальних судів на посаду голови Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ рекомендовано Андрій Солодкова.

Фотофакт

Адмінсуди — з ІТ

У ВАС відбулася міжнародна конференція з ІТ. Її провели з метою дослідження взаємозв’язку між запровадженням ІТ в адмін’юстиції та загальною концепцією інформатизації в Україні.

Законодавча влада

Війна з «тролями» відкладається

Парламент оголосив про наміри притягнення до відповідальності авторів «неправильних» коментарів у Інтернеті й блокування сайтів, які їх допускають.

Судова влада

Піонери адміністрування

Судове адміністрування має відбуватися не лише за допомогою досвіду та інтуїції, а й базуватися на наукових знаннях. Це стане можливим, якщо навчання управлінню судом буде професійним.

Іменем закону

Мода на розум

Завдяки дослідженню технології краудсорсингу в здійсненні державного управління студент-першокурсник здобув перемогу в IV стипендіальному конкурсі Ліги студентів АПУ.

Події і коментарі

Утягнені в політичні ігри

Судді адмінсудів — арбітри у спорах між державою та громадянами. Буває, за прийняті рішення їх не лише критикують, а й погрожують ліквідувати установи, в яких вони працюють.

Фотофакт

П’ять ініціатив

5 червня Комітет ВР з питань верховенства права та правосуддя розглянув 5 документів.

Події і коментарі

Венеціанський барометр

Венеціанська комісія дала оцінку пропозиціям Президента щодо внесення змін до розділу «Правосуддя» Конституції. Відгуки євроекспертів схвальні. Проте висловили вони й зауваження.

Іменем закону

Під ковпаком у Мюллера

Недавній візит до України шефа Федерального бюро розслідувань США пройшов у повній відповідності з канонами «лицарів плаща й кинджала», практично не залишивши слідів у пресі.

Коментарів: 2
Фотофакт

Вереснева конференція

На своєму черговому засіданні РСАС визначилась із датою конференції «адміністративників». Захід вирішили провести восени, коли завершиться період відпусток, — 20 вересня.

Події і коментарі

Преміальна лихоманка

Запорука успішності будь-якого бізнесу — інвестиції. Причому вкладати гроші радять перш за все в людей. Цей принцип, схоже, вирішили випробувати на практиці нині народний депутат...

Коментарів: 4
Юридична практика

КСВ як ознака успіху

Український юрбізнес уже навчився відрізняти корпоративну соціальну відповідальність від добродійності. Проте надання безоплатної правової допомоги в чистому вигляді недостатньо.

Судова влада

На конференцію збирайсь!

У серпні повноваження Ради суддів адмінсудів закінчуються. Тому перед суддями стоїть завдання — сформувати нову раду. Не виключено, що до її складу увійдуть «старі» представники РСАС.

Законодавча влада

«Виконавчі» пропозиції

Першорядною проблемою правосуддя залишається несвоєчасне й неналежне виконання судових рішень. Вона стосується як судів загальної юрисдикції, так і КС, ЄСПЛ, іноземних судів.

Коментарів: 1
Фотофакт

З місцевого — в апеляційний

29 травня ВККС роздавала законникам рекомендації для переведення до інших установ. Так, 16 володарів мантій, які працюють у місцевих судах, отримали перевідні «перепустки» до судів апеляційної інстанції.

Законодавча влада

Санкції заради зручності

Наразі водії не лише не відповідають за порушення правил паркування, а й не мають можливості їх дотримуватися. Виправити цю ситуацію можна, спростивши оплату паркування та штрафуючи порушників.

Законодавча влада

Це бізнес, нічого особистого

У ЗМІ активно обговорюють чергові посягання МВС на приватне життя людини: у відомстві підготували законопроект, що зобов’язує операторів телекомунікацій купувати шпигунську техніку.

Юридична практика

Партнер ОА AVER LEX Віталій Сердюк:

У цілому перші результати дії нового КПК оцінюю позитивно. Якщо говорити з позиції захисту, працювати стало легше. Зменшилася кількість випадків необгрунтованого, бездумного взяття людей під варту.

Фотофакт

Оновлення Феміди

28 травня члени Вищої ради юстиції поспілкувались із претендентами на мантії. Провести засідання колегіального органу й винести рішення цього дня не вдалось.

Судова влада

Молодим у нас дорога всюди

У конкурсі на зайняття двох вакантних посад в Апеляційному суді м.Києва перемогли судді, які працюють у судах 5—6 років. А серед претендентів були й ті, хто здійснює правосуддя майже чверть століття.

Законодавча влада

Буде вигода — буде й стягнення

Аби на підприємство був накладений мільйонний штраф, достатньо, щоб злочин скоїла його уповноважена особа. Хай навіть сама компанія до протиправних дій не мала жодного стосунку.

Судова практика

За засідання — п’ятірка

Пленум ВГС прийняв 5 постанов, зокрема, щодо практики розгляду земельних спорів, застосування позовної давності, визнання правочинів недійсними та застосування законодавства про оренду майна.

Коментарів: 1
Фотофакт

Рада адвокатів поклопоталася про стажування, іноземців і пом…

На своєму черговому засіданні РАУ ухвалила кілька рішень: затвердила програму й порядок проходження стажування, перелік документів, необхідних іноземним адвокатам для роботи в Україні.

Іменем закону

Заради міцного слівця

У співтоваристві українських адвокатів назріває конфлікт: чи варто карати їх за нецензурну лексику в соцмережах? Це питання було розглянуто на минулому засіданні Ради адвокатів України.

Судова влада

Не затримуйте Феміду!

Неналежне виконання органами внутрішніх справ постанов суддів про примусовий привід учасників процесу та про оголошення розшуку підсудних — одна з причин порушення строків розгляду справ.

Судова влада

Окрема відповідальність

Вища кваліфікаційна комісія суддів неодноразово нагадувала суддям про зваженість у прийнятті кожного рішення та законну підставу для того. Мабуть, не всі прислухалися до тих закликів.

Події і коментарі

Суд з доставкою додому

Електронний суд — це вже не фантастика. Крок за кроком Україна рухається до його створення. Про це говорили учасники міжнародної конференції з інформаційних технологій в АС.

Коментарів: 1
Фотофакт

Позиції сформовано

Результатом засідання пленуму Вищого господарського суду, що відбулося 29 травня, стало прийняття низки постанов. Над цими документами представники суддівського корпусу працювали майже 2 роки…

Іменем закону

Обговорення захисту

При раді з’явилося 5 комітетів: з питань етики, професійного розвитку, міжнародної співпраці, взаємодії з правоохоронними та державними органами, взаємодії з КДКА.

Судова влада

Судді — без мільярда

Критична ситуація з виплатою зарплат суддям знову не давала спокою членам РСЗС. Чому так склалося і як із цим боротися — відповіді на ці запитання члени ради шукали разом з представниками ДСА.

Події і коментарі

Упорядкування повноважень

Згодом КС можуть чекати зміни. Відповідні законопроекти вже збирають потрібні висновки. Автори переконані: настав час змінювати роботу єдиного органу конституційної юрисдикції в Україні.

Створено в Студії Дмитра Бабича